Višnja Starešina: Kriza partnerstva Donalda i Angele kao uvod u novi europski poredak

7

Partnerstvo Donalda i Angele na velikoj je kušnji. Kulminacija krize u partnerstvu dogodila se ovih dana, nakon Trumpove europske turneje. “Vremena u kojima smo se mogli potpuno osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana“, poručila je poslovično suzdržana kancelarka Merkel.

Učinila je to nakon što ju je američki predsjednik i na europskoj turneji više puta javno prozvao da ne plaća dovoljno NATO-u za obranu, da je njemačka trgovačka politika vrlo loša za SAD, a američki trgovinski deficit s Njemačkom ogroman i nakon što je najavio (a potom i službeno objavio) američki izlazak iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Povratak države

Kriza partnerstva između Trumpa i Merkel nije rezultat razlike u karakterima. Ona je pozicijski uvjetovana. Donald Trump je izabrani izazivač dosadašnjeg, globalizacijskog, svjetskog poretka, čije su političke temelje nakon okončanja hladnog rata postavili Bill Clinton i njegov potpredsjednik Al Gore, piše Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

On je podrazumijevao SAD kao svjetsku supersilu, NATO kao američki političko-obrambeni instrument, potiskivanje upravljačke uloge država u korist međunarodnih organizacija, sporazuma i konvencija (WTO, Pariški sporazum o klimi, TTIP, setovi konvencija koje reguliraju društvo).

Podrazumijevalo se, dakako, da će globalizacija učvrstiti ulogu Amerike kao svjetske supersile. Računica se pokazala pogrešnom. Sjedinjene Države su započele ili iz sjene potaknule i izgubile čitav niz ratova, uz ojačalu Kinu, i povratnicu Rusiju izgubile su status supersile, na trgovini bez granica stradala je američka industrija, moć novca (korporacija, različitih lobija) potisnula je državu iz upravljačkih procesa…

Nekonvencionalni biznismen buldožerskog stila Donald Trump je, rekla bih, odabran da bude izabran za rušenje tog poretka i vraćanje upravljačkih prava državi. I zato on očekivano napada njegove stupove: NATO, smjer pregovora o TTIP-u, Pariški sporazum, UN…

Angela Merkel je čuvarica statusa quo. I kao njemačka kancelarka i kao stvarna šefica EU-a nakon Brexita. Njemačka je iznimno profitirala na globalizaciji: razvijala je do maksimuma svoje gospodarske, industrijske i trgovačke kapacitete, financijskom je snagom kupila upravljačke dionice u EU-u, zbog povijesnog nasljeđa nije ni smjela previše ulagati u vojsku pa je, usmjeravajući novac u druge segmente, otišla najdalje u razvoju “zelenih” tehnologija.

Za Njemačku je Pariški sporazum o klimatskim promjenama dugoročno zlatni rudnik. I zato je suzdržana Angela javno ljuta na razbarušenog Donalda, koji razotkriva da je opasnost od klimatskih promjena dijelom i kreirana da bi se napravio taj zlatni rudnik. Nakon Brexita, Njemačka zapravo postaje stvarni upravljač EU-a.

No to vrlo lako može postati Pirova pobjeda. Trumpu je to poznato. A vjerujem da ni Merkel nije nepoznato, ma koliko javno zagovarala ideju jače EU integracije, stvaranja europske vojske, više naddržavnih regula, a manje državne politike u upravljanju.

Naime, EU bez Velike Britanije nema više političku težinu, niti međunarodno-politički kapacitet. Jer Velika Britanija, sa svojim povijesnim iskustvom, međunarodnopolitičkom pozicijom i infrastrukturom, bila je ta koja je vodila međunarodnu politiku EU-a. I, još važnije, EU bez funkcionalnog NATO-a, pod američkim vodstvom, kao svojeg obrambeno-sigurnosnog kišobrana gubi i integracijsku privlačnost i smisao.

Osobito u današnje vrijeme ozbiljnih sigurnosnih prijetnji, kako od islamskog radikalizma (poglavito tzv. Staroj Europi), tako i od novih osvajačkih ambicija ojačale Rusije (osobito prema tzv. Novoj Europi).

U takvom dramatičnom sigurnosnom ambijentu, pomoć se obično ne traži od Emmanuela Macrona, koji spašava planet Zemlju od Donalda Trumpa, “jer nemamo planet B”, dok se istodobno najprije Židovi, a sve više i kršćani, iseljavaju iz pariških četvrti, sada već i onih blizu samom središtu grada.

Imamo rješenje

Zbog nesigurnosti. I što bi to europska šefica Merkel mogla ponuditi državama tzv. Nove Europe, uključujući i Hrvatsku u slučaju da zatraže zaštitu od ruske prijetnje? Obećanje da će inicirati raspravu o stvaranju radne skupine za izradu koncepta europske vojske pod francuskim vodstvom? Jer Njemačka to ne smije.

Postoji racionalni izlaz za očuvanje partnerstva Donalda Trumpa i Angele Merkel u upravljanju Europom. A to je: NATO pod američkim vodstvom kao obrambeno-sigurnosni kišobran i politički savez, Velika Britanija kao glavni međunarodno-politički operativac i EU pod njemačkim vodstvom kao snažna gospodarska asocijacija.

Pitanje je samo kojim putem doći do toga novog modela. Bolja je opcija: verbalnim ratom između Angele i Donalda, kao uvodom u pregovore i novi dogovor. Gora je opcija: stvarnim ratom koji će stvoriti novi odnos snaga. A za nas je najgora opcija: da ratni laboratorij za stvaranje toga novog poretka ponovno postane Balkan. Kao vječiti laboratorij novih poredaka.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

 • kostresh

  na balkanu nista novo…

 • Ikim_Suam

  Samo, šta za Hrvatsku znači “ruska prijetnja”?

  • Maks

   Na primjer imaju par godina manevre sa srbima na Hrvatskoj granici, Hrvatska pomaze ulazak Crne Gore, BiH , Kosova i Makedonije u NATO, zato proruski srpsko jugoslavenski mediji bjesne na Kolindu.

   • Ikim_Suam

    Mislim Maks da stvari nisu tako crno bijele. Niti je zapad prohrvatski niti su Rusi protuhrvatski.
    U nekim pitanjima smo suprostavljeni kao npr po pitanju članstva Crne Gore u NATO-u.
    Ali Rusi imaju i pozitivnu ulogu u stabilizaciji djela prostora istočno od RH i zatvaranja Turskih ambicija prema Balkanu.
    Također ograničavanju moć Američke ideološke neoliberalne diplomacije koja je asistirala Soroševim manipulatorima, pljačkašima i rastakačima zajednica.
    Dobro je da postoje kao alternativa.
    Ne mislim da se Hrvatska treba ponašati blesavo pa sad trčati za Rusima.
    Nego ne vidim da Rusi od RH išta traže niti da ičim posebno prijete.
    Čak i usprkos vojnim vježbama uz granicu mislim da oni prvi nebi dozvolili Srbima napad na RH.

    • Maks

     Rusi su izuzetno aktivni, oni su stvorili i aferu agrokor samo se to ne spominje glasno nego obradjuje diplomatski.

     • Ikim_Suam

      Jesu oni aktivni to je istina. I trenutno se laktare sa Amerima po svijetu, medijski i propagandno.
      I opet je tu sukob idologija, sa jedne strane u SAD-u neoliberalna potpomognuta Sorošem, a sa druge u Rusiji konzervativno tradicionalna.
      Homoseksualci su trenutno drugi lobi po snazi u američkom kongresu.
      To značajno utječe na njihovu vanjsku politiku.
      Zbog toga ih Rusi optužuju da kroz takvu diplomaciju vode ideološki sukob, a ne sukob interesa.
      Oko imteresa se može naći kompromis, ali oko ideoloških tema teško.
      Dolazak Trumpa je donio nadu da će se to promijeniti. Međutim napali su njega žestoko iznutra baš ti lobiji.
      I žele pod svaku cijenu spriječiti približavanje Trumpove administracije sa Rusima. Nezgodni su igrači.
      I mi unutar sebe imamo sličan sukob.
      A Agrokor i “Agrokor” je stvorio Ivica Todorić. Rusi su ga samo iskoristili.

     • Maks

      Putin je jak u cijeloj EU, puno je pomogao protiv Sorosa, u Siriji je u pravu u Ukrajini nije … On ima svoj interes a mi imamo nas, on je na strani Srbije.