Pratite nas

Herceg Bosna

Vlado Šoljić: Herceg-Bosna je bila jedini način obrane prostora gdje žive Hrvati u vremenu kada središnja vlast i vojska nisu postojali

Objavljeno

na

INTERVJU VLADO ŠOLJIĆ Uloga Hrvata u BiH, HVO-a i HZHB časna je i sasvim legalna

Sotoniziranje Herceg-Bosne se vršilo kako bi se Hrvati onesposobili za obranu u ratu, a danas se vrši kako bi se Hrvate onemogućilo i obeshrabrilo u traženju ravnopravnosti u miru

Herceg-Bosna je bila jedini način obrane prostora gdje žive Hrvati u vremenu kada središnja vlast i vojska nisu postojali, kazao je, između ostalog u intervjuu za Dnevni list Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosna povodom 24. godišnjice formiranja Hrvatske republike Herceg-Bosna, logične nadogradnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosna sukladno sporazumu o uniji republika u BiH kao i legitimnih traženja hrvatskog naroda za punom institucionalnom ravnopravnošću i konstitutivnošću.

Prije HRHB trebali bi se osvrnuti na Hrvatsku zajednicu Heceg-Bosnu kao preteču. Kakve su bile okolnosti u kojima se ona formirala s obzirom na općepoznatu situaciju u okruženju?

– Kada je počeo raspad Jugoslavije, kada je u Hrvatskoj bjesnio rat i lada su samo laici mislili da se on neće prenijeti na Bosnu i Hercegovinu, onda je legalno vodstvo hrvatskog naroda odlučili formirati Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kao jedan sustav koji bi se bio u stanju organizirati ukoliko bi rat stvarno prešao na teritorij BiH. Nažalost, nije trebalo dugo čekati-hrvatsko selo Ravno je razrušeno, BiH u to vrijeme nema vojsku, Bošnjaci su formirali svoju vojsku-Patriotsku ligu, a Izetbegović je tada neformalno bio na čelu te bošnjačke vojske, a formalno na čelu sustava BiH. Hrvate objektivno nije imao tko braniti, prema tome sasvim je legalno i legitimno bilo da se narod organizira, što se pokazalo kao sasvim normalno.

Koji je bio dakle ključni značaj formiranja HZHB?

– Prvi otpor agresiji su pružili Hrvati-da je Mostar upao u okruženje kao Sarajevo pitanje je kako bi rat završio. Hrvatska bi bila presječena kod Ploča i Splita. Zato smatram da je uloga Hrvata u BiH, HVO-a i HZHB časna i sasvim legalna. To što danas netko to sotonizira postavlja se pitanje zašto?

Zbog čega neki ne odustaju od takvih ocjena?

– Na prostoru Herceg-Bosne napravljeno je najmanje zločina, nema masovnih grobnica, a najviše je zbrinuto žitelja drugih naroda. Kada uzmemo sve elemente postavlja se pitanje zašto sotoniziranje?  Pa zato što ne žele da mi ovdje ostanemo. Sotoniziranje Herceg-Bosne se vršilo kako bi se Hrvati onesposobili za obranu u ratu, a danas se vrši kako bi se Hrvate onemogućilo i obeshrabrilo u traženju ravnopravnosti u miru. Ja to čujem od mnogih ljudi, a evo spreman sam to i javno reći. Herceg-Bosna je primila najviše izbjeglica te učinila najmanje zločina. Napravljen je sustav u kojem nitko nije gladan, da mirovine imaju pripadnici svih naroda. Na fakultetima su i tada predavali Bošnjaci-muslimani, mirovine su također dobivali Bošnjaci-muslimani. U ratu u Mostaru niti jedan musliman nije imao problema zašto što je musliman dok nije počeo hrvatsko-bošnjački sukob. Prema tomu neka se drugi pitaju zbog čega je počeo sukob?

Koji su ključni razlozi početka hrvatsko-bošnjačkog rata?

– Jedan od važnih razloga za to koji je neposredno utjecao je zbjeg Bošnjaka na prostore gdje su Hrvati većina. Tu je poremećen nacionalni sastav, a onda tu je dio bošnjačke politike koja je od Hrvata željela namiriti teritorij koji su izgubili od Srba. To se vidi iz dokumenata. Hrvati nisu uzrok rata s Bošnjacima niti im je rat trebao. Jer zašto bi Hrvati započinjali rat na prostorima gdje su imali vlast. Pa pogledajte gdje se rat vodio i tko je iz tog rata izvukao deblji kraj. Logika je jasna. Prebacivanje krivice na nas je nepojmljivo.

Poznata je činjenica kako su hrvatski predstavnici bilo voljni prihvaćati i potpisivati sve mirovine sporazume. Zašto se to prešućuje?

– Hrvati su potpisivali i prihvaćali svako mirovno rješenje. Hrvatski narod je napravio zajednicu u vremenu kada predsjednik države govori kako “to nije naš rat” i kada nema vojske, a agresija prijeti. Narod bi bio lud kada ne bi uradio nešto da se obrani. Ja bih volio da se oni koji sotoniziraju HZHB referiraju na ovo. Jedino je hrvatska strana prihvatila sve sporazume, počevši od Cutileirovog, preko Vance-Owenovog, pa do onog o uniji tri republiku. Za Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu također postoji međunarodni prijedlog, nije to naš izum. HRHB je samo posljedica međunarodnog prijedloga i dogovora da se BiH uredi kao unija tri republike.

Može li se reći kako je u srži formiranja bilo traženje političkih prava u višenacionalnoj državi?

– HRHB je bila izraz težnji za punom konstitutivnošću. Pa i danas, kada tražimo svoja prava, mene ne zanima hoće li to biti entitet ili konsocijacija, već samo da se pronađe model prema kojem će Hrvati imati isto pravo odlučivati o sebi kao i Bošnjaci i Srbi.

Kakov je danas odnos predstavnika drugih naroda prema Herceg-Bosni?

– Herceg-Bosna je pružila prvo otpor Srbima. A Srbi je ne sotoniziraju. Podsjećamo kako su Hrvati prihvatili bošnjačke izbjeglice, pomogli im u naoružavanju i obučavanju i sada su oni koji sotoniziraju. Ja tu ne mogu naći logiku. Ja sam vodio na početku rata sektor gospodarstva, surađivao sam s kolegama Bošnjacima te sam im osiguravao sjemensku robu, đubrivo, alate. Dakle, da im propustimo sve moguće materijale, iako smo znali da možda od toga prave oružje. Ali nikada nisam pravio probleme jer sam smatrao u tom vremenu da onaj tko je napadnut da se ima pravo braniti.

U sklopu akademije povodom obljetnice predstavljeno je i  troknjižje dr. sc. Jadranka Prlića – Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg–Bosne. Možete li se osvrnuti na neke dijelove knjiga?

– Očito je da je Prlić znao praviti sustav. Taj sustav je omogućio da su prihodi Herceg Bosne bili veći nego srpskog i bošnjačkog dijela zajedno. Dakle, legalni prihod kroz poreze. Jedina granica između država je bila u Vinjanima. S druge strane našim ljudima u Haagu se sudi kao da su Hrvati počeli rat s Bošnjacima, kao da su etnički očistili prostore. Međutim, kada se uzmu podaci, Armija je napala HVO i oni su nas etnički očistili. To je vidljivo u dokumentima. HVO nema niti jednu zapovjedi za napad. Oni su nas pomeli. Pa više je Bošnjaka ostalo u zapadnom dijelu Mostara nego Hrvata po cijeloj središnjoj Bosni. Prlić je sve to sistematizirao.

Kako komentirate današnji politički položaj Hrvata kao i težnje za jednakopravnošću, a posebice u kontekstu izbornog zakonodavstva?

– Često se neki koji pričaju lijepe priče pozivaju na bivšu državu, odnosno bivšu republiku BiH. Onda treba reći kako je ta republika bila definirana i kao hrvatska i kao srpska i kao bošnjačka. Ništa Hrvati ni na početku rata, a ni sada, ne traže više, već samo da budu u jednakoj poziciji kao i drugi. To je moralno i demokratsko pravo. Zašto nekomu smeta da Hrvati imaju ista prava kao i druga dva naroda?

Razgovarao: Dario Pušić / Dnevni list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati