Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji – Vođa Islamske države poziva na nove napade

1

UN-ovo istražno povjerenstvo optužilo je u petak skupinu Islamska država da zavodi ‘teror’ u Siriji čineći zločine protiv čovječnosti i zatražilo je da se njegove vođe izvede pred Međunarodni kazneni sud.

U prvom iscrpnom izvješću koje je u petak objavljeno u Ženevi, istražno povjerenstvo za zločine u Siriji, koje je osnovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iznosi dug popis zločina potkrijepljenih s tristotinjak iskaza žrtava i svjedoka. U njemu osuđuje zločine nad etničkim i vjerskim skupinama, odsijecanje glava, spolno ropstvo i trudnoće kao posljedicu silovanja.

Skupina ‘želi upravljati svim aspektima života civila pod njezinom kontrolom pomoću terora, indoktrinacije i pružanja usluga poslušnicima’, ističe se u izvješću.

‘Naoružana skupina vodi politiku diskriminacijskih sankcija kao što su porezi i prisilna obraćenja na temelju etničke i vjerske pripadnosti, razarajući vjerska središta i sustavno progoneći manjinske zajednice’, upozorava se u izvješću pod nazivom ‘Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji’.

IS ‘odsijeca glave, strijelja, kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i u selima na sjeveroistoku Sirije’, dodaje se u tom izvješću na 20 stranica. Trupla žrtava najčešće tri dana vise na križu, a glave su im nabodene na ograde parkova ‘kao upozorenje stanovnicima da će trpjeti posljedice ako ne budu poslušni’.

U izvješću se ističe da su vođe skupine, koji su uglavnom strani državljani, ‘osobno odgovorni za te zločine’ i zahtijeva se od međunarodne zajednice da ih počne kažnjavati ‘uvođenjem mehanizama kako bi kazneno odgovarali, pa i pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC)’.

Da bi se na ICC-ju mogla podnijeti tužba, potrebna je rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, što je Rusija uvijek odbijala kada je riječ o sirijskoj vladi.

U izvješću se osuđuju i napadi na žene i na djecu. Spominje se slučaj 153 kurdska djeteta u dobi od 14 do 16 godina koji su 29. svibnja oteti i oslobođeni nakon pet mjeseci nakon svakodnevne indoktrinacije, a djeca koja su to odbijala bila su grubo pretučena. (Hina)

psychoRanije danas militantni čelnici Islamske države i al-Qaide postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i o ujedinjenju snaga u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, izjavio je visokopozicionirani sirijski oporbenjak, a prenosi Independent.

Rekao je da se sastanak održao 2. studenoga u Atarebu, zapadno od Alepa, na jednome imanju, a sastanku je prisustvovalo sedam visokih vojnih čelnika.
Ovakav dogovor mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv Islamske države koja ‘raste’ na području Iraka i Sirije.

Dok saveznička koalicija pod vodstvom SAD-a gađa militante iz zraka, Obamina administracija razmišlja o pomaganju umjerenim pobunjeničkim frakcijama kako bi istisnuli islamiste sa sirijskog teritorija. No, ako se borci IS-a i al-Qaida ujedine, taj će cilj biti puno teže ostvariti.

Islamska država zauzela je gotovo trećinu teritorija Sirije i Iraka u okrutnim borbama obilježenima brutalnim scenama ubijanja, sakaćenja, mučenja… Ujedinit će snage s podružnicom al-Qaide u Siriji, frontom al-Nusra, protiv koje se sve donedavno žestoko borila za premoć, s obzirom da je ISIS svojedobno istjeran iz al-Qaidine mreže, manjim dijelom zbog brutalnosti, a ponajprije zbog želje njezinih čelnika da preuzmu kontrolu nad cijelom mrežom.

Islamska država je na spomenutom sastanku navodno ponudila poslati pojačanje fronti al-Nusra za napad koji je ta skupina pokrenula prošloga tjedna na pobunjenike na sjeveru Sirije. Dosad je na snazi između ovih dviju grupacija bio niz primirja na lokalnoj razini, a ovo je prvi sveobuhvatniji dogovor za koji dobri poznavatelji prilika, doduše, tvrde da bi se vrlo lako mogao raspasti jer je ipak riječ o ljudima koji se baš i ne vole pretjerano.

facebook komentari

  • EMINƎM

    tužno što ženski organ izbaci na svijet,