Vlada odgodila primjenu odredbe o braniteljskim mirovinama

0

Primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se braniteljske mirovine dijele na braniteljski i radni staž odgađa se za šest mjeseci, odnosno primjenivat će se od 30. lipnja iduće godine, odlučila je u srijedu Vlada na sjednici.

Ova je odgoda bila jedan od zahtjeva branitelja koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici je Vlade, kao i u izjavi novinarima po njenom završetku, naglasio da su ispunili taj zahtjev nakon razgovora s braniteljima na saborskom odboru za ratne veterane.

Primjenom odredbe o izračunu braniteljske mirovine ne bi došlo do nikakvih izmjena u njihovim iznosima, dodao je.

“Što se tiče izračuna visine braniteljske mirovine ne mijenja se ništa, niti sada, niti će se mijenjati nakon 30. lipnja 2015. godine”, rekao je Mrsić.

Branitelji su, kaže Mrsić, odgodu tražili jer smatraju da bi razdvajanje na braniteljski dio i radni staž dovelo do smanjenja njihovih mirovina, da će se one izračunavati “na neki drugi način”.

“Mi jasno tvrdimo da neće biti nikakvih promjena ni u izračunu mirovine, ni u njezinoj visini”, poručio je Mrsić.

Dodao je i da će biti formirano povjerenstvo koje će kontrolirati proces tijekom šest mjeseci odgode primjene uredbe o razdvajanju braniteljskih mirovina na dva dijela.

“Nadam se da ćemo u tih šest mjeseci postići konsenzus s braniteljima”, rekao je.

Objasnio je kako se uredbom o razdvajanju braniteljske mirovine samo želi pokazati da branitelji imaju i radnog staža, da su radili prije no što su odlazili u Domovinski rat. A taj se dio treba financirati iz doprinosa, a ne iz proračuna.

“Mi samo želimo pokazati da i u mirovinama koje se isplaćuju prema posebnim zakonima ima i dio radnog staža. Također, želimo pokazati jasno financiranje – koliko iz proračuna, a koliko iz doprinosa iz naših plaća”, pojasnio je.

Drži da je to u interesu i branitelja i mirovinskog sustava “jer se transparentno pokazuje način financiranja mirovina koje se po posebnim zakonima financiraju iz proračuna”.

Uredbom se mijenja i dosadašnji način prijavljivanja u obvezno mirovinsko osiguranje te od sada ni jedan radnik neće moći početi raditi ako nema prijavljeno obvezno mirovinsko osiguranje.

Do sada je zakonska obveza bila da se ono mora prijaviti 24 sata prije samog stupanja na radno mjesto, ali su, rekao je Mrsić, inspekcijskim nadzorima utvrđena kršenja te odredbe.

Tako je, naveo je, u jednom od nadzora utvrđeno da je od 100 radnika njih 90 baš taj dan počelo raditi. (Hina)

facebook komentari