Pratite nas

Hrvatska

Vlada odgodila primjenu odredbe o braniteljskim mirovinama

Objavljeno

na

Primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se braniteljske mirovine dijele na braniteljski i radni staž odgađa se za šest mjeseci, odnosno primjenivat će se od 30. lipnja iduće godine, odlučila je u srijedu Vlada na sjednici.

Ova je odgoda bila jedan od zahtjeva branitelja koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici je Vlade, kao i u izjavi novinarima po njenom završetku, naglasio da su ispunili taj zahtjev nakon razgovora s braniteljima na saborskom odboru za ratne veterane.

Primjenom odredbe o izračunu braniteljske mirovine ne bi došlo do nikakvih izmjena u njihovim iznosima, dodao je.

“Što se tiče izračuna visine braniteljske mirovine ne mijenja se ništa, niti sada, niti će se mijenjati nakon 30. lipnja 2015. godine”, rekao je Mrsić.

Branitelji su, kaže Mrsić, odgodu tražili jer smatraju da bi razdvajanje na braniteljski dio i radni staž dovelo do smanjenja njihovih mirovina, da će se one izračunavati “na neki drugi način”.

“Mi jasno tvrdimo da neće biti nikakvih promjena ni u izračunu mirovine, ni u njezinoj visini”, poručio je Mrsić.

Dodao je i da će biti formirano povjerenstvo koje će kontrolirati proces tijekom šest mjeseci odgode primjene uredbe o razdvajanju braniteljskih mirovina na dva dijela.

“Nadam se da ćemo u tih šest mjeseci postići konsenzus s braniteljima”, rekao je.

Objasnio je kako se uredbom o razdvajanju braniteljske mirovine samo želi pokazati da branitelji imaju i radnog staža, da su radili prije no što su odlazili u Domovinski rat. A taj se dio treba financirati iz doprinosa, a ne iz proračuna.

“Mi samo želimo pokazati da i u mirovinama koje se isplaćuju prema posebnim zakonima ima i dio radnog staža. Također, želimo pokazati jasno financiranje – koliko iz proračuna, a koliko iz doprinosa iz naših plaća”, pojasnio je.

Drži da je to u interesu i branitelja i mirovinskog sustava “jer se transparentno pokazuje način financiranja mirovina koje se po posebnim zakonima financiraju iz proračuna”.

Uredbom se mijenja i dosadašnji način prijavljivanja u obvezno mirovinsko osiguranje te od sada ni jedan radnik neće moći početi raditi ako nema prijavljeno obvezno mirovinsko osiguranje.

Do sada je zakonska obveza bila da se ono mora prijaviti 24 sata prije samog stupanja na radno mjesto, ali su, rekao je Mrsić, inspekcijskim nadzorima utvrđena kršenja te odredbe.

Tako je, naveo je, u jednom od nadzora utvrđeno da je od 100 radnika njih 90 baš taj dan počelo raditi. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati