Pratite nas

Komentar

prof.dr.LETICA: Vijeće za suočavanje Hrvata i Hrvatske s budućnošću do 2117. godine

Objavljeno

na

Osnivanje, dugo najavljivanoga, vladinog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nije u javnosti, kako to i inače biva u Lijepoj Našoj, dočekano s nadom i optimizmom, s dobrim željama i pozitivnim očekivanjima, već s kritikama, pošalicama, podsmijehom i cinizmom, piše prof.dr. Slaven Letica

Osobno sam od početka podržavao ideju i nakanu Andreja Plenkovića o osnivanju Vijeća, uvjeren kako bi ono moglo, barem malčice, pridonijeti početku procesa racionalnoga odnosa hrvatskog „skorupa“ (tako su se nekada nazivale društvene elite ili „elite“), znanstvene zajednice, društva i politike prema teškom, pa i zločinačkom nasljeđu 20. stoljeća.

Iako mi je žao što u povjerenstvu nema nekih ljudi koji su, logikom stvari, tamo trebali biti – primjerice žrtve komunističkog režima (Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Ante Glibota i dr.), povjesničara koji su se ozbiljno bavili poviješću totalitarnih poredaka i njihovim zločinima (dr. Darko Bekić, dr. Zlatko Hasanbegović, dr. Ivo Banac i dr.), žrtava ustaškog i nacističkog režima (Branko Lustig), žrtava četničkih pokreta (za vrijeme Drugog svjetskog rata i u doba velikosrpske agresije i okupacije Hrvatske), moralnih teologa i eksperata za međureligijski dijalog i pomirenje (dr. Tonći Matulić, dr. Josip Grbac, dr. Miroslav Volf, dr. Juraj Batalja i dr.), desnih kritičara komunističkog totalitarizma (dr. Neven Sesardić, dr. Ivica Šola), sociologa, socijalnih psihologa i psihijatara (dr. Dražen Katunarić, dr. Miroslav Goreta, dr. Stjepan Meštrović) itd. – još uvijek vjerujem da će rezultat rada i javnog djelovanja Vijeća biti koristan i pozitivan: za hrvatsku sadašnjost i budućnost.

Sklonost Hrvata prema ironiji, cinizmu, pa i krajnjem ništavilu (nihilizmu) iznjedrila je ipak jednu poticajnu ideju: da se – nakon osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (u prošlosti) – osnije Vijeće za suočavanje Hrvata i Hrvatske s budućnošću.

Iako takozvana FUTUROLOGIJA NIPOŠTO NIJE ZNANOST, doista postoji potreba i mogućnost da se skupina učenih i pametnih ljudi, od kojih neki ne trebaju biti po zanatu znanstvenici, počne sustavno baviti razmišljanjem o IZAZOVIMA I MOGUĆNOSTIMA koje će nam donijeti budućnost u slijedećih 30, 50 ili 100 godina.

Svako razmišljanje o budućnosti uključuje, dakako, razmišljanje o MOGUĆOJ, VJEROJATNOJ, POŽELJNOJ, ali i NEPOŽELJNOJ BUDUĆNOSTI.

Pitanje je, dakako, tko bi mogao potaknuti taj projekt. Pada mi na pamet predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Naime, VRH je osnovao Vijeće „za prošlost“, pa ne bi bilo loše da predsjednica Republike osnuje „Vijeće za budućnost“, zaključio je prof.dr. Slaven Letica.

>>http://kamenjar.com/velika-muda-plemenito-srce-totalitarni-um-liberalnog-demokate-ivana-vrdoljaka/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Stevo Culej o Pupovčevim i Milakovićevim Srbima: Terorist križanci četnika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na društvenoj mreži podijelio je tekst iz novina, a koji se odnosi na, kako tamo piše, izvješće CIA-e.

Terorist križanci četnika, kratko je prokomentirao Culej.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Nije dobro dizanje tenzija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je govor premijera Plenkovića u UN-u u New Yorku.

Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb. Mislim da treba nastaviti razgovore, treba razgovarati čak i kada se ništa ne dogovori. Nije dobro dizanje tenzija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je iznio hrvatske stavove, a stvar je njegovog izričaja kako je govorio u UN-u.

Podržavam hrvatske stavove oko kojih je postignut nacionalni konsenzus. Ubuduće ću zastupati poštivanje dogovora koji imamo u Hrvatskoj i konsenzusa o hrvatskom stavu o ovom i drugim pitanjima.

Što se tiče spora sa Slovenijom, riječ je o međunarodnom pitanju. Da, treba arbitražu poštivati, ali isto tako ona je kompromitirana postupcima slovenske strane, što je loša poruka drugim državama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati