Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV

9

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dala je ekskluzivan intervju Dnevniku Nove TV, koji prenosimo:

Otkrila je koji bi joj bili prvi potezi u slučaju da postane predsjednica, hoće li voditi kampanju desnom retorikom, te što misli o Josipu Brozu Titu. Mislavu Bagi otkrila je i što misli o sadašnjim predsjedničkim ovlastima te kako bi se ponašala prema HDZ-u u slučaju da postane predsjednica.

Nakon priče s Vašim zamrznutim mjestom u NATO-u, ima li još tajni koje niste rekli biračima pred ove izbore?
Ma apsolutno nema, nije mi ni u ovom slučaju bila nikakva namjera skrivati bilo što od hrvatske javnosti.

Zašto niste odmah to rekli?
Jednostavno nije bilo prilike, nije me nitko pitao. Nisam mislila da će to toliko zanimati hrvatsku javnost s obzirom da je riječ o tehničkom pitanju.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL )

Ali to nije tehničko pitanje, to je političko pitanje. Vi ste rekli ‘Vraćam se u Hrvatsku’. Bili ste, blago rečeno, neiskreni.
Priznajem, pogriješila sam, nisam to iskomunicirala kako je trebalo do kraja. Priznajem tu pogrešku i žao mi je zbog toga. Želim biti Predsjednica koja će u svakom trenutku priznati kad je pogriješila i, ako treba, i ispričati se.

Kako će Vaši birači na to reagirati?
Vjerujem da će reagirati na to onako kako jest. To je tehničko pitanje, za mene je to zatvoreno.

Bili ste u Americi, mislite li da bi u Americi ovakvu aferu preživio predsjednički kandidat?
Apsolutno. Nije riječ o nikakvoj aferi. RIječ je o tehničkom pitanju. Ja apsolutno nisam u bilo kakvom sukobu interesa.

Ali neiskreni ste, bila je neiskrenost na početku Vaše utrke.

Nije bila neiskrenost na početku utrke. Za mene je to zatvoreno.

Završena priča?
Završena priča, kao što sam rekla, kao predsjednica želim biti iskrena, želim priznati kad sam pogriješila. Pogriješila sam ovdje što sam to iskomunicirala krivo, odnosno nisam iskomunicirala do kraja.
Svjetonazorski – tko je Kolinda Grabar Kitarović?
Ja sam moderna konzervativka, članica stranke koja pripada narodnjačkom spektru, ali sam vrlo uključiva i u ovoj kampanji ne dijelim ljude ni na ljevicu, ni na desnicu.
Pitam Vas to zato što su se pojavile špekulacije da stranka od Vas traži da krenete prema desnici.
Apsolutno nema nikakvih zahtjeva od sam stranke.

Što bi to značilo da Kolinda Grabar Kitarović krene u desno?
NIje to ni meni isto tako jasno, ne znam kako se definira ta ideologija kod nas raznoraznim pitanjima. Borit ću se za gospodarski rast, borit ću se protiv siromaštva. Spada li to u neku ideologiju?


Spada li u ideologiju da Tita, recimo, proglasite zločincem?

Ne znam koju to ideologiju definira, doista. U ovoj zemlji previše se govori o ideološkim pitanjima, to je distrakcija.

Što je on za Vas onda?

On je za mene komunistički diktator, kao što je i za ostatak Europe. I to je to.

Ništa više?

Ništa više.

Koji su to Vaši aduti, u odnosu na Predsjednika i protukandidata?
Prepoznajem taj trenutak da je riječ o dubokoj gospodarskoj, ekonomskoj, socijalnoj krizi u kojoj smo se našli, da je za to potrebna hrabrost, odlučnost, a ne kalkuliranje.

Vi to sve imate?

Ja to sve imam. I ja sam spremna na taj zaokret, spremna sam okupiti ljude. Želim novo, odnosno, obnovljeno hrvatsko zajedništvo.

S kim biste onda lakše surađivali – s premijerom Milanovićem ili s Tomislavom Karamarkom koji bi Vam praktički omogućio da budete predsjednica?
Surađivat ću sa svakim tko je spreman na suradnju.

Govorimo naravno hipotetski – ako Vam građani daju potporu, koji bi bio Vaš prvi predsjednički potez?
Nazvati premijera Milanovića i sazvati sjednicu Vlade. Drugi će biti raditi na inicijativi za proglašenje punog gospodarskog pojasa umjesto ZERP-a u Jadranu. Treći potez bit će rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine. Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim namjeravam njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada, bila je obrana časti i dostojanstva, a učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja.

Kada biste postali predsjednica, biste li koristili usluge bivšeg predsjednika Josipovića, za interese države?
Za interese države spremna sam na suradnju sa svima.

Mislite li da je ovakav sustav, ovlasti Predsjednika, adekvatan ili Predsjednik treba imati više ovlasti?

Sasvim dovoljan. Nisu potrebne druge ovlasti, Predsjednik ima dovoljno ovlasti. Problem je u tome što ih Ivo Josipović do sada nije koristio.

Kakve mi kao birači i građani imamo garancije da nećete kao predsjednica vraćati dug HDZ-u?
Kako mislite – vraćati dug HDZ-u?

HDZ Vas je predložio, osigura Vam, primjerice, pobjedu, postanete predsjednica i nećete vraćati dug HDZ-u?
Kao predsjednica sam predsjednica svih građana. HDZ će biti jedna od stranaka u Hrvatskoj. Naravno, ja s HDZ-om dijelim svoje nazore koji su narodnjački, oni su stranka desnog centra – dakle, te vrijednosti zajedno dijelimo. Međutim, ne namjeravam pogodovati niti jednoj, apsolutno ni jednoj političkoj stranci.

Koji biste grad ili stranu državu prvo posjetili?
Nisam o tome razmišljala, mislim da to nije toliko bitno. Prošlo je vrijeme kad se šalju poruke. Međutim, svakako treba obnoviti opću vanjsku politiku, treba joj dati malo više daha.

Primjerice, INA – spor je između Amerike i Rusije. Imamo li mi uopće izbora ili moramo biti uz Ameriku?
Imamo izbora. Činjenica je da isto tako pripadamo određenom sustavu vrijednosti, da mi nismo nesvrstani, da smo se opredijelili za to da smo članica NATO-a i EU. Više od svega meni je to pitanje energetske neovisnosti Hrvatske.

Monetizacija autocesta?
Protiv sam.

Istraživanje nafte i plina u Jadranu?
Tu sam rekla da me još nitko nije uvjerio da je to isplativo, ali me isto tako nitko nije uvjerio da bi to bilo na štetu okoliša. Mislim da treba ići dalje s tim projektom.

Ruža Tomašić je napustila svoju stranku. Ali je prije javno isticala da će Vas poduprijeti u kandidaturi. Mislite li da to još stoji?
I dalje uživam njezinu potporu, to mi je istaknula više puta.

S kim idete u drugi krug?
Drugog kruga možda neće ni biti, vidjet ćemo.

DNEVNIK.hr

facebook komentari

 • Mislave yedigovna 🙂

  • Ida Galić

   Ja mislim, da su njeni protivnici napumpali to pitanje preko svake mjere! Zar Josipović isto tako nije zamrznuo svoje prijašnje radno mjesto kao profesor na pravnom fakultetu i sam je govorio, da se vraća tamo, ako ne prođe na izborima! To je prirodno pravo svakog zaposleenog, da si nekako osigura egzistenciju nekim planom”B”! Jer kad to ne bi učinio ispao bi u najmanju ruku vrlo naivan i dostojan podsmjeha! Počeli su kopati po njenoj zaradi tamo, u NATO-u, što je u neku ruku i protuzakonito jer su plaće kategorija koja je skrivena od očiju javnosti znači neka vrsta diskrecije!
   Porez je vjerovatno uredno platila i svaka radoznalost Bage ili bilo koga drugoga po tom pitanju je obična neuljudnost! Znači u pomanjkanju bilo kakvih drugih pikanterija su dovukli to! Bijedni su i zlonamjerni a njihovi štićenik flagrantno krši ustav i zakone i zahtijeva neku obzirnost do sebe i fer plej!

   • Tako je, prvi se javio jad yosipović koji joj “ne može oprostiti što je lagala”.. Od ničega prave veliku priču, ako joj je ovo grijeh ima moj glas doživotno!

    • Ljuta Trava

     Priča je krenula onog trenutka kad je YUsipović shvatio kakvo je pravo stanje na terenu , a ankete pokazuju čak 60% za Kolindu .Možemo očekivati još puno ovakvih priča u režiji dnevnog biltena SDP-a .Čak se javio i Dežulović sa svojim uratkom , smo ne shvaća da nisu izboru u Srbiji.

     • :)) tek očekujem prave napade, vidim da je Ante Tomić skoro dobio slom živaca, tako i ovi ostali četnici Dežulović i braća. ustrtarili su se

     • Ljuta Trava

      Najbolje mi je kad Dežulović krene pisati o predsjedničkim kandidatima , kao da su izbori u Srbiji a ne u Hrvatskoj .Orjunaši su na zadnjim nogama od muke .

     • peta kolona je mobilizirana odavno, sad slijedi šesta

 • kvot

  Dobra čka ova Kolinda. Što starija sve je bolja.

 • Agromentum

  Od svih drugih kanditata Kolinda izgleda najsvježije. U dobrim je godinama, pametna, bistra i zrači energijom.