(VIDEO) Gospodarska konferencija: Zaustavljanje egzodusa, bolji život za građane i obnova partnerstva s Njemačkom!

0

„Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020.“ – naziv je velike međunarodne konferencije koja se danas održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog Hotela Westin. Na ovome uistinu velikom i značajnom događaju okupilo se više od 900 sudionika i uzvanika. Stručnjaci, stranački i izvanstranački, domaći i inozemni (Njemačka, Slovačka, Izrael), sveučilišni profesori, poduzetnici i obrtnici, ekonomski analitičari, političari, menadžeri i mnogi drugi uglednici sudjeluju na današnjoj gospodarskoj konferenciji.

ZHDZ, KAS & Europska komisija

Uime organizatora velebnog skupa riječi dobrodošlice brojnim su sudionicima uputili ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer (bliske njemačkom CDU-u) u Hrvatskoj dr. sc. Michael Lange i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Ugledni međunarodni gosti

Na konferenciji sudjeluju mnoge međunarodno priznate osobe među kojima i predsjednik IFO instituta – s kojim HDZ zajedno radi na cjelovitom Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja -prof. dr. Hans-Werner Sinn, predsjednik Wilfried Martens Centra za europske studije i bivši predsjednik Vlade Slovačke Republike Mikuláš Dzurinda, zastupnik i član Odbora za gospodarstvo i energetiku u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch…

Službeno otvaranje konferencije

Nakon riječi dobrodošlice predstavnika organizatora, gospodarsku su konferenciju svojim govorima službeno otvorili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

KARAMARKO: Naš program nudi rješenja za bolju budućnost Hrvatske!

Naslov konferencije određuje i njen sadržaj. Ona je bitna stanica na putu prema izradi cjelovitog programa ekonomskog oporavka i rasta na kojem HDZ sustavno radi. I to zajedno s radnim timom stručnjaka s IFO instituta iz Münchena. Današnja gospodarska konferencija prava je prilika da se u okviru svih panela i rasprava, prijedloga i razmišljanja ostvari i dodatna provjera osnovnih teza programa na kojem radimo – programa koji će ponuditi rješenja kako bi Hrvatska prestala biti zemlja-slučaj. Hrvatska nije osuđena na iseljavanje i siromaštvo! Imamo previše potencijala da bismo bili na samom gospodarskom dnu Europske unije.

Očuvati suverenitet moderne države!

Neophodno je – i to hitno – smanjiti kaos i nered u gospodarstvu koji se često očituje u stalnom donošenju i ukidanju niza zakona i propisa. Osnovni zadatak našeg programa je stvaranje pozitivne klime za novo investiranje i razvoj poduzetništva bez kojeg rast nije moguć te ostvarivanje socijalne stabilnosti i sigurnosti hrvatskog društva u cjelini. Pozivam stoga na nacionalni konsenzus poslodavaca, sindikata i svih sastavnica vlasti. Želim da ova gospodarska konferencija postane još jedan putokaz za stvaranje drugačije Hrvatske – u novom vremenu i s novom snagom. Naši su ciljevi jasni: osigurati preporod hrvatskog gospodarstva i bolji život svim građanima te očuvati suverenitet moderne hrvatske države.

[mom_video type=”youtube” id=”2TdyVRVKeo8″ width=”750″ height=”400″]

 

GRABAR-KITAROVIĆ: Očekujem da će premijer prihvatiti moj poziv!

Od prvog dana mandata želim pokazati da radim u korist građana i da ću samo njima polagati račune. Saslušat ću sve koji nude prijedloge za izlazak iz ove recesije i teške socijalne i gospodarske krize. Naravno, postoje različiti stavovi oko mjera, ali to je smisao otvorene rasprave o problemima. Ne smijemo ignorirati probleme i zatvarati oči pred istinom – šest godina recesije i 12 kvartala uzastopnog pada BDP-a ukazuje na strukturne probleme i vrijeme je za postizanje konsenzusa. Trenutno nema važnije teme u Hrvatskoj, jer nikada nismo bili u dubljoj krizi. Upravo zbog toga pozvala sam premijera da sazove sjednicu vlade i očekujem njegov pozitivan odgovor, jer svi moramo raditi na dobrobiti građana!

Obnova partnerstva s Njemačkom 

Hrvatska može biti bogata država – ne preko noći nego napornim radom – koristeći znanja i vještine koje imamo, ali i razvijajući nove. Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje mogu pridonijeti otvaranju novih mogućnosti našim izvoznicima. Stat ću na čelo gospodarske diplomacije kako bismo obnovili partnerstvo s našim dokazanim prijateljima poput Njemačke. Zato mi je drago da uvaženi njemački stručnjaci sudjeluju u izradi gospodarskog programa u Hrvatskoj, a isto tako pozdravljam i sudjelovanje našeg starog prijatelja – bivšeg premijera Slovačke gospodina Mikuláša Dzurinde. Veselim se čuti mišljenja i poglede koji će se iznijeti na ovom skupu, jer samo nadmetanje idejama, programima i inovacijama može našoj Hrvatskoj donijeti boljitak.

[mom_video type=”youtube” id=”z423TIVrd7c” width=”750″ height=”400″]

 

TEME I CILJEVI

Konferencija je podijeljena u tri panela. Na prvome će se raspravljati o fiskalnoj i monetarnoj politici koje su jedne od glavnih poluga ekonomske politike i gospodarskih promjena. Ekonomski stručnjaci ponudit će odgovor na jedno od ključnih pitanja – kako fiskalnom i monetarnom politikom potaknuti gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske. Gdje su nove mogućnosti za hrvatsku industriju? – pitanje je kojim će se baviti sudionici drugog panela pod nazivom „Nova industrijska politika“. Energetski potencijali Hrvatske u EU – tema je trećeg panela na kojem će se – među ostalim – govoriti o energetici kao osnovi daljnjeg razvoja i značaju hrvatskog geostrateškog položaja.

Četvrta HDZ-ova konferencija

„Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020.“ samo je jedna u nizu konferencija na koje HDZ poziva domaće i inozemne stručnjake, pokreće raspravu o teškim gospodarskim problemima, nudi konkretna rješenja, razmatra njihove potencijalne učinke, predlaže načine realizacije i prezentira dijelove programa. Prisjetimo se, krajem 2013. godine organiziran je Svehrvatski gospodarski forum, u travnju prošle godine konferencija „Investicijski potencijali Hrvatske“, a u rujnu velika međunarodna konferencija o jačanju zdravstvenog sustava.

Nakon što su predsjednik Tomislav Karamarko i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović upečatljivim govorima otvorili veliku međunarodnu konferenciju o gospodarstvu „Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015-2020“, uvodni govor održao je predsjednik IFO instituta  (i jedan od najvećih svjetskih ekonomskih stručnjaka) prof. dr. Hans-Werner Sinn. HDZ-ovi ekonomski stručnjaci, kao što znate, zajedno s kolegama iz IFO instituta finaliziraju cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja.

[mom_video type=”youtube” id=”0mFfKvxgdAU” width=”750″ height=”400″]

 

Ugledni njemački gost – prije nego što se posvetio temi predavanja „Kako je euro uništio konkurentnost zemalja u sustavu eura?“ – izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama iz naše stranke. Istaknuo je da je nužno – uz provođenje reformi –  sačuvati socijalnu državu. Ali, koja funkcionira.

Njemačka kao uzor

Prof. dr. Sinn je uvodno kazao da su se u Europi – nakon dugogodišnje recesije – problemi ipak donekle popravili. Izvoz nadilazi uvoz, no i dalje ostaju problematične otplate dugova. Kao primjer provođenja uspješnih reformi naveo je – Njemačku.

– U Grčkoj se oporavak izvoza donekle oporavio, no – pored Španjolske – i dalje ostaje visoka stopa nezaposlenosti. I Njemačka je imala gospodarske probleme, no reformama je svoje nacionalno gospodarstvo uspjela napraviti uspješnim.

Kriza eurozone

– Kriza eura imala je teške posljedica za gospodarstvo mnogih zemalja. Probleme je izazvalo neprestano zaduživanje država zbog niskih kamata. A onda je došla kriza jer banke gube vlasnički kapital – Grčka, primjerice, nije bila u mogućnosti pronaći nikoga na tržištu kapitala tko bi joj posudio novac. Važno je spomenuti krizu tržišta nekretnina – nakon početne „ekplozije“ cijena, počele su iznenada padati.

Agonija

Predsjednik Tomislav Karamarko na samom je kraju današnje velike međunarodne gospodarske konferencije odgovarao na pitanja novinara. Govorio je, među inim, o zaključcima konferencije te najavio predstavljanje kompletnog gospodarskog programa uoči izbora.

Izjavu predsjednika Tomislava Karamarka pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

zaduživanja

Prof. dr. Sinn je upozorio na problem dužničke krize – jedino se reformama problemi rješavaju.

– Potrajat će još godinama da pojedine EU države ne ojačaju dovoljno i postanu konkurentne. Zaduživanjem se samo odgađa rješavanje problema. Jedino rješenje su – reforme! Ne kažem da zemlje koje su uvele euro trabaju ga napustiti – ali se moramo suočiti s problemima i započeti proces oporavka.

[mom_video type=”youtube” id=”2DzghnCGcQk” width=”750″ height=”400″]

 

Jako sam zadovoljan. Detektirali smo probleme i donijeli dijagnozu. Naznačili smo pravce razvoja našeg gospodarskog programa koji upravo finaliziramo. Program ćemo predstaviti javnosti otprilike mjesec dana prije izbora. Vidjeli ste koliki je bio interes – došli su brojni gospodarstvenici. Bilo je jako dobro.

Konkretan program & radikalne reforme

Idemo u radikalne reforme. Ne smijemo plašiti ljude, naravno. Reforme će se postupno realizirati, ali za to je potreban konsenzus. Kao stranka ponudit ćemo našim građanima i stručnoj javnosti sve ono što ćemo  predvidjeti kao naš program. Tu priča mora biti otvorena. Nećemo mahati brošuricom i reći ovo je naš program „21“ ili „78“, nego ćemo doći s konkretnim programom. Upravo se izrađuje provedbeni dio. O tome ne pričamo – jer smo vezani ugovorom. Sada jednostavno nije oportuno o tome govoriti. Ali, spremni smo za izbore – kad god budu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari