Pratite nas

Vijesti

Vesna Pusić razotkrila “visokog izvora iz vlade”

Objavljeno

na

Predsjednica Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati, Vesna Pusić, nehotice je prokazala premijera Zorana Milanovića kao famoznog ‘visokog dužnosnika iz Vlade’, koji je na neprimjeren način zanemario demokratske postulate i prijetio predsjedniku Vrhovnog suda, Branku Hrvatinu.

Kada je pojašnjavala zašto izbacuju Radimira Čačića iz stranke, pojavilo se pitanje o tome kako može tako odlučno tvrditi da je upravo njen donedavno bliski kolega i suradnik ‘bliski izvor’ na kojeg su se pozivali mediji kada su iznosili informacije o budućim koracima HNS-a.

Na nekim mjestima u citatima imaju i bliski izvori – pozivala se na njih Vesna Pusić, aludirajući kako je riječ upravo o Čačiću.

Novinari nisu odustajali, zanimalo ih je kako može baš tako odlučno tvrditi takve stvari.

Kao što znate bolje od mene, svaka izjava dana u vaše ime može se vrlo lako demantirati ako se s njom ne slažete – istaknula je prva potpredsjednica Vlade, čiji je prethodnik na toj poziciji i poziciji predsjednika stranke bio upravo izbačeni Čačić.

Ta njena izjava vrlo je bitna zato što se premijer Zoran Milanović, baš kao i Čačić, niti jednom nije oglasio kako bi demantirao sramotne izjave čiji je jedini cilj utjecati na hrvatsko pravosuđe. A da je utjecao, pokazalo je Državno odvjetništvo, čiji kredibilitet održava jedino to što kao institucija ima izniman značaj, ali osim onoga što mu je pripisano djela ne postoje. Barem ne produktivna, što smo vidjeli kada su se žalili na odluku vezanu uz Josipa Perkovića, ali ne i na odluku vezanu uz Zdravka Mustača.
[pullquote_left] Vladajućima smo kroz upite dali priliku da se ograde od sramote objavljene u mediju kojem podilaze na nevjerojatan način. Nisu ništa demantirali, nikome nisu[/pullquote_left]

No bilo bi nezahvalno Mladenu Bajiću, koji toliko godina koketira sa svakom vlasti, pripisati titulu onoga koji snosi najveću odgovornost za možebitno narušavanje ionako klimavih odnosa Zagreba i Berlina (Bruxellesa). Ta titula pripada premijeru Zoranu Milanoviću, čovjeku koji se ne libi vući iznimno štetne i opasne poteze kako bi zaštitio prvenstveno sebe.

Da ne bi ispalo kako je sve ovo histeriziranje, vladajućima smo kroz upite dali priliku da se ograde od sramote objavljene u mediju kojem podilaze na nevjerojatan način. Nisu ništa demantirali, nikome nisu.

A Vesna Pusić lijepo kaže da se svaka izjava dana u vaše ime može lako demantirati ako se s njom ne slažete, a Zoran Milanović se očito slaže s time da živimo u svojevrsnom totalitarizmu i jednoumlju. Još kad bi uspio uvesti i jednostranačje, bio bi najsretniji čovjek na svijetu.

politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati