Pratite nas

Pregled

VIŠE OD MILIJUN LJUDI NA KRIŽNOM PUTU S PAPOM

Objavljeno

na

Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Mladi i starije osobe stvaraju budućnost naroda. Mladi jer će nositi naprijed povijest, stariji jer prenose iskustvo i mudrost njihova života, kazao je papa Franjo danas tijekom angelusa koji je izgovorio s balkona nadbiskupije Rija de Janeira. Papa, koji je stigao 22. srpnja u Brazil na 28. međunarodne dane mladeži koji završavaju u nedjelju 28. srpnja, naglasio je danas odnos i dijalog među generacijama je blago koje treba sačuvati i hraniti.

U petak uvečer po brazilskom vremenu, a u noći na subotu po našem, Franjo je sudjelovao na sugestivnom križnom putu održanom duž plažu Copacabana. Bilo je više od milijun osoba, a Franjo im je objasnio kako snaga, nada i vjera u Isusa koji s križom nosi na ramenima naše teškoće, propasti i razočaranja. Na Kristovu križu je patnja svih nas, a on prihvaća sve raširenih ruku, stavlja na svoja ramena nađe križeve i kaže: Hrabro, ne nosiš sam, ja ih nosim s tobom i ja sam pobijedio smrt i došao sam ti dati nadu, život.

Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Papa je objasnio kako je Kristov križ cijela Božja ljubav prema nama, beskonačna milosrdnost. Isus je ujedinjuje sa šutnjom žrtava nasilja, koje ne mogu vikati, jer su nevine i bez obrane. Isus se ujedinjuje s obiteljima u poteškoćama, koje plaču gubitak svoje djece ili zato što ih vide pod utjecajem droge. Isus se ujedinjuje sa svim osobama koje pate glad u svijetu koji svakog dana baca tone i tone hrane. Isus se ujedinjuje s onima koji su proganjani zbog vjere, ideja ili jednostavno zbog boje kože. Isus se ujedinjuje s tolikim mladima koji su izgubili povjerenje u političke institucije jer vide egoizam i korupciju ili su izgubili vjeru u Crkvu, pa čak i u Boga zbog nekoherentnosti kršćana s evanđeljem. Franjo je pozvao mlade da vjeruju u Isusa jer s njime zlo, patnja i smrt nemaju posljednju riječ.

Silvije Tomašević

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati