Pratite nas

Vlada Republike Srpske podnijela ostavku!

Objavljeno

na

Vlada RS-a danas je podnijela ostavku, a ona će biti prihvaćena na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a koja mora konstatirati da prestaje mandat vlade Aleksandra Džombića.

Zastupnici Skupštine RS-a već su dobili potpisanu ostavku premijera Aleksandra Džombića. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić potvrdio je u izjavi novinarima da je parlament dobio zahtjev za posebnu sjednicu parlamenta i to samo s jednom točkom dnevnog reda.

”Primio sam pismo u kojem se navodi da je Vlada Republike Srpske podnijela ostavku i na osnovu ovog pisma zakazao sam posebnu sjednicu Narodne skupštine koja mora donijeti odluku da prestaje mandat Vladi”, dodao je Radojičić.

On je potvdio i da je vlada RS-a uputila za posebnu sjednicu i zakon o umirovljenju oficira Oružanih snaga BiH iz RS, po hitnom postupku.

Džombić je na press – konferenciji rekao da je do ostavke Vlade RS-a došlo nakon što je on, dvije godine od preuzimanja mandata, izgubio podršku Dodika i SNSD-a. “Smatram da je danas, kada je ta podrška SNSD-a i Dodika uskraćena, moralno i politički odgovorno da podnesem ostavku”, rekao je Džombić.

Tvrdi da je bio spreman i sam da podnese ostavku, ali je usuglašeno da se ide ovim putem, sve kako bi se ubrzala procedura izbora nove vlade. U toj novoj Vladi, nema mjesta za Džombića.

Govorio je i o svom i radu izvršne vlasti u protekle dvije godine, o onome što nije urađeno, a trebalo je, a globalnu ekonomsku krizu ponovno je navodio kao razlog teškog stanja u RS.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati