Višnja Starešina: Veru L. nema tko čuti

62

Gospođi Veri Lengsfeld čak ni brižni hrvatski ideološki higijeničari ne bi mogli prilijepiti etiketu retrogradne desničarke opsjednute prošlošću. Jer, poznata njemačka publicistica i političarka, u tri mandata zastupnica u njemačkom Bundestagu, cijeli je život posvetila aktivizmu za slobodu i prava čovjeka nasuprot totalitarnom režimu.

Počela je još kao “zelena” aktivistica u DDR-u, nakon njemačkog ujedinjenja aktivizam je nastavila kao zastupnica “zelenih” u Bundestagu, u čijem je fokusu djelovanja bilo lobiranje za otvaranje svih arhiva Stasija (partijska tajna policija u DDR-u), da bi poslije političku karijeru nastavila kao zastupnica demokršćanskog CDU-a.

Političari protiv

Političari, prisjeća se danas gđa Lengsfeld, uopće nisu bili skloni otvaranju arhiva Stasija, uz onu klasičnu ispriku “pustite sad to, to je prošlost, okrenimo se budućnosti, to bi moglo izazvati građanski rat”. Među protivnicima otvaranja arhiva bili su u početku čak i otac njemačkog ujedinjenja, kancelar Helmut Kohl te najpoznatiji komunistički disident i kasniji predsjednik Češke Vaclav Havel.

Bitku za otvaranje arhiva, koja je poslije rezultirala i udaljavanjem suradnika Stasija iz najosjetljivijih sfera njemačkog društva, dobili su upravo aktivisti za slobodu iz bivšeg DDR-a, među kojima su bili i Vera Lengsfeld, bivši politički zatvorenik, novinar i aktualni savezni povjerenik za arhive Stasija Roland Jahn, bivši politički zatvorenik, sveučilišni profesor i direktor ureda zaklade Konrad Adenauer u Sarajevu Karsten Dummel… Najveći su im saveznici bili mediji.

Vera Lengsfeld je samo naizgled bila pošteđena najbrutalnijih obračuna komunističkog sustava DDR-a s neistomišljenicima. Iskustvo političke pritvorenice ju je tek ovlaš okrznulo možda i zato što je njezin otac bio dužnosnik Stasija, koji je u jednom trenutku zbog njezina aktivizma dobio zahtjev da se službeno odrekne kćeri.

No glavni udarac uslijedio je nakon otvaranja arhiva 1992. godine: njezin muž, dansko-njemački pjesnik Knud Wollenberger, s kojim je imala dvoje djece, bio je registrirani suradnik Stasija i cijelo je vrijeme tajnoj policiji pisao izvještaje o njoj i njezinim aktivnostima.

Nakon te spoznaje, gđa Lengsfeld se razvela, nastavila sa svojim političkim aktivizmom i danas, četvrt stoljeća poslije, još je uvjerenija da bez suočavanja s prošlošću i rasvjetljavanja modela totalitarnih režima, bez upoznavanja načina na koje uništavaju ljude, nije moguće graditi slobodno i zdravo društvo.

Udbina odbijenica

I Vera Lengsfeld i Roland Jahn i dr. Karsten Dummel pokazali su i pokazuju dobru volju da svoje spoznaje o prednostima otvaranja arhiva i oslobađanja društva od totalitarnih tereta podijele s hrvatskom javnošću. Međutim, s druge strane nailaze na nezainteresiranost i šutnju.

Gđa Lengsfeld gostovala je u Hrvatskoj i Sloveniji prije mjesec dana. Nakon izricanja münchenske presude Perkoviću i Mustaču, u čijoj je objavi cijeli sustav ocrtan kao sustav državnog terorizma, nakon šutnje i brzog zaborava koji su u Hrvatskoj uslijedili poslije presude, dolazak gđe Lengsfeld se može razumjeti i kao pomoć prijateljske Njemačke u započinjanju procesa koji u Hrvatskoj mora uslijediti – a to je proces suočavanja s naravi komunističkog totalitarnog sustava.

To više što se u Njemačkoj, Austriji i Italiji vode nove istrage Udbinih egzekucija hrvatskih državljana u ime države i što je pristizanje novih uhidbenih naloga tek pitanje vremena.

No izgleda da hrvatske stare strukture ne znaju čak ni odglumiti da su spremne na taj demokratski iskorak. Organizator gostovanja, zagrebački ured njemačke Zaklade Konrad Adenauer, koliko sam upoznata, jedva je pronašao hrvatskog partnera za predavanje na tu temu, i to u Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Velika sveučilišta to ne zanima, baš kao ni velike medije (od mainstream medija jedino je “Globus” gostovanju gđe Lengsfeld posvetio primjerenu pažnju). Strukture znaju kako učiniti nepoželjne goste javno nevidljivima: gđa Lengsfeld je mogla govoriti samo u krugu istomišljenika.

Na gospodinu Jahnu lani je primijenjen suprotni model: predavanje mu je organizirano u Novinarskom domu, za odabrani krug uzvanika u kojem su dominirali bivši partijski sekretari i, sudeći po biografskim detaljima, vjerojatni suradnici nekadašnje tajne policije. Da drugovi procijene koliko je Jahn informiran.

Slovenski primjer

Hrvatska je jedina članica EU-a koja još nije otvorila sve arhive iz (jugoslavenskog) komunističkog razdoblja, iako ih je prethodno temeljito “pročistila”. Prije nekoliko mjeseci učinila je to čak i kandidatkinja za članstvo Albanija. Slovenija je otvorila arhive u vrijeme kratkotrajnog premijerskog mandata Janeza Janše (2012.-2013.). Postoji razumna sumnja da je upravo to bio povod za Janšin kazneni progon (slučaj Patria), koji je sadržavao elemente političkog procesa i naposljetku propao pred sudom.

Slovenska država nije učinila ništa kako bi upotrijebila otvoreno arhivsko gradivo – ni za rasvjetljavanje bivšeg sustava, ni za kazneni progon. Istraživali su ih tek motivirani pojedinci poput Romana Leljaka, za vlastite knjige i za potrebe münchenskog pokrajinskog suda u procesu Perković-Mustač.

Pravu pokaznu vježbu hrvatske sustavne nezainteresiranosti mogli smo pogledati prošli tjedan, na primjeru premještanja posmrtnih ostataka žrtava iz Hude jame – među kojima je i mnogo Hrvata, čak tristotinjak žena pa čak i djece – u kosturnicu u Teznom kod Maribora, i iskapanja posmrtnih ostataka pripadnika HOS-a NDH iz masovne grobnice u Košnicama.

Slovenski predsjednik Borut Pahor svakako nije u prvim redovima aktivista za suočavanje s posljedicama revolucionarnog komunističkog terora. Uostalom, za njegova premijerskog mandata 2009. godine je otkopana Huda jama pa ponovno zatvorena i prepuštena zaboravu. Ali Pahor zna prepoznati nove europske signale: suočavanje s totalitarnim naslijeđem komunizma postaje “in” u vrijeme obnove hladnoratovskih konflikata Zapada i Rusije. I Slovenija se ponovno okrenula Hudoj jami.

Burut Pahor je prisustvovao početku prenošenja posmrtnih ostataka iz Hude jame u Tezno. Na završnoj komemoraciji krajem listopada trebala bi uz slovenskog predsjednika biti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

No hrvatsko ministarstvo branitelja, u čijoj je nadležnosti istraživanje masovnih grobnica žrtava revolucionarnog terora, kao i međudržavni ugovor sa Slovenijom, nije uspjelo čak ni istražiti što to Slovenija radi, niti stići do Hude jame i Košnica, a kamoli sudjelovati u odlukama o zbrinjavanju hrvatskih žrtava.

Socijalno-strujna bojna

Doduše, to i ne čudi s obzirom da se ovom problematikom, politički namjerno, u ministarstvu bavi specijalistički dream-team, kojeg od milja nazivaju socijalno-strujna bojna, jer je sastavljen od električara i socijalnih radnica. U takvom kontekstu općeg nemara i političke opstrukcije, pozivi Vere Lengsfeld ili Rolanda Jahna u Hrvatskoj ne mogu proizvesti baš nikakav eho.

Ali, koliko znam, i predsjednica Grabar-Kitarović i izvjesni premijer Andrej Plenković jako dobro razabiru zapadne signale pa i poruke da je rasvjetljavanje prošlosti rad za budućnost. Ali razumiju i da politika nikad ne smije nositi tu luč. U rukama politike ona se gasi.

Višnja Starešina/Slobodna Dalmacija

facebook komentari

 • goranka

  Ne razumijem zadnju rečenicu. Tko bi onda trebao nositi luč? Politika odlučuje hoćemo li sve Hude jame i hude postupke osvijetliti ili ne. Čeka se politička odluka o otvaranju arhiva, čeka se politička odluka o stvarnoj reformi sudstva, itd. po redu. Čeka se i da uginu sve političke papige koje bi se okretale budućnosti bez istine o prošlosti. Kakva je to odluka ako ne politička?

  • Saga

   Potpisujem komentar. Bilo bi dobro kad bi se gospođa Starešina spustila među nas (male Hrvatiće) i pojasnila tko drugi i kako bi to trebao obaviti.

   • Vjetruša Kliktavka

    Sudovi na temelju ustavnih zakona donesenih konsenzusom ili bar dvotrećinskom većinom u HDS-u, ako treba i referenduma, nakon obvezne javne rasprave, a na temelju povijesnih činjenica dokazanih isključivo znanstvenim metodama od strane kvalificiranih povjesničara.

    Politiku treba natjerati da se isključi iz procesa lustracije društva.

    • Saga

     Znači, ipak sve ostaje na političarima koji će to u konačnici sprovesti u djelo. Znam i ja kako to može pokrenuti i netko izvan politike, ali ipak su naši “mudri” politički znalci ti koji će toj i takvoj inicijativi dati potrebiti legitimitet i legalitet.

     A dvotrećinsku većinu ćemo oboje (i svi domoljubni Hrvati) glede ovog, a u sadašnjem sastavu Vlade i HDS-a, i dalje samo sanjati.

     • Vjetruša Kliktavka

      Ne.

      Narod treba i mora natjerati političare da donesu zakone koji će inicirati proces Lustracije, te da se po donošenju zakona povuku iz procesa njene provedbe.

      Bilo kakav politički utjecaj tijekom provedbe lustracije mora biti u startu osuđen od strane naroda kao poslodavca svim političarima.

     • Saga

      Ovo je Hrvatska, ali (još uvijek) ne onakva za koju ste se Vi borili.

     • Vjetruša Kliktavka

      Bit će.

      Strpljiv sam ja.

     • Saga

      Mašallah.

     • Vjetruša Kliktavka

      Kaže se: “Ne dao Bog dugog čekanja.”

      (sve Vas moram učit’) 🙂

  • Malleus_Haereticorum

   Kad bih bio advocatus diaboli, a nisam, onda bih rekao da se pod tvrdnjom da politika ne smije „nositi luč“ razsvjetljavanja prošlosti misli na to da politika mora stvoriti uvjete da „luč“ preuzmu oni koji nisu izravno politički angažirani. Zašto? Zato što politički angažman podrazumijeva političke kompromise, koji mogu izravno ići na štetu određenoj stvari. Pokušat ću dati jednu uzporedbu: kako bi bilo kad bi se dopustilo da nogometni treneri mogu izravno na igralište uskočiti u igru svoje ekipe?

   • goranka

    To sam i napisala. Da upotrijebim vašu usporedbu: zašto bi se trener skrivao u svlačionici dok njegovi igrači zabijaju golove?

    • Vjetruša Kliktavka

     Poziciju trenera tijekom igre određuju pravila. Suci prate poštivanje pravila. Ukoliko bilo tko prekrši pravila – leti iz igre.

     • goranka

      Da. Tako dugo dok poštuje pravila ponašanja propisana za trenere, sjedi i gleda tekmu. Može i galamiti unutar prostora određenog za to. Može i utjecati na tijek tekme ako se sudac zaigra. Svašta on može.

     • Vjetruša Kliktavka

      Može točno onoliko koliko mu dopuštaju pravila.

     • goranka

      Znate onu srpsku reklamu za Maggi juhe? To sam i rek’o!

     • Vjetruša Kliktavka

      Ne, ne znam. Odkud Vam to?

     • goranka

      Dobro, onda. Zanemarite reklamu. To sam i napisala.

     • Vjetruša Kliktavka

      Znam da ste napisali. Zanimalo me odkud Vam citat srbijanske reklame?

      Zar gledate srbijansku TV?!

     • goranka

      Nažalost, živjela sam i u jednoj drugoj državi prije Lijepe naše.
      NE!

     • Vjetruša Kliktavka

      Živio sam i ja pa ne pamtim takve stvari.

      Ali eto, svakog nešto dirne u dušu.

      Inače, volite Maggi juhe? 🙂

     • goranka

      Nice try!

     • Vjetruša Kliktavka

      (pročitan sam k’o otvorena knjiga, slikovnica dapače) 🙂

     • Saga

      Sjećaš se Cliffa Richarda i pjesme “The Young Ones”? 😉

     • goranka

      Kak ne! Misliš?

     • Saga

      Znam. 🙂

     • Vjetruša Kliktavka

      (pratim sa zanimanjem za ishod) 🙂

     • goranka

      Bit će na drugom uređaju. 🙂

     • Saga

      XD.

     • Vjetruša Kliktavka

      Smiješno, jel’?

      Smiješno? 🙂

     • Saga

      Je.

     • Vjetruša Kliktavka

      ‘Ajd neka onda.

      Smijeh je zdrav. 🙂

     • Vjetruša Kliktavka

      Aha, tako.

      Hoćemo se nadmudrivat? 🙂

     • goranka

      Može. Recite riječ …

     • Vjetruša Kliktavka

      Ne ću.

      Ne ovdje.

     • goranka

      Ne ću pitati gdje. 🙂 Ma, i tu je OK. Sa sigurne udaljenosti. Boss odijela su bezecirana.

     • Saga

      Umirem od smijeha…

     • Vjetruša Kliktavka

      Samo nemoj pretjerat! >:)

     • Saga

      Opet sam “The Evil One”. Što slijedi?

     • Vjetruša Kliktavka

      Zavisi od upornosti. 🙂

     • Saga

      Odoh ja “doma”, kod ozbiljnih. Pozdravljeni… zasad.

     • Vjetruša Kliktavka

      Je. Najlakše je pobjeć kad zagusti. 🙂

     • Saga

      Nije meni zagustilo, ne brinite se, ali je možda Vama.

     • Vjetruša Kliktavka

      Budite uvjereni u to. 🙂

     • Vjetruša Kliktavka

      Baš me vučete na tanak led.

      Što ako se zajedno smočimo? 🙂

     • goranka

      Onda se bumo zajedno sušili. 🙂

     • Vjetruša Kliktavka

      Uz vatricu, predpostavljam?

     • goranka

      Nisam izbirljiva.

     • Vjetruša Kliktavka

      Aha, aha, dobro.

      Znači može i fen? 🙂

     • goranka

      Kvarite zabavu. Propadanje kroz led me više zanima. A poslije … vatra, fen, radijator, seene.

     • Vjetruša Kliktavka

      OK. Vraćamo se propadanju kroz led.

      Vi prvi… 🙂

     • goranka

      Prepuštam vodstvo ratniku. Stara škola.:)

     • Vjetruša Kliktavka

      Predlažem da zaobiđemo jezero.

      (temeljem predhodnih iskustava) 🙂

     • goranka

      Tko zna, je li još lijepo kao nekad. Led se tanji …

     • Vjetruša Kliktavka

      Je. Ah to globalno zagrijavanje. Više ni kroz led nemreš propast, a ni navuć druge na isti.

      Svi nešto zaobilaze. 🙂

     • goranka

      Dok ne nalete. I ja sam strpljiva.:)

     • Vjetruša Kliktavka

      (pitam se da li da to shvatim kao upozorenje, prijetnju ili nešto treće) 🙂

     • goranka

      Nešto treće, dragi ptiček. 🙂

     • Vjetruša Kliktavka

      Predlažem da usporimo malo.

      (plah sam po prirodi) 🙂

     • Saga

      Je. XD

     • Vjetruša Kliktavka

      Najozbiljnije! 🙂

     • Saga

      Večeras ste malo “on the edge”, stoga nek Vam bude… Dobra sam ja. 😉

  • Vjetruša Kliktavka

   Politika ne smije biti nositelj izvršenja Lustracije. Njoj jedino smije biti dozvoljeno da ju pokrene. Inače se u proces lustracije prenosi sve ono što determinira politiku kao “umjetnost mogućeg”. Frljićevskog tipa.