Pratite nas

Nebuloze

Vesna Pusić potvrdila: silno želi u UN

Objavljeno

na

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a otvorena, odluči li Vijeće sigurnosti da će budući glavni tajnik biti iz istočne Europe. Time se potvrdilo ono o čemu je direktno.hr već pisao – putovanje šefice diplomacije po Južnoj Americi, bilo je daleko od nacionalnog interesa. Pusić je sebi pripremala teren za mjesto glavne tajnice u UN-u.

“Ta mogućnost je otvorena. Bude li potvrđeno da kandidat treba biti iz istočnoeuropske skupine, a ne iz Latinske Amerike, što je također moguće, bio bi to zanimljiv projekt”, rekla je Pusić nakon sjednice vlade.

Naglasila je kako nitko iz Hrvatske u povijesti nije bio niti kandidat za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda te da joj je čast što se o tome govori.

Dodaje da glas i ideja o njezinoj kandidaturi ne potječe od nje same, nego je riječ o inicijativi iz “krugova izvan Hrvatske”. Ocjenjuje i da bi već sama njezina kandidatura bila veliki plus za Hrvatsku i nju osobno.

Mandat aktualnom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istječe krajem 2016. godine.

Pusić je novinarima komentirala i susret s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i rekla da je u tijeku godina u kojoj završavaju mandati velikom broju veleposlanika tako da će trebati imenovati priličan broj novih. “U mnogim slučajevima nismo došli ni do toga da smo nekog predložili. Bit će to tema o kojoj ćemo svakako razgovarati”, kaže Pusić.

Najavila je i mogućnost da se jednom mjesečno sastaje s Grabar-Kitarović i s njome razgovara o vanjskoj politici kako bi ministarstvo i predsjednica bili usklađeni.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati