Pratite nas

Vlada FBiH prodaje Aluminij, Energoinvest i Željezaru, s Telecomom će pričekati

Objavljeno

na

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) u 2014. godini planira prodaju nekoliko poduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio, izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz Šuhret Fazlić, direktor APF-a.

Riječ je o Energopetrolu, Fabrici duhana Sarajevo (FDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju – kazao je Fazlić.

Naglasio je kako je riječ o Planu za privatizaciju, koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

– Prema tom planu, namjeravamo privatizirati i udjele u poduzećima gdje je udio vlasništva Vlade veći – Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezaru Zenica. Iako imamo određeni udio i u BH Telecomu, u ovogodišnjem planu nismo ovo poduzeće predložili za prodaju – kazao je Fazlić.

Sudeći prema informaciji Agencije koju su pripremili za posljednju sjednicu Vlade, ponovo je aktualizirana “mala privatizacija” u Federaciji. Krajnji rok za “malu privatizaciju” je 25. studeni 2015. godine.

S obzirom na to da u agencijama smatraju da takav vid prodaje može biti i svojevrsno restrukturiranje poduzeća, jer dobit od prodaje dijelova ekonomske cjeline može poslužiti za preživljavanje cjelokupnog sustava, agencije su za 2014. godinu inicirale da sva poduzeća obave analizu i predlože prodaju kroz “malu privatizaciju”.

– APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis poduzećima iz svoje nadležnosti da dostave spisak svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidiranim za prodaju u maloj privatizaciji je KTK Visoko, a najvjerojatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju – rekao je Fazlić.

On tvrdi da je teško procijeniti o kolikoj se ukupnoj vrijednosti radi, s obzirom na to da su brojni nekadašnji “veliki sustavi” s vremena na vrijeme prodavali dijelove ekonomskih cjelina i s tim novcem preživljavali.

Navodno nije riječ o znatnim iznosima novca. U svakom slučaju, dodao je Fazlić, novac od prodaje u “maloj privatizaciji” ide direktno poduzećima, odnosno za financiranje poslovanja.

Pojašnjenje APF-a za aktualiziranje “male privatizacije” jesu efekti od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova poduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sustava.

Novac je namijenjen isključivo za plaćanje dugovanja dobavljačima, bankama, kao i za rješavanje statusa zaposlenika tih poduzeća, za doprinose i uvezivanje radnog staža.

Bljesak.info

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati