Pratite nas

Religija i Vjera

Vjernici, radimo na vinogradu naše domovine – nema drugih koji će to napraviti umjesto mene i tebe!

Objavljeno

na

‘Ne može se prihvatiti vjerničko čistunstvo u kojem se zazire od politike. Takvi viču „evo me“, ali nikada nikamo ne odlaze. Ništa od takvih, i ništa od njihove vjere! Ne može se opravdati kršćane koji su politički pasivni. Ne vrijedi im stalno govoriti „Evo me Gospodaru“ – a „vinograd“ im obrastao kupinom i dračom’, piše pater Ike Mandurić u ovom tekstu kojeg prenosimo s njegove Facebook stranice. Tekst je akutalan i zbog incijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” koja traje ovih dana  i u kojoj se prikupljaju potpisi za reformu izbornog sustava.

Kad god dođu izbori, referendumi, inicijative, peticije i slične prigode za odgovorno ispunjenje građanske (kršćanske!) dužnosti, mi svećenici se nađemo u „neubranom grožđu“ usred vinograda Gospodnjega. I osjeti se nekakav kršćanski kiseliš u zraku. Vjernicima je, naime, dosta politike. A to je tako krivo! Sramotno je čuti da je jednom kršćaninu dosta brige oko općega dobra. To je jednako pogrešno kao kad bi, onaj kome je posao uređivati vinograd, rekao: „Neću u vinograd jer nije okopan, orezan, čist, ograđen, obran!“ Pa, čiji li je to posao, dragi moj vinogradaru?

Evo nas ovih dana pred još jednom inicijativom za referendum. Mi svećenici svakako nismo tu da kažemo kakav referendum bi trebalo pokrenuti ili za koju stranku glasovati. Ali, ovo moramo pitati: Tko će, kršćanine, promijeniti stanje u Tvojoj domovini? Kome si brigu o njoj prepustio? Tko uređuje tvoj vinograd?

Ne može se prihvatiti vjerničko čistunstvo u kojem se zazire od politike. Takvi viču „evo me“, ali nikada nikamo ne odlaze. Ništa od takvih, i ništa od njihove vjere! Ne može se opravdati kršćane koji su politički pasivni. Ne vrijedi im stalno govoriti „Evo me Gospodaru“ – a „vinograd“ im obrastao kupinom i dračom.

Ponekad kao da nije dovoljno reći, pa bi možda trebali i nacrtati? Dakle, posve je jasno: ako kršćanin misli da je, primjerice, ova inicijativa oko referenduma dobra – onda čak nije dovoljno samo potpisati je. Nego, ako je to njegov stav, kršćanin se mora izboriti da nađe i neki štand na kojem će se izložiti za stvar u koju vjeruje. U tom slučaju tamo je; na nekom štandu, i Tvoj vinograd, i Tvoja kapela, i tvoje radno mjesto ovih dana! Ili, ako misliš da ovo nije dobra ideja, Tvoje je boriti se protiv nje.

O, da si vruć ili hladan! O, da si gorljivo „za“, ili da si gorljivo „protiv!“ O, kad bi prestao samo moliti i pjevati; o kad bi krenuo dalje! Ali ako si mlak – i dalje će tvoj kršćanski kiseliš biti kriv za politički kiseliš. Kako god bilo, pred nama je zauvijek Božji poziv na angažman u svijetu u koji smo poslani. Ne možemo pobjeći od poziva na brigu za opće dobro; na politiku.

„Sinko, hajde danas na posao u vinograd!“ – bijaše čitanje Evanđelja prošle nedjelje. Zar može biti jasnije? Nema ništa hitnije od toga: Počupati kupine i drače, orezati i okopati i ograditi svoj vinograd! I nema drugih koje će to napraviti umjesto mene i Tebe.

U Ime Božje!

Pater Ike Mandurić / Bitno.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati