Pratite nas

Intervju

Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV

Objavljeno

na

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dala je ekskluzivan intervju Dnevniku Nove TV, koji prenosimo:

Otkrila je koji bi joj bili prvi potezi u slučaju da postane predsjednica, hoće li voditi kampanju desnom retorikom, te što misli o Josipu Brozu Titu. Mislavu Bagi otkrila je i što misli o sadašnjim predsjedničkim ovlastima te kako bi se ponašala prema HDZ-u u slučaju da postane predsjednica.

Nakon priče s Vašim zamrznutim mjestom u NATO-u, ima li još tajni koje niste rekli biračima pred ove izbore?
Ma apsolutno nema, nije mi ni u ovom slučaju bila nikakva namjera skrivati bilo što od hrvatske javnosti.

Zašto niste odmah to rekli?
Jednostavno nije bilo prilike, nije me nitko pitao. Nisam mislila da će to toliko zanimati hrvatsku javnost s obzirom da je riječ o tehničkom pitanju.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL )

Ali to nije tehničko pitanje, to je političko pitanje. Vi ste rekli ‘Vraćam se u Hrvatsku’. Bili ste, blago rečeno, neiskreni.
Priznajem, pogriješila sam, nisam to iskomunicirala kako je trebalo do kraja. Priznajem tu pogrešku i žao mi je zbog toga. Želim biti Predsjednica koja će u svakom trenutku priznati kad je pogriješila i, ako treba, i ispričati se.

Kako će Vaši birači na to reagirati?
Vjerujem da će reagirati na to onako kako jest. To je tehničko pitanje, za mene je to zatvoreno.

Bili ste u Americi, mislite li da bi u Americi ovakvu aferu preživio predsjednički kandidat?
Apsolutno. Nije riječ o nikakvoj aferi. RIječ je o tehničkom pitanju. Ja apsolutno nisam u bilo kakvom sukobu interesa.

Ali neiskreni ste, bila je neiskrenost na početku Vaše utrke.

Nije bila neiskrenost na početku utrke. Za mene je to zatvoreno.

Završena priča?
Završena priča, kao što sam rekla, kao predsjednica želim biti iskrena, želim priznati kad sam pogriješila. Pogriješila sam ovdje što sam to iskomunicirala krivo, odnosno nisam iskomunicirala do kraja.
Svjetonazorski – tko je Kolinda Grabar Kitarović?
Ja sam moderna konzervativka, članica stranke koja pripada narodnjačkom spektru, ali sam vrlo uključiva i u ovoj kampanji ne dijelim ljude ni na ljevicu, ni na desnicu.
Pitam Vas to zato što su se pojavile špekulacije da stranka od Vas traži da krenete prema desnici.
Apsolutno nema nikakvih zahtjeva od sam stranke.

Što bi to značilo da Kolinda Grabar Kitarović krene u desno?
NIje to ni meni isto tako jasno, ne znam kako se definira ta ideologija kod nas raznoraznim pitanjima. Borit ću se za gospodarski rast, borit ću se protiv siromaštva. Spada li to u neku ideologiju?


Spada li u ideologiju da Tita, recimo, proglasite zločincem?

Ne znam koju to ideologiju definira, doista. U ovoj zemlji previše se govori o ideološkim pitanjima, to je distrakcija.

Što je on za Vas onda?

On je za mene komunistički diktator, kao što je i za ostatak Europe. I to je to.

Ništa više?

Ništa više.

Koji su to Vaši aduti, u odnosu na Predsjednika i protukandidata?
Prepoznajem taj trenutak da je riječ o dubokoj gospodarskoj, ekonomskoj, socijalnoj krizi u kojoj smo se našli, da je za to potrebna hrabrost, odlučnost, a ne kalkuliranje.

Vi to sve imate?

Ja to sve imam. I ja sam spremna na taj zaokret, spremna sam okupiti ljude. Želim novo, odnosno, obnovljeno hrvatsko zajedništvo.

S kim biste onda lakše surađivali – s premijerom Milanovićem ili s Tomislavom Karamarkom koji bi Vam praktički omogućio da budete predsjednica?
Surađivat ću sa svakim tko je spreman na suradnju.

Govorimo naravno hipotetski – ako Vam građani daju potporu, koji bi bio Vaš prvi predsjednički potez?
Nazvati premijera Milanovića i sazvati sjednicu Vlade. Drugi će biti raditi na inicijativi za proglašenje punog gospodarskog pojasa umjesto ZERP-a u Jadranu. Treći potez bit će rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine. Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim namjeravam njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada, bila je obrana časti i dostojanstva, a učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja.

Kada biste postali predsjednica, biste li koristili usluge bivšeg predsjednika Josipovića, za interese države?
Za interese države spremna sam na suradnju sa svima.

Mislite li da je ovakav sustav, ovlasti Predsjednika, adekvatan ili Predsjednik treba imati više ovlasti?

Sasvim dovoljan. Nisu potrebne druge ovlasti, Predsjednik ima dovoljno ovlasti. Problem je u tome što ih Ivo Josipović do sada nije koristio.

Kakve mi kao birači i građani imamo garancije da nećete kao predsjednica vraćati dug HDZ-u?
Kako mislite – vraćati dug HDZ-u?

HDZ Vas je predložio, osigura Vam, primjerice, pobjedu, postanete predsjednica i nećete vraćati dug HDZ-u?
Kao predsjednica sam predsjednica svih građana. HDZ će biti jedna od stranaka u Hrvatskoj. Naravno, ja s HDZ-om dijelim svoje nazore koji su narodnjački, oni su stranka desnog centra – dakle, te vrijednosti zajedno dijelimo. Međutim, ne namjeravam pogodovati niti jednoj, apsolutno ni jednoj političkoj stranci.

Koji biste grad ili stranu državu prvo posjetili?
Nisam o tome razmišljala, mislim da to nije toliko bitno. Prošlo je vrijeme kad se šalju poruke. Međutim, svakako treba obnoviti opću vanjsku politiku, treba joj dati malo više daha.

Primjerice, INA – spor je između Amerike i Rusije. Imamo li mi uopće izbora ili moramo biti uz Ameriku?
Imamo izbora. Činjenica je da isto tako pripadamo određenom sustavu vrijednosti, da mi nismo nesvrstani, da smo se opredijelili za to da smo članica NATO-a i EU. Više od svega meni je to pitanje energetske neovisnosti Hrvatske.

Monetizacija autocesta?
Protiv sam.

Istraživanje nafte i plina u Jadranu?
Tu sam rekla da me još nitko nije uvjerio da je to isplativo, ali me isto tako nitko nije uvjerio da bi to bilo na štetu okoliša. Mislim da treba ići dalje s tim projektom.

Ruža Tomašić je napustila svoju stranku. Ali je prije javno isticala da će Vas poduprijeti u kandidaturi. Mislite li da to još stoji?
I dalje uživam njezinu potporu, to mi je istaknula više puta.

S kim idete u drugi krug?
Drugog kruga možda neće ni biti, vidjet ćemo.

DNEVNIK.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori