Vjetroelektrane iznad Mostara 2016.

1

Izgradnja i puštanje u pogon Vjetroelektrane „Podveležje” planirano je za kraj 2016. godine, rečeno je Agenciji Fena u JP Elektroprivreda BiH.

Projekt izgradnje vjetroelektrane na platou “Podveležje”, čija je procijenjena vrijednost 140 milijuna KM, otvara mogućnost angažiranja domaće građevinske operative i radnog angažiranja  lokalnog stanovništva, te će stvoriti pretpostavke za razvoj drugih djelatnosti na tom području.

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju da je zaključenim Ugovorom o koncesiji između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i JP Elektroprivreda BiH preuzeta obaveza implementacije Projekta izgradnje VE “Podveležje”.

Ugovorom je ostavljena mogućnost izmjene uslova iz ugovora, uz suglasnost ugovornih strana.

JP Elektroprivreda BiH je u prethodnom razdoblju aplicirala kod Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW ), financijske institucije putem koje Vlada Njemačke odobrava sredstva za financiranje projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora pod povoljnim uvjetima.

Nakon izvršene procjenjivačke misije predstavnika KfW-a, Projekt izgradnje VE “Podveležja” dobio je pozitivnu ocjenu i aplikacija za kreditna sredstva je uzeta u razmatranje.

Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, Vlade Njemačke, odobrilo je financiranje tog projekta.

Sporazum o kreditiranju i financiranju projekta (Loan and Finance Argeement) između KfW banke, Ministarstva financija i trezora Vijeća ministara BiH, Ministarstva financija Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo potpisan 16. prosinca 2013.

Po dobivanju suglasnosti Parlamentarne skupštine, Predsjedništvo BiH je 26. ožujka 2014. godine donijelo Odluku o ratifikaciji kredita, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH 8. svibnja 2014. godine.

Objavljivanjem te odluke stekli su se uvjeti za nastavak aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije za izbor izvođača za izgradnju VE.

Jedan od uvjeta iz Kreditnog sporazuma bio je izbor konsultantske kuće koja će pružati konsultantske usluge u fazama izrade tehničke i tenderske dokumentacije, kao i tokom realizacije Projekta izgradnje, a taj proces je završen 14. travnja 2014.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je Ministarstvu privrede HNK početkom prosinca 2014. godine uputilo inicijativu za zaključivanje aneksa na osnovni Ugovor o koncesiji, kojim bi se krajnji rok za izgradnju VE “Podveležje” prolongirao do 31. prosinca 2016. godine.

Kako ističu iz te kompanije pored već spomenute duge procedure odobravanja kreditnih sredstava i izbora konsultanta JP Elektroprivreda BiH je provela tendersku proceduru i odabrala izvođače za izradu projektne dokumentacije, nivoa glavnog projekta, za internu mrežu puteva vjetroparka, za glavni projekat trafostanice na koju će biti uvezani vjetroagregati.

Urađena je Studija transportnih mogućnosti na relaciji Luka Ploče – Podveležje, te su izvedeni geoistražni radovi na lokaciji buduće VE, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. U toku je izrada Studije nultog stanja ptica i šišmiša na lokalitetu Podveležja – navode iz Elektroprivrede BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je izdalo, na osnovu zaključka Vlade FBiH, prethodnu suglasnost na priključak na prijenosnu mrežu VE “Podveležje”, Nezavisni operater sistema BiH (NOS) je izdao certifikat za priključak VE na prijenosnu mrežu, a Elektroprijenos BiH je izdao tehničke uslove priključenja VE “Podveležje” na prijenosnu mrežu.

Iz Elektroprivrede BiH napominju da je u 2015. godini planiran izbor izvođača i početak izvođenja radova na izgradnji interne mreže puteva, trafostanice, te priključnog dalekovoda u dužini oko 2,3 kilometara.

U prvom kvartalu 2015. godine planirana je objava tendera za izbor isporučioca vjetroagregata, čija je obaveza izrada glavnog projekta VE, transport opreme, izgradnja temelja, montaža opreme i ispitivanje nakon izgradnje.

Završetak postupka izbora izvođača očekuje se u trećem kvartalu 2015. godine, rečeno je Agenciji Fena u JP Elektroprivrede BiH.

facebook komentari

  • wolf

    Mogu dok ne pukne jaca bura,bit ce cevrtaljki sta bi yovini rekli
    po sumama i gorama :)))