‘Hoće li Srbi i nama dopustiti da podignemo spomen-ploču i u Novom Sadu?’

2

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) poslala je dopis gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada (Srbija) u kojem zahtijeva da im se omogući da u ovome gradu, na nekom istaknutijem mjestu, podignu spomen-ploču u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu.

Donosimo Vam zamolbu u cjelosti:

GRADSKOM VIJEĆU GRADA NOVOG SADA
GOSP. MILOŠU VUČEVIĆU, GRADONAČELNIKU GRADA NOVOG SADA
Predmet: zamolba

Na ploči bi stajala samo jedna prigodna rečenica:
“Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu  1990. – 1996. – da se ne zaborave”.
‘Vjerujemo da će nas u tome poduprijeti i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je u povodu dolaska u Donju Žirovicu kod Dvora na Uni šesnaestero pripadnika novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, predvođene Željkom Vukelićem, nekoć zapovjednikom voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa vojske RSK, koji se među ostalim borio i u Vukovaru, objavilo priopćenje u kojem su naglasili “kako su za Ministarstvo branitelja i za Vladu RH u cijelosti sve žrtve jednake u svojoj patnji, svom stradanju, svojoj smrti, da sve žrtve  jednako zaslužuju dostojanstveno grobno mjesto, mjesto komemoracije, te mjesto u sjećanju svih nas jer je njihova smrt opomena nama za budućnost i pritom uopće nije važna njihova nacionalna, politička, ideološka ili vjerska opredijeljenost. Ono što je važno jest da se radi o poginulim osobama koje zaslužuju naš pijetet” – stoji u dopisu.

“Naša inicijativa isključivo poštuje temeljne premise odnosa prema žrtvama, pa je i iz tog razloga treba poštovati kao humani i humanistički čin”, napisali smo među ostalim gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada.
Bivši srpski diverzant (agresor) Željko Vukelić zajedno sa članovima svoje Udruge nije imao nikakvih problema oko dolaska u Hrvatsku, gdje se nije sramio reći ni da je bio “jedan častan vojnik koji se borio protiv Hrvatske” (sic!),  pa ne vidimo nikakvog razloga da se i hrvatskim braniteljima ne omogući da 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara,  u Novom Sadu dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje,  postave spomen-ploču u znak sjećanja na hrvatske žrtve te da se pomole i za sve one koji su nevino stradali u srpskim koncentracijskim logorima.
Na taj način podsjetili bi Srbe, a poglavito tamošnju mladež, na jedan rat, odnosno razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.

Ne vidimo nikakvog razloga da se uz Vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim prije što ni Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu g. Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema prigodom nedavnog dolaska u Hrvatsku, odnosno Donju Žirovnicu kod Dvora na Uni.

Želja nam je da ovu spomen –ploču postavimo 18. 11. o.g. , na dan okupacije Grada Vukovara, dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje.

Na taj način podsjetili bi i sve Vaše građane, a poglavito mlade, na jedan rat, njegove žrtve, te na razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.
U nadi da ćete nam vrlo brzo povoljno odgovoriti na našu zamolbu, srdačno Vas pozdravljamo, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća bilo bi nam drago da nam se javite.
U Koprivnici, 19. kolovoza 2013.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91)

dnevno.hr

facebook komentari

  • peppermintt

    Srbija još duugo neće bit u stanju suočit se s zlom koje je njihova osvajačka politika nanijela svojim susjedima
    ruku na srce u tom joj veliku pomoć pružaju i političke kukavne “elite ” koje su na vlasti u Hrvatskoj.

    • Upravo tako, peppermintt. Nji treba na idućim izborima smjeniti i staviti novu, zdraviju i hrvatsko+državotvornu ELITU na čelo RH.