Vesna Pusić potvrdila: silno želi u UN

3

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a otvorena, odluči li Vijeće sigurnosti da će budući glavni tajnik biti iz istočne Europe. Time se potvrdilo ono o čemu je direktno.hr već pisao – putovanje šefice diplomacije po Južnoj Americi, bilo je daleko od nacionalnog interesa. Pusić je sebi pripremala teren za mjesto glavne tajnice u UN-u.

“Ta mogućnost je otvorena. Bude li potvrđeno da kandidat treba biti iz istočnoeuropske skupine, a ne iz Latinske Amerike, što je također moguće, bio bi to zanimljiv projekt”, rekla je Pusić nakon sjednice vlade.

Naglasila je kako nitko iz Hrvatske u povijesti nije bio niti kandidat za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda te da joj je čast što se o tome govori.

Dodaje da glas i ideja o njezinoj kandidaturi ne potječe od nje same, nego je riječ o inicijativi iz “krugova izvan Hrvatske”. Ocjenjuje i da bi već sama njezina kandidatura bila veliki plus za Hrvatsku i nju osobno.

Mandat aktualnom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istječe krajem 2016. godine.

Pusić je novinarima komentirala i susret s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i rekla da je u tijeku godina u kojoj završavaju mandati velikom broju veleposlanika tako da će trebati imenovati priličan broj novih. “U mnogim slučajevima nismo došli ni do toga da smo nekog predložili. Bit će to tema o kojoj ćemo svakako razgovarati”, kaže Pusić.

Najavila je i mogućnost da se jednom mjesečno sastaje s Grabar-Kitarović i s njome razgovara o vanjskoj politici kako bi ministarstvo i predsjednica bili usklađeni.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  E, pa takav jedan autoritet i treba svijet. Svi bi je slušali, počev od Arapa do Putina. Hihi.

  • EMINƎM

   bit će tu pič**e za sve njih

 • Alan B’Stard

  HNSovka Pusić, najnesposobnija i najpokvarenija ministarka ikad.