Viktor Orban pokrenuo postupak kako bi ustavom zabranio premještaj tražitelja azila u Mađarsku

0

Mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo je jučer postupak kako bi ustavom zabranio premještaj tražitelja azila u Mađarsku, te tako želi ispuniti volju birača koji su se na referendumu očitovali protiv prihvata migranata.

“Strani državljani se ne mogu premještati u Mađarsku”, napisao je premijer u nacrtu ustavnog amandmana objavljenom na mrežnoj stranici parlamenta.

“Strani državljani (osim građana Europske unije) mogu živjeti u Mađarskoj samo na temelju osobnog zahtjeva koje će mađarske vlasti obraditi u skladu s odredbama donesenim u parlamentu”, navodi se još u tom nacrtu.

Takva bi formulacija trebala spriječiti provedbu svakog programa raspodjele migranata u Mađarskoj o kojemu odlučuju zemlje članice EU-a. Zastupnici će o amandmanu glasati 8. studenog.

On bi bez poteškoća trebao dobiti potrebnu potporu dviju trećina zastupnika, budući da premijerova većinska stranka Fidesz može računati na glasove stranke Jobbika.

Na referendumu koji je Viktor Orban organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je je odaziv bio 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No Orban je proglasio veliku pobjedu koja mu daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

facebook komentari