Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina – Andrejev izbor

Objavljeno

na

Postao je „premijer kojeg se plaća suhim zlatom“, kako mu zavodljivo tepa prema hrvatskim premijerima poslovično suzdržani Milorad Pupovac. Otkriva Pupovac ovih dana (Otvoreno, HTV, četvrtak 15. rujna) gotovo intimne detalje te političke privrženosti Andreju, kako je i on osobno na neki način lobirao za njegov izbor uvjeravajući preplašenu prodavačicu na zagrebačkom Dolcu da Plenković nije opasan, da ga se ne mora bojati. Ako Andrej baš želi, može dobiti i samog Milorada Pupovca za potpredsjednika vlade, a može mu preporučiti i nekog drugog perspektivnog političara SDSS-a.

Jedini glasno izgovoreni uvjet je da u toj vladi ministar ne bude „revizionist“ Zlatko Hasanbegović.

U iskazivanju divljenja prema Andreju Plenkoviću i spremnosti da mu daju svoju ruku u Saboru, u javnosti su nešto suzdržaniji bili drugi potencijalni partneri. No to ne znači da su bili manje aktivni.

HNS je bio tradicionalno najbrži. Već ranom zorom nakon izborne noći bili su spremni okrenuti leđa Milanovićevu SDP-u uz kojeg se već petnaest godina šlepaju u izvršnu vlast, i dati ruku Plenkovićevu HDZ-u.

A i u dijelu HDZ-ova vodstva nisu bili ravnodušni na tu ponudu. Milan Bandić bi dao ruku, sada čak i naizgled besplatno, ali trenutačno nije primjetan interes s druge strane. I SDP je bio spreman dati ruku HDZ-u, za spas Hrvatske, ako izgubi izbore i ako ne bude mogao ni s kim drugim osvojiti vlast.

Ali izborni su se rezultati složili tako da Plenkoviću ne treba ta SDP-ova ruka, već se kao prirodni strateški partner za sastavljanje stabilne vlade naprosto nametnuo Most. Božo Petrov je dakako spremno pružio ruku i u ovom trenutku koalicijska vlada HDZ-a i Mosta, uz manjinsku i još pokoju potporu je jedina realna opcija.

No to je ujedno i jedina opcija koja u sebi sadrži potencijal promjene upravljanja hrvatskom državom: od dogovorne politike i dogovorne ekonomije prema demokratskom pluralizmu, tržišnom gospodarstvu i nadasve pravnoj državi, koja je temelj zapadnih poredaka. Oreškovićeva vlada, poljuljala je taj postkomunistički koruptivni model upravljanja, Andrej Plenković je izbornim rezultatom stvorio priliku da stabilnom vladom počne graditi novi.

Preko (izborne) noći, stjecajem izbornih rezultata, Plenković se našao u poziciji da može ne samo sastaviti stabilnu vladu, već doslovce promijeniti Hrvatsku: ne samo promijeniti HDZ, već i odrediti smjer promjena cijele političke scene, postaviti nove kriterije vođenja politike i upravljanja državom.

Hoće li to i učiniti, ovisi o njemu, o političkom umijeću prepoznavanja saveznika, upravljanja političkim protivnicima i izbjegavanja njihovih zamki, ukratko o njegovu strateškom i taktičkom kapacitetu za ostvarenje tih promjena.

Izborom Mosta kao strateškog partnera za formiranje nove vlade Plenković je u tišini, ali vrlo nedvosmisleno, izbjegao zamku koju su mu pripremali čuvari status quoa. Zamka se sastojala u forsiranju koalicijske vlade s HNS-om i manjinama. Argument za kojeg je pridobiven i dio zapadne diplomacije u Hrvatskoj je bio – HNS pripada liberalnoj opciji, iskusniji su u upravljanju od mostovaca, koji si nerijetko vlastitim zahtjevima politički vežu ruke i politički se diskreditiraju kao neznalice.

Da je prihvatio takvu ljubaznu ponudu, Andrej Plenković bi se doslovce politički ubio: bio bi u vlastitoj stranci (ne toliko među nekim pojedincima iz vrha, ali svakako pred biračima) percipiran kao osoba koja je izručila HDZ na upravljanje najkorumpiranijem dijelu Milanovićeve koalicije i Miloradu Pupovcu, s takvom vladom ne bi mogao napraviti ništa osim upravljačkog (koruptivnog) status quoa i sasvim sigurno bi izgubio sljedeće izbore, vjerojatno prijevremene. Nije bilo teško shvatiti pogubnost takve ponude u ovom trenutku. No ono što je novo u Plenkovićevu političkom postupanju je način na koji je otklonio zamku: ne ulazeći niti u jednom trenutku u političku licitaciju između Mosta i HNS-a (što bi bilo u tradiciji hrvatske politike), vezao je čvršće Most uza se, izvukao ih iz samopostavljene zamke razmontiravši njihovih čuvenih „sedam jamstava“ na probavljive sastavne dijelove, pomogao im da shvate da jedino s njime i HDZ-om mogu i ostvariti svoje političke ciljeve i politički opstati, uz uvjet da savladaju sljedeću fazu političkog odrastanja. Ali im je također dao do znanja kako u njemu mogu imati stabilnog političkog partnera, koji neće gledati kako da ih iza prvog ugla presloži s Milanom Bandićem, HNS-om i još pokojim političkim trgovačkim putnikom.

I pritom, što nije nevažno, niti jednom gestom nije uvrijedio ni Bandića, niti HNS niti bilo kojeg političkog trgovačkog putnika. Tom sinergijom obnovljenog HDZ-a i politički sazrijevajućeg Mosta, postavljen je solidan temelj buduće stabilne vlade, koja će za razliku od Oreškovićeve, imati političku snagu za provođenje svog programa.

Za stabilnost te vlade neće biti bitan, ali će za odnose i u HDZ-u i na ukupnoj političkoj sceni vrlo važan biti način na koji će Plenković razriješiti Pupovčev ultimatum – ili Hasanbegović ili ja – čijim je javnim izricanjem Pupovac nastojao ne samo podići vlastitu cijenu, već i napraviti lom između Plenkovića i dijela HDZ-a. Odnos Plenković- Hasanbegović ima iznimno velik politički potencijal i čitav niz modaliteta koje vješti političari mogu koristiti za daljnju profilaciju HDZ-a i njegove vlade. U dosadašnjoj suradnji Plenković i Hasanbegović su uspješno koristili potencijal tog odnosa. Ali kad je već rukavica bačena, razrješenje tog odnosa je i prigoda za preciznije definiranje uloge Milorada Pupovca u hrvatskoj politici- je li on predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj?

Ili je neformalni gubernator neke hrvatske Srbije u praktičnom savezništvu sa službenim Beogradom? Dakako, očekuje se da i ta definicija bude ljubazna i inkluzivna. I naposljetku, promjene političkog upravljanja i ponašanja postavljaju nove kriterije pred stranke koje tek moraju proći kroz transformaciju i katarzu kroz koju je HDZ dosad tek djelomično prošao: pred SDP, HNS, a možda i pred HSS, ako uspije opstati. One određuju tip šefa stranke kojeg će izabrati SDP, želi li ostati ozbiljan politički subjekt. HNS je uistinu iznjedrio nekoliko političara europskog profila, sa stabilnom bazom, poput Matije Posavca, Predraga Štromara, Anke Mrak-Taritaš. Ali da bi postali partner za promjene oni se sami moraju osloboditi negativnog tutorstva Vesne Pusić i koruptivnog nasljeđa stranke, u čemu bi im trebale pomoći i Institucije koje rade posao. HSS vjerojatno čeka raskol i mogući nestanak, koji se već dogodio pravaškim strankama i dogodit će se svima koji politički ne budu znali što učiniti sa sobom.

Ključevi mijenjanja Hrvatske danas su uvjerljivo u rukama Andreja Plenkovića. No kada se govori o zaslugama ne treba zaboraviti Božu Petrova koji ih je zazvao i izvukao prvu ciglu iz političkog monolita, ali ni Zorana Milanovića, koji je gurnuo taj ključ u ruke Andreja Plenkovića. I da, zbilja je zaslužio je opustiti se bicikliranjem po planinskim vrhuncima.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Suočavanje s Todorićem

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Ivica Todorić prije nešto više od pola godine prihvatio Plenkovićev „Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku“ te svoju tvrtku predao na upravljanje i restrukturiranje Vladinu izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku, bilo je jasno da se Agrokoru crno piše.

Samo se nije znalo koliki su dugovi. Todorić je u toj prigodi uznosito priopćio naciji: „Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.“ Kako je odjeknuo taj priopćaj?

Odjeknuo je kao opća uvrjeda.

Danas znamo i približnu dubinu te uvrjede: dvadesetak milijarda kuna!

Policija je u skladu s tim znanjem krenula u potragu za dokazima o mogućim nezakonitostima u Agrokorovu poslovanju. Krenula je silovito. Drugi vele: spektakularno! Dobro, ali moglo je biti i spektakularnije da policija nije svoju akciju najavila samo probranim medijima. Što točno radi policija? Kako: što?! Pa „provodi izvide“! Dakle, „izviđa“. Pola godine nakon predaje? I to – gdje i kako? Istodobno na mnogo mjesta, po dvorima, kućama, stanovima. Pretresa, uhićuje, privodi, ispituje.

Najmršaviji nalaz bio je u Kulmerovim dvorima. U dvorcu ponad Zagreba policija nije našla nikoga i ništa. Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan odavno nisu u Hrvatskoj. Nagađalo se da su u Nizozemskoj, u Srbiji, u Rusiji. Najobavješteniji od njihovih odvjetnika, Čedo Prodanović, veli da je Ivica već druže vrijeme poslovno u Londonu te da su mu i djeca tamo zaposlena. Todorićevu izvanobiteljsku upravljačku elitu policija je zatekla na logu. Pretresla je kuće i stanove dvanaestero ljudi, ništa nije našla, ali je ljude pouhićivala i privela u istražne urede i podnijela kaznene prijave. Akcija je izazvala silan dojam u javnosti.

S pravom, tvrde znalci. Razvoj događaja, koji je Plenkovićeva Vlada spriječila u zadnji čas, bio je neusporedivo gori od „bujanja ustaštva i fašizma“. Kako to? Jednostavno, tobožnje ustaštvo i tobožnji fašizam ne ugrožavaju nikoga, ni najzadrtije jugane. Te su floskule u stanovitom smislu blagotvorne. One svakodnevno služe gubitnicima hrvatskoga Domovinskog rata za razbijanje frustracije, a nerijetko i za izbijanje kakve-takve kunske utjehe iz državnoga proračuna.

A stečaj Agrokora? To bi bilo nešto nalik na smak svijeta.  Stečaj bi ugrozio opstanak 40-ak tisuća Agrokorovih zaposlenika i njihovih obitelji. Stoga je mudra Plenkovićeva Vlada, da spasi Agrokor, izradila onaj zakon kojim je privremeno suspendirala liberalni fetiš nepovrjedivosti privatnoga vlasništva i uvela prisilnu upravu svoga povjerenika Ante Ramljaka u Todorićevu tvrtku. A kako je Agrokor u proizvodnji, preradi i distribuciji poljoprivrednina alfa i omega u Hrvatskoj i „regiji“, Plenković je tim potezom stekao naslov spasitelja hrvatske poljoprivrede.

Uostalom, da je Agrokorov kašalj za hrvatsko društvo pogibeljniji od tobožnjega ustaštva i fašizma, pokazuju i reakcije vlasti na te pojave. Zbog bujanja „ustaštva i fašizma“ Plenković je osnovao doduše elitnu, ali ipak izvanparlamentarnu (savjetodavnu) ideološku komisiju pod umiljatim imenom „Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“. Vijeću predsjeda predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akad. Zvonko Kusić. A na drugoj strani HDZ-ovi su i SDP-ovi [narodni] zastupnici u Hrvatskomu [državnom] saboru osnovali parlamentarno „Istražno povjerenstvo za Agrokor“, koje predvodi bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Na prvi je pogled jasno da su ta dva tijela po zakonskoj snazi i ugledu u društvu nesumjerljiva.

Izneseni su argumenti pozitivno šuškavi. Ništa manje nego Plenkovićevo obećanje da spašavanje Agrokora ne će i zahtjev Predsjednice Republike da spašavanje Agrokora ne smije hrvatske državljane stajati ni jednu kunu. Zar smo zaboravili da nas je to spašavanje već stajalo barem 5.000.000 puta više, koliko je Vlada dala istražnim tijelima za osnaženje istrage?

Na što će sve to izaći? U ovom času nitko to ne zna. Ne znamo ni što će istraživati Miljenićevo „Povjerenstvo“ ni hoće li uopće išta istraživati ako uskoro počne sudbeni postupak. Kusićevo je „Vijeće“ malo preširoko fokusirano na „posljedice vladavine nedemokratskih režima“. Hrvatskom su naime od njezina postanka do uspostave Republike Hrvatske vladali nedemokratski režimi. Zato su i tu rezultati neizvjesni. U tomu je mraku jedina vedra stvar hrvatska pravosudna praksa. Iz predmeta Ive Sanadera i Tomislava Horvatinčića može se gotovo sa sigurnošću zaključiti:  ima nade za Ivicu Todorića.

Benjamin Tolić/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Metastaza velikosrpskoga karcinoma

Objavljeno

na

Objavio

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države

Nakon poruke glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića kako SPC ne će više podupirati dijalog Beograda i Prištine, jer prostor Kosova smatra dijelom srbijanske države, susjedne će se države ozbiljnije pozabaviti najavljenim donošenjem t. zv. Deklaracija o opstanku srpske nacije i ponovnim buđenjem velikosrpskoga karcinoma.

Tim će budućim dokumentom Srbija i Republika Srpska navodno štititi prava Srba na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, proučavanje i njegovanje srpske kulture, proučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija te očuvanje kulturnog nasljeđa.

Naime, bački episkop Irinej smatra kako je Zapad postao politički neučinkovit te da Srbija glede Kosova stvar treba preuzeti u svoje ruke, a to će joj omogućiti održavanje srbijanskoga referenduma o Kosovu. Kosovo je, naime, samo prva dionica u povratku u povratku pod jurisdikciju srpske države.

Na taj način ne samo da SPC ignorira međunarodne dogovore, nego ona priprema i politički teren za buduće zaposjedanje kosovske države.

U tom smislu i t .zv Deklaracija o opstanku srpske nacije samo je okvir za novu velikosrpsku ekspanziju. Naravno, u međunarodnim okolnostima koje će biti prikladnije novom osvajanju.

Što znači ta zaštita proučavanja srpske povijesti i kulture, najbolje svjedoče srbijanski udžbenici, u kojima se današnji naraštaji školaraca podučavaju kako su, bez obzira na svoja nacionalna imena, zapravo muslimani i katolici u BiH i Hrvatskoj Srbi, samo što toga oni još uvijek nisu svjesni.

Naime, muslimani i katolici, za razliku od pravoslavnih u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori nisu navodno sačuvali svoju srpsku nacionalnu svijest.

Kao nadopuna školskom programu, SPC već skoro dvadesetak godina poslije srbijanskih ratnih poraza u svim poslanicama svojih patrijarha ne želi priznati hrvatsku državu pa čestitke blagdana pravoslavnim vjernicima upućuje u Dalmaciju, Rijeku, Liku, Banovinu, Kordun, Slavoniju i Hrvatsku.

Tako bi se u kontekstu prihvaćanja Deklaracije politički program mogao odnositi ponajprije na održavanje svijesti već osviještenih Srba kako bi se na temelju usvojenih znanja mogli uspješnije boriti za očuvanje svojih zemalja. U radikalnijem slučaju program iz Deklaracije mogao bi se provoditi i na dijelove još uvijek neosviještenoga srpstva, koje srbijanske prosvjetne vlasti prepoznaju pod t. zv. regionalnim imenima kao što su Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.

U sklopu jezično-političkih projekata, kojima se na tragu velikosrpskoga programa Vuka Karadžića iz 19. stoljeća sve štokavce proglašava Srbima, nastala je i nedavna sarajevska Deklaracija o t. zv. zajedničkom jeziku, koja na političkoj razini, poput srbijanskih udžbenika, niječe hrvatski, crnogorski i bošnjački jezik.

Za razliku od jezikoslovnih projekata, srbijanske vlasti uz pomoć svojih agenata u Hrvatskoj gotovo svakodnevno manifestiraju moć političkim projektima.

Tako je nedavno u Rijeci obilježena navodno 300. godišnjica nazočnost pravoslavlja. U sklopu velikosrpskoga projekta što ga promiče SPC ovaj je put, nakon nedavnoga promicanja odcjepljenja Istre od Hrvatske, odabrana Rijeka, kao posebna regija, u kojoj eto pravoslavlje stoluje tri stoljeća.

Kako bi se pak omalovažilo hrvatsko stradanje tijekom srbijanske agresije u gradu Vukovaru, nedavno je, na dan pogibije zapovjednika vukovarske obrane generala Blage Zadre, bio dogovoren i nogometni susret lokalne srpske momčadi iz Vukovara s beogradskom Crvenom zvijezdom.

Sličan karakter političkoga omalovažavanja ili pak nijekanja hrvatske borbe imaju izmišljene obljetnice t. zv. stradanja Srba, poput nedavno manifestativne komemoracije za navodno stradanje t. zv. kozaračke djece u Sisku.

Sve je to manje-više poznato hrvatskoj javnosti, nu unatoč tomu, ni Državno odvjetništvo, ni redarstvo, a ni političke strukture ne reagiraju na ta širenja lažnih vijesti, kojima je već desetljeće i pol podvrgnuta hrvatska javnost.

Nasuprot tomu i represivni aparat i Državno odvjetništvo još se uvijek trude goniti hrvatske branitelje optužene da su navodno počinili zločine protiv Srba.

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

facebook komentari

Nastavi čitati