Osnivanje, dugo najavljivanoga, vladinog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nije u javnosti, kako to i inače biva u Lijepoj Našoj, dočekano s nadom i optimizmom, s dobrim željama i pozitivnim očekivanjima, već s kritikama, pošalicama, podsmijehom i cinizmom, piše prof.dr. Slaven Letica

Osobno sam od početka podržavao ideju i nakanu Andreja Plenkovića o osnivanju Vijeća, uvjeren kako bi ono moglo, barem malčice, pridonijeti početku procesa racionalnoga odnosa hrvatskog „skorupa“ (tako su se nekada nazivale društvene elite ili „elite“), znanstvene zajednice, društva i politike prema teškom, pa i zločinačkom nasljeđu 20. stoljeća.

Iako mi je žao što u povjerenstvu nema nekih ljudi koji su, logikom stvari, tamo trebali biti – primjerice žrtve komunističkog režima (Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Ante Glibota i dr.), povjesničara koji su se ozbiljno bavili poviješću totalitarnih poredaka i njihovim zločinima (dr. Darko Bekić, dr. Zlatko Hasanbegović, dr. Ivo Banac i dr.), žrtava ustaškog i nacističkog režima (Branko Lustig), žrtava četničkih pokreta (za vrijeme Drugog svjetskog rata i u doba velikosrpske agresije i okupacije Hrvatske), moralnih teologa i eksperata za međureligijski dijalog i pomirenje (dr. Tonći Matulić, dr. Josip Grbac, dr. Miroslav Volf, dr. Juraj Batalja i dr.), desnih kritičara komunističkog totalitarizma (dr. Neven Sesardić, dr. Ivica Šola), sociologa, socijalnih psihologa i psihijatara (dr. Dražen Katunarić, dr. Miroslav Goreta, dr. Stjepan Meštrović) itd. – još uvijek vjerujem da će rezultat rada i javnog djelovanja Vijeća biti koristan i pozitivan: za hrvatsku sadašnjost i budućnost.

Sklonost Hrvata prema ironiji, cinizmu, pa i krajnjem ništavilu (nihilizmu) iznjedrila je ipak jednu poticajnu ideju: da se – nakon osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (u prošlosti) – osnije Vijeće za suočavanje Hrvata i Hrvatske s budućnošću.

Iako takozvana FUTUROLOGIJA NIPOŠTO NIJE ZNANOST, doista postoji potreba i mogućnost da se skupina učenih i pametnih ljudi, od kojih neki ne trebaju biti po zanatu znanstvenici, počne sustavno baviti razmišljanjem o IZAZOVIMA I MOGUĆNOSTIMA koje će nam donijeti budućnost u slijedećih 30, 50 ili 100 godina.

Svako razmišljanje o budućnosti uključuje, dakako, razmišljanje o MOGUĆOJ, VJEROJATNOJ, POŽELJNOJ, ali i NEPOŽELJNOJ BUDUĆNOSTI.

Pitanje je, dakako, tko bi mogao potaknuti taj projekt. Pada mi na pamet predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Naime, VRH je osnovao Vijeće „za prošlost“, pa ne bi bilo loše da predsjednica Republike osnuje „Vijeće za budućnost“, zaključio je prof.dr. Slaven Letica.

>>http://kamenjar.com/velika-muda-plemenito-srce-totalitarni-um-liberalnog-demokate-ivana-vrdoljaka/

facebook komentari

 • Liam shi-zika

  Bemu, Dalijicu nije uzelo u to povjerenstvo. Slavene izdržiiiiiiiiiii 🙂

 • VikAr

  Scteta scto gospodin prof.dr. Letica nije ocienil cslanove Viecha “za prosclost” kada zna tko bi triebal biti.

  5 PRAVNIKA: Pravni fakultet RIJEKA, Osijek, 3xZagreb (o poviesti priesudjivaju pravniki!)
  3 FILOZOFA: Filozofski fakultet Zagreb, Split, Pula (filozofi-poviestnicsari vezu o poviesti)
  2 POLITICSARA: Fakultetu političkih znanosti 2xZagreb (kumrovecski novokomponovani)
  2 POVIESTNIKA: Hrvatski institut za povijest i Odjel za povijest Zadar (moxda znaju nescto)
  Bivša ravnateljica Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac (prof.dr.mr.sc.mag.ing.)
  Leksikografski zavod (vierojatno ne imaju ni ovaj popis svietslih velezlocsinaca, vidi dolye) https://uploads.disquscdn.com/images/aa0434adeaa38d2dacb47766c7622e9cd3c06cb941ec37c13886a5108c3e68c6.png

  Po mojoj procieni omier snaga je 14:4 za ultranaciste!

 • VikAr

  „Vijeće za budućnost“ je potriebno za izlaz iz ovoga csetnicskoga i hrvatsko-izrodskoga bezzakonya jer Tudjman nije napravil npr. temelyni 100-lietni plan razvoja drxave Hrvatske, tkojega se SVI DEMOKRATSKI izabrani VLASTODRXCI moraju drxati.

  Ovako svatki novi VLASTODRXAC pocsinye od nisctice, kao svatki pravi MOCHNIK!