VIKTOR ORBAN: Neuspjeh referenduma je nevažan, idemo na ustavne promjene

1

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je u ponedjeljak kao nevažan neuspjeh referenduma o obvezujućim europskim kvotama za migrante, kazavši da je zadovoljan iskazanom potporom i najavivši da će predložiti ustavne promjene “u duhu rezultata referenduma”.

“Referendum je postigao cilj”, rekao je Orban u mađarskom parlamentu dan nakon referenduma koji nije važeći jer se nije odazvalo dovoljno birača. Referendum je “razjasnio stvari.”

Istaknuo je da je referendum bio jedini “pošten način” da se Mađarima omogući da odluče s kime žele živjeti u zemlji.

Premda rezultat referenduma nije pravno obvezujući za parlament, Orban je kazao da bi ga zastupnici ipak mogli odlučiti provesti te najavio da će predložiti promjene ustava “u duhu rezultata referenduma”, prenosi MTI.

Na referendum se odazvalo samo 40 posto birača, a trebalo je više od polovice.

Gotovo svi oni koji su glasovali, njih 98,3 posto, ili 3,2 milijuna od ukupno osam milijuna registriranih birača, podržali su Orbana glasujući protiv europskih kvota.

Orban je istaknuo da je europske kvote odbacilo 3,3 milijuna ljudi, što je više od 3,050.000 koliko je glasovalo za ulazak u EU.

Napomenuo je da je to i milijun glasova više od potpore koju je koalicija Fidesza i demokršćana dobila na izborima 2014. godine. “Od 1990. nijedna stranka nikada nije dobila toliku potporu.”

“Napali smo bruxelleski sustav kvota”, rekao je, inzistirajući da rezultati pokazuju da se “mora boriti”.

Mađarska ima prostora da “dobije bitke u Bruxellesu” oko ovoga jer se mnogi Europljani protive kvotama, kazao je, upozorivši da očekuje napade “EU-a na Mađarsku”, čak “osvetu ili ucjenu”.

Europska komisija objavila je nešto ranije da poštuje demokratsku volju mađarskih birača, kako onih koji su izišli na referendum, tako i onih koji nisu glasovali, izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Iako oporba ocjenjuje da je neuspjeli referendum Orbanov poraz, čini se da političkih posljedica neće biti. “Orban još ima iza sebe birače”, napominje oporbeni list Nepszabadsag.

Budimpešta pokušava europske kvote srušiti i na Europskom sudu pravde (ECJ).

facebook komentari

  • Malleus_Haereticorum

    „Mađarska ima prostora da “dobije bitke u Bruxellesu” oko ovoga jer se
    mnogi Europljani protive kvotama, kazao je, upozorivši da očekuje napade
    “EU-a na Mađarsku”, čak “osvetu ili ucjenu”.“

    Kako god okreneš, odnosi unutar EU-e su zatrovani. Mora se priznati da Italija i Grčka imaju nekakva prava tražiti razpodjelu tereta izbjegličke navale na sve države članice EU. Ne može se preko toga prijeći tako da ostali kažu „to se nas ne tiče“. Moramo se učiti na primjerima iz vlastite prošlosti. Kada su istočnoeuropske države hrlile u EU, a prije toga i Austrija i ostali, kada su se stvarali bezbrojni dokumenti, ugovori i „lijepe želje“, je li ikada itko bio stanju predvidjeti jednu ovakvu krizu? Je li tko o toj mogućnosti govorio, ili ju barem nagovijestio? Ja mislim da nije. To nam pokazuje da zbog vlastite umišljenosti nemamo dovoljnu moć predviđanja događaja, ne u smislu prorokovanja nego u smislu uzimanja u obzir mogućnosti događaja koji trenutno nisu na vidiku. Države tzv. Višegradske skupine, i one koje bi se tomu htjele pridružiti iz ponovno probuđenog nacionalnog osjećaja, što je za svaku pohvalu, morale bi uzeti u obzir upravo to–da je u blizkoj budućnosti moguća kriza neke nove vrste, gdje će one same biti u položaju tražiti pomoć i razumijevanje, a ostali će reagirati ovako kako one sada reagiraju. Je li težko shvatiti Isusovu poruku:„činite drugima ono što želite da drugi učine vama“? Nije dosljedno ponašati se unutar određene „obitelji“ (a sve države su EU shvatile kao nekakvu „obitelj“) tako da se priziva kršćanska prošlost (kad već sadašnjost nije kršćanska), a ne sjetiti se Isusovih riječi. Zato je moj prijedlog sljedeći–neka države Višegradske skupine popuste što se tiče izbjegličkih kvota. Dodijeljeni im teret, barem za sada, nije pretjerano velik. Oprosti Viktore, ali ja mislim da bi Mađarska mogla bez velikih potežkoća absorbirati oko 2000 izbjeglica. U međuvrjemenu bi trebalo pritiskati europske institucije da traže i da nađu bolji odgovor na ovo što se sada događa. A ako ga ne nađu, onda slijedi razlaz. Fajrunt. Nema EU.