VIDEO: Pogledajte podvodnu snimku aviona Ju 87 “Stuke”

152

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87Riz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca.

I ove je godine, tijekom vikenda od 12. do 14. rujna, u organizaciji Braniteljske zadruge Ruža Hrvatska na otoku Žirju održano tradicionalno obilježavanje obljetnice šibenske bitke iz Domovinskog rata. Proslava je bila skromnija nego prijašnjih godina zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta koji su napravili velike materijalne štete priobalju i otocima Šibensko-kninske županije. No tom je prilikom ipak izvršeno nekoliko planiranih zarona u podmorje Žirja, u organizaciji Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ronilačkog kluba ZG – SUB iz Zagreba i Vojnog muzeja MORH-a.

Uz već poznate lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje je bila uputila ribarska zajednica. Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini.

Uz „Leteću tvrđavu“ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost ovog nalaza je u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od„žirjanskog“ Junkersa.

Prema dostupnim povijesnim podacima, najvjerojatnije je riječ o zrakoplovu Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u Travanjskom ratu 1941. te se morao prisilno spustiti na površinu mora.

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87Riz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca. Tom prilikom pogođena su dva Ju 87. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 zbog oštećenja bio je prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

Nesumnjivo je da je ovako vrijedan nalaz potrebno osigurati do trenutka kada se stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedan muzejski eksponat.

izvor: (Svjetski ekskluziv)  VOJNA POVIJEST

facebook komentari

 • Ovo je nešto što bi @HRSmoock:disqus mogao pobliže objasniti.. krasan primjerak. Odlično otkriće

  • HRSmoock

   Evo šta kaže moj prijatelj Frka koji se sličnim stvarima bavi pola stoljeća…

   “Mene ovaj nalaz Ju-87 veseli jednako kao da sam ga sam
   pronašao, prvenstveno zato što je u nevjerojatno dobrom stanju s obzirom na
   dubinu od samo tridesetak metara. Nadam se da ću imati prilike slikati ga pod
   vodom pa ćete imati na forumu i moje fotke.

   Naime mnoge olupine aviona iz tog razdoblja na malim
   dubinama brzo korodiraju, duraluminij rapidno propada tako da izgledaju
   uglavnom kao poluistrunuli kostur. Na ovom avionu čini se da je oplata vrlo
   malo propala, dapače, da je u odličnom stanju. Nadam se samo da će odgovorni za
   budućnost ove olupine, a vjerujem da se tu Grunf slaže samnom, jako dobro
   promisliti i istražiti sve moguće varijante prije nego što poduzmu bilo kakvu
   akciju i stave ruku na olupinu, tim više što za ovakav jedan zahvat u Hrvatskoj
   nitko nema nikakvog praktičnog iskustva (mislim na vađenje ovako cjelovitog i
   velikog aviona u ovakvom stanju, polaganje u bazene i daljnji postupak
   konzervacije). To je cijeli jedan projekt kojega treba jako dobro pripremiti i
   besprijekorno realizirati, a što je najvažnije, u njega se ne bi smjelo niti
   ući ako nije zatvorena financijska konstrukcija. A takvi su zahvati jako, jako,
   jako skupi čak i za bogate zemlje sa zdravim gospodarstvom, a kamo li za našu
   jadnu Hrvatsku, tako da ovog časa sumnjam da bilo tko pouzdano zna koliko bi
   koštao takav projekt, a još manje odakle prikupiti odgovarajuća sredstva. A do
   tada avion je najbolje zaštićen na mjestu na kojem počiva već 73 godine, i
   najmanje će propasti ako ga se ne dira. A kada se ispune svi uvjeti za vađenje,
   svi ćemo pljeskati kada se pojavi restauriran i izložen, ma gdje bilo.”

   • Slažem se! Ne bih volio da netko sad ‘vježba’ restauraciju, da se ne dogodi kao sa slikom : (prilog) .. Dobra i kvalitetna priprema, financije i realizacija.. idemo! Vjerujem da se mogu naći sponzori za ovo vrlo lako …

    • HRSmoock

     Pun je Jadran olupina. Ali mora se pažljivo i planski. Neki srednji period…Organizirana posjeta ronilaca, uz strogu kontrolu…Da ne bi bilo krađe. Sve u svemu, komplicirano. I ovo što nam je dostupno, tj. na kopnu…Često prepuštamo zubu vremena, idiotima, vandalizmu…Ili izrežemo i pretopimo. Ko ne vodi računa o svojoj povijesti…

     • 1diablo

      Pozdravio te neki DIKI.. 😀
      ———————————-
      Pozdravi mi braleta HRSmoock-a ili po Srpskom Smuka i kaži mu da ću mu
      kad tad vratiti onaj zez što mi je natovario na vrat onu lujku Radeta
      tripl M. Meni se ne žuri, doći će Smukoje a osveta je najbolja ladna.
      Naći ću i ja njemu neku budalu i ”dragog” davitelja, kad tad. Ili
      daviteljku, on preferira ženskinje.

     • HRSmoock

      Ja mislio da…Hej vojnici, vazduhoplovci…Čelična krila naše armije…U tom profilu leta izbacuju IC mamce. Da ih ne zakači PZO. Mislim da je dotilčni povećanim brojem letova povećao šanse da ga nešto “zakači”.
      P.S. Po srpskom je Smok. Kratko.

     • 1diablo

      U nas je Kravosac,po hercegovački.. 😀 Naletio sam na tipa tamo na nekom portalu i tako razmjenili par komentara,jelte.. Smoock jel ovo čisti lovac ili ??Jel bio veći od messerschmitta??

     • HRSmoock

      Obrušavajući bombarder. Ali Talijani su ga koristili i u glupim naletima, tako ih je više oboreno, neki i “bredinim” 13,2 mm, kupljenim jedva godinu prije. Sve može kod nas:))
      A Diki je stari borac za slobodu. U stvari, pravi borac protiv vjetrenjača, a ne kao neki, deklarirani. Nego mu je malo fitilj kratak, pa brzo plane. A sa nekim likovima, čovjek mora na distanci…Najbolje sa drugog kontinenta.
      Nego, šali se on malo. Nisam ja navalio Radeta AAA (PZO). Tako se trefilo. Ima on gorih briga i većih obožavalaca.

     • DIKI

      He, he, kamo ta kafa, vino, pršut…. Uvek si bio stipsa, uvek. A tamo navalio da častiš pivom, pretrgo si se. I niki da ti poveruje, čak ni one sekretarice.

     • 1diablo

      Znači ima zmiju u džepu.. 😀

     • DIKI

      Jašta. Veliki tajkun Smuk, Zemunski zavodnik, nema više sekretarica po Beogradu, ili su isekle vene zbog njega ili ripile u mutno Dunavo. Nestašica. A natovario mi majmuna samo tako. A sa ženskinjem sve mjau, prrrr, te oni film, te ona knjiga, finoća, ali za džep se ne vata.
      A tebi rekao (ali nije prošlo) da kad već praviš ršum, odeš na vestinet.rs, ali nije prošlo. I nisam ti ja branio, na tom portalu neke stvari nisu dozvoljene, a za ženskinje si da rečemo zaobišao istinu. I poručio da se informišeš kod tovariš Smuka za to igralište ( on to čuva za sebe, i ono malo ženskinja koje se pojave). Tek tamo bi ako se odmah predstaviš imao dostojnu pažnju. Mada, trenutno je toliki lom da te možda i ne bi odmah šacnuli. A ovde vidim vadi potopljeno blago. Nikada nisam bio siguran da li je on Smuk ili Blavor. Spominjao je neke nogice. Sada je malčice u šoku, ali, oporaviće se stipsa brzo.

     • peppermintt

      cccc jel se to nazire tračak ljubomorice 😀

     • DIKI

      Ne, nema ljubomore. Naročito oko jedne oko koje se baš trudio, doduše i ona je mjaukala. I rđa zmijska uteče a ona se meni okačila na vrat, a ja ne volim da toliko predem kao tovariš Smuk. Svašta je on tamo naprodavao, ali dobro, svaka roba ima kupca. Meni se okačila jedna što traži mužića, povremeno sam baš grub, ali avaj, na jednom portalu sam okačio sliku (za koju je Smuk tvrdio jednom da rečemo moderatoru-uredniku portala da je lik pokojnog iz nekih ratova, al’ moderator meni to lepo prosledi ma ”antresu”), elem, gospoja je očito rekla – Moj si!!! I ja se koprcam pa se ne dam. Ali, ljukav je Smuk, kod te staramajke ni nos nije pomolio, juri piletinu. Tračak ljubomorice, taman.
      Ama, nema mi ga nešto, pije kafu sa Rokfelerom. Izvini, moram skoknuti na ono mesto, dira mi jedan lik Putina, moram malo da ga šutnem, ceo dan kokodače.

     • peppermintt

      eto vidiš nesriće, jednake tipove ženskinja privlačite :))

     • DIKI

      Ne bih rekao. On je više za Orkanske visove a ja više volim da kao jedan moj drugar gađam kamenjem.
      Samo što sam privirio na temu, neki malo drmnut nekoj nudio onu stvar, i ja da ga počastim ko’ što valja, domaćinski, kad ispod njega staramajka, komentariše ponuđen organ, i ja eto uteko ovamo. Sa ženama sam Rambo, Zver, Sotona, kada bi samo čula šta ja sve svojo ženi dobacujem kada se krijem, mislim – zaklonim ispod stola ne bi verovala.

     • peppermintt

      svojoj ženi dobacuješ ispod stola, zake to neka igra moći prijestolja ups podzemlja 😛 :)))

     • DIKI

      Zašto, sto je dobar zaklon. Kad mogu mačići, mogu i ja.

     • peppermintt

      sveti strah 😛

     • HRSmoock

      Vidiš da je upalilo. O.K. je staramajka, nego malo 🙂 🙂 😕 ima još tih maskirnih znakova. Čini mi se da je svraćala ranije, ali to vidi sa Perunom, to je njegov fah.

     • peppermintt

      a tu si :)))

     • HRSmoock

      Vidim da nismo “dosadni desničarski portalčić” na kome neki “bezze likovi furaju ustaške pjesme”.

     • DIKI

      Ja znam ko je ona. I nije me oduševila. I odbio prijateljstvo. I odbio da do
      đe kod mene. Krstivoje je tu nešto pecao a ona tup, oće kod mene i Lava. Etc, etc, etc. Često je pripita, dobro, nije pripita, mortus je.

     • HRSmoock

      Nemoj to. Mislim, nije lijepo i ne samo kada se radi o ženama. Nekako, znam previše njih koji se rade alkoholom i ne samo alkoholom. Tužno je to. Pod uslovom, da je istina. Pričao sam sa njom prije par mjeseci i nije baš bilo logično ono za klinca…Ali nije nemoguće. U pravu je Chris, pusti to.

     • DIKI

      Tačno je sa malim. Sve ostalo nikako ne valja. Neko joj je morao reći, mada lično mislim da je Krstivoje bio pregrub. I mislim da od toga nije bilo vajde. Kada kamen krene nizbrdo obično nema stajanja do dna. A onda će klinja do smrti biti u nekom azilu. Eno je, ujeda Uštirkanog, ubeđena je da sam to ja, ali nije sigurna, misli da je možda i Lav.
      Što se Lažnog mornara tiče, ne verujem mu ni jednu jedinu reč. Ali ko voli, bujrum.

     • HRSmoock

      Nisi skontao, Chrisa. Čovjek je to iz najbolje namjere. Ali naboj između vas je od ranije. A i računaš da je on dobar sa Profom? Uzgredno poznanstvo, kao i slučaj manje-više čitave ekipe. Ili ekipa, jer sam vidjeo još nekoliko paralelnih struktura. Kad pomjenu, Lava…I meni taj mačor br. 2 liči. Štekuje što kraće rečinice da se ne bi izlanuo.

     • DIKI

      Kris vređa i ne primećuje. Ja to zovem nevaspitanje. Popustiš jednom ,dva puta, njemu bar 50 puta. I na kraju lepo oteram govedo u maj….

     • HRSmoock

      Potpuno si ga pogrešno skužio. Čovjek prije svega ima stav i nije tih u iznošenju istog. I to je sve. Kod njega ti je što na um…To na drum.

     • peppermintt

      ola to ti ipak zabacio parangale :)))

     • DIKI

      Jel??? Neće biti, ja se nikome ne nabacujem. U principu, previše muškaraca glumi žene i obrnuto. A ja sam veoma sumnjičav tip.

     • peppermintt

      kako nisi a sve znaš o damama, te koja bi koja ne bi, ne foliraj :))

     • DIKI

      Kada zakačiš fejs to je za gledanje. kada ti neko uputi zahtev ……A kada ti se najavi u goste a, aa, da čujem?

     • peppermintt

      a što si dava povoda za gostovanje aja ? :)))

     • DIKI

      Nije tako bilo. Prosto, nije verovala da sam ženjen. I nije mogla da poveruje da neću da se igramo one igrice ramnožavanja. Većina žena kad tako nešto čuje ne može da veruje. A ja ne lažem, prenaporno je. Moraš složiti uvek i svugde priču do u detalj, a ja nisam toliko vredan, Inače, ispadneš lažov i budala. Laku noć.

     • HRSmoock

      Uuu, gdje ste vi otišli. A ja kad te zovem na piće, ti moraš u Altinu po djelove. Mnogo se vi zezate preko “fejsa”. A poslije bude, igračka plačka. Dobro bilo je mnogo gorih…Situacija. I iznevjerenih očekivanja, I čak jedna otkazana svadba.

     • 1diablo

      Boga mi i ja sam sumnjičav zadnjih dana..(o)(o)”

     • peppermintt

      vidi ti se na ..okama 😛 :)))

     • wolf

      Nemoj 4 vitamina,ja nastrada sinoc,gluho bilo:)))

     • peppermintt

      ae ta nisu 4 c, cccc :)))

     • wolf

      Lipo 4 dusina mi mista :)))

     • 1diablo

      Zar i tebe banira?? Eee,pa yebaću joj znanje..slijede diverzije na više pravaca!!

     • wolf

      Ne ovde sam nastrada :)))

     • 1diablo

      aaa,onda ništa.. 🙂

     • wolf

      vodje nije opasno,tamo medju onim azdajama,yess:)))

     • 1diablo

      Pa dobro šalim se malo,primjetio sam da je portal pomalo crkveno-konzervativan i nisam imao namjeru pravit ršum,al’ jbga ja svugdje branim svoje stavove,kako ovdje,tako i ondje,bez fige u džepu..Ne znam zašto su ti blokirali komentar,pa nisi iznosio državne tajne’?Vjerovatno i tamo ima neka otkačena canca kao i poskoku.. 😀

     • HRSmoock

      Ih, bre. Sekretarice. Nije ovo 1986. i koji već Kongres. Marketašice, Diki, Marketašice. Nego, nešto te prate na vestima? Da nije neka namještaljka. Kreneš drumom, tu recimo oko Pazove, a ono ničim izazvana…Krivina. kako je Rade? Nisam stigao da pročitam, moram odmor da uzmem. A i ova tvoja drugarica mi je nešto poznata…

     • DIKI

      Drugarica?

     • HRSmoock

      Nisam baš sve pratio. Koliko se sjećam ti i Ime ste bili cool? Neko se kačio sa Nepoznatom, ali to stvarno dalje nisam mogao da pratim. Kao i ovo kasnije sa Krstivojem. Vidjeo sam ono klasika, hoRorskop i sl…Odmah zbrisao. Podsjeća na jednu osobu koja je svraćala prije par godina…

     • DIKI

      Bili smo na lep dan, prijatno vreme. Nepoznata, pa tebe je baš volela. Ja sam je nervirao jer sam odbijao svaki kontakt. I ona jeste bila na portalu ranije, znam da su je masakrirali i nestala. Pojavila se opet kao nepoznata. Ti si ćurlikao, skakao sa grane na granu, širio perje….Pa si po običaju zbrisao a ona meni oko vrata, valjda sam joj samo ja ostao. I Lav. Zadnji put je bilo meni pitanje = ”Prijatelji”. Mudro sam oćutao i ende. Otišla.

     • HRSmoock

      Nisi dovoljno strpljiv. Mislio sam da si uočio “svezu”. Christian jeste. Nema veze, sam si rekao da se pojavljuju u raznim alotropskim modifikacijama. Zakasnio si jedno tri, četiri godine…Uuuu, kakav je tada bio provod. Looodilooo!

     • DIKI

      Ni sekunde joj nisam verovao. Samo sam se pitao ko bi mogao biti, ali više onako, teoretski. Ako ćemo pravo, bio si pod sumnom na visokom prvom mestu. Kada se može dobiti nešto kao kod Ime i to sa brzim skidanjem gaća, tebe nema, a onde kao tetreb. Čim je ”počela ”priču sa profesor- ruterom, otpisao sam je. Ali jeste bila popljuvana žestoko žena sličnog stila. Baš žestoko. Mornaru i njegovoj priči verujem a što se ljudskih osobina tiče za mene ”ništica”. A ti ga usvoj, nisam antiprotivan. I da ne zaboravim, i onog radeta da usvojiš. Odo ja, ne mogu dalje, ukućani kažu da gasim spravu.

     • HRSmoock

      Ma ja sam mislio da je ona jedna pomalo neobična djevojka koja je napravila ršum, ali se pokazalo da nije. Znam dosta ljudi na vestima koji se “traže”. Obračuni od ranije. Bilo je i smiješnih situacija, ono kad krenu da se “ispipavaju”. majku mu, izgleda da jedini koristim samo jedan nick. Ovo za Majkovića i Peruna znaš, ali oni se u suštini i ne kriju. No, pojavljivalo se par…To je najblaže rečeno, čudno ponašanje. Ako je uredništvo mislilo da im to ide u prilog, njihova stvar. Niko nas tamo nije puškom natjerao. Ponekad i oni sami uđu u igru sa provokacijama, ali i to je legitimno. No, bilo je i nekih koji su pretjerivali, prvo im je bilo simpa, pa im se obilo o glavu. Svejedno, oni biraju strategiju.

     • HRSmoock

      “Gjurza”.

     • HRSmoock

      E, moj Diki. P a zar je do toga došlo. Ovo je neki čudan dan. Prvo dobih neke lijepe vijesti, a sad ti skoknuo na kavu i mezu. :))

     • DIKI

      Ahhh, ti si uvek pun lipih vesti ali ih ne smeš kasti. Evo, začepio sam uši, pričaj ljudima.

     • HRSmoock

      Jes pa da me streljaju. To je nešto privatno, druga služba. Malo nas je sve oraspoložilo. Ko ono sa batom neki dan…

     • DIKI

      Lepo.

     • HRSmoock

      Razvući će se i tebi usta u smiješak, ako si ono što tvrdiš. Zadnji puta sam tako čuo lijepu vijest i desilo se nakon par dana. Kao ovi…Horoskopi. Moraju jednom da pogode.

     • DIKI

      Meni se ne žuri. Sada ima strpljenje matorog mačora.

     • kvot

      A Regica, kako je ona!?

      Ima li još uvijek one nalete bijesa?
      Dugo nije bilo ni riječi o njoj.
      Da nije, nedaj Bože, znaš…

     • peppermintt

      samo si ti falio nesrićo jedna,:P :))))

     • kvot

      Znao sam ja da si me poželjela,
      ali toliko…… 😉

      Ubiće me ljubomora ovih tvojih obožavalaca…

      Volim i ja tebe srIćo

     • peppermintt

      ginem 😛 biž ća ko će se tebe poželit ne voliš ni sam sebe u zrcalu vidit 😀

     • kvot

      Tako, tako..
      Malo ih isfintiraj,
      a poslije ćemo nas dvoje lagano… 🙂

     • peppermintt

      samo ti saćekaj ćami ćekajući :))))

     • 1diablo

      jube o kakvoj ”laganosti” se radi,aaa?? 😀

     • peppermintt

      hehe jednom davno obećala sam mu naš hercegovski kamen pod bubrege 😛 :)))

     • HRSmoock

      Dobro je da nije u vugla! :))

     • wolf

      Auh,klin se klinom izbija:Bresplatno izbija
      kamen iz bubriga kamenom s ramena :)))

     • 1diablo

      Ma ništa,samo se ti opusti,ko u vlastitoj kući.. :/

     • HRSmoock

      A ja odoh po nešto, odmah se vraćam :))

     • Đesi Kvote!

     • kvot

      Tu sam,
      mislim kući sam.
      Pa rekoh da pozdravim moje drage ujkice i ujnice… 😀

     • Lijepo od tebe! Pripremate li se za zimu!? Kažu bit će oštra

     • peppermintt

      je dašta eno ga opet krade drva pa će se žalit na klizišta :))

     • kvot

      hahahahahahaaa……
      Laku noć svim prisutnim..

     • HRSmoock

      Pa tek si došao…Inače, nema te ni na vestima?

     • kvot

      Došao se pozdraviti sa par dobrih ljudi.
      Tamo me Čuvar Portala stavio pod lupu.
      Vjerovatno je neki Vučkov evropejac i nerviramo ga MI s ove strane krive rijeke…..
      Pozdrav prijetelju…

     • HRSmoock

      Opet? Pa ti si najbaniraniji Ban u povijesti baniranja i to na teritoriju čitave Banovine. Pa ništa, svrati ovdje. Ovdje nema Vučkovih fanova.
      Veliki pozdrav!
      P.S. nema nam Dona. I dugo nije vršio stranačku zadaću, ono…Blaćenje Dodika po svaku cijenu i ignorisanje trikova braće muslimana…

     • Hahaha “Pa ti si najbaniraniji Ban u povijesti baniranja i to na teritoriju čitave Banovine.” legendarno

     • HRSmoock

      Kvot ti je kao MRUD, ustvari 4 MRUD-a usmjerena na četiri strane svijeta. Pa onda neki pametnjaković “povuče” žicu i BUMMM! Na vestima je rasturao.

     • kvot

      Topovi s Navarona…..
      Nemoj me toliko hvaliti,
      neprijatno mi je sve to.
      Znam da od 3-ke imamo zajedničku spiku
      i uvijek je sve bilo +10-OKejeva.

     • kvot

      Ban banirane Banovine….

      Cijelo okruženje je banovano.
      Sramim se toga.

      _________________________________________

      Don Koyot nema vremena. Privodi kampanju kraju.
      Izgara na zadatku, predan je u potpunosti.
      “CBS” za njega je sve i svja.
      Vjerujem da gore živi, a dole radi.

     • wolf

      U rvackom jeziku postoji blazi izraz,otudjiva ;))))

     • kvot

      Indijanci su cijele godine sjekli drva.
      Je li taj?
      Sve je spremno i dalje se spremamo.
      Možda ovaj 😀

     • HRSmoock

      Pa zar ne znaš? Pobjegla sa Lunom. R.I.P.

     • kvot

      Ajdee!
      Pantelija je umro.. he he he he he he

      R.I.P.

     • 1diablo

      Šta znam?Meni je tamo ponudio gostoprimstvo,pod uvjetom da im ne diram crkvu i ženskadiju… ;)))

     • peppermintt

      za to drugo ne tribaš čekat da ti on to reče 😛

     • 1diablo

      jube,pa nebi ja.. 😀 nema tamo ženska ni za lika,viruj mi…. :))

     • peppermintt

      di si to zaluta ?

     • 1diablo

      СРБИН.ИНФО evo 😀

     • peppermintt

      uff ćirilica 😛

     • 1diablo

      jebiga,danas sam gedao kako da zaključam profil(znaš i sama zašto) i primjetim da na više nas ima zakačen neki посматрач i tako ja popratim ko se nakačio na njega i izbijem ti pravo na taj portal…

     • peppermintt

      pa neka ga, nek se nejače zabavlja , morti se malo i prosvitle zločesti brathersi 😛

     • 1diablo

      odi tamo na temu o Dodanu..kao oni nama žele pomoći i to..rekao sam da nema priko Drine.. 😀 nego,gdje nam nestade Smoock??

     • HRSmoock

      Tebra, da znaš što sam večeras vidjeo i čuo…Sopstvenim ušima i očima…Ono, wow! Biće zanimljivo u Bgd. ovih dana.

     • 1diablo

      Piši,dimi oko mene!!!

     • HRSmoock

      Ma to su tračevi iz službe i kancelarija u prizemlju. Trese se gora…Ali možda neko i otpadne :))

     • 1diablo

      Neće valjda opet razbijat kamenac u Vučićevu bubregu?? 😀

     • HRSmoock

      Opasno se zakuvalo. Počelo je od gluposti, pa malo pumpanja…Pa otvorena pobuna :)) Ako ne bude našao dovoljno love i ako ne bude “ispoštovao” neke drugove, picousti bi mogao da se oklizne. Možda i o “sapunčić”, if you know what I mean.

     • nadam se da će informacija doprijeti i do nas :))

     • HRSmoock

      Koliko god bilo prijatno da se štakorčići znoje, nadam se da ćemo ostati u okviru sistema. Par pomaknuća, par premještaja i stvar će biti rješena. Uz gubitak još malo ovlasti, ali to je već i onako počelo.

     • pojavio se jedanput ovdje taj posmatrač. djelovao mi je poput Šahbaza iz nadrealista! 🙂

     • 1diablo

      da,čisti nametnik,kojega sam mjesecima nosao na profilu i tek mi je danas sinulo u glavu da malo to pronjuškam….

     • DIKI

      On je na mnogim profilima zakačen. Diskusije su mu retke, nit smrde niti mirišu. Veoma čudan lik.

     • peppermintt

      i ti zaključan ? a zake molit ću :)))

     • DIKI

      Bilo razloga. Neki ljudi nemaju pametnija posla nego da pošto poto sve njuškaju. Virtuelni prijatelji su samo to, virtuelni. Masa ljudi je spremna da zloupotrebi svaku sitnicu. Čak i neki moji drugari (pravi) vise na netu i redovno dobijam izveštaj: Oni te olajavo, što onom ne odgovori…. znam da ima samih, usamljenih, ali što je mnogo mnogo je. Bio sam par puta ovde (po direktivi) zapamtio face, i to je to. Treba jako mnogo da se za nekoga zainteresujem, ja nisam sam, i nije mi dosadno….lažem, supruga na Skajpu upravo urla sa svojom sestrom, uffff, Makedonci to kažu Striženo-Bričeno. Isto pa isto. Ne mogu ni svoje misli da pratim. Mlađi sin igra sa nekim strancima na lap topu neku simulaciju letenja, i on nešto urla, dva mačeta bi da se baš sada maze, papagajčina se dere…. Ehhhh, pusto ostrvo…..

     • peppermintt

      pa neka gledaju kaj ima veze ? a i time pokazuju svoje namjere:) Mislim zake uopće imati profil ak je zaključan, valjda i jest namjera sveopća komunikacija 🙂
      čuj Striženo-Bričeno a što bi to tribalo značiti?
      znam bio si ranije ( valjda ti isti je nick samo avatar bio s kapom partizankom :))

     • 1diablo

      Koliko sam skužio,on ti je veeliki fan Putina,kao i Bllufonac 😀
      jube,idem pogledat ovu seriju-kud puklo da puklo-pa se vraćam.. ;X

     • DIKI

      Ne, to nisam bio ja. Taj lik je ovde vežbao nastup i reakcije ljudi za glavni nastup. Meta sam bio ja. Na kraju su ga svi otkačili, malo previše prostota za bilo čiji ukus. Kada kažem bio, bio u smislu, posetio, pogledao, video učesnike i to je sve. Nisam učestvovao.

     • peppermintt

      a tko te uputio na naš portal ? 🙂

     • DIKI

      Portala je malo, baš malo. Nisi valjda očekivala da propustim aktivnosti ”partizana”. Nezaključan profil provokatora, vidiš lepo, vežba čovek nastup i odeš pogledaš a onda obiđeš portale koje ostali učesnici obilaze.
      Za ovo danas? Video čoveka na našem igralištu, znam da ima kontakt sa tovariš Smukom, video prepucavanja i lepo mu se javio. Zavirim ovde, kada ”vidi moljim te” Smuk postao ronilac. I svratio baš zato što sam bio siguran da me nije očekivao. Jednostavno.

     • HRSmoock

      Pa ja ti rekoh da sam se izvjesno vrijeme igrao u Divuljama.

     • DIKI

      Koji si sada film snimao? Povratak Otpisanih 14 deo?

     • HRSmoock

      Ne druže, otkomanda. Prvo me prebacili u NC “Karlo Rojc”, pa iz Pule u Divulje. 60 dana odmora najslađeg.

     • DIKI

      Šta je falilo Rojcu? Znam da su mnogi imali suze u očima, doduše, kada su odlazili. Radosnice.

     • HRSmoock

      U “Rojcu” je za alkose bio raj. Tamo su i sklanjali ove sa havarijama, a u Divuljama se radio. (I to doslovno jer se obuka svodila na čišženje trupova pod vodom i nosanje barkase na suvom :)) Zezam se, nisam htio u Sarajevo. Stari mi je sredio obe prekomande, imao je nekog pukovnika Pažina (tvoj plavac) u tom Sekretarijatu za NO, taj je mogao da te šeta čak i po oblastima.

     • HRSmoock

      To je Diki bilo više ljudi. Samo nije bio tvoj drug Profa, kome si dao mitske sposobnsti.

     • DIKI

      Čini ti se. Profa je samo lik koji ima nekoliko bolnih tačaka i misli da je bogom dan. Pokušao kao sa čovekom, ponašao se kao stoka, opet mu popustio, ne vredi, govedo je govedo. Pa sam mu malo igrao po živcima. Najviše ga je bolelo kada mu kažem da je tanak za pisanje. A stvarno je tanak.
      Lav se užasnuo kada se žalio portalu a javio mu se dragi profa. Slatko sam se smejao kada mi je na fejsu kukumavčio. Lav je tebe ipak više voleo. Kao Ebolu na primer.

     • HRSmoock

      Jel Lav isto kao Đorđije sa 12 godina bio u…Gledao se preko nišana i sl. Pazi dobiješ ifarkt, odoš u penziju i izađeš na miting…U cirka 20 dana…

     • DIKI

      Lava ostavila žena sa blizancima, sada su u prvom srednje, izdaje ga srčka, on plah, ne može da sedi s mirom, pa sebi pogoršava stanje, svako toliko u bolnici. Zbog tebe i profe otišao sa portala, zato sam te pitao što si mi oterao drugara a ti si mudro oćutao. Uf, eno ona ”ljeposava” Ime šamara Uštirkanog, ubeđena da sam to ja. Rekao sam joj pre nekoliko sati da je opasno pijana osoba. I oće da zgromi Uštirkanog a lik u čudu.

     • HRSmoock

      Ma on nije skontao neke stavri, a lako se pali, I nije mu se “kačio” Profa, već ovi “što nestaju kao jaje sa groba”. Dio te organizovane mafije si upoznao na “Akciji”.

     • peppermintt

      a što si tako oštar prema narodu, popusti malo :)))

     • DIKI

      Izraz je kada neko davi i do beskonačnosti ponavlja isto pa isto. Profil služi i zbog prepoznatljivosti. Kratko vreme je bila moja slika što vidim nije baš čest slučaj. Osim toga, ljudi se zbog nečega obavezno uhvate za avatar, daju osobi osobine koje ”misle” da ima. Nije valjda da misliš da su svi na net-u dobronamerni?

     • peppermintt

      a avatari pa to je valjda što su ljudi većinom vizualna bića, ono što okom vidimo računamo morti bolje će mo procijeniti..zato većina bira prijemčive i oku ugodne pa čak i intrigantne avatare, rijetki idu u drugu krajnost jer triba znat “nosit ” oku ne ugodan avatar
      to ti je ka da ideš u grad među svit pa biraš lipše veštine 🙂 il ja možda sve idealiziram , ne znam mislim kako nije produktivno razmišljati priviše o osobama koji su iza nickova , jer ovdi sučeljavamo svoje stavove , iako naravno uvik se susretne iznimnih osoba 🙂

     • DIKI

      Ovako sam na oku i dušmanima i drugarima pa sve ide brzo. Jako dugo sam bio kao gost, uvek pod istim nadimkom. Navikli ljudi i na to. Avatar nosi sa sobom mogućnost klonova i vrlo neprijatnih događanja.

     • peppermintt

      neprijatnih ?? a baš ti je slatki patak 😛

     • 1diablo

      Kao ja na primjer,jel.. 😀

     • HRSmoock

      Khm…Nije bio on.

     • peppermintt

      al isto Diki pisalo :)))

     • HRSmoock

      Svašta može da piše. Ali ne znači da je baš onaj na koga misliš. Ima tih klonova…Specijalni rat.

     • HRSmoock

      Ma onako…

     • 1diablo

      Možda je dobronamjeran,ne znam ni sam.??.Ima nas svakakvih,vidiš i sam..

     • peppermintt

      neobično jest, ali misim stvarno pa kad jadni čovik stigne sve to upratit :)))

     • HRSmoock

      Onja posmatrač…400 i više likova zapratio. Čovjek ili služba?

     • DIKI

      OZNA brale, koliko puta da ti kažem. I, nisu svi likovi baš interesantni. Kao na primer tvoj drug Rade.

     • HRSmoock

      He, he..Zašto moj drug? Jedva sam progovorio s čovjekom. Sjećam ga se u paru sa Urošem. Bajker?

     • DIKI

      I to. I idiot kakvog svećom treba tražiti. Ali, nisi ga morao nagovarati, eno ga, raskokodakao se, pomislio da je bitan, Ti si za sve kriv. I onaj folirant što me je ”branio”

     • HRSmoock

      Hehehe, pa ajde kad već voli mladić….Neka pjeva.

     • peppermintt

      ja ti se time ne zamaram, neka čovika morti je znatiželjan a morti mora i plaću zaradit :)))
      šalam se tko zna kakvi su mu motivi al dosad nisam od njega doživila ništ negativno 🙂

     • 1diablo

      nisam ni ja,ali tko meni garantira da nije ”посматрачица” ..?

     • peppermintt

      neka je , još bolje brige te :)))

     • HRSmoock

      Gle, i to sam primjetio. Baš neobično…

     • wolf

      Vrcon,ne znalo se kako :)))

     • HRSmoock

      Uči se polako, valja će ti :)) Vidi…Kaменњар…Мостар..Љљњњљчж..

     • peppermintt

      evo saću 😛 :))) i imaš viška slovo u kamenjar :)))

     • HRSmoock

      Tako se izgovara. Objasnit će ti Lilith :)) To je fora s početka :))

     • Jeste :)) haha! Sjećam se dobro.. Bio je nekakav logo Pisalo -Kamen pa malo manjim slovima -jar .. Smook je tada upozorio da bi se moglo pogrešno Izgovoriti! 🙂

     • wolf

      Moracu poslat draganu u inbox da mi privede:)))

     • HRSmoock

      Auh. Pripremi rezervnu tipkovnicu.

     • peppermintt

      naoružan je do zuba :))))

     • wolf

      Aha neka si ga priupitala :)))