Video: Kijev gori, Barroso prijeti akcijom Europske Unije

0

Ukrajina je na rubu građanskog rata! Najmanje dva prosvjednika poginula su tijekom današnjeg dana, a liječnički timovi koji djeluju među demonstrantima tvrde kako su ih snajperima smaknuli policajci.

Situacija u Kijevu se ne smiruje, štoviše, sukobi se rasplamsavaju i mnogi aktualni konflikt između policije i prosvjednika već nazivaju “ratnim stanjem”. Tijekom današnjeg dana stigle su prve tragične vijesti o ubijenim prosvjednicima, sada se ta brojka s dvoje već penje – prema informacijama s terena – na petero. Posve je jasno da se Ukrajina upravo nalazi u presudnom trenutku koji bi mogao eskalirati u nešto znatno opasnije – otvoreni sukob u zemlji koja je, zbog nedavnih političkih odluka državnog vrha, jako podijeljena na pristaše i protivnike aktualne vlasti na čelu s predsjednikom Viktorom Janukovičem. Danas su sukobi ušli u četvrti dan. Uz navedene informacije o petero mrtvih, izvori s terena prenose kako je preko 200 ozlijeđeno na obje strane. Policija koristi fleš granate i suzavac, dok prosvjednici napadaju policijske kordone s kamenjem i molotovljevim koktelima.

Jasno se vidi kako su vrlo precizno gađani iz daljine. Pogođeni su snajperskim hicima s obližnjih zgrada – tvrde liječnici koji su pregledali tijela pronađena unutar kijevske knjižnice, nedaleko od mjesta najžešćih sukoba s policijom. Kijevske ulice danas su ličile na pravu ratnu zonu. Policijske postrojbe u opremi za suzbijanje nereda, oboružane palicama, štitovima, puškama s gumenim mecima i suzavcem napadale su prosvjednike koji su na licima nosili maske kako bi se zaštitili od suzavca, ali i prikrili svoj identitet pred nadzornim kamerama. Središte grada obavijeno je gustim crnim dimom od zapaljenih automobilskih guma koje gore na svakome koraku.

[vsw id=”jrZcAsPKK74″ source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

U zastrašivanje prosvjednika uključile su se i ukrajinske telekomunikacijske tvrtke. Na mobitele svih onih koji su se danas nalazili nedaleko od mjesta sukoba stigao je SMS da su registrirani kao prosvjednici te da će protiv njih biti pokrenut postupak.

Liječnici iz lokalne bolnice kazali da je živ 22-godišnjak koji je proglašen mrtvim nakon pada sa 13-metarskog stupa ispred Dinamova stadiona. Sukob je počeo nakon što je policija nešto poslije sedam sati po našem vremenu srušila barikade u Ulici Hrushevskyy, u glavnom gradu Ukrajine.

[vsw id=”5V_Utg-xFes” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Uhićeno desetak ljudi

To su prvi smrtno stradali od početka prosvjeda u studenom kada je Vlada odbila potpisati sporazum s EU. Glavni tužitelj rekao je da su tijela pronađena u Nacionalnoj knjižnici, blizu mjesta sukoba. Premijer Mykola Azarov odbacio je mogućnost da je policija kriva za smrt jer nije koristila pravo streljivo. Policija je upozorila civile da radikali možda koriste pravo streljivo te su ih pozvali da izbjegavaju mjesta prosvjeda. Desetak ljudi uhićeno je pod sumnjom da su “koristili oružje, bejzbolske palice, rubnike i Molotovljeve koktele te time ugrozili mnoge živote”. Izdani su i uhidbeni nalozi za još 16 aktivista.

Sukobi su se razbuktali dan nakon što je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuju prosvjedi izglasan prošlog tjedna u parlamentu. Prosvjedi su se u nedjelju pretvorili u žestoke sukobe u kojima su ozlijeđene stotine ljudi, a neki mediji za nasilje optužuju malo poznatu radikalno desničarsku grupu Desni sektor. Američko veleposlanstvo u Ukrajini izvijestilo je da je povuklo vize za “nekoliko Ukrajinaca koji su povezani s nasiljem”. Nisu objavili njihova imena, ali dodali su kako “razmišljaju o daljnjim akcijama protiv odgovornih za trenutačno nasilje”.

Međunarodna javnost zgrožena je nasiljem nad prosvjednicima. Američko veleposlanstvo u Kijevu već je objavilo kako je povuklo vize izdane nekolicini osoba umiješanih u snajperske napade ne navodeći pri tome njihova imena. Oglasio se i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, najavivši moguće pokretanje mjere kažnjavanja ukrajinskog režima.

Ako ukrajinske vlasti ne poštuju princip vladavine prava i slobode izražavanja, ako narušavaju ljudska prava i ako ugrožavaju živote svojih građana, onda moramo ponovno razmisliti o našem odnosu s Ukrajinom i vjerojatno o nekim posljedicama – rekao je Barroso.

VL/kamenjar.com

facebook komentari