Pratite nas

Kronika

VIDEO: Četnici iz Bileće, ali i drugih bh krajeva sve više odlaze u Ukrajinu!?

Objavljeno

na

BILEĆA – Ne pomaže Rusima u Ukrajini samo Bog. Pomažu i odredi dobrovoljaca iz BiH i Srbije koji se već mjesecima nalaze na prostoru istočne Ukrajine, koju su ruski separatisti nazvali Novorusija.

Sve podsjeća na osnivanje takozvanih SAO krajina u bivšoj Jugoslaviji početkom 90-ih godina. Pobunjeni Srbi, dobro poznat kolorit i barikade na ulazima u gradove. No, sada su Rusi u glavnoj ulozi, a dobrovoljci dolaze iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Srpski dobrovoljci u Ukrajinu odlaze organizirano, nakon detaljno isplanirane rute puta. Danima prije odlaska bi rodbini govorili da idu raditi u Rusiji. Potom odlaze za Beograd. Tamo ih čeka veza sa kupljenim avionskim kartama za let za Moskvu. U Moskvi ih dočekuju osobe koje su im već organizirale transport ka graničnim područjima između Ukrajine i Rusije. Na granici ih čekaju kozaci koji ih smještaju u kampove za obuku. Neki stižu preko Poljske, a neki i kamionima koji iz Srbije voze robu ka Rusiji. Po dolasku ih raspoređuju proruskim paravojnim formacijama. Uglavnom budu u sastavu četničkog odreda “Jovan Šević”, ali nije rijetkost da ih rasporede i u druge jedinice.

Bratislav Živković, komandant odreda “Jovan Šević”, jedan je od najaktivnijih promotora i organizatora odlaska dobrovoljaca na ukrajinsko ratište. U tome mu je pomagao njegov zamjenik Milutin Mališić.

Živković i Mališić su ratovali u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Od tada su blisko vezani sa ovdašnjim četničkim prvacima Jovom Vukeljićem, Slobodanom Marićem, Mirkom Jovićem, Milanom Manojlovićem, Dušanom Sladojevićem, Draškom Stoisavljevićem…

Osim Živkovića i Mališića, veliku ulogu u vrbovanju bh. državljana za odlazak u Ukrajinu imali su i Srbijanci Predrag Dimić, Zoran Božinović i Srđan Vasić. Prema nekim informacijama, njih se sumjiči za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Božinović i Vasić su u oktobru ove godine boravili u nekoliko gradova Republike Srpske, gdje su se sastajali sa ovdašnjim predstavnicima četničkog pokreta. Nekoliko dana kasnije, sastanke sa istim osobama imali su i Živković i Mališić.

Do sada je utvrđeno kako je iz BiH u Ukrajini ratovalo dvadesetak dobrovoljaca. Najviše ih je iz Bileće i okoline. Službeno, oni su na privremenom radu u Rusiji. Neslužbeno, u Rusiju su otputovali uz blagoslov četničkog vojvode Slavka Aleksića, koji se u isto vrijeme bavi promocijom posebnog turizma u ovom kraju – nedavno je, naime, svečano otvorio moderni ravnogorski park u središtu Bileće.

Cetnici-Krim-Ukrajina

Pored Bilećana, u Ukrajini su ratovali ili još uvijek ratuju i Davor Savičić iz Doboja, Bojan Lazarević iz Laktaša, zatim Gavrilo Stevanović iz Banja Luke, Milorad Lazić, zvani Miki, iz Teslića te Živko Vuksanović iz Brčkog. Sumnja se kako su im se u redovima proruskih pobunjenika pridružili i Tomislav Knežević, Dejan Mijajilović, zvani Kurjak, zatim Slađan Drajić, Branko Aleksić, te Bojan Marić, sin četničkog vojvode Slobodana Marića.

Davor Savičić je, nakon Bosne i Hercegovine, ratovao i na Kosovu, u odredu takozvanih “Frenkijevaca”. Prema do sada nepotvrđenim podacima, tokom rata u BiH zaradio je nadimak Elvis. Tako su ga posprdno nazvali suborci zbog nemilosrdnog ubijanja Bošnjaka.

Srpski dobrovoljci u Ukrajini mogu se podijeliti u dvije grupe. Prva su pripadnici četničkog pokreta ili sličnih organizacija sa ovim predznakom. Oni u istupima potenciraju političke motive odlaska u Ukrajinu, odlučnost da Srbiju ostave što dalje od Evropske unije. Ističu i nakanu da pomognu ruskoj braći ili da odlaskom u Ukrajinu vrate za pomoć koju su im pružali ruski dobrovoljci tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ruski su dobrovoljci uglavnom ratovali u istočnoj Bosni, u Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu. Bilo ih je i na linijama oko opkoljenog Sarajeva. Stradalo ih je pedesetak, posebice u borbama na položajima između Višegrada i Goražda.

Jedan od Rusa koji su ratovali na Drini danas je među onima koji vrbuju dobrovoljce za odlazak u Ukrajinu. Aleksandar Kravčenko je kozak, veteran sa bosanskih ratišta. Zajedno sa Igorom Strelkovim, komandantom proruskih snaga u Ukrajini, sudjelovao je u borbama za strateški važnu kotu Zaglavak kod Višegrada, koja je tokom rata srpskim snagama omogućavala napredovanje ka opkoljenom Goraždu. U tim borbama je stradalo nekoliko Rusa.

Aleksandar Kravčenko je nakon rata ostao živjeti u Republici Srpskoj. Imao je bh. pasoš, a parlamentarna komisija mu je 2002. godine potvrdila državljanstvo BiH. No, Kravčenko nešto kasnije, zbog straha od hapšenja za ratne zločine u Podrinju, bježi u Srbiju, a zatim i u Rusiju.

Druga grupa srpskih dobrovoljaca u Ukrajini, njih tridesetak, ljudi su velikog ratnog iskustva, takozvani psi rata. O njima se malo zna, rijetko se pojavljuju u medijima ili na društvenim mrežama. Novac im je jedini motiv. Jer u Ukrajini se mnogo bolje zarađuje nego u Siriji. Prema dostupnim informacijama, plaćenici ruskih separatista tjedno zarađuju 2000 dolara.

Nakon četiri mjeseci boravka u Ukrajini, Bratislav Živković se sa svojim četnicima vratio u Srbiju. Uhićen je odmah po dolasku, ispitan i pušten na slobodu. U Srbiji je nedavno donesen zakon prema kojemu srpski državljani koji ratuju na svjetskim ratištima, poput Ukrajine ili Sirije, mogu biti kažnjeni zatvorom od dvije do 12 godina.

Ovakav zakon ranije je izglasan i u Bosni i Hercegovini. No, nitko od ovdašnjih četnika nije ispitan, a kamoli uhićen. Četnici su u Ukrajinu otišli pod krinkom pružanja humanitarne pomoći, no tamo su bili plaćenici. Ovdje njihove aktivnosti ne zanimaju gotovo nikoga. Kao da se zna da ih zakoni ne mogu spriječiti u njihovim nakanama.

Nedim Hasić / FTV (Mreža)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati