VIDEO: Prvi javni nastup episkopa Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandra

0

Nakon Drugog sv. rata i okrutne likvidacije tadašnjih hrvatskih pravoslavnih svećenika u Hrvatskoj je ponovo prije nekoliko mjeseci osnovana Hrvatska pravoslavna crkva.

U emisiji Markov trg (Televizija Z1) su gostovali Hrvatski episkop Aleksandar i stručnjak za pravoslavlje u Hrvatskoj mons. dr. Juraj Kolarić.

U emisiji smo čuli mnoštvo zanimljivih podataka o Hrvatima pravoslavne vjeroispovijesti koji su dugih godina jugoslavenskog režima bili nepostojeća društvena skupina.  Bilo je govora o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema Hrvatima pravoslavcima i raznim pokušajima kroz povijest da tim ljudima uskrati pravo na njihov nacionalni i vjerski identitet.

U emisiji smo čuli australijskog poduzetnika hrvatskog porijekla Marka Franovića koji je odlučio i financijski pomoći postojanju i djelovanju HPC.  Na kraju emisije su se javili gledatelji koji su vidno potreseni ispričali iskustva svojih obitelji, očeva koji su stradali od ruke jugoslavenskog režima samo zato jer nisu htjeli odustati od svojeg identiteta Hrvata pravoslavaca.

Kamenjar.com

facebook komentari