VIDEO: Masovni prosvjedi protiv štednje u Bruxellesu prerasli u ulični rat

1

Oko 100.000 ljudi demonstriralo je u četvrtak u Bruxellesu protiv mjera štednje nove desničarske vlade, saopćila je policija.

Prema procjeni sindikata koji su organizirali demonstracije s lijevim strankama i udruženjima, broj demonstranata je veći nego na posljednjim nacionalnim demonstracijama protiv mjera štednje u 2011. i 2013. godini.

Na prosvjedima je došlo i do nasilja, u kojem je više osoba ozlijeđeno, a o težini ozljeda nema pouzdanih informacija.

Belgijski mediji se pozivaju na Crveni križ, koji navodi da je bilo 33 intervencije hitne pomoći, a 21 osoba je prevezena u bolnice. Među ozlijeđenima ima policijaca i demonstranata.

Na ulicama ima zapaljenih automobila, razbijenih vjetrobrana i srušenih prometnih znakova.

Do nasilja je došlo na kraju prosvjeda kada je dio prosvjednika htio promijeniti rutu i proći ulicama koje nisu bile predviđene za povorku. Policija je reagirala suzavcem i vodenim topovima.

”Treba uložiti napore, očigledno, ali koktel mjera koje je predložila vlada posebno je nepravedan. Velika poduzeća i vlasnici kapitala neće sudjelovati u solidarnosti.

Smanjuju se plaće, mirovine i dira u socijalnu sigurnost”, ocijenila je liderka socijalista Laurette Onkelinx, na čelu povorke demonstranata.

Vijeće minstara se sastaje u četvrtak navečer, a pozvana su tri glavna sindikata.

Ove demonstracije su uvod u protunapad koju su najavili sindikati ekonomskim i socijalnim reformama koje bi omogućile 11 milijardi eura uštede, kako je predvidio Charles Michel, na čelu desne koalicije sastavljene s flamanskim naconalistima iz N-VA. (bljesak.info)

facebook komentari

  • peppermintt

    ”Treba uložiti napore, očigledno, ali koktel mjera koje je predložila
    vlada posebno je nepravedan. Velika poduzeća i vlasnici kapitala neće
    sudjelovati u solidarnosti.”