Viktor Orban: Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa

15

„Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa“, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je tako odgovorio na optužbe Sorosa koji je u Bruxellesu optužio mađarskog premijera da stvara “mafijašku državu” poduzimanjem niza koraka kojima se, navodno, ugrožavaju slobode, među kojima i akademske koje se tiču Sorosevog sveučilišta.

Već dugo u istočnoj Europi postoji veliko nezadovoljstvo djelovanjem Georga Sorosa i niza civilnih udruga koje on podupire, kao i Sorosevih sveučilišta, za koje veliki dio javnosti smatra da rade protiv interesa država u kojima djeluju, a u korist financijskog spekulanta i mešetara Georga Sorosa.

Soroseva “mreža i njegove agencije” su “značajan i netransparentan sastavni dio javnog života u Mađarskoj”, rekao je Orban.
“Financijski spekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje primijeniti program koji bi dozvolio ulazak migranata u zemlju”, dodao je Orban.

Još korak dalje je otišao Tamás Deutsch, zastupnik Orbánove stranke Fidesz u Europskom parlamentu, koji je izjavio da je “Soros otvoreno objavio rat demokratski izabranom premijeru i vladi u Budimpešti”.

Takve oštre reakcije izazvao je Sorosev govor u srijedu navečer u Bruxellesu te objavljen tekst o stanju EU, u kojem se posebno osvrnuo na Mađarsku i njezina premijera, koji je krajem 1980-ih, u doba pada komunizma, bio stipendist zaklade Otvoreno društvo koju financira Soros.

U svojem govoru Soros se je negativno izrazio i o Poljskoj, a dao je i jednu mučnu i prilično politički skandaloznu i diskutabilnu izjavu koja nadilazi diplomatski govor i ima vrlo opasne tendencije i to kada je ustvrdio da je Europa okružena neprijateljima od kojih je pojedinačno apostrofirao Rusiju, Tursku i Egipat, ali i SAD kakav pokušava stvoriti Trump, sve prema Sorosevim riječima.

Nažalost, ovakav govor nije naišao na očekivanu i potrebnu osudu u Bruxellesu, kao niti u europskim diplomatskim krugovima, osim u tradicionalno samobitnim i samosvjesnim Poljskoj i Mađarskoj. Te dvije zemlje imaju i najaktivniju političku borbu u EU protiv rada udruga koje financira Soros, a koje djeluju protiv nacionalnih, kulturnih i drugih interesa ovih zemalja.

VIKTOR ORBAN: Mađarska se mora obraniti protiv takvih kao Soros i suprotstaviti im se

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Volim ljude koji se ne daju “u zdrav mozak”. Da je nama netko kao Orban. Ali samo mozemo pjevati ustaj Franjo. Seros je vreca gluposti i novca, a to je opasna kombinacija

  • Dusko Besenic

   Da je “vreća gluposti i novca” to bi bilo super! Ali to je “vreća” ZLA i gomile novca koji nastoji to zlo pretvoriti u zbilju!!

  • Maks

   Orban je stari komunista, kod nas bi ga “pravi Hrvati popljuvali i prije nego se kandidira. “sin jna lekarke” je vec smrtni grijeh.:-)

   • Omnes Omnibus

    I za Tuđmana možeš reci da je stari komunista, no svejedno je bio državotvoran. A ćatu nemoj gurati u državotvornu priču, on spada na suprotnu stranu.

    • Maks

     Tu su i Karamarkovi ministri koji nastavljaju sto su zapoceli u njegovo vrijeme, Kolinda ima prvi put potporu vlade – to su neke od drzavotvornih stvari, ostalo cemo vidit uskoro.

     • Omnes Omnibus

      Maks, pa u tome i jest problem. Sve to pozitivno sto si nabrojao potice od Karamarka (KGK je svoja, ali je imala pomoc, cuh za drugi mandat cato ima vec nekog svog a la Trgomet). Osim nogiranja Mobsta, cato nema sto pokazati, osim stete.

     • Maks

      Ja vidim da Karamarkovi ministri uopce nemaju problema nego punu podrsku Plenkovica. Nema cato svoga umjesto Kolinde, znas da su neki “desni jaki u podmetanju. O navodnoj koaliciji s HNSom nezna niko iz vrhuske HDZa osim iz “medija, izjavio veceras Anusic clan predsjednistva. Sutra je sjednica pa ce doznati i oni i mi. Koalicija s HNSom i odbacivanje svjetonazora bilo bi politicko samoubojstvo, ne vjerujem da je Plenki toliko glup, pustaju se probni baluni, stvara nemir u oporbi koja se te koalicije boji vise nego mi, SDP i HNS na barikadama. Krilatica “pregovaramo sa svima stara je bar 5 godina.

     • Vladimir Dananić

      Ideološki je nemoguće braniti i obraniti koaliciju HDZ-a i HNS-a. Plenković nije glup da to ne bio znao. Novi izbori izgledaju kao najbolje rješenje, ali „kvaka“ je u tome što bi državotvorni Hvati htjeli HDZ bez Plenkovića i njemu sličnih. A smijeniti Plenkovića sada, kad je jasno da je HDZ pod njegovim vodstvom pobjednička stranka, praktički je nemoguće. K tomu državotvorni Hrvati imaju dodatni problem, a taj je vrijeme potrebno da se uobliči nova držatvorna stranka do izbora. Dakle, i državotvornim Hrvatima također bi odgovaralo stanje nekakve stabilnosti neko vrijeme. S kojom i kakvom Vladom? Pat pozicija.

      Plenković je absolutno sve stranke, osim IDS-a, doveo u stanje previranja. Ako mu je to i bila namjera, to je majstorski izveo.

     • Maks

      Ja ne vjerujem u koaliciju s HNSom sve to mi izgleda kao dio taktike, izmedju ostalog Mrak je izgubila do glasova, u partijama previranje .

     • Vladimir Dananić

      Ni ja ne vjerujem da će doći do te koalicije, poglavito zato što je orjunašima u HNS-u to nezamislivo. No, ako ipak do toga i dođe imat ćemo zanimljivo ljeto.

     • Maks

      Pogledaj danas, sve malo drugcije.

     • Vladimir Dananić

      Je, sve je drukčije. Ostvarilo se je ono što smo i slutili, neki od nas, koji nismo podlegli svojim (opravdanim) frustracijama.

 • Dusko Besenic

  Koliko Hrvatskoj treba netko kao Orban da bih bio spreman “oprostiti” INU za jednog “Orbana”! Toliko nam OČAJNO treba pravi domoljub da brine i štiti Hrvatske interese,protiv vanjskih,a još više,protiv unutrašnjih neprijatelja!!!

  • kostresh

   drugarica unutrasnjica, unistacica je jedina. drugih se ne bojimo.

   • Dusko Besenic

    Kamo sreće da je kao što kažeš! Boj se onih koje ne vidiš…to su majstori zla!