Pratite nas

Naši u svijetu

Vidjeli ste što su napravili Jugoslaviji, žele to i nama napraviti

Objavljeno

na

”Aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a”, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin u višesatnom televizijskom kontaktu s nacijom i poručio da se on zapadnog saveza ne boji, ali da će Moskva morati odgovoriti na američki proturaketni sustav, no istaknuo je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta novom željeznom zavjesom.

“Kad se infrastruktura vojnog bloka (NATO) približava našim granicama (… ) moramo odgovoriti nekim potezima”, objasnio je Putin rusku odluku o pripojenju Krima.

“Razmišljali smo, ako ne učinimo ništa, tada će vođen istim načelima u jednom trenutku NATO uključiti Ukrajinu i poručiti nam ‘To s vama nema nikakve veze'” i tada bi “NATO-ovi brodovi završili u slavnoj luci ruske mornarice, Sevastopolju”.

Ali mi se “ne bojimo NATO-a. Ja se ne bojim i nitko ne bi smio. Možemo ih sami sve ugušiti, zašto se bojite?”, odgovorio je Putin novinaru koji je širenje NATO-a nazvao “kancerogenim napredovanjem”.

Malo o supruzi

Nakon teških pitanja upućenih Putinu, rutina je razbijena jednim osobnim pitanjem.

”Gospodine Putin, kad ćete javnosti predstaviti svoju novu suprugu?”, upitao ga je voditelj.

”Čekajte, prvo se moram pobrinuti za svoju bivšu suprugu, da ona nekoga nađe. A tek ću se onda brinuti za sebe”, odgovorio je Putin.

Podsjećamo, i prije nego se razveo, širile su se glasine da Putin ljubuje s mladom ruskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom koja je bila i zastupnica u Dumi. Navodno su već vjenčani i imaju djecu.

U udaljenom ruskom mjestašcu, koje ima svega četrdesetak kućica, okupili su se građani kako bi predsjedniku Rusije postavili nekoliko pitanja.

Vozač bez ceste

Budući da je prije otprilike godinu dana cijelo mjesto bilo potpuno poplavljeno, a država im podigla nove kuće, novinar je došao u selo i video vezom je omogućeno stanovnicima da Putinu uživo postave pitanja.

Prvo pitanje uputio je mjesni vozač koji ljude razvozi u veća mjesta ukoliko im je potrebna, primjerice, liječnička pomoć.

”Gospodine Putin, ja sam vozač, a ovdje nemamo cesta. Kad će naše mjesto biti cestom povezano s gradom?”, upitao je muškarca.

”A zašto vozite ako nemate cesta?”, Putin mu je postavio protupitanje.

”Gospodine Putin, meni ovo vaše pitanje zvuči kao provokacija”, rekao je zbunjeni muškarac.

”Nije provokacija. Ja samo pitam”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik na kraju je ipak ozbiljno i opširno odgovorio na postavljeno pitanje, objašnjavajući da razumije da stanovnicima treba cesta koja će ih povezati s drugim mjestima u okolici.

Višesatno druženje s građanima

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovara na pitanja svojih sunarodnjaka u višesatnoj televizijskoj emisiji, a ovogodišnji je nastup posebno zanimljiv zbog ukrajinske krize i snažnih napetosti između Rusije i Zapada.

RT prenosi da 71 posto Rusa, prema najnovijim anketama, u potpunosti, ili gotovo u potpunosti vjeruju Putinu.

Prošle godine, Putin je punih pet sati odgovarao na pitanja sunarodnjaka.
Kao Jugoslavija

Predsjednik Rusije je između ostalog spominjao i raspad Jugoslavije.

”Pogledajte što su napravili Jugoslaviji, rastavili su je i mislim da to neki ljudi žele nama napraviti. Ako pogledate što se događa, dobit ćete odgovor na pitanje tko to želi napraviti”, rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara o događanju u Ukrajini i na Krimu.

dnevnik.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati