VIDEO: Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica’

75

Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica”, Velimira Bujanca u petak navečer komentirao je smjenu Dejana Jovića, glavnog savjetnika i političkog analitičara predsjednika Ive Josipovića.

Upitan kako komentira činjenicu da će se za Jovićevo uhljebljenje pobrinuti Vesna Pusić po nalogu Ive Josipovića, Banac je odgovorio kako takve spekulacije ne ublažuju činjenicu da i dalje moći širiti svoje teze.

Ne treba se usmjeriti samo na Jovića, odgovoran je i sastavljač tima. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta

“Ovdje nije riječ o slobodi govora, već činjenici da Jović kreira politiku što netko s njegovim stajalištem ne može raditi”, rekao je Banac.

Banac smatra da nositelj takve funkcije mora proći kroz sigurnosnu provjeru, a Jović ni po čemu ne zaslužuje imati tako utjecajnu funkciju. “Josipović je Jovića smijenio četiri i pol godine kasnije, iako ga zapravo nikada nije trebao zaposliti”, zaključio je Banac.

“Savjetnici su dio jednog tima kojeg kreira onaj koji postavlja savjetnike. Pogrešno je usmjeriti se samo prema Joviću, onaj tko je stvorio tim preuzeo je odgovornost za ono što drugi unose u tim. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta”, zaključio je.

Autor brojnih stručnih knjiga vrlo je gorljivo odgovorio i na pitanje kakve će za Hrvatsku imati posljedice odnos predsjednika Josipovića prema BiH, odnosno, Republici Srpskoj.

„U Hrvatskoj postoji interesna skupina s pristašama u BiH koji misle da je rješenje pitanja u strateškom savezu s Dodikom. Tu politiku je podržavao i Josipović. Politika je ovdje razgoljena i u kontekstu ukrajinske krize, primjerice, energetskih centara u rukama Putina i Rusije. To utječe na situaciju u BiH , ali i na odnose snaga u Hrvatskoj”,  zaključio je i dodao kako ovaj problem nikako ne može doći do izražaja u kampanji predsjednika Josipovića.

Oporba bi trebala biti aktivnija

Referirajući se na slučaj Jovanovića, Bujanec je napomenuo kako je SDP svojedobno i u Saboru bio protiv samostalnosti.

“Važno je da vodstvo SDP-a odustane od motivacija koje su vodile tim putem. SDP mora shvatiti da treba preuzeti odgovornost prema državi. Nitko to ne doživljava kao nešto važno“, poručio je.

Komentirajući dosadašnji tijek predsjedničke kampanje, Banac je ustanovio kako Josipović ne govori o važnim i ključnim temama. Međutim, po njemu bi oporba trebala biti aktivnija kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije. Josipović je u jednostavnijoj situaciji budući da nema protukandidata iz svog miljea, a s potporom ujedinjene ljevice, lako bi se mogao pobijediti protukandidata razjedinjene desnice, smatra Banac.  „Mora se nešto poduzeti kako bi se izbjegla takva situacija“, dodao je.

Sve češće napade na katoličku Crkvu u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, Banac je objasnio djelovanjem sektaških grupa kojima je cilj stvaranje sekularne države. „Svaka vlast koja zanemari katoličku tradiciju ne može opstati“, zaključio je.

Na molbu da komentira sukob u dubrovačkom HDZ-u, profesor Banac je prvo htio naglasiti kako je za najveće probleme u Dubrovniku odgovoran najgori gradonačelnik toga grada do sada, Andro Vlahušić.

„Pitanje je kako ukloniti utjecaj destruktivnog i moćnog političkog djelatnika koji je prvostupanjski osuđen, dok  je sisačko-moslavačka županica, koja nikada nije bila osuđena, morala odstupiti…“.

Za slučaj Dubravke Šuice, Banac je rekao da nije mislio da se takvo nešto može dogoditi.

Profesor Ivo Banac gostovao je u večerašnjem izdanje Bujice umjesto Željke Markić.

(Petra Rajković/direktno.hr/foto:screenshot)

 

>>Dejan Jović: Da nije bilo prijetnji i nasilja, Hrvati bi glasali kao Škoti

>>Ivica Šola- Dejan Jović je sigurnosni problem ove zemlje!

 

facebook komentari

 • cleuna

  Nikada nisam misio da se u bilo čemu složiti s Bancem,ali za ovo o čemu je je govorio u pogledu Josipovića i Jovića svaka mu čast.
  Kada sve ovo govori čovjek poput Banca kojemu ni najradikalniji ljevičari ne mogu prišiti etiketu desničara,stvarno moramo biti zabrinuti za sudbinu Hrvatske i učiniti sve da se lignju onemogući u daljnjem nanošenju štete Hrvatskoj.
  Stvarno je došlo vrijeme da svi oni kojima je stalo do sudbine Hrvatske,pogotovo oni koji su je stvarali (branitelji) počnu raditi konkretne stvari da se lignja zaustavi.
  Zašto ne prosvjedovati svugdje gdje se on pojavi i ne samo prosvjedovati…treba se i radikalnijim potezima oduprijeti lignji i njegovom timu.
  Može sada netko govoriti da je on na vlast došao izbornom voljom građana,što je točno.
  Ali isto tako građani ne mogu sjediti skrštenih ruku dok im vlastiti predsjednik vraća državu tamo odakle smo se jedva i u krvi izvukli.
  Zamislite oca koji ima jednoga sina koji je na svijet došao ne svojom,nego voljom toga istoga oca.
  I ako taj sin rastura obitelj i imanje,logično je da se cijela obitelj tome suprotstavi.

  • tvigi

   Žuti je cijeli mandat potrošio za pripreme za ove predsjedničke izbore, okružio se prosrpskim savjetnicima i provodi britansku politku! Treba mu dati otkaz!

   • cleuna

    Sami podatak koji je večeras iznio Bujanec da mu je savjetnica i jedna bivša savjetnica Ivice Dačića govori sam za sebe.
    Dobro je prije par dana bilo objavljeno na jednom portalu da je “ured predsjednika najveće zastupništvo Srbije”.

    • Nevjerojatno je kakvim se ljudima okružio.. a stara poslovica kaže ‘S kim si takav si’! Nadam se da je posebno sada svima jasno koga imaju za predsjednika!

     • cleuna

      Vjerujm mi da sam se večeras tresao dok sam gledao Bujicu.
      Da čovjek ne povjeruje.

     • I meni je sasvim jasna Hajka koja se povela danas protiv Velimira Bujaneca! Malo sam pogledao po portalima i facebooku, to je neviđen ‘progon’ i omalovažavanje! pljuvačina! Nadam se da će Velimir to izdržati i nastaviti raditi

     • cleuna

      Gledao sam i to i nakon svega meni neke stvari nikako nisu jasne.

     • Radi se o tome da je upravo IJ postigao ono što je htio.! Ubacili su priču oko referenduma i inicijative i to je ‘glavna tema’, podjele, rasprave, svađe, a IJ trlja ruke! Pa i ovo sad s Jovićem je spin-odgovor na nedavne Šoline optužbe Josipovića za veleizdaju!.. Nitko ne spominje ništa konkretno o Josipoviću, niti kakve rezultate ima niti kakve planove ima.. Etičko sudište ih je nekolicinu prozvalo za veleizdaju, ali jok, o tome se ne govori!

     • peppermintt

      upravo tako, Markića je u fokusu a lignje stigne svugdi čak i na Cro-a-porter modni događaj, znači panika i prikuplja se svaki možebitni glas..

     • Panika je velika koliko vidim! Što se mene tiče, ovoliki pritisak da se potpiše ‘inicijativa’ je upravo zabrinjavajuća! Kome se i zašto žuri a toliko je nejasnoća!? Ja osobno ne bih potpisao nešto ovako nejasno a vjerujem da većina potpisnika nema pojma što je potpisala! … Vrši se stigmatizacija i progon onih koji se usude iznijeti svoje mišljenje i stav kontra inicijative, pa je tako vidio sam i u nekim komentarima i ovaj portal optužen kao hdzenjarski i pristran, što je notorna besmislica!

     • sui

      Zbilja se mora covjek upitati kakvo je ono komentiranje na narodu….ne znam gdje su Vas tako etiketirali, ali ja sam tamo “proglasena” vasinim trolom.

      Na lijevim portalima i forumima nije nista cudno kako admini i moderatori idu na vodu Kujundzicu….ali za ove druge….?!

     • Mene osobno nisu, jer se nisam upuštao u neke veliek polemike, ali sam u preletu ‘sve snimio’. Dovoljno mi je bilo vidjeti hajku protiv Bujaneca jučer i prekjučer zbog (ne)gostovanja Željke Markić u Bujici! pogledao sam i neke komentare na facebook stranici kamenjara

     • sui

      Zanimljivo je kako se stalno istice kako je Karamarko bio uz mesica (Ni meni nije drag, ali on je na celu HDZ-a i sad mu treba dati podrsku radi rusenja “belog tica” :P),
      a ovo sto je Markicka radila, (i sam Banac je na tom tragu – on ce uvijek biti takav, on nikad to nece promjeniti po meni, ali je bar dosljedan u tomu), se ne smije spominjati i to se toliko umanjuje kao da je to nista!! Ni jedno ni drugo nemaju opravdanja, bar ga nisam cula a da je argumentirano.
      No, to meni povlaci onda jos nesto……ako je ona na pocetku bila u HRAST-u……je li s njima pokusala a nije uspjela, jer kao HRAST je nastao kao odgovor desnog, domoljubnog spektra na valu nezadovoljstva HDZom….

     • sui

      Ako je Karamarko njihov, instaliran da unisti zadnje ostatke HDZ-a, onda je Markicka novi Karamarko…..po toj logici.

     • Ma nije Karamarko njihov! Bio je s mesićem nekoć ali je tamo proživio razne ‘torture’…

     • peppermintt

      Nisam nešto naklonjena Karamarku , bio je čovjek službi i struktura, ali ako je dobar za maknit lignjuna i kukurikavce onda jesam za.
      Zamjeram HDZ inače što ne spremi barem u mirovinu ekipu:identificirati-locirati-uhititi-transferirati

     • sui

      A ima teza kako bas zbog toga sto je bio dio sluzbi i moze srusiti ovu vlast…nije neki vrli govornik – Sanader je bio pa sto to vrijedi, po meni ni IJ nije (a profesor je) pa je opet pobjedio….
      Uz Karamarka je Krsticevic, Dilber,..

     • peppermintt

      je , ima i toga jedino onaj tko zna kako sve to ide strukturno zna di će “udarit”

     • peppermintt

      ali ima i ona o tezama, znate one nisu baš znanstveno dokazive paa….
      🙂

     • sui

      O tezama i hipotezama bi se moglo….No, cinjenica je kako svaki zakljucak je nuzno obojen dozom subjektivizma “istrazivaca”…. Posebice kad analiziramo politicku utakmicu, …. kod mene zato i postoji doza straha sto ako zbog tog subjektivizma – grijesim…Nemoguce je potpuno objektivno promatrati sadasnje stanje, kad te boli sto je to tako, zelis bolje, vise, ono za sto su toliki dali svoje zivote, koliko je onih za koje jos uvijek ne znamo gdje su,….stradalnici……

      Kako biti objektivan kad ti na celu drzave sjedi cetnik?!?

     • tvigi

      To ste dobro rekli. Ali ne trebamo ni biti objektivni, Hrvatska je nasa domovina i moramo biti subjektivni, ta nismo UN promatraci 🙂

     • peppermintt

      kad nam oduzmu emocije onda to više nismo mi 🙂

     • peppermintt

      a dobro samo se čekala prilika potkačit Bujaneca, nego znaš što ja ponekda pogledam i Oluju Ozane Bašić ( češće je ona na TV Dalmaciji ) i mogu ti reći sve pozitivno., nema onu dozu provokaivnosti ka BUjanec ali po temam pristupu gostima je ok. A Bujanecu jedno zamjeram negativno priča o tv kući u kojoj je on zapravo počeo, mislim ne triba mu to govoriti kako je toj tv kući mala gledanost a do juče on bio tamo.

     • peppermintt

      zar lijevi idu na ruku Kujundžiću, ne kontam ?

     • Svaki glas za Kujundžića je plus BelomOrlu

     • peppermintt

      aa to u odnosu na Kolindu , aha kontam

     • HDZ i SDP (a to su ivini glasači) imaju stabilne baze birača! Cilj je uzeti glasove centru i neodlučnima! A ti nose prevagu, zato Ivi vrijedi i mali Đapić i Bandić, posebno Kujundžić i sl! Malo pomalo! Ali ipak primjetna je panika kod Pijaniste, uzalud im sve! 🙂

     • sui

      Kampanja ce biti izrazito prljava, a to je dokaz kako im ne ide bas sve kako su planirali.

      Meni se zeludac okrene kad vidim Banca, no, ipak sam optimisticna….CROlinda ce pobjediti :-).

      http://countingdownto.com/countdown/pad-belog-orla-countdown-clock

     • Pad Belog Orla Countdown Clock 🙂 dobra fora , iako ga ja ne bih nazvao ‘orao’ nego tić

     • peppermintt

      Orlušina lilith ne potcjenjivati ga to bi nam mogao biti propust veliki
      🙂

     • prije bih rekao : Lešinar

     • peppermintt

      sinoć je gošća Studia 4 bila ona ( ne volim je nikako) Škare-Ožbolt i ne moš virovat joj priiče, ona tugaljivim glasom govori kako eto nije to tek novi sukob između Dejana i lignje jer kao dugo vremena ti odnosi nisu kako triba. Zamisli molim te kako oće umit Josipovića kao eto nije se on niti ranije slagao s Dejanom al eto..
      bome probuđeni su svi lignjunspavači :))akcija :))

     • Predsjednička kampanja traje više od godinu dana, IJ sa svim savjetnicima (a ima ih preko sto) sve snage je usmjerio u cilj pobjediti na predsjedničkim izborima, ima ogroman budžet i ostaje nam vidjeti što je još pripremio do samog dana izbora!

     • peppermintt

      sad na vijestima Ive na danu roze vrpce u Zg, a kako su danas Sinjski alkari u zagrebu očekivat je i kako možda zajaši kakva riđana :)) ajme nek vacca ne primiče :)))

     • cleuna

      Mene je više strah da se nebi približio kakvoj kobili pa tim činom narušio genetsku sliku alkarske ergele.

     • haha :))

     • peppermintt

      legendo:))
      al to bi moga zoki on ispunjava uvjet jer je iz sinja :)))

     • cleuna

      Njega bi prepoznala pa od toga nebi bilo ništa.

     • sui
     • na narodnoj veselici, o kojoj nigdje nije bilo službene obavijesti, osim
      na plakatima koji su se nalazili na stupovima u naseljima Peščenica i
      Žitnjak, Josipović je Tomca i Jurčevića nazvao “luđacima” i
      “bolesnicima” jer su ga optužili za veleizdaju… ;)) sačuvaj nas bože demokracije koju propagira josipović, ali i ekipa sa narod.hra

     • sui

      Ajme, ono je prestrasno, koji dirigiran arsenal pisanja protiv HDZ-a….

     • Ja sam maloprije povirio i zgadilo mi se, a nisam hdzeovac da se razumijemo! Čak me je počeo pomalo iritirati njihov pressing! Pomislio sam ovo što sam tebi napisao, sačuvaj nas Bože njihove demokracije!
      A u svemu ovome vidim Ivino maslo, da se sotonizira hdz- pa samim tim i Kolinda!
      U ovoj inicijativi se ne radi samo o preferencijalnom glasovanju, to čak nije toliko sporno koliko sve ostale stavke.. .sad sam pomalo ‘ljut’ čak bih volio da ne skupe potpise! … A ako ih kojim slučajem skupe i produži se ovoludilo, Ivin mandat će biti produžen i onda ću sa žaljenjem konstatirati da su svi ovce …

     • sui

      Postalo je zabrinjavajuce ovo sto moramo naglasavati kako nismo hdzeovci… Dok se pisu tekstovi kako Jovic kao intelektualac ima pravo na svoje isljenje, mi moramo naglasavati nismo HDZ!!!

     • peppermintt

      zanimljivo, aa ko da je grij ili nešto negativno biti HDZ-ovac

     • Da! Stvoreno je takvo ozračje ovih dana, kao da je to Zlo!

   • To bi bilo najprimjerenije! Otkaz! Bravo 🙂

    • cleuna

     Uz odgovornost.

     • Ima mnogo elemenata za ‘krivično’ gonjenje… Posebno one stvari što je nedavno Šola iznio

     • cleuna

      Možda neka druga vlast i to napravi,samo da ne bude prekasno.

     • Novi mandat pijaniste bi bio poguban! To bi bilo kasno, a i ovako je šteta poprilična

     • cleuna

      Ali na ruku mu idu upravo oni koji za sebe vole reći da su desničari ili desni centar,dok je cijela ljevica na njegovoj strani pa odatle i razlog za strah da bi on ponovo mogao pobijediti.
      Baš me zanima koga će onda okriviti “desničari” koji nikako da se ujedine i suprotstave se ovome zlu.

     • Uvijek imamo isti problem! Rasipanje glasova! Ljudi ne shvaćaju da je to plan iz predsjedničke ‘kuhinje’…

  • peppermintt

   je cleuna iako je čudno koji su motivi Banca za ovakav zaokret i istup..hm

   • sui

    Banac je promjenio smjer ima vec neko vrijeme…..i mene zanima zasto….?!

    • Za Banca se može reći da je ‘progledao’, očito je uvidio pravo stanje stvari, ne mislim da ima skrivenih namjera!

     • peppermintt

      o ima itekako, stari je to provjereni igrač 😉

    • peppermintt

     valjda se pokušava malo bolje pozicionirati prije kraha lignjuna i kukurikavaca…uglavnom budemo vidili

   • cleuna

    Ja mislim da on kao analitičar jednostavno iznosi činjenice,jer Josipovićeva politika je tako očigledna da to više nitko nemože negirati.
    Osim njega i njegova antihrvatskog tima,naravo.
    Sam Banac je sinoć jako lijepo rekao,”Jović je samo jedan član tima i kao takav on čak nije ni odgovoran,odgovornost treba snositi onaj koji je stvorio taj tim”.
    I ja se s tim slažem jer Jović nije mogao biti član tima bez Josipovićeva pristanka.

    • tvigi

     I za Jovica nije bilo nikakve sigurnosne provjere, a moralo je biti

 • peppermintt

  savjetnici uopće više nisu bitni bitno je maknuti Josipovića a ovi odlaze s njim u paketu.

  Pitanje je kako motivirati Hrvae na masovniji izlazak na izbore, jer Josipovićeva glasačka baza je stabilna i oni imaju redovito visoku izlaznost za razliku desnice koja razočarana svime ostaje doma.

  • ostaje doma i kao što vidimo podijeljena! Hoće li se ‘dozvat’ pameti.

   • cleuna

    Po svemu do sada viđenom,opet ćemo pobijediti “sami sebe”.

    • sui

     Necemo! Ako svi animiramo samo svoju oklinu i bliznje to se nece dogoditi! Moramo misliti kako je to moguce i to ce se osvariti.
     Ako budemo na stavu ne mozemo pobjediti vecina ce ostati doma.

     • Naravno! Budemo li samo nijemo promatrali i prepustili stihiji, onda se nemamo čemu nadati! Upravo je bitno da ljudi izađu na izbore!

     • sui

      Kad vidim kakva se mrznja siri prema HDZ-u dodje mi da se uclanim :))))).

     • cleuna

      I ja isto tako razmišljam,i što se tiče mene i ljudi s kojima sam u svakodnevnom kontaktu,to nije upitno.Ali ono što me plaši jest to da je ista stvar bila i na prošlim izborima.
      Evo slučaj iz Viteza i Jajca.
      U ta dva grada prvi put je načelnik Bošnjak,zahvaljujući opet samima nama jer su Hrvati apstinirali na prošlim općinskim izborima.
      Nikoga vi ne možete natjerati da iziđe na izbore,a kada mu pokušate sve to objasniti desi vam se to da oni tada smatraju da vi iz svega toga imate neku osobnu korist.
      Vjerujte mi da sve ovo govorim iz osobnog iskustva.

     • tvigi

      Slazem se Cleuna

     • peppermintt

      sve točno pišeš ali ima razlika, naime u RH će biti odlučujuća veća izlaznost, u BiH vidjeli smo na prošlim izborima uopće nije bitna izlaznost jer visoki predstavnik ima ovlasti raditi što želi

     • Da, izlaznost je bitna do trenutka kada nastupi niski predstavnik

     • peppermintt

      nizak ne nizak nama se pokazao ipak previsok za priskočit a zaobić ga ne možemo..

     • cleuna

      U pravu si što se tiče BIH kada su u pitanju opći izbori.
      Prije je bila alijansa a na prošlim izborima platforma.
      Ali i to je bilo uz potporu “naših” izdajnika a naravno da je Inzko odigrao odlučujuću ulogu.
      A slučaj Viteza I jajca navodim kao isključivo našu krivnju na lokalnim izborima.
      Jedini razlog što su sada u dva grada načelnici Bošnjaci je apstinencija Hrvatskih glasača.

     • povijet se ponavlja

     • wolf

      Braco moja mila,sta je vise s lignjama ovi dana Sarajevske,Zabregacke,e dokle vise gluho bilo 😀

     • nadam se da će priča o lignjama što prije završiti, pa da se bacimo na kvalitetnije, na ‘ribu’…

     • cleuna

      Oćemo li prijeći na kuhane nogice?