VLADIMIR PUTIN: Ako priznate da je Krim Rusija, Kosovo nije Srbija

4

Vladimir Putin u intervjuu američkom časopisu Bloomberg.

Zapad ne želi priznati volju naroda na Krimu, kao što to čini u slučaju Kosova. Kad je riječ o Krimu, ne primjećuju se volja naroda koji živi na Krimu, gdje je 70 posto etničkih Rusa, a ostali govore ruski kao materinji jezik, da se pridruži Rusiji.

Jednostavno ne žele to vidjeti. Na Kosovu možete uzeti u obzir volju naroda, ali ne i ovdje. Ništa se ne može činiti protiv volje naroda, ali neki od ruskih partnera izgleda da to ne razumiju – rekao je Putin u intervjuu koji je uzbunio Srbiju.

Ta izjava u Srbiji je shvaćena kao izjednačavanje statusa Kosova i Krima, ali i surovi pokušaj obrane ruskih interesa u svijetu po cijenu da međunarodna zajednica s Kosovom radi što želi.

Putin brani načelo koje se tiče ruske politike i interesa Moskve, a ova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova. Ona doslovno kaže: “Ako vi nama priznate Krim, imat ćete odriješene ruke da s Kosovom radite što želite”, rekao je za Blic srbijanski politički analitičar Dušan Janjić, prenosi večernji list

Kaže Janjić da je samo pitanje vremena kada će Rusija deblokirati pitanje Kosova u UN-u i koliko će i kako taj postupak naplatiti od Zapada.

Srbijanski diplomat Ninoslav Stojadinović smatra da je izjava Putina možda trenutak istine te kako će se Srbija kad-tad morati suočiti s realnošću da se mora opredijeliti i u vezi s poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a da onda neće biti ni podrške oko Kosova, ali ni oko Republike Srpske.

Iako i Kosovo i Krim imaju sličan put, treba znati i kako Krim ima neusporedivo veću važnost za Rusiju od Kosova. Naime, na tome poluotoku u Crnom moru stacionirana je i moćna ruska crnomorska flota koja želi ponovno postati bitan vojni faktor u svijetu, pri čemu joj jedino izlaz na Crno more to omogućuje.

Usto, ova Putinova izjava dolazi i u vrijeme kada cijeli svijet pokušava riješiti pitanjerata u Siriji. Rusija i SAD upravo su postigli kompromis i dogovorili primirje u Siriji, gdje će trebati nešto i žrtvovati kako bi se nešto dobilo. Srbi strahuju da bi Rusija mogla žrtvovati “srpsko Kosovo”.

U vezi s budućnosti Kosova, ministar za EU u njemačkom ministarstvu vanjskih poslovaMichael Roth u razgovoru za srbijanski Blic jasno je jučer poručio da Srbija neće ući u EU prije nego što normalizira odnose s Kosovom.

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  Eto, usrećili se četnici s Rusima, a nisu bolje prošli ni Ukrajinci s Amerima. Znam da se je nekada negdje spominjala nekakva smijurija…ma kako se ono zove…joj, na vrh jezika mi je…e, da–međunarodno pravo.

  • kostresh

   ko jaci taj tabaci…. pravo medju narodima, tabacima. ostali kus.

 • Otporaš

  Za HDZ se može reći i ova: Ako si me prevario jedan put, to je tvoja prednost, ako si me prevario drugi put, to je moja glupost. S ovim želiom reći: Što dalje od ćuprijaća, s tim bolje, jer su u prošlosti dikazali da nisu iskreni…

  Zašto su i kako Barešić i Brajković 1971. ubili jugoslavenskog ambasadora Rolovića

 • Pingback: VLADIMIR PUTIN: Ako priznate da je Krim Rusija, Kosovo nije Srbija - Hrvatska udruga Benedikt()