Vlada odustaje od monetizacije autocesta?

0

Treći je dan prikupljanja potpisa protiv monetizacije autocesta a već se nagađa da bi Vlada mogla odustati od davanja autocesta u koncesije, navodi Jutarnji list pozivajući se na visoki Vladin izvor.

Konačna bi odluka trebala biti donesena polovinom sljedećeg mjeseca kada se očekuju ponude potencijalnih koncesionara. Promjenu Vladine politike u slučaju monetizacije autocesta najavila je jučer i njezina potpredsjednica Vesna Pusić.

Ako je glas većine protiv, to je nešto što treba respektirati, izjavila je Pusić.

Inicijativa ''Ne damo naše autoceste''Premijer Zoran Milanović je do prije nekoliko dana bio drukčijeg mišljenja. Gledam kao jedan uporan, ali na žalost moguć pokušaj opstrukcije, uporne opstrukcije vlade da vodi ekonomsku politiku i da donosi i predlaže mjere koje jačaju gospodarstvo i imaju povoljan učinak na nacionalne financije, izjavio je odgovarajući na pitanje novinara što misli o mogućem referendumu protiv monetizacije autocesta.

A  povoljan učinak za smjenu vlasti imat će broj prikupljenih potpisa na referendumu, smatraju sindikalisti. Ciljani broj koji želimo dostići je jedan potpis više nego što je koalicija dobila glasava na izborima. To je nešto preko 950 000 potpisa i mi idemo prema tom cilju, smatra predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kaže da je monetizacija autocesta tema oko koje će se dogovoriti dva koalicijska partnera, SDP i HNS, a autoceste nitko neće odnijeti, niti se one prodaju. Podsjetila je da su danas već dva pravca u koncesiji – Istarski ipsilon i pravac od Krapine do Macelja.

A ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je u intervju za Novi list 5.10. 2014. najavio da će se, ako se na kraju od monetizacije odustane, a istodobno ponuda za RH bude dobra, sam zahvaliti i otići prije kraja mandata.

Jedno je sigurno u izbornoj godini, nepoštivanje volje građana najmanje koristi upravo vladajućima.

facebook komentari