Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina: Zbogom nesvrstanosti

Objavljeno

na

Posjet premijera Plenkovića Izraelu samo tri dana nakon ustoličenja Donalda Trumpa u Bijeloj kući, vrlo je značajna poruka. Jer, u najavljenom Trumpovu vanjskopolitičkom zaokretu, u kojem je borba protiv radikalnog islamizma prioritet, američki politički fokus se vraća na Bliski istok, a Izrael ponovno postaje privilegirani i deklarirani američki bliskoistočni partner stvaranju novoga svjetskog poretka.

I tajmingom i formatom posjeta Izraelu – uz Plenkovića su bili ministar obrane Damir Krstičević i Milijan Brkić kao voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Izraela – nova hrvatska vanjska politika je nedvojbeno izišla iz zone nesvrstanosti i doslovce se – svrstala.
Otvorena vrata Angele Merkel
Najznačajnije točke vanjskopolitičkog serijala svrstavanja su Plenkovićevi posjeti BiH, Ukrajini i Njemačkoj, kao i kritizirani i ismijavani radni posjet predsjednice Grabar-Kitarović SAD-u u vrijeme predsjedničke tranzicije.

Iz susjedne BiH hrvatski premijer je kao odgovor na potporu reformiranju države na europskim demokratskim vrijednostima i pravnim načelima dobio uhićenja i finalizaciju istrage protiv pripadnika HVO-a iz Orašja. Može se to čitati kao udruženi odgovor svih triju BH političkih establishmenta. Kod kuće je od desnih – nesvrstanih dobio kritiku tajnih službi, a od lijevih- nesvrstanih podsmijeh.

Logično je i očekivano da je na njegovo aktivno svrstavanje uz europsku politiku u Ukrajini, ponudom hrvatske savjetodavne pomoći za reintegraciju okupiranih Donjecka i Luganska, a možda i Krima, nezadovoljstvo izrazila Moskva. No mnogo nervoznije na tu je europsku političku deklaraciju reagirala domaća nesvrstana ljevica – pripisujući je podrugljivo neiskustvu i euro – činovničkom mentalitetu premijera.

Posjet Njemačkoj je prošao tiho kao da se to podrazumijeva. Ali nije baš tako. Nakon lex Perkovića, berlinska vrata Angele Merkel su gotovo tri godine bila zatvorena i za bivšeg premijera Milanovića i za bivšeg predsjednika Josipovića. Tek nakon promjena na Pantovčaku i u Banskim dvorima uslijedio je niz posjeta: predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Orešković i sad naposljetku Plenković. Bez obzira na trenutačne političke slabosti kancelarke Merkel i na njezine povremene nenadane istočne ljubavi (Vučić, Tsipras), Hrvatska je Njemačkoj uvijek onaj ultimativni strateški partner u jugoistočnoj Europi, baš kao i Njemačka Hrvatskoj u Europskoj uniji. I važno je da vrata njemačke kancelarke uvijek ostanu otvorena hrvatskom premijeru i hrvatskoj predsjednici.

Mnogo podsmijeha i kritike izazvao je posjet predsjednice SAD-u kao pokušaj da još u tranzicijskom razdoblju s hrvatskim političkim pozicijama upozna ljude koji su dio nove Trumpove administracije ili su u poziciji utjecati na formiranje njegove politike prema jugoistočnoj Europi. Posjet je doduše iznimno loše iskomuniciran. No znakovito je da su nad navodno ugroženim dostojanstvom države najviše naricali politički i medijski akteri iz nesvrstanog spektra, isti oni koji su gromoglasno pljeskali vanjskopolitičkim uspjesima bivšeg predsjednika Mesića nakon što ga je vijencem od orhideja okitila direktorica hotela na Baliju.
Obuka terorista
Plenkovićev posjet Izraelu, koji su i izraelski i hrvatski premijer iskomunicirali vrlo škrto, no iz sastava izaslanstva se dade zaključiti da su sigurnosna i obrambena suradnja bile visoki prioritet razgovora, došao je kao točka na „i“, kao objava raskida s jugoslavenskim nasljeđem politike nesvrstanosti. To je nasljeđe u Hrvatskoj obnovljeno nakon 2000. ( Račan– Mesić), kohabitiralo je s Mesićem na Pantovčaku, a Sanaderom i poslije Kosor u Banskim dvorima i doživjelo potpunu afirmaciju od 2012. do 2015. s Josipovićem na Pantovčaku, Milanovićem u Banskim dvorima i Vesnom Pusić na Zrinjevcu. Odnosi Hrvatske i Izraela su upravo lakmus papir tog nesvrstanog nasljeđa.

U optici nesvrstane jugoslavenske (i ne samo jugoslavenske) politike, Izrael je uvijek bio neprijateljska država, štićenica najveće i najomraženije imperijalističke sile – SAD-a, dok su Palestinci bili „naši dečki“. Ne samo da je bivša Jugoslavija u izraelsko-palestinskom sukobu politički službeno podržavala Yassera Arafata i PLO, već je i obučavala njihove pripadnike za terorističke napade, između ostalog i na čuvenoj pančevačkoj akademiji JNA, kao što je obučavala čitav niz pripadnika revolucionarnih pokreta i iz tzv. Trećeg(nesvrstanog) svijeta i iz zapadnih zemalja, pružala im utočište nakon izvedenih napada (npr. Jednom od najpoznatijih terorista tog doba Carlosu zvanom Šakal, pripadnicima njemačke terorističke grupe Baader-Meinhof).

Svi oni koji su najveće neprijatelje vidjeli u zapadnim vrijednostima, SAD-u i NATO-u i bili spremni suprotstaviti im se revolucionarnim nasiljem i terorom, promovirajući pobjedu komunizma u svijetu, bili su prijatelji i štićenici nesvrstane Jugoslavije.

U mentalnom nesvrstanom nasljeđu Izrael je i danas neprijatelj. Ali to sljedbenici nesvrstane politike u Hrvatskoj više ne izgovaraju javno, s državnih adresa, već tu poruku prenose mediji- baštinici nesvrstane tradicije, organizacije civilnog društva… I to se u hrvatskim medijima jako dobro vidi u njihovu odnosu prema izraelsko-palestinskom sukobu. No i u službenoj hrvatskoj politici to se moglo primijetiti primjerice u veličanju UN-a i obnovi veza s umirućim pokretom nesvrstanih (osobito za mandata predsjednika Mesića), u izletničkim inicijativama Vesne Pusić da Hrvatska prizna palestinsku državu (što je EU zaustavila) pa čak i u staroj retorici u kojoj se NATO još uvijek naziva prijeteći – NATO – pakt. Kao da tenkovi saveza čija smo članica stižu u napad već sutra – iz smjera Trsta.

No baštinici nesvrstanosti u hrvatskoj vanjskoj politici našli su novu ulogu za državu Izrael s kojom zapravo nikad nisu željeli istinsku međudržavnu suradnju. Nastojali su Izrael i sjećanje Židova na holokaust i NDH upotrijebiti u svojim „ratovima“ protiv fašizma u današnjoj Hrvatskoj, ratovima s izmišljenim neprijateljem koji su zapravo okosnica politike postjugoslavenskog regiona. Politika zloupotrebe Izraela za unutarhrvatske političke obračune, doživjela je svoj vrhunac govorom predsjednika Josipovića u Knessetu, početkom 2012. godine, u kojem je podsjetio na ustašku otrovnu guju, koja je oslabljena, ali još uvijek gmiže među nama.
Amerika via Izrael
Uz upravo pristiglog Milanovića u Banske dvore, upravo taj je govor označio simbolični početak trogodišnjeg povratka Hrvatske u eru boljševičkog upravljanja, balkanskog regionalnog povezivanja, širenja prezira prema EU i NATO-u, Amerika je ponovo postala omražena imperijalistička sila (čak i Obamina Amerika), a Hrvatska se naposljetku našla bodljikavom žicom ograđena od šengenske Europe, spremna pasti u ruski i balkanski zagrljaj čim se europski poredak malo zatrese.

Zato je danas, kada se i europski i svjetski poredak ozbiljno tresu, Plenkovićev suradnički posjet Izraelu iznimno važna politička deklaracija. Kao što je bilo važno da je Netanyahu pozvao Hrvatsku upomoć u gašenju požara u Haifi i da je Hrvatska poslala kanadere.

Sigurnosno i obrambeno optimalna opcija hrvatske vanjske politike jest postati privilegirani američki partner u jugoistočnoj Europi, kao što je to Izrael na Bliskom istoku. Put koji vodi preko Jeruzalema je dobar put u privilegirano američko partnerstvo. I idealan put za reći Good Bye nesvrstanosti.

Višnja Starešina / SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Tko dovodi Ruse u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

Tko dovodi Ruse u BiH?

Optužnicom protiv Hrvata u “Foreign Affairsu” bošnjački je aktivist  pokušao prikriti već uznapredovalu zloćudnu bolest koja prostor Federacije pod muslimanskim nadzorom pretvara u isilovsku postojbinu, koja bi u novoj džihadističkoj taktici mogla imati vrlo opasnu ulogu u ratu protiv Zapada

Nedavno je u sklopu sve agresivnije politike bošnjačkoga vođe Bakira Izetbegovića prema hrvatskom narodu u BiH, ali i Republici Hrvatskoj jedan bošnjački aktivist američkom časopisu “Foreign Affairs” prodao, u sklopu sad već jasno prepoznatljive islamističke politike nepriznavanja Hrvata i Srba u BiH staru priču o hrvatskoj i srpskoj odgovornosti za nevolje koje su tu zemlju pogodile tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Odbijajući prihvatiti tadašnje međunarodne planove o unutarnjem ustrojstvu zemlje Alija Izetbegović je odveo zemlju u ratni kaos, koji je na kraju završio etničkim čišćenjem Hrvata iz područja pod muslimanskom i srpskom vlašću, a za diplomatskim stolom i praktično srpsko-bošnjačkom podjelom zemlje na dva entiteta.

Aktualna priča odjevena je u novo ruho o navodno zajedničkoj hrvatskoj i srpskoj  operaciji pozicioniranja ruskih interesa u BiH kako bi se danas iz te zemlje širio kaos na Europsku uniju i druge dijelove zapadnoga svijeta.

Ključni igrači u tom navodnom Putinovu pothvati su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Nasuprot njima bošnjački aktivist sugerira kako bošnjačka strana eto  brani interese NATO saveza i Europske unije.  Ključni argument za takvu tezu  navodno su dugotrajna savezništva i veze Dodika i Čovića te HDZ-a i SNSD-a

Sličan, ako ne i istovjetan model raspodjele krivnje na srpsku i hrvatsku stranu izrastao je i tijekom rata u BiH, a kao glavni argumenat slovila je danas već raskrinkana lažna optužba Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH u Karađorđevu. Nema dvojbe kako je ratna propagandna umotvorina tada omogućila bošnjačkoj Armiji BiH da potpuno očisti starosjedilačko stanovništvo, odnosno katoličke Hrvate iz središnje Bosne kako bi taj komad zemlje pretvorili u poligon za kasnije džihadističke operacije protiv Zapada.

Naime u sastavu Armije BiH posebno su krvoločni bili pripadnici odreda El Mudžahid, koji su počinili niz ratnih zločina s ritualnim smaknućima, a koja su kasnije poput dekapitacija prakticirali pripadnici ISIL-a na području Iraka i Sirije. Bošnjački analitičar Dževad Galijašević tvrdi kako su, između ostaloga čak šesterica napadača na Svjetski trgovinski centar 11. rujna 2001. u New Yorku bili pripadnici odreda El Mudžahid ili su pak nakon rata uvježbavani u kampovima na području BiH, odakle su bošnjačke snage etnički počistile Hrvate.

Čak i pojedini mediji iz BiH navode Izvješće  zajedničke Komisije američkoga Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napadaja o tomu kako su vlasnici bosanskohercegovačkih putovnica Halid Al Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkoga napadaja, bili pripadnici odreda El Mudžahid.

Kasnije je utvrđeno da je i drugi pilot, Navak Elhamzi kao pripadnik odreda El Mudžahid sudjelovao u ratu u BiH, a kao napadači, utvrđeno je da su sudjelovali i Zijad Jarahašević, Halid šeik Muhamed i Remzi Bin Elsibiha, koji su također imali izravne ili neizravne veze s BiH. S druge pak strane, kako bi teritorijalno učvrstio islamistički poligon u središnjoj Bosni Alija Izetbegović je tijekom rata Srebrenicu prepustio na milost i nemilost Srbima, a s tog područja 7.500 pripadnika Armije BiH prebacio u središnju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata.

U sadašnju pak kampanju protiv Hrvata, a riječ o pokušaju da se hrvatskom narodu u BiH ospori pravo da kao konstitutivni narod sam bira vlastite političke predstavnike, Bakir Izetbegović je uključio predstavnice srebreničkih ratnih žrtava, poput udruge  Majke Srebrenice, ali i sam vrh Islamske zajednice na čelu s reisom Huseinom Kavazovićem.

Oni, unatoč brojnim islamističkim kampovima uz granicu s Republikom Hrvatskom, na području od Tuzle do Kladuše, jurišaju na hrvatske dužnosnike koji činjenično upozoravaju na moguće terorističke prijetnje iz susjedstva. Kako je pak Dragan Čović, jedini od tri člana Predsjedništva BiH predan politici euroatlantskih integracija, on zbog svog zauzimanja postaje glavna meta islamističkih ekstremista, koje u političkom smislu predstavlja Bakir Izetbegović i njegova stranka SDA.

Uostalom, prema tvrdnjama oporbenoga bošnjačkog političara Fahrudina Radončića, iza svojedobnoga ubojstva federalnoga ministra policije, Hrvata Joze Leutara, stajao je upravo Bakir Izetbegović!

Kako, prema pisanju medija, u Izetbegovićevu specijalnom ratu protiv hrvatskoga naroda sudjeluje i bosanskohercegovačka Obavještakno-sigurnosna agencija – OSA ključni predstavnici hrvatskoga naroda u BiH trebali bi biti posebno oprezni kako im se ne bi opet ponovio slučaj Leutar, a time propalo i njihovo zauzimanje za promjenu nametnutoga izbornoga zakona.

Tezu na početku spomenutoga bošnjačkog (islamističkog?) aktivista o združenom pothvatu Hrvata i Srba da u BiH dovedu Ruse jednostavno otklanjaju aktualne činjenice o političkoj povezanosti, s jedne strane srpskoga vodstva s Moskvom, a s druge bošnjačkoga s Turskom. Dok je rusko gospodarstvo,a onda i politički paternalizam duboko ušao Republiku Srpsku, bošnjačka je politika Alijin “amanetom” neraskidivo povezana s Erdoganovom Turskom.

Te dvije države – Rusija i Turska – u mnogočemu zajednički nastupaju protiv Zapada, a Turska je sklapanjem ugovora o kupnji ruskoga raketnog sustava S-400 praktično odbacila savezništvo sa SAD-om, dok istodobno verbalno-diplomatski ratuje s Njemačkom i Europskom unijom.

Koliko se Erdoganova Turska okrenula Putinovoj Rusiji i koliko su daleko u područje potpunoga nepovjerenja otišli sadašnji tursko-američki odnosi pokazuje i raščlamba turskoga provladinog lista “Sabah“ koji konstatira završetak jedne epohe i predviđa kaos u svim državama koje se nalaze na trasi “Puta svile”, koji zahvaća i balkansko područje s BiH.

Tako saveznici iz Sirije postaju i saveznici u BiH, koja tek u tom sklopu postaje poligon za vođenje budućih operacija protiv Zapada, a kad su u pitanju one islamističkoga karaktera, nije pretjerana tvrdnja kako upravo bošnjački prostor u Federaciji postaje glavni poligon. Nu da bi on mogao biti i funkcionalan potreban mu je otvoreni izlazak na more s jedne strane te na sjeveru luka na rijeci Savi oko koje su već načičkani islamistički kampovi.

Optužnicom protiv Hrvata u “Foreign Affairsu” bošnjački je aktivist samo pokušao prikriti već uznapredovalu zloćudnu bolest koja prostor Federacije pod muslimanskim nadzorom pretvara u isilovsku postojbinu, koja bi u novoj džihadističkoj taktici mogla imati vrlo opasnu ulogu u ratu protiv Zapada.

Ivan Svićušić

Miroslav Tuđman: Ulazak BiH u EU se ne može i neće dogoditi ako Hrvati ne dobiju punu ravnopravnost u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Barbara Jonjić: U Splitu relikvije su tila svetoga Leopolda Mandića. U njegovoj i mojoj Domovini

Objavljeno

na

Objavio

U Splitu kiša pada drugovačije
Pada u boji
Najlišpe na svitu pada
I posiplje
Ukoso
Uvik nekako su vitron
Natiska lipo oblak na oblak
Podno Marjana
Pa se isplače nada
Rivon
I onin trajektin na linome odlasku za Supetar
Unda pobigne uza
Marmontovu
Gorikar priko Lovreta i Poljuda
Pa
Nestane

K’o malo di na svitu
Pada i uvik svon silon puše
Pa kad iđeš strmo od Općine prema Kazalištu
Iskene ti lumbrelu
Sto i jedan put

Unda za svaku kišu
Imaš
Novu lumbrelu
I mokre
Promrzle noge

U Splitu, gradu moga školanja ovi’ dana
Relikvije su tila svetoga
Leopolda Mandića
U njegovoj i mojoj Domovini

E
A naš narod
Mu leti
Raskriljeni ruku
I raskriljeni srca
Iđu mu
U kolonan poredani k’o utvrdo ušiveni botuni
Na biloj, onoj misnoj košulji

Poredani letu
Po zagovor
Su sto i jednon brigon na pameti i duši
Utvrdo ušiveni k’o botuni u viru
Kristovu

Letu tomu malešnomu
A jopet velikomu čoviku
Po zagovor
Utjehu
Nadu
Blagoslov
Letu po mir

Ne mogu lagat
I neću
Ja mu se nikad za zagovor molila nisan
E
Nisan
Tako mi se valjda samo trevilo

Neka mi je moja teta časna, kad bi me gladnu najila
Puno puta tiskala u šake
Onin svojin mirlušnin, čistin rukan
Njegove slike, medaljice
I molitve

Ja san u taj vakat već imala svoga zagovornika
Svoga suborca su neba
Doša do mene nekin čudnin, tisnin putin
Su jednon
Splickon kišon
Naša me
Baš mene
Moj svetac čudna imena
Naša’ me
Unda kad san nigdi i ničija bila
I vratijo me momu
Kristu

Diga me sa tlea
Noge ukočene mi pomaka

Diga me sa tlea
One
Splicke
Gospe od zdravlja
One crkve moga školanja
Koja ima najlišpi
I najčudniji prikaz
Moga Krista
Širon rašireni ruku

Pomoga mi zagovoron
On
Moj svetac zaštitnik
Zagovornik svi’ izgubljeni’ slučajeva

Zagovara me
Onako kako to more
Samo svetac
Zamoljen od velikoga diteta koje leži razasuto po tleu
I moli mu se mokri obraza
Očiju uprti u ništa
Moli mu se
Da mu pomogne
Sastavit razasuto tilo
I dignit se
U život
U ljubav

Ne razumin
Nikako ne razumin
Ovi’ dana
Čega idu svi oni ljudi koji se rugaju jednome
Svecu
Svi oni ljudi koji relikvije zovu
Lešon
Oni ljudi kojima smeta molitva zagovorniku

Čega idu ili je bolje reć’
Šta nji’ ide

Oklen potriba rugat se nečijoj viri
Oklen
Je li za rugat se i to što virujemo kako se raspeti Bog diga’ treći dan od mrtvi
Je li i to smišno?
I u to viruju samo
Neuki
I ludi?

Zašto t’liko provocira na reakciju nečija, tuđa vira?
Provocira i smeta
Iste one kojima smeta i vjeronauk u školi

E
Vjeronauk školski nji’ isto vrlo bode u oči
Izborni predmet u školi vrlo njima smeta
Smeta one iste ljude široki vidika
Pa nigdi ni zere tolerancije kad su želje katolika
U pitanju
Kad katolik svojin potpison bira
Samo za svoje dite

Ja baš ‘oću vjeronauk u školi
‘Oću
To nije protivno zakonu
Ni Ustavu
Ne kreće u sekularnu državu
Ne kreće nikoga

‘Oću i župni
I školski vjeronauk
Kad mi more bit
‘Oću jedan i drugi
Nije mi ga puno
Ni meni
A ni mojoj dici
Nami srce k’o bukara
Kad pratar u školi blagosliva i kad viroučiteljica su dičicon
Veselo piva
Za dane kruva
I kad o Božiću
Ukrase za bora su dicon sprema
I govori o rođenju
Našega Krista

A oni što se rugaju neka lipo u one moderne kurikulume
Gledaju ugurat
I jednu stvar koju oni nikako da nauču
Svi oni koji se smiju pobožnu svitu

Dajte in jedan ganjci gal novi predmet
Samo za nji’
Neka se zove
Pravo na javno prakticiranje vire
E
I neka iđe rećemo tri put nediljno
Možda nauču napokon

Pa ji lipo učite
I naučite
Sve redon
Šta to zaprave znači
Pravo na javno prakticiranje vire
Jerbo je to pravo vrlo važno
Uziđano je u
Ustav naše Države
Pa unda lipo u tome predmetu
Naučite sve podrugljivce
Kako to ustavno pravo niti zere ne kreće u njijovu sekularnu državu

Jerbo ja neću tor slobodu moje vire
Koja mi kaže
Moli u crkvi i u svoja čet’ri zida
Neću to
Nisan ovca da bi u toru bila
Moj Bog su menon neće bit’ samo u
Crkvi i u moja čet’ri zida
Krit ga neću

To sakrivanje van nije sekularna država
Sekularna država je nešto drugo
A ustavno pravo
Kaže
Kako se ne triban i ne moran krit

Prošla su van ta doba

Zabranit mi viru više ne mogu
Pa udaraju drugovačije

Mogu mi se rugat
Mogu mi relikvije moga
Katoličkoga sveca
Zvat i lešon
I smijat se
Onako kako se rulja brez srca uvik smije
U svome bisu

Uvik se smije oni izgubljeni
Razmetni sin
Dok obisno troši
I zlatnike i dane

Oni sin što je nigdi
Na pola puta od ničega
I nikoga
Ni livi a ni desni razbojnik
Ni Veronika
Ni Josip
Ni Ivan
Ni Petar što zataji
Ni Vranjo pokajnik

Taki se smije
Uvik

Jerbo niti ne zna
K’liko je zaprave izgubljen

Nema mu ‘ko reć’
Kako i Juda
More bit’ ime za izdajnika
Ali i za zagovornika
More
Sam biraš svoga Judu
Onoga za kojin ćeš ić’

Pa gledaš izabrat Judu
Koji nije izdajnik
Izabereš
Drugovačije
Izabereš razumit i ne smijat se

Izabereš onoga Judu
Kojemu se za zagovor moli veliko izgubljeno dite
Mokri obraza i
Izokrenuta života

Života
U kojemu zavoliš
Sve
Baš sve što je od Boga
I
Privrnute lumbrele
I svoje mokre,
Promrzle noge

I zavoliš baš svaki svoj
Od Boga dani
Kišni dan
I
Kišni Split

Barbara Jonjić / Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati