Pratite nas

Iz Svijeta

VIDEO: Militanti Islamske države dekapitirali britanskog humanitarca Alana Henninga

Objavljeno

na

Militanti Islamske države dekapitirali su još jednog taoca, britanskog humanitarnog radnika Alana Henninga, javlja AP.

U ISIL-ovoj snimci objavljenoj na internetu nalaze se isječci iz ranijih snimki odsijecanja glava taoca, a na kraju videa ISIL-ov borac prijeti idućem Amerikancu Peteru Kassigu, javlja CBS News.

– Obama, započeo si svoje zračne napade na naše ljude pa je jedino ispravno da mi udarimo na idućeg iz tvog naroda – poručio je maskirani militant na snimci.

Heninng je otet 26. prosinca, ubrzo nakon što je prešao tursko-sirijsku granicu. Ranije ovog tjedna Henningova supruga je putem televizije uputila apel militantima koji su joj oteli supruga u kojem ih moli da ga oslobode. – Molim vas, pustite ga. Trebamo ga kod kuće – rekla je Barbara Henning.

ISIL je, podsjetimo, prije dva tjedna snimkom zaprijetio da je Henning idući kojeg će ubiti.

Britanske specijalne snage i obavještajne službe tragale su nakon toga za 47-godišnjim Henningom, londonskim taksistom koji je otputovao u Siriju kako bi dostavio humanitarnu pomoć. Otac dvoje djece pojavio se na kraju ISIL-ovog videa u kojem su militanti odrubili glavu Britancu Davidu Hainesu te je tada najavljen kao sljedeća žrtva.

Tada se pretpostavljalo da se Hanning nalazio u mreži podzemnih tunela ispod grada Raqqa u sjevernoj Siriji.

Ovo je četvrti ovakav video koji je objavio ISIL, a na njima se ne vidi sami trenutak dekapitacije. Na snimkama bi se pojavio maskirani militant s nožem i taoc u narančastom odijelu. Prije Alana Henninga islamisti su na isti način ubili i Jamesa Foleyja, Stevena Scotloffa te Davida Hainesa.  (VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Kina zabilježila potres u Sjevernoj Koreji: Sumnja se na novu nuklearnu eksploziju!

Objavljeno

na

Objavio

Kineski centar za potrese u subotu je priopćio da je u Sjevernoj Koreji zabilježio potres magnitude 3,4 te da je moguće da uzrok potresa leži u nuklearnoj eksploziji, prenose agencije.

Prema seizmološkim podacima, najvjerojatnije se radi o eksploziji izvedenoj u blizini iste lokacije na kojoj je početkom rujna izveden nuklearni pokus, izvješćuje kineska agencija Xinhua.

Južnokorejska meteorološka agencija je priopćila da analizira prve podatke koje, kako tvrde njihovi stručnjaci, upućuju da bi se moglo raditi o prirodnom potresu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Viktor Orban: Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban: Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u Varšavi da Mađarska ne želi biti imigrantska zemlja i da “ima sva prava da to ne postane”.

“Prihvatamo odluku migrantskih zemalja da žele biti migrantske zemlje. Tražimo od njih da prihvate da mi ne želimo biti takva zemlja”, poručio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskom premijerkom Beatom Szydlo, prenosi MTI.

Orban je naglasio da Mađarska zadržava pravo na poštivanje svoje odluke da ne želi postati imigrantska zemlja, kakve su druge sada.

Prema njegovim riječima, Mađarska traži drugačija rješenja za demokratske probleme i one vezane za tržište rada, dok imigraciju kao rješenje odbacuje.

Mađarski premijer osvrnuo se i na kritike koje EU upućuje Poljskoj povodom vladavine prava, ocijenivši da su one neosnovane.

Također je izrazio solidarnost Mađarske sa svim državama članicama EU-a koje su u sličnoj situaciji kao Poljska, navodi mađarska agencija.

“Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države”, rekao je Orban, nagovijestivši da je to razlog za “politički obojene” procedure EU-a.

Kontroverznu pravosudnu reformu u Poljskoj Bruxellesa smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudija.

ORBAN: Jesmo li savez slobodnih nacija ili europsko carstvo?

facebook komentari

Nastavi čitati