Pratite nas

Vijesti

Vlada donijela odluku o lijeku za sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma

Objavljeno

na

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron.

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je novoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić, a zahvalio se i bivšem ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Stieru.

– Cijenim njegov doprinos i nadam se da ćemo nastaviti tu suradnju – rekao je Plenković i naglasio da je Hrvatska izašla iz procedure proračunskog manjka.

Odlukom Arbitražnog suda nećemo biti vezani

–  Ova odluka Vijeća nam je obveza da nastavimo na tom tragu voditi politiku – kazao je Plenković i zahvalio se vatrogascima koji su gasili požare u Makarskom primorju. – To je jedan od većih požara u zadnjih 20-30 godina na tom području. Vjerujem da je to požarište pod kontrolom – rekao je Plenković.

Rekao je odluka arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije u vezi s morskom granicom, najavljena za 29. lipnja, neće obvezivati Hrvatsku koja je iz arbitraže istupila jer ju je Slovenija nepovratno kontaminirala i kompromitirala. – Još jednom ponavljam čvrst stav RH, slijedom odluke Sabora – za Hrvatsku je ta odluka Arbitražnog suda neprihvatljiva – rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. Mi odlukom nećemo biti vezani ni po međunarodnome prvu, ni slijedom odluka i notifikacija koje smo izvršili – dodao je premijer.

– Ostajemo otvoreni za rješavanje otvorenih graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u kontekstu procesa koji je bio nepovratno kompromitiran i kontaminiran i to ne krivnjom Hrvatske, nego druge strane – poručio je premijer podsjetivši da su tadašnji slovenski sudac i agentica sami dali ostavke. – I tu činjenicu ćemo ponoviti i na to upozoriti nakon odluke Arbitražnog suda –  dodao je.

Vlada o lijeku za liječenje djece

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ovisno o njihovu trenutačnom zdravstvenom stanju, a prijedlog povjerenstva trebao bi biti poznat početkom idućega tjedna.

Povjerenstvo će pri izradi analize voditi računa o rizicima primjene navedenog lijeka i mogućim negativnim nuspojavama, s obzirom na kratkoću primjene u kliničkoj praksi, stoji u Vladinu zaključku. Vlada je Povjerenstvo zadužila da pri izradi analize u najkraćem roku kontaktira s najboljim europskim stručnjacima radi dobivanja dodatnih mišljenja o učinkovitosti lijeka i mogućim rizicima. Slijedom navedene analize, kao i preporuke povjerenstva, Ministarstvo zdravstva trebat će žurno dostaviti Vladi prijedlog modaliteta osiguranja sredstava za nabavu lijeka za djecu koja se liječe u dječjim klinikama u Zagrebu i Rijeci.

“Želimo pokazati solidarnost i empatiju”

Tim povodom premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice poručio je kako je Vladina poruka jasna: – Želimo pokazati solidarnost i empatiju i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece, osobito kod one koja se, nažalost, susreću s ovako teškom bolešću. Lijek je, dodao je, u ranoj fazi kliničke primjene i sa sobom nosi određene nuspojave koje mogu biti i negativne, pa će povjerenstvo donijeti preporuku u konzultaciji s najrelevantnijim europskim stručnjacima, i o tome žurno izvijestiti Vladu i predložiti odgovarajuće modalitete iznalaženje rješenja za pitanje osiguravanja sredstava za nabavu lijeka. Naravno, sve to sukladno spremnosti i mogućnosti malih pacijenata da uopće prime takvu vrtu terapije – dodao je premijer.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je, predstavljajući zaključak, kako ni u jednom trenutku nije bilo upitno da lijek treba biti osiguran tamo gdje je medicinski indiciran, ali riječ je o lijeku koji može pomoći u određenim, ciljanim slučajevima. – Mi ćemo negdje do početka sljedećega tjedna imati konačno mišljenje kod koje bi djece lijek bio opravdan, a da je pritom rizik prihvatljiv. Kad ćemo to imati, prema Vladi ćemo dogovorno uputiti zahtjev da zajedno nađemo financijski model kako bi lijek bio nabavljen potrebitima – rekao je Kujundžić.

Božinović na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Premijer je izvijestio i da će Vladu sutra, na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici, predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Tako da ćemo tu poslati našu poruku glede svih zbivanja vezanih za antifašizam i Dugi svjetski rat”, rekao je.

Vlada je donijela odluku koja će omogućiti da Borovo započne s pronalaženjem strateškog partnera. Vlada je, naime, današnjom odlukom izvan snage stavila odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo, koja je bila donijeta u rujnu 2015. godine.  Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pojasnila je kako je tom odlukom iz rujna 2015. godine Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) bio ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova koje su u vlasništvu države. No, to bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova, koja bi se provodila temeljem zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. Izmijenjena vlasnička struktura otežala bi i mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital, osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja društva i zadržati radna mjesta, naglasila je Dalić. Pronalazak strateškog partnera, stoji u obrazloženju ove Vladine odluke, nameće se kao nužnost jer Borovo niz godina bilježi negativne financijske rezultate. Uz to, zbog nedostatka financijskih sredstava Borov nije bilo, niti je u mogućnosti redovito otplaćivati svoje obveze iz predstečajne nagodbe pa se učestalo događaju kratkotrajne blokade računa.

Iz Vlade podsjećaju i da je Borovo 2015. i 2016. poslovalo s gubitkom od po 18 milijuna kuna. Ukupne obveze vukovarskog proizvođača obuće, pak, u 2016. su iznosile 127 milijuna kuna. Do kraja lipnja ove godine Borovu dospijeva na naplatu 127,5 milijuna kuna, a očekivani priljev iznosi tek 62,6 milijuna kuna.

“Visina obveza koje dospijevaju u 2017. godini u odnosu na prihode koje društvo očekuje jasan su pokazatelj da je poslovanje društva u 2017. opterećeno visokom opasnošću od pokretanja stečaja ukoliko ubrzo u društvo ne uđe strateški partner sa svježim kapitalom”, stoji u obrazloženju. Pronalaženje strateškog partnera za Borovo, istaknula je Dalić, nužna je kako bi se stabilizirala proizvodnja i stvorili uvjeti za razvoj poslovanja.

U ceste i autoceste će se 2017. uložiti više od 2,4 milijarde kuna

Vlada je dala i suglasnosti Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama na planove građenja i održavanje državnih cesta i autocesta u ovoj godini, a koji predviđaju ukupna ulaganja u iznosu višem od 2,4 milijarde kuna. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako plan HC-a za ovu godinu predviđa ukupna ulaganja u izgradnju i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna, od čega za građenje cesta ‘otpada’ 791 milijun kuna. Među radovima obuhvaćenim ovim planom Butković je, uz ostalo, izdvojio početak radova na projektu cestovnog povezivanja južne Dalmacije, koji obuhvaća i Pelješki most, ali i nastavak radova na projektu povezivanja kopna i otoka Čiova.

Plan HAC-a, pak, predviđa radove u vrijednosti većoj od 680 milijuna kuna, a glavnina će se radova izvoditi na autocestama A3 i A5. Plan, uz ostalo, predviđa i nadogradnju postojećih sustava naplate cestarine, što uključuje i modernizaciju tog sustava, istaknuo je Butković.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati