Video: Ukrajina se zemlja nalazi u ‘pred-revolucionarnom’ stanju

0

Situacija u Ukrajini se brzo razvija te se zemlja nalazi u gotovo pred-revolucionarnom stanju. Tijekom jučerašnjeg dana pristaše opozicije silom su preuzeli kontrolu nad nekoliko vladinih zgrada u gradovima diljem zemlje. U isto vrijeme izgleda kako vlasti gube kontrolu i nad situacijom u Kijevu. Nisu u stanju vratiti kontrolu nad centrom grada te su prisiljeni pregovarati s liderima opozicije, pa čak i nuditi im brojne ustupke koji su – što pokazuje koliko se anti-vladina strana osjeća sve snažnijom – odbijeni od strane opozicijskih lidera.

[dropcap]V[/dropcap]iše od 4 sata trajali su jučer pregovori između ukrajinske vlade i lidera opozicija s ciljem eventualnog zaustavljanja žestokih sukoba koji su zadnjih nekoliko dana potresli centra Kijeva. Za vrijeme pregovora ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio je da se prestane s uporabom sile te ponudio oslobađanje svih privedenih za vrijeme aktualnih sukoba u zamjenu za povlačenje militantnih prosvjednika iz centra grada.

Nakon pregovora lideri opozicija iznijeli su vladin prijedlog prosvjednicima na Maidanu te od njih zatražili da odluče glasanjem hoće li se taj prijedlog prihvatiti ili ne. Nakon javnog glasanja, većina je odbacila vladin prijedlog. Lideri su prihvatili odluku o odbacivanju prijedloga, no obećali su kako će se pregovori s vlastima nastaviti te kako će nasilje držati pod kontrolom.

“Samo mirni prosvjed. Držati ćemo našu obranu i niti koraka nazad. Pozivam svih – buditi disciplinirani i odgovorni”, rekao je okupljenim prosvjednicima Arsenij Jatsenjuk, jedan od lidera opozicije. Također je rekao kako će se prosvjedni prostor proširiti s Maidana na još nekoliko blokova, sve do ulice Olginskaja.

Pregovori će se nastaviti danas te je dogovoreno kako će primirje trajati do jutros. Nakon jučerašnjih tek donekle konstruktivnih pregovora, prosvjednici su počeli podizati nove barikade.

Ranije tijekom dana Vitalij Kličko, jedan od lidera opozicije, poručio je kako vlasti prekidaju s uporabom sile te kako će uskoro osloboditi sve privedene. “Cijeli ovaj proces se odužio, ali ovo je tek prva runda pregovora. Nećemo prestati sve dok predsjednik ne siđe s vlasti”, rekao je Kličko.

Nakon jučerašnje situacije postaje sve očitije kako je kontrola opozicijskih lidera nad prosvjednicima sve slabija. Kada su se vratili s pregovorima te počeli iznositi vladine prijedloge, iz gomile su mnogi glasno uzvikivali protiv njih, jasno ne odobravajući bilo kakve pregovore s vlastima.

Odmah nakon pregovora prosvjednici su ponovno stali uz barikade te su počeli paliti gume. Unatoč tome, njihovi lideri ističu kako je vrlo vjerojatno da više neće biti onakvih sukoba kakvi su se mogli vidjeti tijekom zadnja 4 dana.Nakon pregovora ukrajinska ministrica pravosuđa, Elena Lukaš, istaknula je kako lideri opozicije i dalje odbijaju kritizirati nasilje. Također je rekla kako nitko od njih nije osudio napade na državne zgrade koji su se tijekom jučerašnjeg dana dogodili u nekoliko gradova na zapadu zemlje.

Informacije stižu kako su se nemiri proširili izvan glavnog grada te kako su u nekoliko gradova, većinom na zapadu zemlje, krenuli napadi na vladine zgrade uz pokušaj izbacivanja lokalnih dužnosnika iz ureda. U zapadnom gradu Lavov nekoliko tisuća prosvjednika preuzelo je kontrolu nad vladinom zgradom, izbacili su regionalnog guvernera i poručili kako je vlast sada u njihovim rukama.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad uredom guvernera u Lavovu
[vsw id=”Cr7-UWEgi6o” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Mnogi uzvikuju “Revolucija! Revolucija!”, te na pojedinim mjestima zaista i izgleda kao da se to i događa. Nadalje, činjenica da je Janukovič ponudio maknuti policiju, predati sve uhićene, te činjenica da je opozicija to bez previše oklijevanja odbacila, pokazuje kako ukrajinske vlasti očigledno gube kontrolu u zemlji. Pokazali su kako nisu u stanju zaustaviti opoziciju u Kijevu, a scene kao što ju jučerašnja u Lavovu mogle bi se uskoro proširiti i na druge gradova.

Guverner Lavova, Oleg Salo, je podnio ostavku u pismu u kojem ističe: “Tražim da me se oslobodi mojih obveza”. Kasnije je rekao kako je izjavu potpisao pod pritiskom te opovrgnuo svoju ostavku. U svakom slučaju, opozicija počinje preuzimati kontrolu nad gradovima, Janukovič i njegova vlada očigledno nemaju rješenje – sve to će itekako ohrabriti opoziciju koja osjeća kako se nalazi na korak do ostvarenja svojih ciljeva.

Zadnje informacije govore kako su prosvjednici preuzeli kontrolu nad vladinim uredima u još nekoliko gradova, uključujući Žitomer, Rovno i Ternopol.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad vladinom zgradom u Žitomeru

[vsw id=”1mlxGWBC7Yg” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Od svih gradova gdje je jučer pokrenuto preuzimanje kontrole od strane opozicije, policija je uspjela obraniti vladinu zgradu samo u gradu Čerkasi, koji se nalazi jugoistočno od Kijeva. Prosvjednici su nasrnuli na policijski kordon, porazbijali stakla, ali se nisu uspjeli probiti unutra.

VIDEO: napad na vladinu zgradu u Čerkasiu

[vsw id=”efNUCz2uGuQ” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Reuters | RT | BBC | AP

facebook komentari