Pratite nas

BiH

Vikali su Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu

Objavljeno

na

Nešto viču. Zna on što se već u vrijeme tamo vikalo pa se je odmah uklopio: Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu.

[dropcap]R[/dropcap]eagiranja na Milanovićev posjet Mostaru podsjetila su me na jednu staru priču. Naime, jedan moj Bokelj ispričao mi je kako je u Beogradu u vrijeme vladavine Sloboda Miloševića dobio lijepe batine. Izašao je iz kavane na Terazijama malo pripit. Kad tamo demonstracije. Nešto viću. Zna on što se već u vrijeme tamo vikalo, pa se je odmah uklopio: Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu. Jadni moj Bokelj nije skužio da su demonstracije bile protiv Slobe i onako pripit nije čuo da se viče: Slobo ustaša! Slobo ustaša!

Znamo da su odmah i iz Sarajeva i iz Zagreba krenuli napadi na Milanovića. O ovima iz Sarajeva pisao sam u tekstu “Ovo je Bosna”, Dnevno.hr, ukazao na istovjetnost bošnjačkih zahtjeva iz početka devedesetih s ovim današnjim. Uvijek mi je bilo zanimljivo, pa sam o tome pisao i u tom tekstu, kako Bošnjaci negiraju nevjerojatno veliku pomoć koju su im pružili Hrvati i hrvatska država. Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman u emisiji “Oluja” kaže kako su Hrvati 4-5 puta spasili Bosnu i Hercegovinu. Ja sam spomenuo samo Bihać. Jer samo spašavanje 180,000 ljudi u okruženju neposredno poslije genocida u Srebrenici treblao bi značiti puno svim pripadnicima tog naroda. A ne znači!

Zapravo, možemo profesora Tuđmana optužiti za napade na Hrvate u BiH. Naime, do prethodnih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je bio zločin samo spomenuti treći entitet, dakle stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda. Zašto? Pa upravo se je prof. Tuđman drznuo i na prethodnim predsjedničkim izborima počeo je govoriti o toj zabranjenoj temi. Evo tog dijela njegova Programa:

Vrijeme je da Hrvati u Bosni i  Hercegovini dobiju institucije koje će štititi njihov nacionalni i kulturni identitet. Bosna i Hercegovina je moguća  jedino pod uvjetom pune ravnopravnosti triju naroda. Republika Hrvatska mora  davati potporu hrvatskome narodu u Bosni i Hercegovini za slobodan narodni život u vlastitom entitetu.

Svima je jasno da postojeće ustavno rješenje ne omogućava ni samoodrživi razvoj BiH, niti proklamiranu ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Zato vjerujem da se rješenje treba tražiti polazeći od uvjeta koje je 1992. međunarodna zajednica postavila za priznaje BiH. To je sporazum o načelima ustavnog uređenja BiH, sporazum koji su potpisale sve tri strane u ožujku 1992., kao uvjet za međunarodno priznanje BiH.

U tom sporazumu, poznatom kao Cutilleirov plan stoji: “BiH će biti država sačinjena od tri sastavne jedinice, temeljene na nacionalnim načelima…”. Daytonski sporazum nije poštivao tu odredbu jer je htio zadovoljiti oprečne interese srpskog i bošnjačkog naroda. Pri tome su Hrvati prošli loše, jer im postojećim rješenjima nije osigurana stvarna ravnopravnost i konstitutivnost.

Hrvatska kao potpisnica međunarodnih sporazuma, Washingtonskih i Daytonskih, te po svojim ustavnim obvezama, ima obveza i prema BiH i prema Hrvatima u BiH. Čak i neovisno o tome RH i BiH imaju uzajamne nacionalne interese jedna prema drugoj jer o tome ovise i naši i njihovi razvojni planovi.  Zato Hrvatska mora voditi računa, i davati potporu Hrvatima u BiH kako bi i u praksi postali ravnopravni ostalim narodima.

Hrvatskoj je u interesu da Hrvati u Bosni i Hercegovini osiguraju svoju konstitutivnost i ravnopravnost, kako bi tamo bili sigurni i zadovoljni. Zato je Hrvatskoj u interesu da BiH čim prije osigura samoodrživ razvoj, te da i BiH pristupi euroatlantskim integracijama.

Zato želim biti predsjednik koji će se zalagati da se Bosna i Hercegovina uredi po švicarskom uzoru, s tri federalne jedinice.

O ovima iz Zagreba, koji napadaju Milanovića, dovoljno je pročitati tekst Premijer i mahaluša koja promovira integralno bošnjaštvo!, Dnevno.hr, 12.02.2014. Zapravo, Milanovića napadaju oni koji ga inače podržavaju. Sada kada je uradio nešto što je dobro za Hrvate – napadaju ga. Da, kao da mu viču:

Zoki ustaša! Zoki ustaša!

Zoki im i jest ustaša jer je poznato kako su Tonino Picula (SDP) i Davor Ivo Stier (HDZ) kao zastupnici u EU parlamentu formulirali rezoluciju EU parlamenta kojom se osuđuje bošnjački centralizam i srpski separatizam u BiH. I centralizam i separatizam označeni su kao glavni krivci za nefunkcioniranje BiH institucija. Kao model funkcioniranja BiH ponuđen je federalizam, upravo ono što Hrvati u BiH već godinama predlažu kao model organizacije BiH. Dakle, predlažu ono što je prof. Tuđman i govorio u svojoj predizbornoj kampanji u koju je krenuo na nagovor hrvatskih (!) akademika. (Naša je sreća što Hrvati ne slušaju hrvatske akademike pa danas imamo vlast koja sluša srpske akademike, tj. sprovodei velikosrpski Memorandum SANU 2.)

S druge strane, državotvorni kolumnisti uglavnom podržavaju Milanovićev izlet u Mostar. Više manje uglavnom se možemo složiti s njihovim tvrdnjama. Primjerice, ja bih u komentaru Željka Primorca (Hrsvijet, 11.02.2014.) umjesto “službena politika” stavio “politika dijela SDP-a”:

Sve je to shvatila i službena politika u Zagrebu koja će kroz institucije EU, čijem članstvu se BiH nada, ustrajno raditi na ravnopravnosti Hrvata u BiH. Ona politika i pojedinci koji u tome vide pokušaj razbijanja BiH ili moguće miješanje u unutarnje poslove BiH ne poznaju BiH, njenu povijest ni sadašnjost niti žele dobro Hrvatima u BiH, ali niti onima u Hrvatskoj.

Pri tome nije toliko ni bitno radi li se samo o predizbornoj politici, jer i u tom slučaju se pokazuje kako su i u SDP-u svjesni kako narod diše. I Sanader se uvijek pred izbore pozivao na Oca hrvatske države akademika Franju Tuđmana, zar ne?

A možda je to jedna od dobrih stvari ulaska u EU (vjerujem kako je poznato moje mišljenje da su se prije našeg ulaska u EU članice te zajednice trebale ispričati Hrvatskoj zbog sudjelovanja EU u nacističkoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku). Naime, tamo naši zastupnici mogu vidjeti kako se drugi bore za nacionalne interese svojih naroda pa ih je sramota ne ponašati se isto tako. Eto vidimo kako je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na saslušanju na Odboru za vanjsku politiku (AFET-u) tijekom razmjene mišljenja s Davidom O’ Sullivanom iz Europske službe za vanjsko djelovanje pitao8/ kako se misle zaštititi hrvatski građani nakon švicarskog referenduma o useljavanju. Odgovoreno mu je da razlike između RH i ostalih članica EU ne smije biti.

Neobično bi bilo da, slično Milanoviću, misle svi u hrvatskim vlastima. Da nema onih koji se nisu pridružili onima koji viču Zoki ustaša. Ulje na vatru dodao je ovih dana predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Don Ante Jelić govoreći o dovršetku gradnje Studentskog doma u sarajevskom naselju Stup s čijom se gradnjom započelo još 2007. godine (Dnevno.hr, 13.02.2014.). Naime, dok je bivši premijer Sanader govorio kako “mogu očekivati svaku potporu samo ne financijsku”, Milanovićeva je vlada u zadnje dvije godine dala čak 4,1 milijun kuna pa će hrvatski studenti koji nisu iz Sarajeva konačno dobiti povoljan smještaj, ali i mjesto gdje će se okupljati i zbog kojeg će, na koncu, osta(ja)ti u BiH. Istina, Milanović se već i ranije pokazao kao prikriveni hrvatski nacionalista kada je govorio o Bihaću u vrijeme kada je je u Hrvatskoj bilo to zabranjeno. I ne samo u Hrvatskoj već ni na suđenju hrvatskim generalima Gotovini i Markaču to ni njihova obrana nije smjela koristiti! Zapravo i sam se stalno pitam morali Milanović stalno pronalaziti nove i nove izjave koje su u literaturi poznate kao “zoranizmi”, da bi unutar svoje rigidno jugokomunističke stranke prikrio činjenicu da je on zapravo hrvatski nacionalist.

Bilo kako bilo, očito je kako ima u Vladi onih koji dobro znaju tko je Milanović. Tako je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, suprotno Milanoviću, izjavila kako jesocijalno nezadovoljstvo glavni razlog masovnih prosvjeda u BiH, iako su u Mostaru uništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli. Kao da dvije udruge – Udar i Projekt, koje predstavljaju organizatore, nisu objavile kako je cilj prosvjeda: stvaranje jedne jedinstvene bosanske nacije, ukidanje županija i entiteta, izgradnja tzv. bosanskohercegovačkoga građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti, donošenje Zakona o bosanskohercegovačkom Ustavu koji će zabraniti postojeće nacionalističke i religiozne stranke.

Slično Pusićki, predsjednik države Ivo Josipović neće ići u BiH jer je to, kako on kaže, njihova unutarnja stvar. Ne daj Bože da netko pomisli da je njemu stalo do tamošnjih Hrvata, zar ne? Njemu naravno kao sveučilišnom profesoru s Pravnog fakulteta u Zagrebu ništa ne znači ni ustavna obaveza RH prema Hrvatima van Hrvatske. Logično, zar ne?

Mate Kovačević (Vrijeme za hrvatsku federalnu jedinicu, Hrsvijet, 14.02.2014.) to komentira ovako:

Uostalom, onako kako Rusija podupire Srbe u Republici Srpskoj, skoro na istovjetan način i Turska, zbog svoga pozicioniranja na bivšim osmanskim područjima podupire svoje saveznike, kulturalno i vjerski povezane u osmanskoj tradiciji.

S druge pak strane, u javnosti je ostala poprilično prikrivena istodobna diplomatska najava na twitterima britanskoga ministara vanjskih poslova Williama Haguea i hrvatske ministrice Vesne Pusić o bruxelleskoj raspravi o BiH.

Na zauzimanje ministrice Pusić da se BiH uvede u EU bez posebnih uvjetovanja, nadovezala se i sukladna izjava Ive Josipovića, koji smatra kako su nasilni događaji, inače usmjereni protiv hrvatskoga naroda u BiH, unutarnja stvar te države.

Iz ovih diplomatskih izjava nije teško očitati uvijenu protimbu Rezoluciji Europskoga parlamenta, koja upravo pristup uvjetuje federalizacijom BiH.

Tako su gospodin Josipović i njegova ministrica vanjskih poslova zapravo na neizravan način poduprli realizaciju velikobošnjačke politike na račun hrvatskoga naroda u BiH.

Da, doista je teško razumijeti sve te u Hrvatskoj koji služe onima koji ne vole hrvatski narod i hrvatsku državu. a o kojima je kineski filozof Sun Tzu govorio kao o najogavnijim ljudima.

Josip Pečarić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati