VIDEO – Kolinda Grabar Kitarović: Možemo žaliti sami sebe ili pretvoriti snagu EU u svoju snagu

1

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović sudjelovala je jučer u Opatiji na 22. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista (HDE) na temu „Ekonomska politika Hrvatske u 2015.“.

U Hrvatskoj nema drugog prioriteta od gospodarskog rasta i oporavka države – istaknula je Grabar-Kitarović te svoje tvrdnje potkrijepila brojkama:

– Gospodarska kriza preokupacija je svih hrvatskih građana. Kumulativni pad BDP-a od 13 posto, stopa nezaposlenosti od 18 posto, 47 milijardi eura inozemnog duga, proračunski deficit od 17 milijardi kuna – samo su to neke od brojki koje čvrsto ukazuju na to da Hrvatska nikada nije bila u većoj gospodarskoj krizi! Vlada je postala rekorder po padu BDP-a, a svaki drugi mladi čovjek je nezaposlen – istaknula je Grabar Kitarović.

Smatra da postoje dvije mogućnosti koje su Hrvatskoj na raspolaganju – prva je žaliti samu sebe, a druga je pretvoriti snagu EU u svoju snagu. Pri tome je istaknula da ova druga nije moguća dok vlada reže proračunska sredstva za korištenje EU fondova na iznos od 1,7 milijardi kuna, dok Hrvatska u EU proračun mora uplatiti 3,8 mlijardi kuna!

– Kao buduća predsjednica poticat ću snažnije korištenje EU fondova, kao i zajedničko rješavanje problema poduzetnika i sindikata. Reforme se moraju provoditi, ali bez neprekidnog povećavanja javnog duga. U svom mandatu usredotočit ću se na gospodarske projekte, a sve kako bi Hrvatska što prije izašla iz duboke gospodarske krize – navela je u svome obračanju.

Gospodarski rast Hrvatske navela je kao srž svoga predsjedničkog programa. Napomenula je, također, da u Hrvatskoj vladaju politički klijentelizam i politika nezamjeranja.

R.H.

facebook komentari

  • Agromentum

    Kolinda je najbolji kandidat. Ipak bi se trebala boriti za više ovlasti predsjednika/predsjednice. Doduše ova zadnja dva su imala i previše ovlasti, ako se pogleda koliko su sposobni bili. Hrvatska je takva zemlja gdje se mora znati tko ima glavnu riječ.