(Video) Vučić ’95.: Nikad Glina neće biti hrvatska; Nikolić ubijao po istočnoj Slavoniji

45

Od izlaska iz haškog pritvora i dolaska u Srbiju, zločinac Vojislav Šešelj ne prestaje s provokacijama. Na obljetnicu žrtve Vukovara, Šešelj je u ime Srpske radikalne stranke poslao priopćenje hrvatskim medijima, u kojem piše kako se nikada “neće odreći ni jednog pedlja srpske države” i da će “učiniti sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovno budu u sastavu Velike Srbije”, a na skupu radikala u središtu Beograda otvoreno poziva svoje pristaše da se okupe protiv aktualne vlasti i njegovih bivših najbližih suradnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

“Znate li kako zovem te dvije metastaze – Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić”, rekao je Šešelj nedavno po izlasku iz Haškog pritvora i objasnio kako je, najavljujući svoju osvetu, mislio na Nikolića i Vučića.

Nekadašnji bliski suradnici Vojislava Šešelja

No, srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić zaista su nekadašnji najbliži suradnici Vojislava Šešelja.

Poznata je izjava šefa tajnih službi Jugoslavije Jovice Stanišića koji je rekao Đinđiću o sadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću kako je ubijao po istočnoj Slavoniji.

„On je osobno u selu Antinu, zapadna Baranja, poslije posjete dobrovoljnim postrojbama Radikalne stranke, nakon što se napio, i pobio kalašnjikovim desetak ‘baba i deda’“.

Aleksandar Vučić je pak 1995. godine u okupiranoj Glini rekao: „Pozdravljam srpski narod banovine Gline, koji ste prvi krenuli na ustašku vlast i koji ste prvi osvojili srpske teritorije u republici srpskoj krajini. Nikada srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada ovdje ustaška vlast više neće doći, nikada više oružanim putem i onako kako su planirali – onako kako je zločinački režim Franje Tuđmana već pokušao. Vi ste to na najbolji način spriječili. (…) Koliko je puta Hrvatska napala srpsku krajinu? (…)“.

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović kazao je za narod.hr kako je Vučić „nedavno pijan izjavio da treba pobiti sve Hrvate i ‘Balije’“.

Nikolić i Vučić su, nakon Šešeljeva dragovoljnog odlaska u Den Haag u veljači 2003. nastavili voditi Srpsku radikalnu stranku, ali su u rujnu 2008. izdvojili frakciju iz koje je nastala Srpska napredna stranka.

Nikolić je na izborima 2012. pobijedio Borisa Tadića, a naprednjaci su, dvije godine kasnije, pobjedom na izvanrednim izborima u ožujku 2014. sa socijalistima i nekoliko manjih stranaka formirali vladu s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Haaški sud je pustio u četvrtak Šešelja privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali bez presude nakon 11 i pol godina provedenih u pritvoru pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine. Šešelju nije uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom, a vlada Srbije jamčila je da će osigurati njegov povratak u Den Haag na zahtjev ICTY-a.

Po ocjeni neovisnih analitičara, Šešelj i SRS ne mogu ozbiljnije utjecati na promjenu političke scene. Kako je za Hinu ranije ocijenio politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, skoro 12-ogodišnje odsustvo iz političkog života Šešelja je značajno udaljilo od realnosti, a ”neke ideje poput priče o velikoj Srbiji više nisu tema na domaćoj političkoj sceni”. Milivojević kaže da u ovom času “maksimalan domet vođe radikala i njegove SRS može biti da pređu izborni prag, ali ne mnogo više od toga”.

Mlake reakcije hrvatske vlasti

No, provociranje ratnog zločinca Šešelja nisu prestale, a reakcije hrvatske diplomacije još uvijek su mlake. Jučer je tako poslao hrvatskim medijima priopćenje u kojem piše sljedeće:

“Predsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda prof. dr Vojislav Šešelj čestitao je srpskim četnicima dan oslobođenja srpskog Vukovara.

Na današnji dan prije 23 godine srpski četnici su, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica. Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je, bez borbe, uz pomoć režima u Beogradu, predat ustaškoj hrvatskoj državi.

Dr. Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka nikada se neće odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovo budu u sastavu Velike Srbije”.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u ponedjeljak je kazala kako će izvijestiti EU o situaciji nakon privremenog puštanja na slobodu optuženog srbijanskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja te istaknula da će Hrvatska ustrajati da se europske institucije o tome izjasne.

Predsjednik RH Ivo Josipović jučer preko svog Twitter profila napisao: “Nakon sramotnog priopćenja na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Šešelja treba vratiti u Haag”.

Hrvatski političari su ipak malo konkretniji od vladajućih u RH. Politička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pozvala je na povlačenje diplomata iz Srbije, dok je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista napisao na Twitteru: “Ako ga odmah ne vrate u Haag, Hrvatska mora blokirati sve daljnje pregovore o pridruživanju Srbije EU”.

Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu kazao je pak u utorak da zajedno s Toninom Piculom, zastupnikom SDP-om, lobira da se donese hitna rezolucija EU parlamenta o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

narod.hr

facebook komentari

 • Agromentum

  Ovo s Nikolićem bi se svakako trebalo dobro ispitati i provjeriti.

  • peppermintt

   je evo sad će pusićka brže bolje priko svojih prijatelja britanaca , koji je usput izuzetno cijene pa če joj učinit i uslugu…..

  • srka

   Ne treba popustiti…ti znas onu njemacku izreku sa “Hebel”…polugom…i tko je na duljoj strani!
   RH bi trebala iskoristiti i pokrenuti SVE moguce nacine te suzbiti zlo i zlikovce za sva vremena…kada ce ako ne sada…kao clanica EU i NATO-a?
   by Srka®

  • HRSmoock

   Da i redosled je jasan. Prvo pozvati g. Popovića. Zvanično. Neka ponovi&dokaže svoje tvrdnje. Jer u slučaju da je to istina, radi se o teškom zločinu. U kome je moralo sudjelovati više počinitelja. Dakle, obilje svjedoka.
   E, sad…Ja znam zašto g. Popovića niko ne poziva. Ni Hrvatska, ni Srbija, ni Hag. Suština je čemu ovakva izjava ako nije istinita?
   Samo bih podsjetio da je g. Stanišić deset godina bio svakodnevno dostupan tužilaštvu u Hagu.
   Da li Hrvatska želi razriješiti bilo što ili poput Srbije, ne želi da “talasa”.
   Nikolićevo ponašanje se lako može rekonstruirati. Uostalom, Srbija je dostavila organizacione spiskove JNA. Dakle imena i prezimena, komandante lokalnih postrojbi TO, jednom riječju…Sve.
   Dakle, ako neko misli provjeriti bilo što…Kao što rekoh, redosled je jasan.

   • Agromentum

    Svjedoci i “svjedoci” su do sad bili veliki problem, kao i pronalaženje svjedoka. Trulo, trulo je toga previše…

    • HRSmoock

     Neki pokušavaju da kažu kako dvadeset godina nije bilo dovoljno za predistražnje radnje. To se naziva “presedanom Milke Planinc”. Prvo sačekaš (koliko je potrebno) da počinioci i svjedoci odu na onaj svijet…A onda punom parom počneš istragu. To je pravosudni princip uveden 1945. i na snazi je i danas.
     Drugi, moderniji je ovih dana na djelu u slučaju Perkovića i Mustaća. Javlja mi se i da u ovom slučaju nećemo čuti punu istinu.
     U odsustvu istine, pojavljuju se teorije. I priče. Pitanje od miljun dolara je kome to ide u prilog?

     • Agromentum

      Da, radi se dosta toga na vremenu i zna se kome ide u prilog. Problem je i u tome što nove generacije moraju ispštati greške prijašnjih. Zamislimo samo, netko, tko je imao 17 godina (maloljetan) 1991. godine, danas ima 40 i neki/neke već imaju unuke.

     • HRSmoock

      Nama godine uvjek pojedu neki skakavci. Ili jazavci. Slaba nam je obrana od štetočina.

 • peppermintt

  Sve se ovo zna od prvog dana, niti to skriva Vučić ni Nikolić niti Šešelj skriva što je bio niti će promijeniti retoriku.
  S druge strane imaš političke strukture RH koje uporno i nama i svima oće reć nešto drugo, oće reć kako su se svi ovi promijenili, kako to oni zapravo nisu ni mislili tako, kako su oni zapravo mirotvorci, kako im po svaku cijenu triba sva vrata širom otvoriti…
  Triba jasno reć, nije Srbija nikomu objektivno više prijetnja, barem ne trenutno iako moramo biti svjesni, a prateći naboj koji dolazi, da se to može i promijeniti.
  Politika RH se ponaša nezrelo, nerazumno, izdajnički prema svom narodu, Jer oni su izabrani dužnosnici države Hrvatske i njihov prioritetni zadatak je štititi i promicati interese RH. Svi koji rade drugačije-odstupi ! ako žele biti dobročinitelji raznih regiona i regija neka se upišu volonterski u razne organizacije pa nek tamo palamude.
  Hrvatska treba državnike !!!!

  • Tako je! neka materi dobročine! i pusić i musić i ostala prosrpska žgadija

   • peppermintt

    oni su zapravo projugoslovenska zgadija a to je još gore

    • uvažavam opasku.. u pravu si!

    • HRSmoock

     Vruće :))

  • Agromentum

   Za Vučića i Nikolića bi se moglo reći da su ublažili retoriku ali su ideološki i dalje bliski Šešelju.

   • samo su se obrijali, a brada za čas naraste!

    • srka

     Najvece zlo u civiliziranoj Europi je otpad iz
     naroda koji je pocinio najveci zlocin nakon drugog svijetskog rata, otpad koji
     je ratovao sa svim narodima na prostoru bivse drzave koji nisu pripadnici tog
     naroda, otpad ciju su drzavu i neduzne gradjane bombardirale medjunarodne
     snage (jedinu u Europi nakon drugog svjetskog rata) otpad koji je jedini u
     Europi bio pod sankcijama!

     Nema napretka niti svijetle buducnosti….nema sve dok se smece poput ovih cetnickih nitkova…Vucica, Nikolica slicnih ne ukloni…za uvijek…a ima ih nazalost…

     by Srka®

     • Alan B’Stard

      Ima ih i pustili su korjenje

     • srka

      Da se to suzbiti Prika…gdje ima volje ima i nacina…a mogla bi i trebala RH vise sudjelovati u suzbijanju kao clanica EU i NATO-a!
      by Srka®

     • Alan B’Stard

      Trenutna proYugo vlada v2.o. to sigurno ne ce

     • srka

      Sve ima kraja…pa i ta vlada…jer ne poduzimati nisto protivu ovih nesretnika je velika kazna i zlocin…po buduce generacije!
      Idem sada…ovi video-zapisi su me doista iznervirali…pogledao sam ih 2-3 puta…da ne povjerujes ato danasnji “Naprednjaci” govore nekoc!
      Laku noc.
      by Srka®

     • Alan B’Stard

      Pratimo. Dosta i meni cetnika za danas. Pozdrav srka

   • peppermintt

    zar je važno kakva im je sad retorika, zar im tribamo amnestirati prošlost tek tako ???

    • Agromentum

     Problem je u tome što ih npr. zapad po njihovoj retorici ocjenjuje kao prikladne ili neprikladne. Jasno da ne treba biti amnestije za prošlost, ali kako nekoga u to uvjeriti?

     • peppermintt

      zato nam u politici tribaju državnici, koji će znati lobirati za stvarni interes Hrvata.

     • srka

      Koji?
      I da li ih uopce ima?
      by Srka®

     • Alan B’Stard

      Naravno da ima. Nije mesic ‘jedini pametan’

     • srka

      Hahahaha…dobar si!
      Ma gos.Mesic ima i losih strana….ja nikada nisam tvrdio da je 100% kak treba…tu je nazalost i on DEBELO zakazao!
      by Srka®

     • Alan B’Stard

      Losa strana mu je da ne stavi ruku kada kashlje, a pomalo prducka zbog probavnih smetnji sto mu nije zamjeriti. Inace je ok?

   • cleuna

    Sada su Euročetnici.

    • HRSmoock

     Kaže se, Eročetnici :)) Naročito ovaj “vojvoda”, Nikolić. On je sa Evropom na prs’ u…

  • srka

   Treba pod svaku cijenu sprijeciti jacanje cetnickih bolesnika na teritorij RH i BiH i nekakvo “moguce” pripajanje genocidnog dijela BiH- Srbiji….ili pak kako to netki prizeljkuju…ponovno zazivljavanje umno-poremecenog projakta “RSK”!

   I sto prije pokrenuti polit- snage u BiH koje ce raspisati referendum o povijesnom razgranicenju na Drini… to ne bi bilo dobro samo po vas Hrvate i Bosnjake vec i susjede Srbe (u Srbiji)…postojace zauvijek ravnoteza i uzajamni respekt bez tenzija na tudji teritorij…a umno-poremeceni cetnici ce biti manji od makovog zrna…suvog…isceznuce kao da ih nikada nije ni bilo!
   by Srka®

   • Alan B’Stard

    Referendum se odrzao prije dvaesinesto godina

    • srka

     Ne taj stari referendum, već novi.
     by Srka®

  • HRSmoock

   Niko od njih nije nezreo i naivan. Naprotiv.

 • 1diablo

  Za Nikolića i njegove zločine sam znao prije nego je postao predsjednik…On je ucjenjen i trebao im je takav čovjek da priprostom puku saopći kako je Kosovo izgubljeno…

  • peppermintt

   stoji to, al ne znači da ga RH ne možem nakon isteka mandata pozvati na odgovornost..

   • srka

    Kada?
    2099 godine?
    by Srka®

  • srka

   Da, ali bez obzira na “korist”…nitkov se treba ukloniti sa
   polit-scene…i sa njim se trebaju svjetski politicari rukovati i
   sastajati!???

   by Srka®

   • 1diablo

    Boris Tadić nije mogao odigrat ovu rolu jer bi završio kao i Đinđić..Misliš kako je njima svejedno što ih predstavlja priprosti grobar sumnjiva obrazovanja i zločinačke prošlosti?

    • srka

     Boze sacuvaj!
     To doista…tesko je naci i u najvecoj zabiti…Africkoj na ovak nesto!?!
     Zlikovac, odgovoran za desetine tisuca ljudskih zivota…krvavih ruku…a sada ce eto…kao nekakvom “Naprednjackom” retorikom donijeti prosperitet svom narodu.
     Jadni posteni i normalni Srbi…zatoceni sa ludjacima!
     by Srka®

    • Alan B’Stard

     Bilo je nekih sprdancija u vezi njegove ‘diplome’

     • 1diablo

      Kako ne,pa imaš toga na you tube,gdje ga voditelji ismijavaju….

     • HRSmoock

      Ma ne…

    • HRSmoock

     Zgodno dođe gromobran ponekad…Tako je i Slobo radio. Martić, Hadžić, Babić…Samostalni policijski inspektor, magacioner i zubar. A da, zaboravio sam Vučurevića. Šoferčina. Sve radenička klasa. Dakle…Narod je kriv, a ne, ne daj Bože, političke vođe, Akademija, elita…Tako će i sada za sve biti krivi grobar i ovaj žvalavi, neodređenog zanimanja…

  • HRSmoock

   Sumnjam. To je mogao Bota. Ko zna iz kojih razloga su nametnuli grobara.