Pratite nas

Komentar

Vincent Batarelo – moderni profesionalni katolik!

Objavljeno

na

Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire!

Kako prenose hrvatski mediji, voditelj udruge Vigilare Vice Batarelo na svom Facebook profilu obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je u Americi sudjelovala konferenciji o ravnopravnosti spolova koju je organizirala Zaklada Clinton. Očito nečim nezadovoljan Batarelo reagira, usmjerava, „pomaže“ hrvatskoj Predsjednici da shvati kako je on voditelj udruge Vigilare i kako je njihova ispravnost „najkatoličkija“ u zemlji, i da se ona nema pravo družiti ni s kime tko misli drukčije.

Tako u jednom od medija stoji: „Novi konzervativci ne odustaju od pritiska na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, pa je čelnik Udruge Vigilare Vice Batarelo zatražio hitan prijem na Pantovčaku po njezinu povratku iz SAD-a, koji je pak, prema njihovu mišljenju, bio kontroverzan zbog odlaska na konferenciju Zaklade Clinton.“

Već sam pojam „novi konzervativci“ pokazuje kako se radi o drukčijosti, zapravo o nečemu ili nekome tko mora biti iznad tzv. običnoga katolika. Kao prosječna vjernica, ne znam što znači pokrivati se s katolištvom i nazivati se konzervativcem, a još manje mi je jasno zašto netko „po katoličkim mjerilima“ ne može prihvatiti drukčijega i drugoga, posebice kad su u pitanju međunarodna poznanstva i održavanje veza na najvišoj razini u svrhu dobrobiti svoga naroda.

Baterala nema na raspravi o obiteljskom zakonu

Sudeći po svemu, postoje profesionalni katolici koji sebe nazivaju „novim konzervativcima“, pa mi je kao vjernici nejasno na koje se evanđelje oslanjaju i koji ih nauk Crkve obvezuje.

Čitajući malo tko je dr. sc. Vice John Batarelo, dođoh do toga – pa on je predstojnik Ureda za pastoral obitelji čak Zagrebačke nadbiskupije. To nije mala stvar, jer to je „profesionalni“ katolik, jer na mrežnim stranicama stoji: Promiče “Božje namisli o braku i obitelj”. Ne znam što to znači, ali na istim stranicama piše – Javno djelovanje: da umrežene katoličke obitelji promoviraju i brane vrjednote braka i obitelj u općoj društvenoj javnosti. Kao obična katolkinja, majka koja živi na području Zagreba, ma baš ništa od toga nisam vidjela.

Nedavno je bila rasprava o Nacrtu obiteljskog zakona, ostala sam uskraćena biti na raspravi, ali sam se raspitala – ima li itko iz Ureda HBK? Je li se tko prijavio iz Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije? I vidi vraga, moje razočarenje – nitko! Toliko o profesionalnom radu tih profesionalnih katolika i novih konzervativaca. Pa neće se valjda u New Yorku donositi Obiteljski zakon za Hrvatsku? Ja sam jedna obična grešna katolkinja koja nastoji živjeti sakramentalni život, poštivati učenje Crkve, biti odgovorna na svom radnom mjestu i u društvu, te istodobno svjedočiti svojim živom javno svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi.

Pitam zašto profesionalnih katolika nije bilo na raspravi o Obiteljskom zakonu? Je li to odgovornost prema radnom mjestu ili su to samo kaptolski uhljebi koji nam okolo sole pamet i primaju desetke tisuća kuna? U župi nas je župnik okupio i reko da su došli neki materijali za obiteljsku zajednicu i kako bismo se trebali uključiti. Uzela sam te materijale i pogledala, pa to je bilo tako s visoka da nema veze s realnim životom. Uzela sam krunicu, zahvalila se župniku i otišla za svojim poslom. Kasnije sam se vratila i to ispričala župniku koji je jako razuman. Pitala sam ga je li grijeh – ako ja kažem kako bi Bog trebao izgledati i kako bi Bog trebao misliti, a onda tako moraju svi? Župnik se blago nasmijao i rekao – Hvala Bogu, dao ti je razum i zdravu duhovnost! Razluči po savjesti!

Nisu obratili Josipovića, nego služili zlu…

To me nekako natjeralo da podijelim svoje iskustvo s drugima pa sam se počela pitati – tko su njihovi duhovnici, dakle Batarela i drugih laika na Kaptolu? Zanimljivo je, prisjetila sam par detalja s Kaptola, jer često se odem u pauzi pomoliti, popiti čaj u obližnjim kafićima. Vidi čuda: kad je Batarelo s nekim na kavi „uglednim“ katolikom onda je u transparentnom kafiću.

Kad je s duhovnikom Ivanom Toljem, onda baš ne voli da to vide svi! Razumjeti je to, jer i ja volim s duhovnikom razgovarati u četiri oka. Onda me misao navede – zašto Batarelo, koliko je meni poznato nikad nije reagirao na Josipovićeve stavove i Josipovićeva druženja a bilo je protukatoličkih na svakom koraku?

On i njegov prijatelj Bartulica, s kojim se ruku pod ruku naziva novim konzervativcem u duhovnoj pratnji Ivana Tolja cirkusirali su s katolištvom. Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire! Možda je tu i neki interes, jer profesionalizam je profesionalizam, i njega uvijek povezuje određeni interes.

Pitala sam se dalje, kako to da se sve raspadne gdje dođu ti profesionalni katolici? Taško je biti vjernik, osobito kad čovjeka ponese interes, moć i slava… Katolik, ukoliko nije profesionalac ili vođen nečijim interesom, u slučaju hrvatske predsjednice pridržao bi se u najmanju ruku Matejevih riječi: “Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo….”.

Toliko o modernim profesionalnim katolicima!

[ad id=”40551″]

Maja Miličević

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Glasnović: Titoslavija je od 1945. bila na infuziji

Objavljeno

na

Objavio

Titoslavija je od 1945. bila na infuziji.

Živjela je od zapadnih kredita, njemačke ratne odštete i novac od većinom hrvatskih gastarbajtera.

Dok je trošila milijarde dolara na naoružanje nije mogla ni proizvesti toaster koji je mogao konkurirati na otvorenom tržištu.

Vodili su je crveni guzičari i balkanci koji su odgajali piliće u klaviru oduzetih stanova.

Nasljednici te privilegirane klase su nas ogulili do 1990. To se također prešućuje. SFRJ je bankrotirala prije pada Berlinskoga zida.

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Josip Jović: Referendum će se ipak dogoditi

Objavljeno

na

Objavio

Nema sumnje kako će jedna od glavnih tema sljedećih mjeseci biti referendumska inicijativa o izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, koju najavljuje udruga “U ime obitelji”, predvođena agilnom Željkom Markić, piše Josip Jović u Slobodnoj Dalmaciji.

Taj je mogući referendum prvenstveno usmjeren na ukidanje zastupničkih mjesta predstavnika nacionalnih manjina, a inicijativa je već nazvana protusrpskom jer joj je cilj u prvom redu ukidanje zastupničkih mjesta predstavnika srpske nacionalne manjine.

Razlozi koji idu u prilog ovoj inicijativi su višestruki. Najčešće se ukazuje na kršenje ustavnog načela o jednakom i općem biračkom pravu.

Naime, kandidatima s manjinskih lista dovoljan je neusporedivo manji broj glasova da bi postali zastupnicima, u odnosu na zastupnike s općih lista, pa prema tome glas birača ne vrijedi jednako. Usporedba s drugim državama EU-a govori kako je hrvatski slučaj gotovo jedinstven.

U čak šesnaest država EU-a manjine nemaju svog zastupnika, a u ostalima tek jednoga, dvojicu ili trojicu. Možda sve ovo skupa ne bi imalo neku naročitu važnost niti bi izazivalo javnu pozornost da se manjinske stranke i političari ne postavljaju kao arbitri u sastavljanju Vlade i u odlučivanju o nekim važnim političkim pitanjima, zagovarajući najčešće rješenja koja su suprotna raspoloženju većine, što za mnoge u zemlji djeluje iritantno.

Napokon, za ostvarivanje prava nacionalnih manjina nazočnost njihovih zastupnika u Saboru i nije presudan faktor. Dovoljan bi na toj razini bio i odgovarajući saborski odbor, na primjer.

Postoje, naravno, i oni drugi razlozi koji kompliciraju cijelu situaciju. Manjine će se zacijelo protiviti i pozivati na stečena prava, koja se moraju respektirati. Dovođenje u pitanje tog stečenog prava izazvalo bi mnoge žestoke, već započete rasprave i političke sukobe.

Uslijedit će i intervencije iz Bruxellesa. Radikalnije promjene neće biti moguće bez promjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a možda i samog Ustava. Navodno će o svemu svoju riječ morati kazati i Ustavni sud koji dosadašnjom praksom nije zajamčio političku neovisnost.

Najslabija točka inicijative jest ta što se među glavne inicijatore, uz Željku Markić, gura Anto Đapić, političar koji ne uživa naročit kredibilitet, a kojega u tu ulogu guraju baš protivnici inicijative kako bi inicijatorom kompromitirali inicijativu.

Osim ovoga manjinskog pitanja, otvorena su i pitanja je li bolji većinski, proporcionalni ili pak kombinirani sustav, jesu li iseljenici zastupljeni na primjeren način i ne bi li bilo demokratski omogućiti dopisno, odnosno elektroničko glasovanje, je li podnošljiva velika razlika u broju birača po izbornim jedinicama, treba li država biti jedna izborna jedinica…

Promjene su svakako potrebne jer je sadašnji sustav nedorečen i nelogičan. Bilo bi bolje da se one dogode bez referenduma konsenzusom u Saboru. Ali, kako je takav scenarij teško zamisliti, sva je prilika kako će se referendum ipak dogoditi.

facebook komentari

Nastavi čitati