Vlada FBiH prodaje Aluminij, Energoinvest i Željezaru, s Telecomom će pričekati

  4

  Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) u 2014. godini planira prodaju nekoliko poduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio, izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz Šuhret Fazlić, direktor APF-a.

  Riječ je o Energopetrolu, Fabrici duhana Sarajevo (FDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju – kazao je Fazlić.

  Naglasio je kako je riječ o Planu za privatizaciju, koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

  – Prema tom planu, namjeravamo privatizirati i udjele u poduzećima gdje je udio vlasništva Vlade veći – Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezaru Zenica. Iako imamo određeni udio i u BH Telecomu, u ovogodišnjem planu nismo ovo poduzeće predložili za prodaju – kazao je Fazlić.

  Sudeći prema informaciji Agencije koju su pripremili za posljednju sjednicu Vlade, ponovo je aktualizirana “mala privatizacija” u Federaciji. Krajnji rok za “malu privatizaciju” je 25. studeni 2015. godine.

  S obzirom na to da u agencijama smatraju da takav vid prodaje može biti i svojevrsno restrukturiranje poduzeća, jer dobit od prodaje dijelova ekonomske cjeline može poslužiti za preživljavanje cjelokupnog sustava, agencije su za 2014. godinu inicirale da sva poduzeća obave analizu i predlože prodaju kroz “malu privatizaciju”.

  – APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis poduzećima iz svoje nadležnosti da dostave spisak svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidiranim za prodaju u maloj privatizaciji je KTK Visoko, a najvjerojatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju – rekao je Fazlić.

  On tvrdi da je teško procijeniti o kolikoj se ukupnoj vrijednosti radi, s obzirom na to da su brojni nekadašnji “veliki sustavi” s vremena na vrijeme prodavali dijelove ekonomskih cjelina i s tim novcem preživljavali.

  Navodno nije riječ o znatnim iznosima novca. U svakom slučaju, dodao je Fazlić, novac od prodaje u “maloj privatizaciji” ide direktno poduzećima, odnosno za financiranje poslovanja.

  Pojašnjenje APF-a za aktualiziranje “male privatizacije” jesu efekti od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova poduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sustava.

  Novac je namijenjen isključivo za plaćanje dugovanja dobavljačima, bankama, kao i za rješavanje statusa zaposlenika tih poduzeća, za doprinose i uvezivanje radnog staža.

  Bljesak.info

  Kamenjar.com

  facebook komentari

  • peppermintt

   e to je to, tko će prodat za svog mandata i uzet pinku

   • Crnostrig

    muslimani bi rekli: to su ti MenaĐerske sposobnosti 😛

  • peppermintt

   e to je to, tko će prodat za svog mandata i uzet pinku

   • Laktashenko Shumski Shtrumph

    muslimani bi rekli: to su ti MenaĐerske sposobnosti 😛