Pratite nas

Iz Svijeta

Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji – Vođa Islamske države poziva na nove napade

Objavljeno

na

UN-ovo istražno povjerenstvo optužilo je u petak skupinu Islamska država da zavodi ‘teror’ u Siriji čineći zločine protiv čovječnosti i zatražilo je da se njegove vođe izvede pred Međunarodni kazneni sud.

U prvom iscrpnom izvješću koje je u petak objavljeno u Ženevi, istražno povjerenstvo za zločine u Siriji, koje je osnovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iznosi dug popis zločina potkrijepljenih s tristotinjak iskaza žrtava i svjedoka. U njemu osuđuje zločine nad etničkim i vjerskim skupinama, odsijecanje glava, spolno ropstvo i trudnoće kao posljedicu silovanja.

Skupina ‘želi upravljati svim aspektima života civila pod njezinom kontrolom pomoću terora, indoktrinacije i pružanja usluga poslušnicima’, ističe se u izvješću.

‘Naoružana skupina vodi politiku diskriminacijskih sankcija kao što su porezi i prisilna obraćenja na temelju etničke i vjerske pripadnosti, razarajući vjerska središta i sustavno progoneći manjinske zajednice’, upozorava se u izvješću pod nazivom ‘Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji’.

IS ‘odsijeca glave, strijelja, kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i u selima na sjeveroistoku Sirije’, dodaje se u tom izvješću na 20 stranica. Trupla žrtava najčešće tri dana vise na križu, a glave su im nabodene na ograde parkova ‘kao upozorenje stanovnicima da će trpjeti posljedice ako ne budu poslušni’.

U izvješću se ističe da su vođe skupine, koji su uglavnom strani državljani, ‘osobno odgovorni za te zločine’ i zahtijeva se od međunarodne zajednice da ih počne kažnjavati ‘uvođenjem mehanizama kako bi kazneno odgovarali, pa i pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC)’.

Da bi se na ICC-ju mogla podnijeti tužba, potrebna je rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, što je Rusija uvijek odbijala kada je riječ o sirijskoj vladi.

U izvješću se osuđuju i napadi na žene i na djecu. Spominje se slučaj 153 kurdska djeteta u dobi od 14 do 16 godina koji su 29. svibnja oteti i oslobođeni nakon pet mjeseci nakon svakodnevne indoktrinacije, a djeca koja su to odbijala bila su grubo pretučena. (Hina)

psychoRanije danas militantni čelnici Islamske države i al-Qaide postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i o ujedinjenju snaga u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, izjavio je visokopozicionirani sirijski oporbenjak, a prenosi Independent.

Rekao je da se sastanak održao 2. studenoga u Atarebu, zapadno od Alepa, na jednome imanju, a sastanku je prisustvovalo sedam visokih vojnih čelnika.
Ovakav dogovor mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv Islamske države koja ‘raste’ na području Iraka i Sirije.

Dok saveznička koalicija pod vodstvom SAD-a gađa militante iz zraka, Obamina administracija razmišlja o pomaganju umjerenim pobunjeničkim frakcijama kako bi istisnuli islamiste sa sirijskog teritorija. No, ako se borci IS-a i al-Qaida ujedine, taj će cilj biti puno teže ostvariti.

Islamska država zauzela je gotovo trećinu teritorija Sirije i Iraka u okrutnim borbama obilježenima brutalnim scenama ubijanja, sakaćenja, mučenja… Ujedinit će snage s podružnicom al-Qaide u Siriji, frontom al-Nusra, protiv koje se sve donedavno žestoko borila za premoć, s obzirom da je ISIS svojedobno istjeran iz al-Qaidine mreže, manjim dijelom zbog brutalnosti, a ponajprije zbog želje njezinih čelnika da preuzmu kontrolu nad cijelom mrežom.

Islamska država je na spomenutom sastanku navodno ponudila poslati pojačanje fronti al-Nusra za napad koji je ta skupina pokrenula prošloga tjedna na pobunjenike na sjeveru Sirije. Dosad je na snazi između ovih dviju grupacija bio niz primirja na lokalnoj razini, a ovo je prvi sveobuhvatniji dogovor za koji dobri poznavatelji prilika, doduše, tvrde da bi se vrlo lako mogao raspasti jer je ipak riječ o ljudima koji se baš i ne vole pretjerano.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Katalonija – Put u nepoznato

Objavljeno

na

Objavio

Španjolska vlada je u četvrtak priopćila kako će primijeniti članak ustava koji zadire u autonomiju Katalonije kako bi suzbila inzistiranje katalonske vlade na nezavisnosti što komentatori nazivaju “putem u nepoznato”.

Barcelona, glavni grad pokrajine gdje se godišnje proizvede 20 posto svih roba i usluga u Španjolskoj, mogla bi potpasti pod direktno upravljanje Madrida prvi put u 40 godina demokracije.

Španjolski premijer Mariano Rajoy okupit će u subotu svoje ministre kako bi aktivirali članak 155. ustava koji dopušta središnjoj vladi preuzimanje kontrole nad bilo kojom od 17 autonomnih pokrajina ako se neka od njih ne ponaša u skladu sa španjolskim ustavom.

Niti jedan političar dosad nije primijenio tu mjeru no Rajoy kaže da je opravdana jer Katalonija ne priznaje zakon te pritišće središnju vlast namjerom o odcjepljenju nakon referenduma organiziranog 1. listopada. Referendum je zabranio sud, te ga pokušala zaustaviti španjolska policija, no stanovnici su svejedno glasovali u korist uspostavljanja samostalne republike.

Članak nije precizan no u teoriji dopušta Madridu preuzimanje regionalne administracije i postavljanje novih dužnosnika, preuzimanje kontrole nad financijama i policijom te sazivanje prijevremenih izbora.

Njegovo korištenje moglo bi dodatno zategnuti odnose s Katalonijom no Rajoy tvrdi da ga podržavaju dvije od tri najveće oporbene stranke. Odbacio je poziv na dijalog o nezavisnosti upućen iz Barcelone od strane predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta.

Najveća oporbena stranka, lijevi centar PSOE, podržala je vladu no traži da se članak primijeni “proporcionalno” i “ograničeno”.

Vlada kaže kako nema namjeru apsolutno ukinuti autonomiju Katalonije nego ondje provesti specifične mjere kako bi pokrajina poštovala španjolski zakon.

Kako bi članak stupio na snagu potrebno je nekoliko dana jer mjere treba podržati Senat, gornji dom španjolskog parlamenta zadužen za teritorijalna pitanja, gdje Rajoyeva Narodna stranka ima potrebnu većinu.

Kao datum mogućeg glasovanja spominjao se petak 27. listopada no prema pisanju dnevnih novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni parlament će vjerojatno glasati u ponedjeljak 30. listopada ili utorak 31. listopada. S obzirom na većinu zagovornika uvođenja članka 155., očekuje se brzo usvajanje mjera.

Rajoy bi zatim mogao zamijeniti katalonske dužnosnike svojim političarima ili tehnokratima pa za tri mjeseca organizirati parlamentarne izbore u Kataloniji.

Prijevremene izbore bi mogao sazvati i sam Puigdemont i tako izbjeći da kontrolu nad katalonskim službama preuzmu ministri iz Madrida. To je, međutim, u srijedu odbio Raul Romeva, katalonski dužnosnik za vanjske poslove. Rekao je kako na njihovom dnevnom redu sada nema nikakvih izbora.

Puigdemont je ignorirao Rajoyeve zahtjeve da mu “jasno” i “jednostavno” odgovori da li je proglasio nezavisnost 10. listopada. Umjesto toga je napisao kako bi do formalnog glasovanja o proglašenju nezavisnosti moglo doći ako Madrid nastavi odbijati dijalog i nastavi s represijom u Kataloniji.

Mnogi iz njegovog pisma iščitavaju da nije došlo do nezavisnosti no španjolska vlada ondje vidi nastavak inzistiranja na njoj i “ucjenu”.

Puigdemont se u međuvremenu suočava s pritiskom u vlastitoj koaliciji da proglasi odmah nezavisnost. Antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) ima samo 10 od 135 zastupnika u katalonskom parlamentu, no bez nje vladajuća koalicija nema natpolovičnu većinu. CUP traži proglašenje nezavisnosti “čim prije”. Izgubi li potporu CUP-a, katalonska vlada morat će raspisati prijevremene izbore. Sastanak katalonske vladajuće koalicije i CUP-a trajao je satima u četvrtak a rezultat još uvijek nije poznat.

Nakon policijskog nasilja nad stanovnicima na dan referenduma, Rajoy je oprezan no svjestan da ga podržavaju EU i lideri glavnih zemalja poput Njemačke i Francuske.

Zabrinutost zbog situacije u Kataloniji utrostručila se među Španjolcima u rujnu kada je katalonski parlament izglasao zakon o referendumu, pokazuje istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu.

U Kataloniji u mirnim prosvjedima deseci tisuća građana traže puštanje iz pritvora u Madridu dvojice dužnosnika nevladinih organizacija koji zagovaraju nezavisnost. Za subotu, kada će u Madridu biti sastanak španjolskih ministara, održat će se novi masovni prosvjedi u Kataloniji. Oko 80 organizacija najavilo je za subotu u 17 sati okupljanja s kojih će tražiti “oslobađanje političkih zatvorenika”.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici organizacija ANC i Omnium, pritvoreni su jer su organizirali stanovnike koji su tijelima “sprečavali rad policije” tijekom referenduma, tvrdi španjolski ministar unutarnjih poslova.

Tenzije bi mogle rasti s obje strane kako se bude približavalo usvajanje članka 155. Dosad osim pojedinačnih incidenata nije eskaliralo nasilje među stanovnicima. Organizatori prosvjeda pozivaju na mirne proteste.

Velika nepoznanica je, međutim, što će se događati na terenu ako Madrid krene s primjenom članka 155. Katalonska policija već je bila otkazala poslušnost Madridu koji može računati na španjolsku civilnu gardu i nacionalnu policiju čiji pripadnici se nalaze još od ranije u Kataloniji. Njih su prosvjednici okupljani ispred hotela povicima tjerali iz Katalonije.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

George Soros u Otvoreno društvo uplatio 18 milijardi dolara, a dio završio i u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Američko-mađarski milijarder George Soros u zaklade Otvorenog društva upumpao je 18 milijardi dolara čineći je tako jednom od najvećih svjetskih filantropskih organizacija.

Neki mediji procjenjuju kako se radi čak o drugoj najvećoj takvoj zakladi, odmah iza one Billa i Melinde Gates.

Prvo je od otvorenih društava ustanovljeno 1984. godine u Mađarskoj, nakon čega su slične organizacije osnivane i drugdje u svijetu, kao i u Hrvatskoj. Od tada je u operacije Zaklade Soros uložio 14 milijardi dolara prema Wall Street Journalu. Samo je ove godine budžet Zaklade, čiji ogranak djeluje i kod nas, 941 milijun dolara.

Danas Otvoreno društvo djeluje u sedam globalnih regija, odnosno 120 svjetskih zemalja donirajući novac u deset različitih područja, pokretima i institucijama za unapređenje ljudskih prava, reformu pravosuđa, vladavinu prava, obrazovanje. Gotovo u pravilu, tako i kod nas, Otvoreno je društvo predmetom kontroverzi.

Prema dokumentaciji koja je navodno skinuta sa servera društva u aferi DC Leaks otprije nekoliko godina čak se Sorosa dovodilo u vezu i s promjenom vlasti u Hrvatskoj 1999. godine. Te optužbe često se spominju i danas, piše Večernji list.

Podsjetimo, prošle godine hakeri su objavili više od 2500 dokumenata organizacije Otvoreno društvo Georgea Sorosa Dokumenti otkrivaju strategije, planove rada i Soroseve aktivnosti. Uplitanje u države diljem Europe, SAD-a, izvješća o migracijama, azilantima, raznim udrugama.

Povezanost s Hillary Clinton ili generalima u NATO-u. Iz njih je vidljiv njegov utjecaj na europske izbore. Preko njegovih projekata dodijeljivali su se novci za različite projekte u zemljama Europske unije. Na taj način utjecao je na EU parlamentarne izbore 2014.

Hakeri su otkrili da je Soros financirao i spotove udruge GONG. No to su činjenice koje je GONG javno objavljivao i koje su već duže poznate dijelu hrvatske javnosti.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Sorosa, koji je 1991. utemeljio CEU u Budimpešti, kao financijskog spekulanta koji je “uništio živote milijuna Europljana, a unatoč tome u Bruxellesu ga se prima na najvišoj razini”. Optužio je Sorosa i da želi dovesti svake godine milijun migranata u Europu.

“Mi želimo odlučivati s kim želimo živjeti. Soros i njegove nevladine organizacije žele dovesti milijun migranata godišnje. To je i javno priznao”, rekao je Orban.

 

ORBAN: Otkrili smo prikrivenu mrežu, mrežu Georgea Sorosa, i dan za danom otkrivamo tko je sve povezan s njime

facebook komentari

Nastavi čitati