VIDEO: Snažna eksplozija u Donjecku: pogođena kemijska tvornica, pobunjenici tvrde kako je riječ o napadu balističkom raketom SS-21

0

Snažna eksplozija pogodila je danas kemijsku tvornicu u gradu Donjeck na istoku Ukrajine. Izvori prenose kako su od snage eksplozije popucala stakla na zgradama u radijusu od nekoliko kilometara. Prema informacijama s terena do eksplozije je došlo oko 12:10 prema lokalnom vremenu.

Lokalne pobunjeničke skupine ističu kako je tvornica napadnuta taktičkom raketom Točka-U (SS-21 Scarab). Informacija o raketnom napadu za sada još uvijek potvrđena. Korespondent RT-a, Roman Kosarev, nalazi se u Donjecku te ističe kako se eksplozija čula u cijelom gradu.

“Trenutačno istražujemo navode da je korištena balistička raketa SS-21”, ističe Kosarev. Izvori također navode kako su se čule dvije eksplozije – jedna na prostoru kemijske tvornice, a druga u obližnjem skladištu dinamita.

ss-21
“Čuli smo kako je u prvom napadu korištena haubica, dok je u drugom korištena balistička raketa”, rekao je novinar na terenu te istaknuo kako su na lokaciji napada pronašli krater koji je oko 10 metara dubok. “Tada smo se našli pod snajperskom vatrom. Najmanje trojica snajperista su pucala na nas. Morali smo sjediti u tom krateru kojih 15 minuta prije nego smo sigurno mogli izaći”, rekao je Kosarev.Lokalne vlasti u Donjecku – inače glavnom gradu samoproglašene pobunjeničke Narodne Republike Donjeck – potvrdili su eksploziju te ističu kako nema informacija o mrtvima ili ranjenima.

Od snažne eksplozije popucali su i prozori na sportskoj areni Donbas u centru grada. Stanovnica Donjecka ispričala je svoj dojam: “Eksplozija je bila zaista snažna. Ja živim daleko od lokacije, moja četvrt je vjerojatno najudaljenija od svih. Ako su se kod nas prozori tresli, mogu samo zamisliti kako je bilo tamo”.

Nedostatak političkog rješenja za istočnu Ukrajinu dovodi do sve češćih kršenja mirovnog sporazuma koji je potpisan u Kijevu 5. srpnja. Prošlog tjedna su se u Milanu susreli ruski i ukrajinski predsjednik, kao i EU lideri, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini. Napredak u razgovorima nije postignut izuzev pojedinih dogovora oko opskrbe Ukrajine ruskim plinom.

(RT/advance.hr)

facebook komentari