Pratite nas

Hrvatska

Vladajući izgubili ‘i pravac i smjer’ !?

Objavljeno

na

Jedan relativno mlad čovjek, nadobudan, blagoglagoljiv, obrazovan a na prvi bi se pogled reklo i poduzetan došao u posjed nekad plodnog vinograda i to na brežuljkastom, osunčanom  komadu zemlje. A klima je takva da bi i sasušeni drveni štap procvjetao, reklo bi se…zemlja bogomdana!

Međutim, vinograd bijaše zapušten i devastiran, kažu da je i pod hipotekom, zarastao u korov i drač, cvjeta jedino alergijska ambrozija….jednom riječju šikara i šipražje.

Kad je jadan vidio što je ‘u ruke dobio’, umjesto da uzme motiku u ruke, umjesto da počupa korov i posiječe drač a lozu obreže kako spada, bahati se mladić uhvatio politikantske kuknjave pa priča li priča kako su mu bivši vlasnici namjerno podvalili ostavivši mu ‘jad i čemer’….a ne plodni vinograd koji u vrijednim rukama rađa svake godine!

I kuka on tako skoro pa tri godine ali vinograd unatoč žalopojkama neće roditi sam od sebe, treba zasukati rukave i poslu prionuti…

Hrvatska zbilja…

Kukurikavci su 2011. Slučajno, na prijevaru osvojili izbore i preuzeli vlast u svoje ‘vrijedne’ ruke a nema sumnje da su dobro znali u kakvom je stanju devastirano gospodarstvo i što ih sve čeka na putu oporavka. Stoga su na temelju takvog stanja, valjda, i donijeli svoj famozni, predizborni Plan 21 kako bi izvukli zemlju iz recesije …obećavši narodu kako će samo što nije, veoma brzo poteći med i mlijeko!

Danas, a danas je listopad 2014., poput onog mladića iz prethodne bajke kukaju poput baba-narikača kako nisu znali što ih čeka.

Pa, ako uistinu nisu znali onda su bili ne samo glupi nego i naivni.

Glupi su bili zato jer su se prihvatili posla komu očito nisu dorasli a naivni jer su u tom utopijskom Planu 21, punom praznih obećanja, samo oni vidjeli ‘svijetlo na kraju tunela’!

Da su kojim slučajem bili pametni a nakon što su vidjeli što ih čeka mogli su jednostavno kazati: ‘mi to nismo u stanju dovesti u red, odustajemo i prepuštamo vlast onima koji su sve to i zakuhali’.

Ovako, narod i dalje sluša njihove dosadne jadikovke kako su im podvalili oni prije njih….sve sami korupcionaši i kriminalci!

Zoran Milanović, uz istarski pršut i vino, danas je slučajno čuo i za najnoviji podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je broj nezaposlenih prvi put od polovice srpnja ponovno premašio 300 tisuća pa je rekao kako su to uobičajena sezonska kretanja nezaposlenosti; doduše, sasvim slučajna.

„To su stvari na kojima se radi, ne može se ništa preko noći, niti za godinu dana“, ocijenio je, uz ostalo, Milanović danas u Tinjanu ironično podsjetivši kako su svi „dobronamjerno govorili da će broj nezaposlenosti prijeći 400 tisuća, ali nije, no i tristo tisuća je previše“.
Očito je Kuku-riknuli Plan 21 bio tek mrtvo slovo na papiru, plan je doživio svoj potpuni fijasko pa premijeru danas trebaju produžeci-dodatno vrijeme, ako ništa drugo onda barem za stabilizaciju postojećeg st®anja:

„Svaka vlast koja je naslijedila Hrvatsku u ekonomskom i fiskalnom stanju kakvo je bilo prije nekoliko godina, treba zasigurno četiri godine jednog mandata za pravac i za smjer i četiri godine za stabilizaciju tog stanja“, kaže Milanović….i sigurno još daljnje četiri godine da bi se barem pomakli s pozitivne nule, dodao bih.

Dakle, Kukurikavcima je potrebno šesnaest godina neprekinutog mandata da bi se pomakli s mrtve točke za razliku od, primjerice (Zapadne) Njemačke koja se znatno brže oporavila nakon kataklizmičkog razaranja iz drugog svjetskog rata!?

Neovisno o kojoj se vlasti radilo, lijevoj ili desnoj, dodao je Milanović, „bez osam godina stabilnosti i jedne zdrave i racionalne politike nema ničega. Mi smo prije toga imali osam(gladnih, o. a.) godina vrludanja, korupcije i kriminala, prepuštanja države sudbini. No, Hrvatska nije slučajna zemlja, nisu naši ljudi ginuli prije 60 godina(?) da bi ovo bio dio Hrvatske. To je namjerna zemlja(?), ali se prepuštalo slučaju kada je u pitanju upravljanje zemljom“…

Iz navedenog, uistinu nebuloznog premijerovog izlaganja očito je da su očerupani Kukurikavci kroz ove, skoro pa tri godine mandata, još uvijek u potrazi za pravcem i smjerom izlaska iz krize.

Drugim riječima premijer priznaje kako do danas Kukurikavci, osim dosadne i neplodne kuknjave, ništa racionalnog nisu uradili jer figurativno rečeno još uvijek traže, eto, slučajno izgubljeni kompas, busolu!

I još nešto za kraj:

Ovih dana osvjedočeni agnostik, genetski komunist i predani lovac na ustaške guje, Ivo Josipović, pohvalio se na Radmanoviziji svojim izvrsnim poznavanjem Svetog pisma citirajući legendarnu izreku Sv. Augustina koji u spisu ‘O Božjoj državi’, kaže:

‘Kada sam bio mlad molio sam – O Bože podari mi krepost i umjerenost, ali ne odmah’ ….slikovito je kazao bljedoliki zmijolovac.

Jasno, pritom nije ni izdaleka mislio na svog slučajnog premijera ili svoju neracionalnu vladu nego se namjerno narugao svojim političkim oponentima i svim onima koje je manirom uličnog prostaka nedavno nazvao….’luđacima i bolesnicima’.

Ustvari ta izreka o kreposti i umjerenosti upravo odgovara ponašanju spomenutih, i slučajnog premijera i njegovih bolesnih ministara kojima je dragi Bog, izgleda, zauvijek uskratio te vrline podarivši im ‘u zamjenu’ oholost i rasipnost pijanih milijunaša…dakako, bez pokrića!

Ali ima još jedna mudra izreka od svetog Augustina:

‘Želiš li da tvoja molitva k Bogu uzleti’?

‘Podaj joj onda ova dva krila – post i milostinju’.

Pragmatični agnostik Ivo Josipović ne koristi ta krila po preporuci svetog Augustina, odrekao se on poodavno i Boga i posta i milostinje pa se prihvatio racionalnijih pomagala,  ZAMP-a i kasice-‘Zlatice’, i to bez ikakvog počeka, odmah.

A u tom ‘biznisu’ jučer eliminirani Milan Bandić, nije mu ni do koljena!

Damir Kalafatić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati