Video: Dr. Slaven Letica: “Josipoviću je jasno da će izgubiti, to je konačni kraj komunizma u Hrvatskoj!”

8

ANALIZIRAMO REZULTATE PRVOGA KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Zašto su nam lagali u anketama na Radmanovoj televiziji i tko ima veće šanse za pobjedu u drugome krugu: Kolinda Grabar – Kitarović ili Ivo Josipović?!

U večerašnjoj Bujici Velimira Bujanca na Osječkoj televiziji ponovno su gostovali Tihomir Dujmović i Slaven Letica. Isti gosti u petak su analizirali što očekuju od izbora, a ovaj put su prokomentirali rezultate.

Emisija je počela pitanjem o agencijama.

“Već duže vremena govorim o tome da su agencije za istraživanje javnog mnijenja do te razine navijački postavljene da ne postoji nijedan rezultat koji su točno pogodile u posljednje vrijeme. Vrijeme je da se tu temu stavi na dnevni red”, rekao je Dujmović.

Dodao je da je “tragično da državna televizija i mainstream mediji uzimaju ta istraživanja i njima manipuliraju”.

Komentiravši uspjeh Ivana Sinčića, Letica je rekao da se kladio da će Sinčić dobiti dvostruko više glasova od Milana Kujundžića.

“25 godina prije početka raspada Jugoslavije bilo je Hrvatsko proljeće, bunt koji se više nije mogao zaustaviti. Sada, gotovo 25 godina nakon raspada Jugoslavije, bunt se ponavlja”, rekao je Dujmović dodavši da se stvara paradigma mladih ljudi koji žele stvarati Hrvatsku.

“Protestni glasači uvijek su imali od 20 do 25 posto potencijala. I ranije smo imali kandidate, u okviru HSP-a imali smo 15-16 posto, Mikšić 18 posto. Kasnije su tu ulogu preuzeli Laburisti, pa Mirela Holy i ORaH. Međutim, pojava Živog zida ugrozit će ORaH”, rekao je Letica.

Dodao je da zahtjevi Živog zida nisu nerealni. “U sebi imaju opravdani bunt i nadaju se da mogu tijekom vremena imati artikuliranu kampanju”, dodao je Letica.

“Jedan detalj koji je promakao. Kod Ive Josipovića nije bilo nijednog barjaka. Ne postoje nijedni izbori u svijetu gdje se to može dogoditi. Međutim, Vrdoljak i Grčić odjedanput su živnuli kada su počeli pristizati rezultati. Grčić je rekao, ne treba nam ni drugi krug. To samo govori da ministri ne znaju proceduru izbornog procesa. Izlazne ankete na 10.000 ispitanika relativno su pouzdane. Oni nemaju predožbu o realnosti”, rekao je Letica.

“Premijer je drugačiji, njegovih prvih pet rečenica bilo je odmjereno, na mjestu. Onda su ga novinari malo navukli. Trebao se zadržati na tih pet rečenica”, dodao je Slaven Letica.

Dujmović je također komentirao premijera.

“Premijer ima taj faraonski stav. Novinarstvo je u Hrvatskoj navijačko. Ono o čemu bi trebalo govoriti je retorika koja se čula u stožeru Ive Josipovića. Čitavo je vrijeme govorio o HDZ-u kao o pljačkaškoj bandi, a Milanović o zločinačkoj organizaciji. Ne bi me začudilo da u sljedećih deset dana netko bude uhićen, dvije, tri ili više osoba”, rekao je Dujmović.

Letica: Kolinda je održala državnički govor

Letica je za Kolindino obraćanje u stožeru rekao da je riječ bila o državničkom govoru.

“Imao je nekoliko elemenata, mi možemo, mi hoćemo, vidi se utjecaj Obame i njegovog ‘Yes, we can’. Ona je ta koja govori o nadi. Ona predstavlja komparativne prednosti geostrateških ideja, ona je most prema Europskoj uniji. Međutim, nedostaje nam kulture poraza, i drago mi je da je Kujundžić smogao snage naći govor koji govori o strukturi poraza. Nije lako izgubiti izbore, morate imati silnu samokontrolu”, kazao je Letica.

Gosti su komentirali i Karamarkovu izjavu da se Hrvatsku mora voljeti kako bi ju se vodilo.

“Dosta skladno su nastupili i Kolinda i Karamarko. Bili su usklađeni, premda svatko na svojoj razini. To je bila jedna strateška poruka ovoj vlasti koji su u najmanjoj ruku indiferentni prema hrvatskoj državi i hrvatstvu kao takvom. To se vidi po posljednjim godinama njihovog mandata”, rekao je Dujmović.

U emisiju se telefonski javio Miro Kovač, čelnik stožera Kolinde Grabar-Kitarović, prokomentiravši ankete agencija koje su katastrofalno prognozirale rezultate.

“U HDZ-u smo cijelo vrijeme komentirali, već mjesecima o tome govorimo da imamo konstantno dizanje rejtinga Ive Josipovića…Pokazalo se sinoć da su te ankete nevjerodostojne i da su služile interesima jednog kandidata, Ive Josipovića. Mi smo govorili da jedino vjerujemo u anketu naroda, a narod je sinoć rekao da želi promjene”, kazao je Kovač.

Za sučeljavanje na televizijama, Letica je rekao da je ono na HRT-u bilo površno, a Dujmović da su pitanja na RTL-u ličila kao da su napisana za Josipovića.

Voditelj emisije istaknuo je da je Grabar-Kitarović dobila potporu Josepha Daula, predsjednika europskih pučana, dok je Josipovića podržao Vojislav Šešelj u proglasu, kojega je u emisiji pokazao.

“Mislim da je kampanja pokazala da je Kolinda Grabar-Kitarović na međunarodnoj političkoj sceni pokazala da djeluje sjajno. Najbolje govori NATO konferencija koju je HRT cenzurirao, gdje su svi prilazili njoj, iako je Josipović bio u istoj prostoriji. On generalno ne prima predsjednike drugih država, ne odlazi u druge posjete, uglavnom se ograničava na put do Beograda i Banje Luke. Njegova regioanalna politika je isključivo regionalna i nema proeuropsku dimenziju”, rekao je Dujmović.

Bujanec je istaknuo kako nitko ne ističe znanje jezika, po kojemu kandidatkinja HDZ-a debelo prednjači pred Ivom Josipovićem, dok se na prošlim izborima to pitanje stalno isticalo jer Milan Bandić nije znao engleski.

“Drugi krug su novi izbori. Što se tiče znanja jezika, dobro je da Kolinda ne izvlači to kao argument. Ona ima šarm, a on ju je koštao smjene, jer ju je Sanader smjenio kao ministricu vanjskih poslova. Kad bi se ona pojavila, svi bi se obraćali njoj, a ne njemu. Dobro je da ona ništa ne čini na tom planu”, rekao je Letica.

Komentirao je i podršku srpske manjine koju Josipović uživa.

“Srbi, umjesto da podrže osobu koja je otvorila prostor za dijalog, zajedništvo, pogled unaprijed, stvaranje mostova, misle da će njihove interese zaštititi SDP, što se do sada pokazalo da nije točno”, rekao je Letica.

(direktno.hr)

BUJICA – Ponedjeljak – 29.12.2014. Gosti: neovisni analitičari dr. Slaven Letica i Tihomir Dujmović!

facebook komentari