Pratite nas

Vijesti

‘Hoće li Srbi i nama dopustiti da podignemo spomen-ploču i u Novom Sadu?’

Objavljeno

na

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) poslala je dopis gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada (Srbija) u kojem zahtijeva da im se omogući da u ovome gradu, na nekom istaknutijem mjestu, podignu spomen-ploču u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu.

Donosimo Vam zamolbu u cjelosti:

GRADSKOM VIJEĆU GRADA NOVOG SADA
GOSP. MILOŠU VUČEVIĆU, GRADONAČELNIKU GRADA NOVOG SADA
Predmet: zamolba

Na ploči bi stajala samo jedna prigodna rečenica:
“Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu  1990. – 1996. – da se ne zaborave”.
‘Vjerujemo da će nas u tome poduprijeti i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je u povodu dolaska u Donju Žirovicu kod Dvora na Uni šesnaestero pripadnika novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, predvođene Željkom Vukelićem, nekoć zapovjednikom voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa vojske RSK, koji se među ostalim borio i u Vukovaru, objavilo priopćenje u kojem su naglasili “kako su za Ministarstvo branitelja i za Vladu RH u cijelosti sve žrtve jednake u svojoj patnji, svom stradanju, svojoj smrti, da sve žrtve  jednako zaslužuju dostojanstveno grobno mjesto, mjesto komemoracije, te mjesto u sjećanju svih nas jer je njihova smrt opomena nama za budućnost i pritom uopće nije važna njihova nacionalna, politička, ideološka ili vjerska opredijeljenost. Ono što je važno jest da se radi o poginulim osobama koje zaslužuju naš pijetet” – stoji u dopisu.

“Naša inicijativa isključivo poštuje temeljne premise odnosa prema žrtvama, pa je i iz tog razloga treba poštovati kao humani i humanistički čin”, napisali smo među ostalim gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada.
Bivši srpski diverzant (agresor) Željko Vukelić zajedno sa članovima svoje Udruge nije imao nikakvih problema oko dolaska u Hrvatsku, gdje se nije sramio reći ni da je bio “jedan častan vojnik koji se borio protiv Hrvatske” (sic!),  pa ne vidimo nikakvog razloga da se i hrvatskim braniteljima ne omogući da 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara,  u Novom Sadu dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje,  postave spomen-ploču u znak sjećanja na hrvatske žrtve te da se pomole i za sve one koji su nevino stradali u srpskim koncentracijskim logorima.
Na taj način podsjetili bi Srbe, a poglavito tamošnju mladež, na jedan rat, odnosno razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.

Ne vidimo nikakvog razloga da se uz Vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim prije što ni Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu g. Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema prigodom nedavnog dolaska u Hrvatsku, odnosno Donju Žirovnicu kod Dvora na Uni.

Želja nam je da ovu spomen –ploču postavimo 18. 11. o.g. , na dan okupacije Grada Vukovara, dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje.

Na taj način podsjetili bi i sve Vaše građane, a poglavito mlade, na jedan rat, njegove žrtve, te na razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.
U nadi da ćete nam vrlo brzo povoljno odgovoriti na našu zamolbu, srdačno Vas pozdravljamo, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća bilo bi nam drago da nam se javite.
U Koprivnici, 19. kolovoza 2013.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91)

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati