Pratite nas

Više Hrvata iz BiH živi izvan domovine nego u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski iseljenici iz srednjobosanskog Uskoplja, njih nekoliko stotina koji trenutačno žive u austrijskom gradiću Welsu, itekako mogu utjecati na izbor načelnika te općine, čak i više nego što mogu utjecati na izbore u rodnom Uskoplju.

Na ovom ilustrativnom primjeru kojeg je iznio Jozo Budeš, koordinator za izvandomovinstvo ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, pokazuje se moć hrvatskog iseljeništva podrijetlom iz BiH.  Tu moć treba iskoristiti i za utjecaj na političke prilike u BiH. Upravo na tomu intenzivno se radi od 2011 godine kada je pri Hrvatskom narodnom saboru BiH formiran Odjel za iseljeništvo kojeg vodi Niko Marušić.

za website Zbog višegodišnjeg trenda iseljavanja Hrvata iz BiH, hrvatsko biračko tijelo iz BiH sve više postaje iseljeničko. Hrvata podrijetlom iz BiH trenutačno je više u izvandomovinstvu nego što ih ima u BiH. Ono što želimo je animirati ih da iskoriste tu moć i utječu na političke prilike u BiH. Koliko je to potrebno najbolje se vidjelo nakon izbora 2010 godine i nametanja vlasti mimo volje Hrvata u BiH“, kaže Niko Marušić, voditelj Odjela za iseljeništvo HNS-a. Marušić ističe da je obveza političkih stranaka s hrvatskim predznakom animirati iseljeništvo da izađe na izbore kao što je im dužnost i vratiti izgubljeno povjerenje naše dijaspore. „Mi na tomu intenzivno radimo od 2011 godine. Pomaka ima. Jednostavno želimo ljudima poručiti da iako su odselili iz BiH, oni nisu nestali, a svojim glasovima mogu utjecati na politički život u BiH“, ističe Marušić koji je sa sastanka u Kiseljaku uputio poziv Hrvatima u BiH koji imaju rodbinu u inozemstvu da ih pozovu da se registriraju za opće izbore do 29 srpnja te iskoriste svoje biračko pravo.
Iste poruke stižu i iz HDZ BiH. „Ostalo je još 14 dana za registraciju za izbore. Pozivam i ovdašnje Hrvate da iskoriste dolazak rodbine na predstojeće blagdane te ih upute u važnost registriranja i izlaska na izbore. Na taj način oni će utjecati na prilike u BiH, napredak ove zemlje i njezin europski put. Registracija je jednostavna, potrebna je samo volja da se registriraju i glasuju“, poručuje Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ BiH.

Uz izravan kontakt koji se pokazao najboljim načinom animiranja birača i iz izvandomovinstva, Katoličke misije, Zavičajne udruge, diplomatsko konzularna mreža također su  kanali koji stoje na raspolaganju članovima izbornih stožera. Za pokretanje svih pobrojanih mehanizama ostalo je još manje od dva tjedna. No, animiranje birača iz izvandomovinstva i uspostavljanje kontakata dugoračan je proces koji će značajnije rezultate tek dati, istaknuto je na sastanku u Kiseljaku. Njime se bave članovi stranačkih izbornih stožera  HDZ BiH iz svih krajeva BiH, od Save do Neuma.

U tom kontekstu nedavno je u Austriji boravilo i izaslanstvo ŽO HDZ BiH SBŽ. Obišli su nekoliko austrijskih gradova. Samo u Beču živi 35 tisuća hrvatskih iseljenika. Značaj dio njih je iz BiH. Sve su to podaci koji govore o važnosti uspostave učinkovite koordinacije sa izvandomovinstvom kojee je iz dana u dan sve brojnije…

dnevnik.ba/Fenix – magazin.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Blokirani: Javni bilježnici nisu Sud!

Objavljeno

na

Objavio

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Zorka Čačić Zagrajski na prigovor dužnika nepravomoćno je donijela presudu o ukidanju Ovrhe potpisane od strane javne bilježnice pozivajući se na presudu EU suda pravde jer se javni bilježnik ne može smatrati Sudom i takve ovrhe imaju ukinuti.

Ove su presude EU suda velika potvrda ispravnosti stavova čelnih ljudi Udruge Blokirani!

Takvih će presuda biti sve više, ovo je tek početak, i stoga revolucionaran jer EU počinje shvaćati nakaradnost hrvatske pravosudne farse, prisilnih izvrsnih naplata ( executive act) u maniri vojnog suda.Mi smo glas svih Blokiranih i onih koji to lako mogu postati sutra, Udruga Blokirani, još davne 2014. godine, u pravnoj predstavci Ustavnom sudu, RH ustvrdili da je, u Hrvatskoj, preko 90% ovršnih rješenja neustavno!

Ustavni sud je mogao problem riješiti. Čak morao obratiti se EU sud pravde i tražiti mišljenje vezano uz suspektne odredbe ovršnih propisa u Hrvatskoj. Ali nije! USUD je čekao odgovorom 3 godine, te krajem 2016. odbio naš zahtjev za Ocjenom ustavnosti Ovršnih zakona!Stoga, navedene EU presude daju vjetar u leđa aktivnostima Udruge Blokirani, koja se uz pravnu borbu za zaštitu prava osiromašenih i prezaduženih, bori za uređenu demokratsku državu koja štiti temeljna ljudska prava po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih stranaka.

Otvara nam mogućnost da se obratimo EU sudu ali nas žalosti činjenica da će tisuće hrvatskih građana ostati zauvijek oštećeno.

Iskreno se nadam da će ova nepravomoćna presuda postati i pravomoćna i samim time, htjeli ili ne, ovršne postupke će voditi isključivo Sudovi za što se cijeli vrijeme zalažemo.

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati