Pratite nas

Šport

Vlada Viktora Orbana poslala NK Osijeku 3,3 milijuna eura

Objavljeno

na

Ivan Meštrović, predsjednik i suvlasnik NK Osijek, nudi Vladi RH i HNS-u zajednički ulazak u projekt izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona u Osijeku.

Njegov je to odgovor na svojevrsni apel što su ga nedavno uputili predsjednik HNS-a Davor Šuker i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin za boravka potonjeg u Zagrebu, piše Jutarnji list

NK Osijek spreman je na sebe preuzeti polovicu ili čak dvije trećine troškova izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona u Gradskom vrtu. Stoga pozivam Vladu RH i HNS da sjednemo i vidimo postoji li mogućnost da se realizira ta ideja pri čemu bi država bez koje, na žalost ili na sreću, nigdje u svijetu nema ozbiljnijih infrastrukturnih zahvata u sportu i HNS uskočili sa razlikom.

U Hrvatskoj, osim Osijeka, trenutno nema prvoligaškog kluba koji je spreman praktički odmah započeti sa gradnjom novog stadiona. Mi to možemo i pozivam premijera i predsjednika HNS-a da sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti. NK Osijek je spreman podnijeti veći dio troška, rekao je Meštrović.

Kada je ovaj mladi Osječanin s poslovnom karijerom u Dubaiju i Mađarskoj prije deset mjeseci u suradnji s mađarskim građevinskim poduzetnikom Lörincom Meszarosem kupio i preuzeo klub, jedan od prvih zacrtanih projekata, na čemu ponajprije inzistira Meszaros, bio je gradnja novog stadiona. Proteklih mjeseci puno se radilo na iznalaženju najpogodnije lokacije, a sada je definitivno odlučeno da će to biti na prostoru sadašnjeg stadiona.

Dakle, mi ćemo sigurno graditi novi stadion u Gradskom vrtu i to će biti prvi poslijeratni veliki i moderni stadion u Hrvatskoj.

Naš je plan da mu kapacitet bude 12.000 gledatelja. Ukoliko, pak, dođe do dogovora sa Vladom i HNS-om tada bi kapacitet bio 25.000 do 30.000 gledatelja i mogli bismo ga usporediti sa Groupama Arenom, stadionom Ferencvaroša u Budimpešti.

Spremni smo podnijeti 100 posto troška za klupski, ali i većinu za nacionalni stadion. Mislim da je svaki pedalj Hrvatske jednako vrijedan i ne vidim problem u tome da nacionalni stadion ne bude u glavnom gradu.

Osijek je odlično prometno povezan s Hrvatskom i Europom, a u gradu i okolici imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za prijem svih gostiju koji bi došli gledati utakmice reprezentacije, kazao je Meštrović, koji nije slučajno učinio usporedbu sa stadionom Ferencvaroša izgrađenim zahvaljujući ogromnim ulaganjima tamošnje Vlade Viktora Orbana u sportsku infrastrukturu.

NK Osijek je, konačno, u većinskom vlasništvu Orbanovih prijatelja Meszarosa i Meštrovića. I čelnik HNS-a Davor Šuker nebrojeno je puta u Hrvatskoj zazivao nekoga poput Orbana u smislu ulaganja u sportsku infrastrukturu.

A priča s nacionalnim stadionom u Osijeku opet je usko povezana i sa izgradnjom nogometnog kampa Škole nogometa NK Osijek. Njegova će izgradnja, naime, početi sljedeće godine na prostoru Pampasa u zapadnom dijelu grada, gdje Grad Osijek ima u vlasništvu veliku građevinsku parcelu koju bi Škola nogometa dobila na korištenje.

U suradnji s Gradom osnovali smo radnu skupinu koja radi na pripremi tog projekta. Bit će to kamp sa 7 ili 9 terena, pri čemu će jedan biti s malim stadionom do 3.500 gledatelja. Na njemu će svoje utakmice do izgradnje novog stadiona Gradski vrt igrati i naša seniorska momčad. Ne želimo napustiti Osijek i da na 18 do 24 mjeseci, koliko bi trajalo rušenje starog i izgradnja novog stadiona, ostanemo bez prvoligaškog nogometa.

Radovi na kampu počinju već 2017., koštat će nas 6-8 milijuna eura, a novac je već osiguran, najavio je Meštrović, kojega smo upitali je li točna informacija koju smo vidjeli na mađarskim portalima kako je Orbanova Vlada donirala Školi nogometa NK Osijek 3,3 milijuna eura.

Da, to je točno. Vlada Viktora Orbana svake godine financijski pomaže kulturne i sportske udruge na područjima susjednih zemalja gdje je koncentrirana većina pripadnika mađarskog naroda.

Tako su u programu za sljedeću godinu, osim udruga iz Slovačke, Srbije, Rumunjske i Ukrajine predvidjeli i 3,3 milijuna eura za udrugu Škola nogometa NK Osijek, na čemu smo premijeru Orbanu iznimno zahvalni. Taj novac ide na zasebni račun Škole i bit će iskorišten za gradnju kampa, a ako se pokažemo kao dobri gospodari ne vidim razloga da se slično ne ponovi i 2018. godine, istaknuo je Meštrović.

Inače, mađarska će Vlada prema tom programu u susjedne države isporučiti 163,3 milijuna eura, a 2 posto tog iznosa dolazi i u NK Osijek, gdje su novi vlasnici u samo 10 mjeseci ostvarili i više od planiranoga.

Uspjeli smo realizirati našu krilaticu ‘Pokrenimo grad’. NK Osijek danas ima 13.000 članova, treći je na ljestvici i polufinalist Kupa. Mislim da smo najavljeno nadmašili, a mogu najaviti da ćemo i do sada učinjeno nadmašiti.

Ove godine u klub smo uložili više od 30 milijuna kuna, ali ne razmećemo se novcem, niti ćemo to ikada činiti, već ćemo pametno ulagati da iza nas nešto ostane. U svakom slučaju, 2017. bit će velika godina u kontekstu infrastrukure i za klub i za grad, poručio je predsjednik Osijeka.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Šport

Dina Levčić prva Hrvatica koja je uspjela preplivati La Manche

Objavljeno

na

Objavio

Sretna sam i ponosna što sam ostvarila svoj san. Bilo je izuzetno teško zbog jakih struja ali nisam ni pomislila na odustajanje iako se sve oteglo na 45km i gotovo 12 sati, rekla nam je Dina Levačić.

Potpuno promrzla nakon 11 sati i 42 minute plivanja, Splićanka Dina Levačić doplivala je do francuske obale.

Iako je kanal La Manche širok 34 kilometra, zbog jakih struja morala je preplivati 10-ak kilometara više, što je po hladnom moru temperature od svega 16 stupnjeva potpuno iscrpilo.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Sretna sam i ponosna što sam ostvarila svoj san. Bilo je izuzetno teško zbog jakih struja ali nisam ni pomislila na odustajanje iako se sve oteglo na 45 kilometara i gotovo 12 sati. Sada se samo želim dobro utopliti i odmoriti – kazala je Dina koja se u brod popela uz pomoć roditelja koji su je hrabrili i bodrili cijeli putem.

Na početku je bilo malo problema s mučninom, no nakon polovine kanala sve se vratilo u normalu.

Novi problemi počeli su kada je već francuska obala bila na vidiku, iako iscrpljena zbog hladnog mora i dugotrajnog neplaniranog plivanja, Dina je potpuno malaksala i krajnjim snagama uspjela se dočepati cilja, čime je postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche, ali i tek šesta osoba u povijesti plivanja kojoj je uspjela u manje od 90 dana isplivati utrku oko Manhattana, kanal između Cataline i Los Angelesa, te La Manche.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Šport

Zdravko Mamić: Dinamo je u blokadi

Objavljeno

na

Objavio

Dinamov savjetnik, Zdravko Mamić sazvao je izvanrednu press konferenciju za srijedu s početkom u 13.00 sati.

Zdravko Mamić je na početku press konferencije otkrio zašto je sazvao izvanredno obraćanje medijima.

”Informirali su me da je Dinamo prvi put u 15 godina posljednjih godina blokiran. Jučer pod kraj dana Dinamo je blokiran: Ladić je dobio presudu protiv Dinama u visini od 7,5 mil kuna. Dinamo je još od 2002. godine u sudskom postupku s nekim bivšim igračima pa tako i s Draženom Ladićem. Ovršio je račun Dinama i račun je blokiran jučer i nadam se da će danas tijekom dana Dinamo podmiriti obvezu”, kazao je Mamić na početku press konferencije.

”Ovo vas iz prve ruke izvještavam iako ste to na stranicama Fine mogli još jučer vidjeti. To mi je okidač da se obratim navijačima i građanima jer idemo jednoj kulminaciji uništanja čitavog hrvatskog nogometa, a prevnstveno reprezentacije i Dinama. Ladiću čestitatm na upornosti nemam ništa protiv tog njegovog poteza. Mi ćemo to tijekom dana uplatiti i deblokirati.”.

Dinamo također mora platiti 300.000 eura u korist bivšeg trenera Osvalda Ardillesa.

”Nisam bio tada u klubu kad su nastali ti dugovi. Došao sam u klub kad ga je trebalo spašavati, a to je kad je ostao bez ičega sa više stotina milijuna kuna i kad je završio u stečaju. Sa svojim suradnicima napravio sam moderni uspješni sportski stroj koji nikad nije zakazanio jednu lipu platiti poreza u proračun ili zaposleniku plaću”. rekao je Mamić

“Čime ste vi zaslužili, dragi prijatelji, da dvije godine hrvatsku reprezerntaciju niste gledali u državi svojoj pred vlastitim navijačima? Je li normalno da hrvatska reprezentacije dvije godine nije igrala u svojoj vlastitoj zemlji? Je li to Mamić napravio? Kako da igraju igrači Dinama? Zbrojite u 12 godina koliko je to utakmica Dinamo izgubio. Pa napravili ste od Dinama zadnju prćiju. S jednom modernom aktivističkom mašinerijom napravili ste da klub koji 13 godina nije primirisao naslovu prvaka kao da je osvojio šest naslova. Jutro prikazujete kao večer, sunce kao mrak, a željezo kao vodu. Mediji su sedma sila svijeta. Ne dajte da Dinamo, reprezentaciju, državu, da nam dušmani rastaču! A rastaču!”.

”Što su ovi igrači koji nose plavi dres ili kockice, što su oni krivi da im se viče prodane duše? Zato što pobjeđuju? Prodana duša je Modrić, Lovren i drugi? Zar to nije zamjena teza. Svi se ponose sa svojim a mi svoje vlastito uništavamo. Pozivam sve navijače i građane čitav sustav koji upravlja zemljom, nemojmo sami sebe uništavati. To nije normalno i nije fer. Naši djedovi koji su maštali Hrvatsku nisu ničim zaslužili. Pišite mitraljirajte, pitajte pitanja, pitajte stvari koje vas zanimaju, ali prenesite i ono što netko odgovori.

Mi u Dinamu živimo stalno u izvanrednom stanju. Stalno se laže naš klub. U drugoj optužnici kaže Mamić je formirao zločinačko udruženje radi izvlačenja novca iz Dinama pa je neosnovano Dinamo uplatio 58 milijuna kuna. Pa tako je u slučaju Modrića i Lovrena platili su porez na ono što su dobili. Sad ih pozivam da Dinamu vrate tih 90 milijuna kuna koje je Dinamo neosnovano platio u državni proračun”, kazao je Mamić.

”U ovoj optužnci kaže stavimo Mamiću da je iz Dinama izvukao neosnovano novac jer se Dinamo nagodio s Jurićem i Jeličićem da povuku tužbu. Da, istina je. Ja sam se dogovorio da dobiju novac i povuku tužbe. To je bilo i mi nemamo situacije kao sad Ladić. Ja sam u zatvoru i na sudu jer sam se s njima dogovorio, a ovdje se otima milijun eura Dinamu jer se nisam dogovorio Ladićem. Napravili su da se ja ne zovem Zdravko Mamić. Vidjet ćete što će s mojim suđenjem biti samo je ptanje hoću li ja preživjeti da li će moja obitelj ostat normalna”, rekao je Mamić.

”Vi kažete ovako – Hajduk i obitelj Vlašić se spore je li učešće obitelji Vlašić 30 i 50 posto u transferu. Cijela Hrvatska to normalno čita i piše. Mislim da je to normalno kako ste izvještavali. Spore se dal je podjela transfera 50:50 ili 30:70 – to je istina. Čestitam Hajduku za taj potez. Isto to su napravili u slučaju Kalinića. Zašto je tonormalno a nije normalno kad to napravi i Dinamo. Zašto je ovo pljačka a ovo normalan poslovni potez. Ja tvrdim da je i jedno i drugo normalni potez”, rekao je Mamić.

facebook komentari

Nastavi čitati