Pratite nas

Politika

Video: Ukrajina se zemlja nalazi u ‘pred-revolucionarnom’ stanju

Objavljeno

na

Situacija u Ukrajini se brzo razvija te se zemlja nalazi u gotovo pred-revolucionarnom stanju. Tijekom jučerašnjeg dana pristaše opozicije silom su preuzeli kontrolu nad nekoliko vladinih zgrada u gradovima diljem zemlje. U isto vrijeme izgleda kako vlasti gube kontrolu i nad situacijom u Kijevu. Nisu u stanju vratiti kontrolu nad centrom grada te su prisiljeni pregovarati s liderima opozicije, pa čak i nuditi im brojne ustupke koji su – što pokazuje koliko se anti-vladina strana osjeća sve snažnijom – odbijeni od strane opozicijskih lidera.

[dropcap]V[/dropcap]iše od 4 sata trajali su jučer pregovori između ukrajinske vlade i lidera opozicija s ciljem eventualnog zaustavljanja žestokih sukoba koji su zadnjih nekoliko dana potresli centra Kijeva. Za vrijeme pregovora ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio je da se prestane s uporabom sile te ponudio oslobađanje svih privedenih za vrijeme aktualnih sukoba u zamjenu za povlačenje militantnih prosvjednika iz centra grada.

Nakon pregovora lideri opozicija iznijeli su vladin prijedlog prosvjednicima na Maidanu te od njih zatražili da odluče glasanjem hoće li se taj prijedlog prihvatiti ili ne. Nakon javnog glasanja, većina je odbacila vladin prijedlog. Lideri su prihvatili odluku o odbacivanju prijedloga, no obećali su kako će se pregovori s vlastima nastaviti te kako će nasilje držati pod kontrolom.

“Samo mirni prosvjed. Držati ćemo našu obranu i niti koraka nazad. Pozivam svih – buditi disciplinirani i odgovorni”, rekao je okupljenim prosvjednicima Arsenij Jatsenjuk, jedan od lidera opozicije. Također je rekao kako će se prosvjedni prostor proširiti s Maidana na još nekoliko blokova, sve do ulice Olginskaja.

Pregovori će se nastaviti danas te je dogovoreno kako će primirje trajati do jutros. Nakon jučerašnjih tek donekle konstruktivnih pregovora, prosvjednici su počeli podizati nove barikade.

Ranije tijekom dana Vitalij Kličko, jedan od lidera opozicije, poručio je kako vlasti prekidaju s uporabom sile te kako će uskoro osloboditi sve privedene. “Cijeli ovaj proces se odužio, ali ovo je tek prva runda pregovora. Nećemo prestati sve dok predsjednik ne siđe s vlasti”, rekao je Kličko.

Nakon jučerašnje situacije postaje sve očitije kako je kontrola opozicijskih lidera nad prosvjednicima sve slabija. Kada su se vratili s pregovorima te počeli iznositi vladine prijedloge, iz gomile su mnogi glasno uzvikivali protiv njih, jasno ne odobravajući bilo kakve pregovore s vlastima.

Odmah nakon pregovora prosvjednici su ponovno stali uz barikade te su počeli paliti gume. Unatoč tome, njihovi lideri ističu kako je vrlo vjerojatno da više neće biti onakvih sukoba kakvi su se mogli vidjeti tijekom zadnja 4 dana.Nakon pregovora ukrajinska ministrica pravosuđa, Elena Lukaš, istaknula je kako lideri opozicije i dalje odbijaju kritizirati nasilje. Također je rekla kako nitko od njih nije osudio napade na državne zgrade koji su se tijekom jučerašnjeg dana dogodili u nekoliko gradova na zapadu zemlje.

Informacije stižu kako su se nemiri proširili izvan glavnog grada te kako su u nekoliko gradova, većinom na zapadu zemlje, krenuli napadi na vladine zgrade uz pokušaj izbacivanja lokalnih dužnosnika iz ureda. U zapadnom gradu Lavov nekoliko tisuća prosvjednika preuzelo je kontrolu nad vladinom zgradom, izbacili su regionalnog guvernera i poručili kako je vlast sada u njihovim rukama.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad uredom guvernera u Lavovu
[vsw id=”Cr7-UWEgi6o” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Mnogi uzvikuju “Revolucija! Revolucija!”, te na pojedinim mjestima zaista i izgleda kao da se to i događa. Nadalje, činjenica da je Janukovič ponudio maknuti policiju, predati sve uhićene, te činjenica da je opozicija to bez previše oklijevanja odbacila, pokazuje kako ukrajinske vlasti očigledno gube kontrolu u zemlji. Pokazali su kako nisu u stanju zaustaviti opoziciju u Kijevu, a scene kao što ju jučerašnja u Lavovu mogle bi se uskoro proširiti i na druge gradova.

Guverner Lavova, Oleg Salo, je podnio ostavku u pismu u kojem ističe: “Tražim da me se oslobodi mojih obveza”. Kasnije je rekao kako je izjavu potpisao pod pritiskom te opovrgnuo svoju ostavku. U svakom slučaju, opozicija počinje preuzimati kontrolu nad gradovima, Janukovič i njegova vlada očigledno nemaju rješenje – sve to će itekako ohrabriti opoziciju koja osjeća kako se nalazi na korak do ostvarenja svojih ciljeva.

Zadnje informacije govore kako su prosvjednici preuzeli kontrolu nad vladinim uredima u još nekoliko gradova, uključujući Žitomer, Rovno i Ternopol.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad vladinom zgradom u Žitomeru

[vsw id=”1mlxGWBC7Yg” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Od svih gradova gdje je jučer pokrenuto preuzimanje kontrole od strane opozicije, policija je uspjela obraniti vladinu zgradu samo u gradu Čerkasi, koji se nalazi jugoistočno od Kijeva. Prosvjednici su nasrnuli na policijski kordon, porazbijali stakla, ali se nisu uspjeli probiti unutra.

VIDEO: napad na vladinu zgradu u Čerkasiu

[vsw id=”efNUCz2uGuQ” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Reuters | RT | BBC | AP

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

ISKORAK U „BOLJE SUTRA“!?

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

„Bolje sutra“, koje čekam od sredine prošlog stoljeća napokon se, kako izgleda, nazire. Potpredsjednica Vlade za gospodarstvo je u jednom od dva naša najveća mainstream dnevna lista jednim udarcem, jednim hitcem iz obje cijevi dvocijevke pogodila dva cilja. Nakon dvadeset i šest godina postojanja neovisne Republike Hrvatske najavljuje se, s pogledom unaprijed, rast gospodarstva, a s druge, kao posljedično, i rješavanje negativnih demografskih kretanja.

Na pitanje o demografskoj slici, potpredsjednica Vlade odgovara:“ To je jedan od najtežih problema s kojim se suočavamo, ali nismo jedini s tim problemom u Europi. No, osim svih mjera koje pokušava provesti Ministarstvo obitelji i mladih, mislim da je najbolja demografska mjera gospodarstvo koje raste. Osjećaj ljudi da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu pronalaženjem kvalitetnih radnih mjesta i ostvarivanjem svojih planova, želja i ambicija“.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje o iskustvima koja je potpredsjednica Vlade stekla u razgovorima s poduzetnicima. – Najveći im je problem nedostatak radne snage, posebno za prerađivačku industriju, turizam i brodogradnju, ali i za druge industrije kao što je to ICT. Proizlazi da za snažniji rast gospodarstva moramo osigurati skup mjera kojima će se osigurati ne samo dovoljan broj radnika nego i odgovarajuća struktura“.

Ostvaruje se dakle, izgleda, jedan prijedlog mojeg FB prijatelja da bi cijeloj zemlji trebao restart, a to je upravo izlaganje potpredsjednice Vlade o dvije važne teme. Teško je shvatiti i povezati da se „izvoz“ naših kadrova smatra, bez obzira na demografsku sliku, normalnim, a njihovo primanje od drugih država, od strane tih država bez naknade za školovanje, također normalnim. A zatim i „uvoz“ u istim novinama najavljenih više desetina tisuća novih radnika. Opet jednom, bez obzira, na demografsku sliku, koja ne će biti ista.

Izmijenit će se i stanje u mirovinskim fondovima, poreznim prihodima i svemu ostalome što se na samo ta dva toka novca nadovezuje.

Sjajan je optimizam koji navire iz ovog intervjua, kao da se pripremaju neki novi izbori. Ili naprosto da je jedan od velikih problema, a to je Agrokor, u kojem je potpredsjednica Vlade među najistaknutijim heroinama i herojima, u procesu rješavanja i razrješavanja. A i sastav povjerenstva sliči sintagmi ” velika koalicija”. Na to asocira i naslov intervjua:: „Način na koji je Todorić vodio Agrokor bio je uteg za cijelo naše gospodarstvo“, formuliran u prošlo, (i svršeno vrijeme?), najavljujući da je tomu kraj.

Glede napretka i „boljeg sutra“ treba li imati na umu, a i mudraci to znaju reći, da nešto što se ne razvija i zapusti određeno vrijeme, a to je u našem slučaju, najgorem, oko 26 godina, ako se krene u obnavljanje od sad, u demokraciji treba isto toliko godina za povrat u stanje na razini od započinjanja zapuštanja…

Antun Drndelić

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

RADIKALNI POLITIČKI ZAOKRET BELJAKOVOG HSS-a

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska seljačka stranka stubokom mijenja politiku i HSS će se ubuduće temeljiti na republikanizmu i liberalizmu, a demokršćansko naslijeđe odlazi u povijest, temelj je nove strategije koju je sastavio Krešo Beljak, a jednoglasno prihvatilo 136 članova Glavnog odbora.

“Progresivni republikanizam – Nova Republika” naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a, a u nekim dijelovima stranku vraćaju u vrijeme Stjepana Radića, koji je, primjerice, imao negativan odnos prema konzervativizmu Katoličke crkve, dok Beljak sugerira da treba razmisliti o ukidanju vjeronauka u školskoj nastavi.

Radi se o drastičnom razlazu s HSS-om kakav je bio kada su glavnu riječ vodili Branko Hrg, Marijana Petir i njihovi istomišljenici. “Stjepan Radić je zajedno s bratom Antunom razvio koncepciju koja je pronašla ravnotežu između demokratskih, liberalnih i socijalnih elemenata političkog poretka, ali na tradicionalnim narodnim osnovama – u tome je najvažnija aktualnost idejnih temelja HSS-a u suvremenom hrvatskom društvu”, objašnjava se u uvodu smjernica.

Ukratko, u HSS-u će se zalagati za reformu izbornog sustava, promjenu političkog i administrativnog ustroja i temeljitu decentralizaciju, kao i reformu ekonomskog modela te vanjske politike. Zatim slijedi konkretizacija ovih načelnih teza. Tako bi se ukinuli direktni predsjednički izbori, i umjesto toga, predsjednik Republike birao u Saboru dvotrećinskom većinom i tajnim glasanjem.

Ali, zato bi građani birali suce kao što se radi u SAD-u, a lokalne vlasti bi dobile puno veći utjecaj na rad policije. Što misle o vanjskoj politici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vidi se u zahtjevu da se Hrvatska odmakne od politika koje je usmjeravaju da ostane na periferiji Europske unije (Baltik – Jadran), i pokuša postati “jedna od snažnih država centra EU”.

HSS će se zalagati za uvođenje progresivnih poreza koji više opterećuju bogatije, a tražit će ukidanje PDV-a za poljoprivredne i ribarske proizvode. HEP ne smije biti privatiziran, nema prodaje šuma i vodnih izvora, a Beljak predlaže i zabranu prodaje državnog zemljišta strancima.

U sustavu obrazovanja, HSS traži “još radikalniju reformu koja bi bitno rasteretila djecu i povećala odgojnu funkciju škole, smanjiti broj obaveznih predmeta na pet ili šest i nesvrhovito učenje besmislenih činjenica”, “razvoj aktivnog i odgovornog građanstva kroz sustav obrazovanja” te “novu otvorenu kulturnu politiku”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je za Jutarnji list kako demokršćanska tradicija ubuduće neće biti politička doktrina stranke. “Još 2003. za HSS je glasalo 300.000 birača, a onda su strankom zavladali Hrg i Marijana Petir, nakon čega smo ostali na 35.000 glasova.

Toliko o tezama kako HSS treba imati bazu među konzervativnim glasačima. Uz to, Stjepan Radić se zalagao za liberalne vrijednosti u svoje vrijeme, pravicu i zaštitu najširih slojeva hrvatskog stanovništva, a ove političke smjernice su na istom tragu, ali prilagođene životu u 21. stoljeću. Počinjemo graditi HSS koji će na idućim izborima biti puno jači nego je danas”, pojasnio je Beljak.

facebook komentari

Nastavi čitati