Vladimir Šišljagić ni s vilenjacima ne može formirati većinu u Skupštini Osječko-baranjske županije

1

Na pola smo izborne kampanje uoči drugog kruga lokalnih izbora u nizu općina, gradova i županija diljem Hrvatske, no jedna se čini iznimno zanimljiva. Dok su komunikacijski stručnjaci prvi krug lokalnih izbora u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji nazivali poprilično dosadnim i bez udaraca ispod pojasa, u drugom nam krugu lokalni slavonsko-baranjski političari pripremaju pravu izbornu poslasticu.

Ivana Šojat očekivano je ušla u drugi krug borbe za grad Osijek gdje je, jednako tako očekivano, Vrkić dobio prednost. Iako Vrkić pokušava plasirati kako je više onih koji smatraju da je dobro radio, statistika se može gledati i drugačije. Puno je više ljudi glasalo – protiv Vrkića. Ako svi oni koji su poželjeli na čelnoj gradskoj poziciji vidjeti svježije lice daju prednost Ivani Šojat, Vrkić bi mogao napokon u mirovinu. Šojatica je kao svoju prednost isticala političko neiskustvo, no ne treba zaboraviti da iza nje stoji najjača politička stranka u državi i da bi dolaskom gospođe Šojat na mjesto gradonačelnice Osijek ipak mogao dobiti „težinu“ i u političkom smislu. Entuzijazam književnice potpomognut vrhom stranke koja ovaj put zasigurno neće podržati aktualnog gradonačelnika u Gradskom vijeću mogao bi Gradu na Dravi ponuditi novu perspektivu. Borba između Vrkića i Šojat zaoštrava se, za sada, u pristojnom tonu i birači će nakon još tjedan dana njihovog nadmetanja sami prosuditi kome dati povjerenje.

Drugi krug izbora na županijskoj razini krenuo je puno prljavije. Očekivano, jer je dosadašnji župan Vladimir Šišljagić vjerovao u puno veću potporu stanovnika Osječko-baranjske županije nego su to pokazali izborni rezultati. Hladan tuš koji ga je dočekao u obliku Ivana Anušića nije mu ostavio drugo nego da krene na sve ili ništa. U nastojanjima da napadne puno jačeg protukandidata ostaje mu tek igrati prljavo, jer ako obojica stave karte na stol, Šišljagić svoje županijske rezultate ispred Anušićevih u Općini Antunovac mora kriti kao zmija noge.

Anušić je na primjeru male Općine pokazao kako se proračun povećava desetorostruko dok je aktualni župan zakazao u povlačenju sredstava iz EU fondova. Ono malo projekata što je uspio realizirati, realizirao je isključivo županijskim novcem. Poput pravog marketinškog stručnjaka pokušao je Anušiću nalijepiti etiketu Glavaševog čovjeka nadajući se da će pasti na plodno tlo. Malo tko je u Osječko-baranjskoj županiji toliko kratkog pamćenja da se ne sjeća da je upravo aktualni župan u ime Glavaševe stranke vladao županijom posljednjih sedam i pol godina.

Na ruku Šišljagiću ne idu ni izjave aktualnih ministara, pa ga je tako Tolušić prozvao da nikad nije bio u Ministarstvu poljoprivrede, a prije nekoliko je dana ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac izrekla poražavajuću činjenicu kako je Osječko-baranjska županija među 5% najnerazvijenijih regija u čitavoj Europi. Iako se statistike mogu tumačiti dvojako, Slavoncima i Baranjcima ne trebaju tumačenja statističkih istraživanja da im pokažu kako sve lošije žive i kako sve češće djecu vide tek za Božićne i Uskrsne blagdane kad dolaze iz Njemačke ili Irske.

Nakon poražavajuće razlike u prvom krugu, aktualnom županu koji je do sad nastojao držati imiđ finog i uglednog gospodina ne preostaje drugo nego krenuti u napadačku kampanju. Svjestan je i on kako većinu u Županijskoj skupštini neće imati ni da mu vilenjaci priskoče u pomoć. Anušić ju je formirao nekoliko sati nakon rezultata prvog kruga i to ne samo s HDSSB-ovim vijećnicima nego i s vijećnicima drugih političkih stranaka o kojima nije zjoš uvijek želio govoriti javno. Sa svojih 24 vijećnika ionako diktira „tempo“, pa je logično kako će mu se priključiti i svi ostali budući vijećnici. Neki od njih već su sazvali pressice kojima su dali potporu „Novom početku“ koji zagovara Anušić, a neki će to učiniti u dogledno vrijeme. Oni koji će do kraja drugog kruga ostati suzdržani, neće stati na stranu ni jednog ni drugog kandidata za župana.

Koliko će prljavo ići ova kampanja, vidjet ćemo tijekom idućih dana. Ako je suditi prema do sad viđenom ali i ponuđenom, Šišljagić nema šta iznijeti osim praznih naklapanja. Svjestan je toga i Ivan Anušić koji se u potpunosti ograđuje od pokušaja napada nudeći Slavoncima i Baranjcima projekte za oporavak najveće županije Istočne Hrvatske.

Ante Rašić

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Predlažem ministru Kujundžiću da,možda kao filijalu “Vrapča”, osnuju terapeutski centar za ovisnike o politici,koja pojava je puno gora od bilo koje druge ovisnosti,a pacijenata ima “mali milijun”!