Vlast vlada na dug, a mandat za to nisu dobili ni od naroda, ni od Sabora

  0

  Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosi 22,7 posto, a na tako je visokoj razini posljednji put bila prije gotovo 12 godina.

  Stopa registrirane nezaposlenosti od 22,7 posto, prema danas objavljenim prvim podacima Državnog zavoda za statistiku za ovogodišnju veljaču, viša je za 0,3 postotna boda u odnosu na stopu iz siječnja, koja je iznosila 22,4 posto.

  Na međugodišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2013. godine, stopa registrirane nezaposlenosti za drugi ovogodišnji mjesec veća je za 0,8 postotnih bodova.

  Posljednji je put stopa nezaposlenosti na razini od 22,7 posto bila prije gotovo 12 godina, odnosno u svibnju 2002. godine.

  Prema ranije objavljenim službenim podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, krajem veljače ove godine u evidenciji HZZ-a bilo je 384.376 registriranih nezaposlenih osoba. U odnosu na siječanj ove godine, broj nezaposlenih je u veljači porastao za 1,6 posto ili 6.092 osobe, a u usporedbi s veljačom lani za 2,4 posto ili 8.976 osoba.

  Ovogodišnja veljača tako je šesti mjesec za redom u kojem broj nezaposlenih raste na mjesečnoj razini, a taj je negativni trend zaustavljen u ožujku s počekom sezonskog zapošljavanja, s obzirom na to da je s trenutni broj nezaposlenih za oko 4.000 osoba manji nego krajem veljače.

  Prema dnevnim podacima HZZ-a, naime, danas poslije podne broj nezaposlenih u Hrvatskoj iznosi 380.350, a to je za 4.026 osoba manje nego na zadnji dan veljače.

  Ekonomski analitičar Slavko Kulić kaže da su ovi podaci rezultat činjenice da su se sve hrvatske vlasti orgjentirale trgovini, a ne proizvodnji.

  – Društvo koje ne proizvodi sredstva za rad osuđeno je na propast. Osim što isključuje radno sposobne ljude, hrvatsko društvo ne koristi na pravi način nacionalne resurse. Umjesto da ih koriste za zapošljavanje, vlast ih prodaje ili daje u najam, upozorava Kulić i dodaje.

  – Vlast vlada na dug, a mandat za to nisu dobili ni od naroda ni od Sabora. Možemo reći da je njihov način vladanja nelegitiman. Država jednostavno ne vodi računa o svom opstanku. U Hrvatskoj ne postoji orjentacija prema proizvodnji. A to je, pokazalo se, više nego pogrešno. Sve skupa to vodi prema rasčovječavanju. Jer, čovjek koji ne radi nema perspektive. Ostati će samo najmoćniji, svi drugi propadaju, kaže na kraju Kulić.

  politika+

  facebook komentari