Pratite nas

Vijesti

Video – Dragutin Frančišković: Bio sam dio paraobavještajnog sustava koji je radio za potrebe prve Josipovićeve kampanje

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Ivo Josipović u prvoj se kampanji služio uslugama paraobavještajnog sustava kojem je prema osobnom priznanju  pripadao i umirovljeni brigadir Dragutin Frančišković.

Izravan povod razgovoru s umirovljenim brigadirom Frančiškovićem, koji je vodio istraživački novinar i potpredsjednik Centra za građansku hrabrost Željko Peratović, bila je spin knjiga “Tuđman i Perković” u kojoj je objavljen i intervju s umirovljenim brigadirom Dragutinom Frančiškovićem, osnivačem Vojno-obavještajne službe u GS HV-a.

Dragutin Frančišković u spomenutoj knjizi, naime, izriče teške optužbe na račun njemačkog pritvorenika, osobito vezano za upletenost u politička ubojstva nakon 90-e.

Dragutin Frančišković, inače rođeni stric po Ostojiću utamničenog Marka Franciskovića, godinama je bio politički povezan s Josipom Boljkovcem, zbog činjenice da je njegov otac s Boljkovcem bio u partizanima, a preko Boljkovca i sa Stjepanom Mesićem.

Prema Frančiškovićevom iskazu, upravo je preko Boljkovca on osobno “regrutiran u paraobavještajni sustav” za potrebe prve Josipovićeve kampanje.

Frančišković, koji je do 1991. bio oficir JNA, izravno je u ovom video intervju potvrdio kako je osobno od aktualnog predsjednika Ive Josipovića, uz posredovanje Josipa Boljkovca i Đure Devčića, bio angažiran u paraobavještajnom sustavu okupljenom za potrebe prve Josipovićeve kampanje.

Regrutiran u Vukovoj Gorici

Pitanje Frančiškovićevog sudjelovanja u obavještajno-analitičarskoj potpori prvoj Josipovićevoj kampanji dogovoreno je Bosancima, blizu Vukove Gorice.

– Na sastanku smo bili ja, Boljkovac, Josipović i Devčić – kazao je Frančišković, dodajući kako je Josipovića tijekom kampanje više puta upozoravao na opasnosti koje mu prijete od kruga Josipa Perkovića.

Frančišković također tvrdi da je u vrijeme prve Josipovićeve kampanje u stožeru Ive Josipovića susretao i Antu Leticu, djelatnika SOA-e, inače bratića od Miranda Mrsića, šefa prve Josipovićeve kampanje.

Ističući kako je riječ o nezakonitim aktivnostima, Frančišković je istaknuo kako je smatrao da spomenuti Letica špijunira Josipovića za potrebe HDZ-a.

Preokret nakon izborne pobjede

-Kad je preuzeo dužnost predsjednika, Đuro Devčić je došo kod njega na Pantovčak i malo su popričali – ističe Francišković.

Tijekom tog razgovora Josipović je, sudeći prema Frančiškovićevim navodima, namršten kazao da on osobno ne smatra dobrom idejom da se Frančišković pojavljuje na Pantovčaku.

– Ne bi bilo zgodno da se Drago ovdje pojavi, kazao je tada Josipović – navodi uvrijeđeni Dragutin Frančišković, istaknuvši kako je Josipović već tada za savjetnika imao Sašu Perkovića.

Frančišković danas smatra da je iskorišten od strane aktualnog predsjednika, dok za Sašu Perkovića kaže da nije previše sposoban.

– Pričalo se da on nije dorastao tim funkcijama ali je on tamo došao po toj liniji oca – zaključio je Frančišković, dodajući kako je angažman Saše Perkovića bio čvrsto jamstvo da će sin štititi oca.

Josip Zdunić/Hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati