Pratite nas

Vijesti

Više od 50 graničnih prijelaza za Hrvatsku

Objavljeno

na

Potpisivanjem ugovor između BiH i Hrvatske о graničnim prijelazima napokon je jasno i nedvosmisleno definirano preko kojih graničnih prijelaza ćemo moći vršiti prijelaz roba i putnika.

[dropcap]N[/dropcap]aime, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja pooštrit će se granični režim te više nećemo moći u susjednu zemlju preko svih graničnih prijelaza preko kojih smo do sada putovali.

Hrvatska će za početi primjenjivati shengenski sustav na svojim graničnim prijelazima, koji su podijeljeni na način – granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba, granični prijelazi za cestovni promet, granični prijelazi za željeznički promet, granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika te stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Dnevni list donosi koji su to granični prilazi koje ćemo moći koristiti od 1. srpnja.

Cestovni promet

Ugovorom s Hrvatskom definirano je kako su granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje sukladno zakonodavstvu ugovornih stranaka podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice Stara Gradiška – Gradiška i Nova Sela – Bijača.

Nadalje, granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća koje sukladno zakonodavstvu ugovornih stranaka podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijelaza preko zajedničke državne granice su Županja – Orašje, Ličko Petrovo Selo – Izačić, Vinjani Donji – Gorica i Gornji Brgat – Ivanica.

Kada su u pitanju granični prijelazi za cestovni promet, to su: Gunja – Brčko, Slavonski Šamac – Šamac, Slavonski Brod – Brod, Jasenovac – Gradina, Maljevac- Velika Kladuša, Strmica – Strmica, Kamensko – Kamensko, Vinjani Gornji – Osoje, Klek – Neum I i Zaton Doli – Neum II.

Imamo i pet graničnih prijelaza za željeznički promet: Drenovci – Brčko, Slavonski Šamac – Šamac, Volinja – Dobrljin, Ličko Dugo Polje – Martin Brod te Metković – Čapljina.

Prelaženje putnika

Ono što je u posljednje vrijeme izazivalo najviše interesa bh. javnosti jesu granični prijelazi koji će služiti samo za prelaženje putnika.

Od 1. srpnja to će biti: Hrvatska Kostajnica – Kostajnica, Dvor – Novi Grad, Užljebić – Ripač, Aržano – Prisika, Orah – Orahovlje, Mali Prolog – Crveni Grm, Prud – Zvirići, Metković – Doljani i Čepikuće – Trebimlja.

Uz ove, dogovoreno je stalno korištenje 20 malograničnih prijelaza. Naime, svi oni građani koji žive unutar pet kilometara od granice imaju pravo na pogranične propusnice, pomoću kojih će moći u susjednu zemlju preko malograničnih prijelaza.

To su: Svilaj – Donji Svilaj, Hrvatska Dubica – Kozarska Dubica, Gejkovac – Plazikur, Pašin Potok – Zagrad, Bogovolja – Hadžin Potok, Kordunski Ljeskovac – Tržačka Raštela, Lička Kaldrma – Kaldrma, Bili Brig – Vaganj, Aržano Pazar – Vinica, Dvorine – Subašići, Cera – Vir, Jovića Most – Čltluk, Sebišina – Drinovci, Slivno – Drinovačko Brdo, Podprolog – Prolog, Gabela Polje l – Gabela, Unka – Unka, Vukov Klanac- Radež, Imotica – Duži i Slano – Orahov Do.

bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati