( Napomena: Čitanje ove analize ne preporuča se: „mentalnim komunistima i juhoslovenima“, „dežurnim babama narikačama“, destruktivcima, depresivcima i svima koji pate jer Hrvatska ide dalje! )

Vijesti koje to nisu!

Umjesto da danima, odmah po objavi, stoje povijesne vijesti na naslovnicama elektroničkih i inih medija koje je objavio DZS o rastu Trgovina na malo ili o rastu Obujma industrijske proizvodnje, ni uz najbolju volju ne mogu te vijesti pronaći ni u nekom zakutku, a kamoli na naslovnicama. BRAVO „Hrvati“!

28.07.2017. DZS je objavio da je rast Industrijske proizvodnje u lipnju 2017. veći za + 4,0 % u odnosu na lipanj 2016.

Istog dana DZS nas je izvijestio i o povijesnom rastu Trgovine na malo u lipnju 2017. i to u rekordnom iznosu od 7,8 % u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Obratimo ipak pozornost na slici poviše koja nam kaže da je realan rast Trgovine na malo + 7,1 % iz Izvornih i neprilagođenih indeksa koji nam kaže da se to još nikada nije dogodilo u lipnju. Istina, dogodio se i malo veći rast u 2007., ali u lipnju NE! Ovo je najbolji i povijesni rezultat gospodarstva RH kad je u pitanju Trgovina na malo i lipanj!

Za mnoge analitičare je ova brojka bila šokantna i nezamisliva, ali sam ju u prošloj analizi jasno najavio. (http://kamenjar.com/gospodarstvo-politika-nad-politikom-iii/ )

Baš ovaj podatak iz lipnja biti će „presudan“ u šokantnom rastu BDP-a u 2/2017.

( Ukupna potrošnja u BDP-u u 1.,2. i 4. tromjesečju iznosi cca 79,0% – 83,0%, a jedino u trećem tromjesečju iznosi cca 69,0% – 71,0%. (Jedan od dijelova osobne metodologije brze procjena rasta BDP-a dokazane kroz prošlost. )

Rast Trgovine na malo u travnju, svibnju, a poglavito u lipnju, usko je povezan s rastom broja noćenja u komercijalnim smještajnim objektima i treba napomenuti da (uskoro će biti i službeno objavljeno na stranicama DZS) je taj rast broja noćenja turista i broja posjetitelja u lipnju, najskromnije rečeno, ODLIČAN.

U 2./2017., RH bilježi rast broja posjetitelja u iznosu od +24,99 % u odnosu na 2./2016.
Istovremeno se bilježi i rast noćenja turista u iznosu od 24,68 % u odnosu na 2./2016.

Po izvješćima HNB-a, RH je 2016. uprihodila 2, 056 milijarde € samo u drugom tromjesečju 2016. od turizma kao naše glavne grane gospodarstva. Kad ove brojke stavimo u odnos s ovogodišnjim brojkama, uz pretpostavku da su turisti trošili manje ili isto, tada je prihod od turizma u 2./2017. uvećan za cca 500 milijuna €.

Treba napomenuti da je udio turizma u BDP-u iznosio 18,9 % u 2016., ali to se odnosi samo na strane turiste, a ukupno iznosi cca 21,7 % BDP-a kad se pribroji nešto više od cca 10 milijardi HRK prihoda od domaćih turista.

Iako sam očekivao malo veći broj noćenja turista od 12 milijuna, to se nije dogodilo jer je vidljiva „anomalija“, tj. da je tzv. „siva ekonomija“ „dala svoj doprinos“.
( http://kamenjar.com/hrvata-maha-hvata-siva-ekonomija/  )

Unatoč tomu moramo biti itekako zadovoljni jer sam rast Trgovine na malo je i usko povezan s povratkom Hrvata u domovinu, što dolaskom na godišnje odmore što definitivnim povratkom iz iseljeništva i njihov doprinos je ogroman.

Jedina država na svijetu koja u svojim statističkim podatcima bilježi prihode od turizma od svojih iseljenika jeste Izrael.

Hrvatska, na žalost, iz mnogih opravdanih razloga nije u situaciji to provesti obzirom na svoj geopolitički i mikro geostrateški položaj na karti svijeta. Unatoč tomu uvijek treba znati i priznati da „iseljena Hrvatska“ ima ogroman doprinos u rastu BDP-a i to stalno treba naglašavati. Ova 2017. je posebna po tom pitanju i pozitivnom doprinosu rasta BDP-a jer je u veljači ove godine  trend iseljavanja preokrenut u trend povratka Hrvata u domovinu.

Generalno gledajući, nema niti jedna negativna  makroekonomska stavka koja nam govori o „smanjenju“ rasta BDP-a, osim pokrivenosti izvoza uvozom, ali je i taj pokazatelj „u pozitivi“ 2./2017. jer, po dostupnim, nepotpunim i privremenim podatcima ta razlika iznosi + 2, 25% „u korist“ 2017. u odnosu na travanj i svibanj 2016. (Podatci za lipanj nisu još poznati.)
Da bi cjelokupna gospodarska slika bila potpunija moram se ponoviti s Tablicama koje to potvrđuju i iz kojih je vidljivo gdje „leži tajna“ uspjeha i gospodarskog uzleta RH.

Možda još bolju sliku daje uvid i najnovija Tablica:


I jedna, i druga i treća Tablica nam govore da sva „filozofija“ počiva na činjenici da RH bilježi rast zaposlenosti,  rast Odnosa broja korisnika mirovina osiguranika, unatoč činjenici da je broj umirovljenika svake godine sve veći i veći, kao i smanjenje broja nezaposlenih.

GOTOVO – NEMA VIŠE! TO JE TO!

Trebam li još nekom nešto dodatno crtati da bi progledali i uvjerili se da je RH u „Gospodarskoj OLUJI“?!

Isti ili sličan rezultat rasta Trgovina na malo očekujem i u srpnju 2017. iz dodatnih razloga da  svakodnevnim praćenjem graničnog prometa, tj.  Ulaz – Izlaz Hrvata već danas mogu tvrditi da će srpanj zabilježiti cca + 60 000 Hrvata koji su se vratili u domovinu, najvećim dijelom na godišnje odmore, ali i minimalan dio koji se trajno vratio u RH iz inozemstva.

Već danas mogu tvrditi da će biti srušen još jedan rekord u srpnju 2017., tj. da će broj noćenja turista premašiti 25 milijuna noćenja u komercijalnim objektima usprkos „doprinosu“ tzv. „sive ekonomije“!

Ono što je sigurno i možda najvažnije, realno je očekivati da se najbolji Proračun RH od postanka naše Države puni i malo ubrzanijim tempom od predviđenog, te da su već ispunjeni neki uvjeti za rast BDP-a i u trećem tromjesečju 2017. na razini cca + 4,0 %.
Najvažnija stavka punjenja Proračuna zasigurno je „najnapadanija“ točka cjelokupne Porezne reforme iz 2016. po kojoj se PDV izjednačava u najvećem dijelu turističke ponude, tj. ugostiteljskim objektima.

Za sad ću se suzdržati od procjena trećeg tromjesečja i staviti naglasak na ovo 2./2017. jer svi dostupni pokazatelji i projekcije kažu da će realan rast BDP-a u 2./2017. biti na razini cca + 4,2 %!

Na žalost, svi ovi pokazatelji kao i oni kroz prošlu povijesnu gospodarsku godinu otkrivaju nam i neke tužne činjenice. Još od izborne kampanje vidljivo je da  Predsjednica RH „nema sreće“ sa svim svojim „gospodarskim stručnjacima“ ni savjetnicima za gospodarstvo.
Još u predizbornoj kampanji jako sam ju kritizirao, tj. ne Predsjednicu RH već njezin tim koji ju je pripremao. Umjesto da već u drugom krugu TV sučeljavanja doslovno „pomete“ sa političke scene protukandidata g. Ivu Josipovića, tim koji ju je pripremao nije dobro odradio svoj posao bilo iz neznanja bilo namjerno.

Slabost tima za gospodarstvo pokazalo se kasnije još „tužnijim“ poglavito kad su početkom veljače 2017. predstavljene Gospodarske smjernice za Vladu RH s naglaskom na „jačanje domaće valute i to aktivnijom monetarnom politikom i monetarnom ekspanzijom u granicama deprecijacije kune u odnosi na euro za dva posto godišnje u razdoblju od pet godina“, što i nema baš veze sa…..

Nisam na mjestu Predsjednice RH, ali ovakav tim koji zagovara ovako nešto u ovom trenutku, znam samo da bi ih poslao na neki tečaj u nekakvu večernju školu ili bi ih raspustio istog trenutka. Tko zna, možda bi bili korisniji kad ništa ne bi preporučivali ili radili jer bi tako napravili najmanje štete Predsjednici RH. Možda im treba i nacrtati da je HRK jedna od najstabilnijih valuta u svijetu te da se Tečaj treba braniti pa čak i pod cijenu da HNB završi poslovnu godinu u minusu.

No, to je u ovom trenutku najmanje bitno, bitno i najbitnije je da RH i u ovoj 2017., „gospodarski RATNOJ“ godini, ostvaruje izvanredne gospodarske rezultate te da ćemo iz nje izići jači nego li je to ikada itko i mogao pomisliti.

Bilo kako bilo, slagali se ili ne,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!
Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

 • luka

  Zašto Hrvati nikako ne mogu shvatiti da je Hrvatska u gospodarskom uzletu, da raste zaposlenost, da rastu plaće, da raste industrijska proizvodnja i BDP, vecina ih govori da je to laž, da su podaci frizirani, budalaštine, ali kada je gospodarstvo u padu onda se svi ponašaju kao da je to najnormalnija pojava. Evo gledam crobarometar gdje piše da je preko 60% ispitanih misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, pa dabogda išli stalno u lošem smjeru ako cemo imati trajan i snažan rast gospodarstva

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Luka, niste jedini koji si postavljaju takva pitanja. Onda čovjek dođe do zaključka da destruktivnom razmišljanju ima više uzroka. Jedan od njih su i totalno naopaki mentalni sklop, drugi pak nedostatak inteligencije i spremnost “malih sivih stanica” da prime istinu, treći pak moraju uvijek i stalno osporavati svaki napredak RH na bilo kojem području i ne samo na gospodarskom, a što nam govori koliki su mrzitelji svega. Do podne mrze cijeli svijet, a poslijepodne i sebe i cijeli svijet. Takvima nije bitno ništa nego samo da su PROTIV jer to ih i “održava u životu” – mržnja.
   Apsolutno se slažem s Vama u zadnjoj rečenici! 🙂
   Poštovanje!

 • Agromentum

  Gospodine Lokas, tek na jesen ćete mnoge šokirati. 🙂 Porast potrošnje u trgovini na malo je najbolji znak da iseljavanje ipak nije nanijelo toliku štetu. Što se tiče sive ekonomije, nekad pomislim, ako se npr. PDV ne plati od prvi put, “sjest'” će od drugi ili najkasnije treći put. 🙂

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Agromentum, apsolutno se slažem za jesen, ali dodajem još i zimu ove godine, pa nastavno i 2018., …. 🙂 (y)
   Kad je u pitanju porast potrošnje i iseljavanje, kako sam i naglasio, u veljači je trend iseljavanja preokrenut u trend useljavanja i povratka Hrvata domu svom. Zato i jesam napisao da u srpnju očekujem isti ili sličan rezultat rasta Trgovine na malo, a bit će zasigurno i veći jer je povećan broj Hrvata koji su i u srpnju došli na godišnje odmore, ali i poneko definitivno useljavanje, tj. povratak.
   Taj broj Hrvata, s jučerašnjim danom, samo u srpnju iznosi + 64 846. Na razini cijele godine, do 29.07. 2017., broj Hrvata koji su se vratili odnosno došli i na godišnje odmore, …. bilježi cca + 237 000! (y)

   Taj broj nije zanemariv, ali je jako “težak” jer izbija sve argumente iz ruku kojekakvim depresivcima i destruktivcima, a pogotovo “uglednim” demografima kojima će trebati možda i poneka godina da potvrde moje riječi. Šute jer ništa pametnoga ne mogu reći i znaju da su demantirani kao i da se mene NE MOŽE demantirati! 😉
   Tzv. “siva ekonomija” je sastavni dio svake ekonomije svijeta i toga nisu lišene ni najbogatije zemlje svijeta. Novac je ionako u opticaju, prije ili kasnije. 😉 🙂
   Poštovanje!

 • Ivo Iličić

  Međunarodna Financijska Organizacija (MFO), upravlja sa cijelim svjetskim financijskim tržištem, jer su upravo oni uspostavili pravila ponašanja i određivanja cijena i davanja ocjena (njihovih) rejting agencija Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s, svim državama u cilju pljačkanja i držanja u monetarnoj pokornosti cijeloga svijeta. To vidimo i po tome što nam je pred tri tjedna agencija Fitch dala prolaznu ocjenu rejtinga i pohvalila rad Vlade, a prošli tjedan MMF je dao totalno negativnu ocjenu.

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Ivo Iličić, što su uništili, uništili su i sad ih “BOLI DO BOLI” što se počinjena šteta smanjuje svakim danom!

 • Vladimir Dananić

  „…jačanje domaće valute i to aktivnijom monetarnom politikom i monetarnom ekspanzijom u granicama deprecijacije kune…“

  Podpuno ste u pravu, g. Lokas. Koji to „genije“ može smisliti jačanje valute tako što ju oslabiš? I to još u jako „euriziranom“ gospodarstvu kakvo je hrvatsko, s velikim brojem (pre)zaduženih građana koji bi deprecijacijom bili još zaduženiji?

  Ovo je istina: neprijatelji hrvatskoga naroda stalno, ja pamtim već barem dvadeset godina da oni o tome govore, žele obezvrijediti hrvatsku novčanu valutu zato da bi ta valuta na kraju propala, nakon čega bi ti isti „oni“ mogli reći „eto vidite kako vam ta ustaška valuta ne valja, kao što nije valjala ni u NDH“. Oni TO žele postići, i ništa drugo–„ustašku kunu“ obezvrijediti iz ideoložkih razloga. Zašto šute o činjenici da njihov „antifašistički“ dinar nikada ništa nije valjao. Imali smo stalnu inflaciju, a u zadnjih nekoliko godina života SFRJ imali smo i nezapamćenu hiperinflaciju. Ja osobno sam u SFRJ bio milijarder, u doslovnom smislu. Nikada nikakve koristi nije bilo od inflacije ni od devalvacije, nego samo šteta i pljačkanje naroda. Da, znamo da su se neki takvim stanjem jako okoristili, na račun sviju nas ostalih, pa sada za time plaču. Prokleti bili oni i njihova SFRJ, i devalvacija i inflacija i crkotina u „kući cveća“. Ja bi ih sve tamo poslao da se druže sa svojom voljenom crkotinom do kraja svijeta i vijeka.

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Vladimir Dananić, BRAVO!

   Pa to su “genijalci” koju čine tzv. Gospodarsko vijeće Predsjednice RH , a što je najžalosnije ona im “slijepo vjeruje” kao da nema nekog pametnijeg pitati osnove ekonomije i gospodarstva kao i “što bi bilo kad bi bilo”….
   Toliko puta su ju jednostavno osramotili javno , a Predsjednica tog nije ni svjesna i to me jako boli! 🙁

   Vi ste u svojoj prvoj rečenici komentara dotakli jednu od najvažnijih negativnosti kao posljedica želja Gospodarskog tima Predsjednice RH, a ima ih još nebrojeno s drastičnijim i pogubnijim rezultatima za RH od navedenih rata kredita ionako (pre) zaduženih građana.

   Bogu dragom hvala što nisam usamljen u ovakvim razmišljanjima, tj. što nas još ima kojima je “razum ispred srca”.
   Vidite, kad sam još u predizborno vrijeme javno kritizirao, većina mojih prijatelja su mislili da kritiziram (tada buduću) Predsjednicu RH, a što nije istina. Uvijek je moja kritika upućena njezinom timu koji ju na mnogim koracima pokušavaju diskreditirati, osramotiti, omalovažiti, učiniti neinteligentnom, podmeću joj nebuloze i gluposti, a Predsjednica RH im još vjeruje. 🙁 To BOLI!

   U najkraćim crtama bih njezin tim za Gospodarska pitanja usporedio s timom koji je završio Tečaj Prve pomoći i onda vrgunskim kardiokirurzima tumače kako će operirati nečije srce ili ga “presaditi”. Da nije tužno, bilo bi smješno.
   Nadam se da će Predsjednica RH jednog dana “progledati” i uvidjeti da ih je najbolje ignorirati.
   Poštovanje!

 • Milivoj Lokas

  Poštovani prepri43, ne znam što bih rekao na ovako nešto i “uobičajeno”. Za ovu drugu vijest mi je razumljivo da se neće objaviti ili će ju objaviti rijetki, ali ova prva sa slokom, e ona govori puno toga, a najviše umnožavanja LAŽI.
  Evo, npr. baš zbog ovog podatka o 2 400 tona, pitao sam dr. Google što on kaže o svemu i dr. Google kaže da Njemačka danas ima cca 3 386 tona zlata.
  Sad zamislimo ono vrijeme i broj žitelja , …. pa NDH je bila najbogatija Država na cijelom svijetu.
  Toliko laži ipak ne može “proći” osim profesionalnim tvorcima LAŽI, osobama snižene inteligencije i neprijateljima Hrvata i Hrvatske!
  Poštovanje!

  • prepri43

   Naši tamburaši samo plaču za crknutim maršalovim mastodontima, koji nikada nisu donosili neki normalan profit.Da se u svijetu danas svi nekako snalaze u granicama svojih mogućnosti, ili nemogućnosti je svima normalnima jasno.Velike automobilske tvrdke dobavljaju mnoge djelove od svojih kooperanata iz različitih zemalja.Teško je u tu igru uletjeti, ako nisi najbolji i ako ne ispunjavaš sve zahtjeve matične tvrdke. Ako samo jednom ne ispuniš neka od strogih zahtjeva gotov si.Bilo da se radi o kakvoći proizvoda, ili prekoračenju roka isporuke. Moj zet radi u austrijskoj firmi, koju je nedavno preuzela jedna velika njemačka tvrdka čiji je vlasnik Arapin. Na međunarodnom natječaju je dobiven posao izrade suncobrana za Saudijsku Arabiju. U poslu sudjeluje više od 10 podizvođača iz različitih zemalja.Grupa koju je vodio moj zet projektirala je neke djelove sustave za otvaranje ovih 50X50 m čudovišta. I tako se ide od posla do posla iz dana u dan i nema jamstva da će to trajati cijeli život kao što to neki kod nas predstavljaju.Izvrsno je da svojim napisima motivirate naš uspavali narod, koji misli da mu sve ova država mora pod stražnjicu podmetnuti.Posao države mora biti osiguranje najoptimalnijih uvjeta kao primjerice niska opterećenja poduzetnika barem dok ne stanu čvrsto na noge. Nikako se ne smije ljude obeshrabrivati papirologijom
   i raznim fiskalnim i parafiskalnim davanjima.Mnogo tioga bi se o tome moglo
   napisati a prostora je malo!
   https://uploads.disquscdn.com/images/a131809569f7c6731575be596bb31ee26d877ab6d80d0b9405c15d14ec5f3721.jpg

   • Milivoj Lokas

    Poštovani prepri43, BRAVO! Posao Države nije stvaranje radnih mjesta (osim u Izvanrednim okolnostima) već stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta putem svih dostupnih i mogućih “instrumenata” kojima će omogućiti privrednicima najpovoljnije uvjete , a na korist svima.
    Poštovanje!