Pratite nas

Nebuloze

Vlada Federacije BiH vratila ovlasti osumnjičenom Lijanoviću

Objavljeno

na

Vlada Federacije BiH ponovno je u srijedu predala ovlasti nedavno puštenom iz pritvora dopredsjedniku vlade Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ministru Miloradu Bahilju unatoč što je Sud BiH odredio mjere zabrane poslovnih ili službenih aktivnosti toj dvojici zbog čega Lijanović ne može nazočiti sjednicama u Sarajevu, a Bahilj u Mostaru.

Na sjednici u Mostaru, na kojoj zbog zabrane kretanja izvan županije Sarajevo nije nazočio Lijanović, vlada Federacije BiH je ukinula odluku da premijer Nermin Nikšić (SDP BiH) i ovlašteni službenici rukovode ministarstavima poljoprivrede i trgovine.

Vlada Federacije BiH je ubrzo nakon uhićenja početkom rujna preuzela nadležnosti dvojice uhićenih ministara, Lijanovića i Bahilja, te je ovlastila tajnike ministarstava da potpisuju naloge za financijsko poslovanje.

Time su Lijanović i Bahilj, ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno trgovine, vraćeni na svoje dužnosti nakon što su pušteni iz pritvora u kojem su bili nakon uhićenja u akcijama protiv korupcije naziva Meso i Brand.

Iako je Žalbeno vijeće Suda BiH, puštajući na slobodu Jerka Ivankovića Lijanovića i Milorada Bahilja priopćilo kako im se, između ostalog, određuju ”mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti”, federalna vlada ipak ih je vratila u ministarske fotelje.

Žalbeno vijeće Suda BiH je prije nekoliko dana uvažilo žalbe odvjetnika i ukinulo pritvor, ali je i izreklo određene mjere, koje se protive odluci vlade.

Žalbeno vijeće odredilo je mjere ”zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja s određenim osobama i naloženo im je obvezno javljanje nadležnom tijelu jednom tjedno”.

Budući da, prema istoj odluci, ministri pod istragom ne smiju napuštati mjesto boravka, Lijanović ne može nazočiti sjednicama u Mostaru, a Bahilj onima koje će se održati u Sarajevu.

Ranije uhićenu četvoricu braće Lijanovića Slavu, Jerka, Mladena i Jozu te više suradnika tereti se za štetu nanesenu državi veću od 5,5 milijuna eura za kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranja novca te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga.

(H)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati