Pratite nas

Pregled

VIDEO: Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica’

Objavljeno

na

Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica”, Velimira Bujanca u petak navečer komentirao je smjenu Dejana Jovića, glavnog savjetnika i političkog analitičara predsjednika Ive Josipovića.

Upitan kako komentira činjenicu da će se za Jovićevo uhljebljenje pobrinuti Vesna Pusić po nalogu Ive Josipovića, Banac je odgovorio kako takve spekulacije ne ublažuju činjenicu da i dalje moći širiti svoje teze.

Ne treba se usmjeriti samo na Jovića, odgovoran je i sastavljač tima. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta

“Ovdje nije riječ o slobodi govora, već činjenici da Jović kreira politiku što netko s njegovim stajalištem ne može raditi”, rekao je Banac.

Banac smatra da nositelj takve funkcije mora proći kroz sigurnosnu provjeru, a Jović ni po čemu ne zaslužuje imati tako utjecajnu funkciju. “Josipović je Jovića smijenio četiri i pol godine kasnije, iako ga zapravo nikada nije trebao zaposliti”, zaključio je Banac.

“Savjetnici su dio jednog tima kojeg kreira onaj koji postavlja savjetnike. Pogrešno je usmjeriti se samo prema Joviću, onaj tko je stvorio tim preuzeo je odgovornost za ono što drugi unose u tim. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta”, zaključio je.

Autor brojnih stručnih knjiga vrlo je gorljivo odgovorio i na pitanje kakve će za Hrvatsku imati posljedice odnos predsjednika Josipovića prema BiH, odnosno, Republici Srpskoj.

„U Hrvatskoj postoji interesna skupina s pristašama u BiH koji misle da je rješenje pitanja u strateškom savezu s Dodikom. Tu politiku je podržavao i Josipović. Politika je ovdje razgoljena i u kontekstu ukrajinske krize, primjerice, energetskih centara u rukama Putina i Rusije. To utječe na situaciju u BiH , ali i na odnose snaga u Hrvatskoj”,  zaključio je i dodao kako ovaj problem nikako ne može doći do izražaja u kampanji predsjednika Josipovića.

Oporba bi trebala biti aktivnija

Referirajući se na slučaj Jovanovića, Bujanec je napomenuo kako je SDP svojedobno i u Saboru bio protiv samostalnosti.

“Važno je da vodstvo SDP-a odustane od motivacija koje su vodile tim putem. SDP mora shvatiti da treba preuzeti odgovornost prema državi. Nitko to ne doživljava kao nešto važno“, poručio je.

Komentirajući dosadašnji tijek predsjedničke kampanje, Banac je ustanovio kako Josipović ne govori o važnim i ključnim temama. Međutim, po njemu bi oporba trebala biti aktivnija kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije. Josipović je u jednostavnijoj situaciji budući da nema protukandidata iz svog miljea, a s potporom ujedinjene ljevice, lako bi se mogao pobijediti protukandidata razjedinjene desnice, smatra Banac.  „Mora se nešto poduzeti kako bi se izbjegla takva situacija“, dodao je.

Sve češće napade na katoličku Crkvu u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, Banac je objasnio djelovanjem sektaških grupa kojima je cilj stvaranje sekularne države. „Svaka vlast koja zanemari katoličku tradiciju ne može opstati“, zaključio je.

Na molbu da komentira sukob u dubrovačkom HDZ-u, profesor Banac je prvo htio naglasiti kako je za najveće probleme u Dubrovniku odgovoran najgori gradonačelnik toga grada do sada, Andro Vlahušić.

„Pitanje je kako ukloniti utjecaj destruktivnog i moćnog političkog djelatnika koji je prvostupanjski osuđen, dok  je sisačko-moslavačka županica, koja nikada nije bila osuđena, morala odstupiti…“.

Za slučaj Dubravke Šuice, Banac je rekao da nije mislio da se takvo nešto može dogoditi.

Profesor Ivo Banac gostovao je u večerašnjem izdanje Bujice umjesto Željke Markić.

(Petra Rajković/direktno.hr/foto:screenshot)

 

>>Dejan Jović: Da nije bilo prijetnji i nasilja, Hrvati bi glasali kao Škoti

>>Ivica Šola- Dejan Jović je sigurnosni problem ove zemlje!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati