Pratite nas

Iz Svijeta

Vladimir Putin: Nema te sile na svijetu koja može porobiti ruski narod

Objavljeno

na

Nema te sile na svijetu koja može porobiti ruski narod, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi u povodu 72. godišnjice Dana pobjede nad nacizmom te poručio da će Rusija uvijek biti na strani mira i otvorena za suradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv svih prijetnji.

“Nema, nije bilo niti će biti sile koja bi mogla porobiti naš narod. On je do smrti branio svoju zemlju i napravio naizgled nemoguće… otjerao neprijatelja, slomio nacizam i zaustavio njegova zvjerstva”, rekao je Putin na moskovskom Crvenom trgu u povodu pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Mi nikada nećemo zaboraviti da su slobodu Europe i dugo čekani mir na planetu izvojevali upravo naši očevi, djedovi i pradjedovi”, dodao je. “Lekcije iz prošlog rata pozivaju nas da budemo oprezni, a ruske oružane snage sposobne su odbiti bilo kakvu potencijalnu prijetnju”, rekao je ruski predsjednik dodajući da današnja situacija zahtijeva jačanje obrambenih sposobnosti. Međutim, Putin je poručio da će Rusija “uvijek biti na strani mira, s onima koji biraju put ravnopravne suradnje, koji odbacuje ratove”.

Po njegovim riječima, obveza današnje generacije je osigurati mir i stabilnost na planetu za buduće naraštaje. Istaknuo je da je Rusija spremna za suradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma, ekstremizma i neonacizma i pozvao je međunarodnu zajednicu na konsolidaciju u toj borbi. “Konsolidacija cijele međunarodne zajednice nužna je za učinkovitu borbu protiv terorizma, ekstremizma, neonacizma i drugih prijetnji.

Mi smo otvoreni za takvu suradnju”, rekao je Putin. Rusima je čestitao Dan pobjede, a nakon toga je uz počasnu paljbu intonirana himna Ruske Federacije.  10 tisuća vojnika na Crvenom trgu Crvenim trgom prodefiliralo je oko 10.000 vojnika, 114 postrojbi kopnenih snaga i 72 postrojbe zrakoplovstva. Smotru je izvršio ministar obrane Sergej Šojgu.

Ruski borbeni zrakoplovi i helikopteri nisu sudjelovali na paradi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku povijest i bio je i ostao “simbol istinskog domoljublja i duhovne veličine” ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja okrutnog rata i krvoprolića, obranio slobodu i neovisnost domovine i oslobodio Europu od nacizma.

Sovjetski Savez je u Drugom svjetskom ratu izgubio oko devet milijuna vojnika.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora “sljedeća dva mjeseca”, rekao je katalonski čelnik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak.

-Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog i omogućiti međunarodnim, španjolskim i katalonskim pregovaračima da otvore put pregovorima.

U svojemu pismu, koje je na uvid dobila agencija dpa, Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost od Španjolske, no naveo je da katalonski parlament ima “demokratski mandat” da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Rajoy je Puigdemontu dao rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje, a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida, nakon što je katalonski čelnik 10. listopada rekao kako Katalonija ima pravo na odcjepljenje, no da će zamrznuti te planove i pregovarati.

Višnja Starešina: Zašto Herceg-Bosna ne može biti Katalonija

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

VELIKA PREKRETNICA U RATU U SIRIJI

Objavljeno

na

Objavio

Snage sirijskog režima “preuzele su” u subotu al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana.

Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Majadin tjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

“Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor”, citira Sana vojni izvor koji dodaje da je “ubijen velik broj terorista Daesha” (što je arapska kratica za IS).

Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor.

Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.

Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca).

Majadin je “sigurnosna i vojna prijestolnica” džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a.

Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat.

IS na rubu poraza u Raki

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su “izvedeni iz grada”, no da da se još očekuju teške borbe “u danima koji slijede”.

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

“Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

facebook komentari

Nastavi čitati