Video: Ivo Josipović posjetio crkvu i Franjevački samostan u Širokom Brijegu

48

SDP-ov predsjednički kandidat i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravio je danas u Bosni i Hercegovini u sklopu predizborne kampanje piše jabuka.tv

U 13:30 sati posjetio je Franjevački samostan u Širokom Brijegu gdje je posjetio crkvu Uznesenja BDM u kojoj se nalazi zajednički grobnica hercegovačkih franjevaca koje su pobili partizani u Drugom svjetskom ratu.

Josipovića su u Širokom Brijegu dočekali gvardijan samostana fra Tomislav Puljić, župnik fra Stipe Biško te fra Vendelin Karačić koji je predsjedniku RH govorio o povijesti grada i crkve te mu pokazao Franjevačku riznicu i Franjevačku galeriju.

”Ovdje je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini, imate neprocjenjiva blaga i bogatu ostavštinu. Čast mi je i zadovoljostvo što sam ponovno u Širokom Brijegu i što mogu uživati u ovom prekrasnom kulturnom blagu,” rekao je između ostaloga Josipović.

ivo_josipovic_siroki_brijeg_8

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović kazao je ranije  u Mostaru da je očuvanje stabilnosti i dobrih odnosa sa zemljama u regiji od strateškog značenja za vanjsku i sigurnosnu politiku Republike Hrvatske te je ocijenio neracionalnim optužbe dijela političkih predstavnika u Hrvatskoj koji ga kritiziraju zbog zagovaranja regionalne suradnje.

-Zagovaram aktivan odnos prema zemljama u regiji, a BiH smatram najvažnijim susjedom. Protivljenje da se Hrvatska bavi regijom, pomaže napose BiH prema Europskoj uniji i NATO-u, je neprihvatljivo, nerazumno – rekao je Josipović držeći predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici na Sveučilištu u Mostaru.

Govoreći o suradnji sa zemljama regije Josipović je težište prebacio na BiH a ne na Srbiju, zbog čega je u javnosti izložen kritikama.

-Ne mogu zamisliti da se između Hrvatske i BiH postavi Šengenski zid. To je nezamislivo. Zato je za BiH jako važno da što prije krene put Europske unije – rekao je Josipović.

Dodao je da je za Hrvatsku jako važno i da se u BiH ostvari jednakopravnost tri naroda, napose Hrvata.

covic_josipovic_mostar
Govoreći o novoj energetskoj strategiji Hrvatske i EU-a, Josipović je rekao kako se Hrvatska želi pozicionirati kao energetska vrata Europe te je iznimno važnim ocijenio mogućnost izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj.

Upitan od studenata o prosvjedima branitelja u Savskoj, Josipović je rekao da je taj prosvjed djelomično politički zlouporabljen.

-U Hrvatskoj je došlo do uzurpacije braniteljske populacije kao da su vlasništvo jedne stranke. Stopostotni invalidi su iznijeli probleme i određeni prigovori stoje. Ali postoji i druga razina prosvjeda. Tamo nisu samo stopostotni invalidi, nego i vrlo dobro situirani pojedinci koji su sudjelovali na sramnom performansu u Vukovaru – rekao je Josipović.

Pri tome je ocijenio da takvi ljudi, među kojima ima i onih s tvrtkama “koje ostvaruju čistu dobit od dva milijuna eura, a zaposlene drže na minimalcu” imaju “druge interese osim braniteljske”.

Odgovarajući na jedan upit o presudi u predmetu Perkoviću i Mustaču, kazao je kako se taj slučaj neće odraziti na Hrvatsku.

-Neće nikako, ni pozitivno ni negativno . rekao je Josipović, navodeći da je to stvar sudskog postupka te da se njime neće mijenjati povijesne činjenice.

Odgovarajući na pitanje o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, Josipović se pokušao skriti iza odluka Sabora, navodeći da je on svoj odnos pokazao osobnim odlaskom i naklonom žrvama prije nekoliko godina.

Ocijenio je neprihvatljivim da se obilježavanje Bleiburga navodno politički zloupotrebljava i “zazivaju aveti prošlosti”.

-Ako postoji manifestacija na kojoj se želi reafirmirati ustaštvo, onda to nije prihvatljivo – kazao je.

Poručio je i kako neće s Pantovčaka ukloniti bistu Josipa Broza Tita.

-Ja mislim da povijesne osobe treba poštovati – dodao je Josipović.

Josipović se tijekom dana u Mostaru susreo s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić.

Mjesto gdje je 11. dalmatinska brigada, matična postrojba njegovog oca Ante, ušla 7. veljače 1945., u predizborne je svrhe nazvao “kolijevkom kulture i vjere u Hercegovini”.

– Ovdje je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini a rekao bih s određenim utjecajem ne samo na Hrvate. Rekao bih da ovdašnja tradicija ima i europski utjecaj – kazao je Josipović, tijekom posjete tamošnjem franjevačkom samostanu.

S vjere se odmah prebacio na “neprocjenjiva blaga”, očito misleći na ostatke bogate kulturne baštine preostale nakon pohoda “osloboditelja”.

-Ovdje u ovom muzeju su neprocjenjiva blaga. Potrebna je naravno i briga o tom blagu i hvala fratrima koji vode primjerenu brigu o svoj ovoj ostavštini generacija koje su im predhodile – kazao je Josipović. pokušavajući se dodvoriti nacionalno svjesnom djelu biračkog tijela.

Osobito se pohvalno izrazio o širokobriješkoj Franjevačkoh gimnaziji, koju su partizanske postrojbe spalile i zauvijek ugasile 7. veljače 1945. godine.

-Ovdje na Širokom Brijegu su uvijek bile jake kulturne i obrazovne institucije. Posebno je poznata gimnazija ovdje – kazao je Josipović u izjavi “probranim” novinarima koji su pratili njego posjet franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu.

zapaljena_gimnazija_siroki

Osvrnuo se i na akademsku razinu nekadašnjeg profesorskog zbora Franjevačke klasične gimnazije, koga su partizanske postrojbe pobile ili pritvorile u veljači 1945. godiine.

-Čuo sam impozantan podatak da je u jednom trenutku petnaest doktora znanosti predavalo u Gimnaziji. To je sjajan standard. Znamo da su mnogi ljudi koji su ovdje stekli temeljno obrazovanje poslije stekli zaista velike karijere – kazao je Josipović, izbjegavajući osuditi politiku totalitarističkog komunističkog sustava odgovornog za te zločine.

Umjesto otvorene osude partijskog totalitarnog sustava, čiji ga je pravni sljednik kandidirao za mjesto predsjednika Republike Hrvatske, SDP-ov predsjednički kandidat je govorio o “prekrasnom kulturnom blagu”.

-Čast mi je što sam ponovo u Širokom Brijegu i što mogu uživati u ovom prekrasnom kulturnom blagu – zaključio je Josipović.

Sudeći prema dostupnim informacijama posjetu Ive Josipovića prethodile su pojačane sigurnosne mjere a sam posjet  dogodio se nakon više od dva sata kašnjenja. Razlozi odstupanja od protokola, kako se neslužbeno doznaje, bili su sigurnosne prirode. Prema informacijama kojima raspolažemo Josipovićevo osiguranje je prije dolaska SDP-ovog predsjedničkog kandidata temeljito pregledalo većinu samostanskih prostorija.

Nakon Širokog Brijega Josipović je svoju posjetu Bosni i Hercegovini završio u Livnu gdje se sastao s predsjednikom Vlade HBŽ-a i građanima Livna.

Jabuka.tv/kamenjar.com

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Smijesno! ‘Ubrao’ je dva glasa na Sirokom

  • Sumnjam! Čak će izgubiti mnogo crvenih glasova u Hrvatskoj! Pa evo ga ispred kosturnice, ispred slike pobijenih Hercegovačkih franjevaca ..

  • Sumnjam! Čak će izgubiti mnogo crvenih glasova u Hrvatskoj! Pa evo ga ispred kosturnice, ispred slike pobijenih naših franjevaca .. Čudno

   • Daran Mardi Bašić

    A što reče o Blaiburgu ???
    Ma daj licemjer nad licemjerima

    • Sramotne izjave i stavovi! To nikako nije hrvatski predsjednik niti će ikad biti!

     • wolf

      Gluho bilo,pa ciji je 🙂

     • Ne znam, predstavlja se kao ‘Predsjednik građana Hrvatske’. Bit će da je britanski špijun

   • Herceg-Bosna

    lijoooooooooo paa kako si ti dopustio da yusuf dođe u široki u crkvu
    e jesi niškoristi bog te pomoga,,

    • wolf

     Da nije bija i prakaratur,samo da
     mu je blize :)))))

    • Naša vrata su svakome otvorena! Došao je kao gost i mora mu se priznati da je imao hrabrosti doći pred kosturnicu, ili ga je PR natjerao 🙂

     • Herceg-Bosna

      pa ja vaša vrata su otvorena udbašima, jel tako?

     • Što ga nisi ti ‘riješila’ odmah na granici!:) Mi smo mudro odigrali i pustili ga da se sramoti!

     • Herceg-Bosna

      nisam ja znala da je yusuf tu
      nebi on doša blizu granice punih guma…

     • diablo

      Pa neka dođe,neka vidi što mu je otac radio..

     • I ja kažem! Neka dođe! Nije mu nimalo ‘lagodno’

    • wolf

     Ni ja Maminjo 🙂

     • Herceg-Bosna

      hahahahahaha

    • Lisica65

     Evo mene bona! Čuo sam tvoj glas pa doletih odma! Ma dolijat će on meni, ujtit ća ga ja kad tad! Što kasnije to gore po njega! Čudi me da je tako glatko proša na Širokom!? Tribalo mu je ono oko opet malo zatvorit ako ništa drugo!

     • Herceg-Bosna

      o lijooooooooo,
      ma naš lili je postao komunjara :)))
      sram neka ga bude,,,eto zavolio yusufa fujjjjjjj

  • perokvrzica

   i svejedno je došao. za pohvalu;)

   • diablo

    Šteta što nije poveo i tatu,samo da ga upitam gdje su kosti od nekih civila,ništa više..Ja ne diram starce!

   • peppermintt

    ništa to ne pije vode Perice, ovako dolaziti na kraju mandata a u predizborno vrime je za podsmijeh.

 • Daran Mardi Bašić

  Sad će ga Nikola Zirdum u zvijezde okivati .Barem će 750 kolumni objaviti

 • cleuna

  Stari mu je ovdje bio puno prije i iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

  • Zato i kažem, čudno mi je! Evo u ovu sliku je gledao, šta li mu se vrtilo po glavi!?

   • cleuna

    Vjerojatno nista.
    Za njega su to sve oni “koji su jednostavno morali tako skoncati”.

    • Da, Za njega su to ‘teroristi’ koji su dobre partizane ‘polijevali vrućim uljem’ kako su ga učili doma

   • Ivanita

    Što li mu se vrtilo po glavi…vjerojatno klerofašisti, ustaške guje i nešto u tom smjeru.

    • Možda je po prvi put u životu zazvao Božje Ime, nešto u stilu: ‘Bože mili kud sam zašo 🙂 ‘

  • wolf

   Je mamicu mu proletersku.

 • Sramotne su mu izjave, pogotovo ova o braniteljskoj populaciji! Lud tip!

 • Agromentum

  Nadamo se druže presjedniče da i ti uskoro postaneš “povijesna osoba”.

  • Nema po čemu ostat upamćen kao ‘povijesna osoba’ .. za sve nas bi najbolje bilo da se što prije zaboravi 😉

   • Agromentum

    Mislio sam isto kao i ti, samo što sam si dozvolio malo “pjesničke slobode”… :))

    • Skužio sam! :)) jelde da nije zaslužio spomen?!

     • Agromentum

      Ma kakav spomen…

     • Njega i Mesića će mo iskrižati u udženicima!

     • Agromentum

      Lako je za nas, nego djeci ne treba svašta pokazivat’. 🙂 Gledam prije nekih par dana, onako usput, na tv prikazivali jednog mladog slijepog Kineza koji je stvarno genijalan na klaviru. Ali ima i dosta čudaka, koji doduše znaju svirati ali se tim bave više iz razloga da bi nešto drugo u sebi potisnuli ili da im služi kao kompenzacija za nešto. A to bi mogao biti slučaj kod Ive.

     • Ja mu još nijednu skladbu nisam poslušao!

     • Herceg-Bosna

      ajd bolan yusuf umislio da je mocart hahaha

     • EMINƎM

      spomen, 😉 poshumno

 • Andrija

  ne zamjeramo mi njemu sto se on zalaze za pozitivne regionalne odnose ,kako on to kaze…mi njemu zamjeramo sto Hrvatsku ne zove Hrvatskom nego regijom; a to je Predsjednice veoma velika i bitna razlika…

 • Irena Sara Mraz

  Ne pomaže Vedrane tu sveta voda. Bojim se da bi i glogov kolac bio preslab.